Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина х.Явор

х.Явор

Намира се в м.Мангесина поляна над гр.Чипровци, стига се по добре поддържан черен път. Хижа Явор представлява масивна четириетажна сграда. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, с локално парно отопление. На приземния етаж има голямо общо помещение за хранене, с достатъчно пространство децата да тичат и играят. Предлагат се домашно приготвена храна и напитки.

Хижата разполага с 8 двойни стаи със самостоятелен санитарен възел, 1 апартамент с две двойни легла. Има няколко стаи с общ санитарен възел за 2, 3 и 5 души.

В приземния етаж на х.Явор има сауна, парна баня и джакузи, както и тепидариум (затоплени легла, върху които може да отпочивате след всяка процедура).

Има също външен басейн се пречиства със солна електролиза, липсва силната миризма на хлор и действа благоприятно на кожата


Маршрути от х.Явор

-Чипровски водопад -2 часа

-водопад Голям воден скок -4 часа

-бившата х.Кресна , развалините от хижата на Кооперацията, Гушовски манастир - 2,5км

най-атрактивния маршрут от х.Явор

х. Явор - месност Яково боище - билото - вр.Три чуки - вр.Вража глава - слизане към изворите на р.Козарница -м. Яково боище - х. Явор

преход 8 часа, 17 км, 1300м денивелация
  
Спални места
Address
Телефон 0898 60 96 33 -Пламен Петков, хижар
E-mail
URL https://www.youtube.com/watch?v=Jv4Wp1f5kxc
Надморска височина (метри) 921
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (4)

Анонимен посетител 28 Feb 2023 05:50 PM
Пред х.Явор е разположен парк “Приключенци” – детски площадки, стена за катерене, баскетболно игрище и огромна поляна за игра. Изградени са от общината, но изглежда, че се поддържат по-скоро от Пламен, който се грижи около площадките да бъде окосено. За децата е прекрасно да имат такава огромна площ за игра само на метри от самата хижа. В хижата пък има оборудвано място за тенис на маса.
Чипровския водопад е на час и половина от хижата, но трябва да се има предвид, че пътеката на места е изровена и има паднали дървета. За нашите деца това представлява по-скоро предизвикателство и дори прави изкачването по-интересно, но като прибавихме и проливния дъжд, който се изсипа когато стигнахме самия водопад, връщането си беше малко екстремно. След дъжда по пътеката се появиха и множество дъждовници, които хвърлиха децата във възторг. Разходката определено си заслужава – водопадът е магичен и ви препоръчваме да го посетите
Анонимен посетител 06 Mar 2023 05:41 PM
През Април 2021 направихме зимен преход по GPS трак на хижаря Пламен.
Маршрутът от х.Явор - м.Яково боище - Билото - вр.Три чуки - вр.Вража глава - извори на р.Козарница - м.Яково боище - х.Явор. GPS навигатора показа 17км, 8 часа, 1300м денивелация.
В местност Яково боище има само три постройки на овчари. От там нагоре снегът беше над метър -това м.Април
Анонимен посетител 07 Mar 2023 04:53 PM
В хижата туристите винаги се посрещат с усмивка от хижарите Таня и Пламен, които са решили да се отдадат на мисията да обновят старата хижа и да предложат на всички посетители едно приятно и поддържано местенце с домашно приготвена храна.
В х.Явор се предлагат вкусни манджи, скара и няколко вида картофи. Тук можете да опитате и сладко от гъби юдино ухо, което много добре се съчетава с мекици. Друг специалитет, който се предлага в хижата е традиционната чипровска баница, която се прави с кори, печени на пещ.


Анонимен посетител 17 Jul 2023 09:49 AM
Най-пряко за 1,30 час до Чипровският водопад се стига от един ляв завой на асвалтовия път.
На този 180 градусов завой в дясно има земен път с табела. Прехода е лек, стига се до дървен мост след който започва изкачване край планински поток. Има доста нападали дървета, на места е кално и трябва да се внимава. Място има много чар.
Жижа Явор прилича повече на хотел, ала има туристическа част с 20 места. Леглото е 45лв с включена закуска и външен басейн. Домакините са много мили и гостоприемни хора.
До Билото може да се качите за около 3 часа и полвина
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box