Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Мургана

xижа Мургана

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Топалов кладенец, в югозападното подножие на вр.Мургана/1639м./. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 60 места с вътрешни и външни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на ток и на твърдо гориво. Има и парно отопление. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка. До хижата има асфалтов път.
Съседни туристически обекти:
- х.Чавдар - 4.00ч.
- х.Кашана - 1.00ч.
- х.Свищиплаз - 4.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места: С.Челопеч - 2.00ч. по маркирана пътека и с.Мирково - 3.00ч.
Снимки: 1)->Вени, 2)->Жоро Бонев, 3,4)->Стефан
  
Спални места 60
Address
Телефон 07185/2550, 2125, 2550, 2025, факс:07185/2360, 080020003
E-mail Obshtina.Chelopech@chelopech.egov.bg
Надморска височина (метри) 1430
GPS Северна ширина (градуси) 42.72836
GPS Източна дължина (градуси) 24.05217

Коментари (44)

Архивен коментар.

Гери 21 Apr 2006 06:27 PM

маркирана пътека друг път...маркировката е стара и поставена не където трябва - на важни места, където човек може да се омотае няма никакъв ориентир - дори картата много не ти помага, а когато вече няма как да се объркаш табелите са през 50м. да не говорим, че някои табели са скрити из трънаците. а и има разни заблуждаващи маркировки и едва по някое време (при първата по-запазена табела) става ясно, че трябва да следваш ЧЕРВЕНА боя. НЕ зелена, НЕ синя, а ЕДИНСТВЕНО и САМО ЧЕРВЕНА. единственото нещо, което ни спаси е,че бяхме 3 човека и 6 широко отворени очи. ако някой прочете това и може да направи нещо по въпроса да действа. а ако в момента четете това и просто имате желание да посетите хижата - НЕ ТРЪГВАЙТЕ САМИ и се подгответе за впускане в едно приключение (надявам се с добър край). добре е да имате бинокъл, за да търсите по-добре маркировките. сега 2 думи за самата хижа - голяма, чиста, уютна, топла. столовата е с хубава камина. заслужава внимание :@)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Аз и моето семейство посетихме тази хижа на 21 август 2005 г. Бяхме общо пет човека и достигнахме до хижата без проблем от гара Златица. Изкачвал съм се до хижата и върха и от Челопеч. Малко съм изненадан от онова, което са написали колегите, но ще кажа за онези, които ще се изкачат от Челопеч - от м.Селищара на р.Воздол започва изкачване, подобно на това на Стената на Витоша. Последните порои са позаличили пътеката, но е ясно едно - нагоре по ясно очертаващото се било между Равнидолската и Белешката река. Все пак полезно ще бъде с Вас да бъде човек, свикнал с релефа на планината и неговите особености - така дори и маркировката ще ви служи само за сигурност. Посетете тази част от Етрополската планина - гледката от Централното било на юг е внушителна, на север - лунния пейзаж на открития рудник Елаците.... До хижата може да достигнете и с кола - истински можете да опознаете планината само при ходене. Благодарим на персонала на хижата - той допринесе за нашето добро настроение.

Архивен коментар.

demo 21 Apr 2006 06:27 PM

към комнтара на Гери мога да добавя, че в момента хижата е с нов хижар казва се бай Пешо и е страхотен пич. прекарах два дни на хижата и беше супер. колкото до трасето от Челопеч то е под всякаква критика. губих се на два пъти и само някакъв вроден инстинкт ме спаси да не преспя някъде по пътеката. колкото до обявените 2 часа за преход то са доста относителни, защото: -1-се губиш често и реално се минава по голямо разстояние заради обиколките -2-баира е невероятен, а с 25 кг. на гръб си е направо постижение ако се вземе за 2,5-3 ч. иначе за автотуристите от Кашана пътя е оправен и с кола стигането няма никакви проблеми

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2006 10:41 PM
Тръгнахме веднъж преди година за въпросната хижа на еднодневен излет. Поради лошата маркировка, може да се каже, че здраво объркахме пътя и дори не стигнахме до нея. Не съжалявам ,защото се забихме в една наистина страхотна гора и едни скали...имаше какво да се види. Все пак, ако сте решили да спите на хижата, тръгнете от рано :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2006 05:14 PM
Достигането на хижата през Челопеч не би трябвало да е особен проблем. Върви се по дерето на реката покрай мината и табаните й, а където тя се разклонява - се поема НАДЯСНО и се върви само нагоре, като се минава през развалините на бившата мандра....
Оттам има избор - или по маркираната пътека през гората, или право по очертаната пътека, до средата на баира под хижата...

Благополучно сме стигали дотам даже и в мъгла нощем. Но трябва да се помни, че отделящите се наляво пътища, по принцип главно удължават прехода.


Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2013 01:39 PM
За колко време сте стигали? Важно е. Особено при слизането човек да си прави сметката за влака.

Архивен коментар.

nikaloco 07 Feb 2007 11:25 AM
Моля, да посочите маршрута от гара Златица (растояние, маркировка)
Благодариа предварително :)

Архивен коментар.

Даниела 07 Feb 2007 07:58 PM
От гара Златица тръгвате по посока на Етрополския проход.Върви се по шосето, особено ако е зима.Пътят се извива живописно, но е дълъг.Минават коли/понякога/.На билото при хижа "Кашана" има чешма и табелка: завивате НА ЛЯВО.При ветровито време има участък с преспи.Маршрутът не труден технически, но е продължителен.Според мен си предвиждайте достатъчно време проне 5 часа а ако сте добре подготвени и времето е добро минимума е 3часа.

Архивен коментар.

raskoll 22 Aug 2008 01:57 PM
сникми [url]http://www.panoramio.com/user/1018024[/url]

със Влак от София до Буново (1.40 мин) - от Буново до Хижа Чавдар по маркирована пътека (1.40) - връх Баба, паметника - върхове Говедарника, Челопешка баба и други и слизане към хижа Мургана (4 часа със почивки и много снимки). Следващия ден - от Мургана към връх Мургана - през Златишки Проход към връхове Капалу, Кордуна и Свищиплаз (4 часа), след това, слизане към хижа Свищиплаз през гората и най накрая слизане към град Златица (2часа) и със автобус до София. може и със влак, но не ми се чакаше 2 часа ))))

ходих вторник-сряда и не срещнах никого на пътя. във хижа Мургана е хубаво, спах сам в една стая с три легла, хубаво че нямаше други хора. нощувка само 6 лева, но няма храна. иначе е много чубаво, чисто.
на хижа Свищиплаз не спирах.

много лесно се минава този път, има зимна и лятна маркирова навсякъде. малко преди връх Мургана отива зимна маркировка до хижата.

само едно не ми хареса, от Кашана до връх Баба има черен път който върви паралено със зимната маркировка, този път е толково широк че сигурно 3 коли могат паралелно да се движат по него. остана само асфалт да сложат.... също такак има три станции със антени за Елаците, но ако отивате по маркировката, не се виждат и не ви пречат.

2 страници нови снимки, със карта, тук: [url]http://www.panoramio.com/user/1018024[/url]

Архивен коментар.

ММС 24 Aug 2008 09:20 PM
Преди няколко дена посетихме хижа Мургана. За пръв път пристъпвах прага й, от форумите бях чел добри впечатления за нея. Аз обаче си тръгнах значително разочарован. Хижата е живописно кацнала на южния склон на вр. Мургана, с чудесна гледка към Златишката котловина надолу, особено нощем като заблещукат звездите, на респектираща надм. височина 1430 м., и с чудесни предпоставки за обслужването й - малко хижи могат да се похвалят с ел.захранване чрез ел.провод отдолу, че и асфалтов път до нея откъм Златица...Хижата е чиста , спретната, топла вода, че даже и отстъпки се полагат за членове на БТС...Но отношението на хижарката към двамата влизащи туристи в почти празната хижа ми се стори малко странно.. Размина се с нас в столовата, на усмивката ни и опита да поздравим и да попитаме може ли да останем каза да и седна на масата до мъжа си.. На "организационните" ни въпроси относно къде ще ни настани отвръщаше извивайки врат /аз като говоря с човек дори да не ми е приятен се обръщам изцяло към него, още повече ако е мой гост.../.Не се и опитвахме затова повече да завържем някакъв разговор с нея.. Ние си носихме храна, не разчитахме да ядем там, но все пак предлагаше само бира и фанта, дори и вафла не предлагала...На вратата на стаята им на табелки с големи букви бяха изписани имената им - тя управител, съпруга й домакин... Да, те се представиха като само едни чиновници, управител и домакин, за мен не бяха никакви хижари.Не знам аз ли очаквах повече, или така е нормално да бъде. Но следващите две нощувки на Бенковски и Козята стена, дори на Ехо / и трите хижи на фона на Мургана давам за пример - битовите условия са по-примитивни, но туристът се чувства като у дома си/, покрай която минахме транзит, хижарите излизаха, добре дошли,да се настаните първо или нещо да предложим и т. н., на Козята стена даже в момента на пристигането ни двата коня натоварени с провизии тъкмо излизаха от гората под хижата и още запъхтян собственикът се представи и сърдечно покани...Не знам, кое поведение според вас е по-нормално?

Архивен коментар.

фгд 03 Nov 2008 05:52 PM
Преди 2 години бяхме там с класа. Много доволни останахме.

Архивен коментар.

dashka 13 Dec 2008 12:11 AM
Някой може ли да даде подробности за района през зимата, моля! :)

Архивен коментар.

Емо 22 Jan 2009 07:57 AM
През зимата хижата работи.Отолението е с локално парно. Пътя се почиства след снеговалеж. Желателно е предварително да си направите резервация, тъй като през зимните месеци хижата се пълни. За резеваций тел. 0887560995

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2009 10:28 AM
Преди 2 дена се върнах от хижата.Гледката наистина е неописуема,особено вечер.Не се чудете а стягаите багажа - заслужава си!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2009 08:38 AM
Хижарите са дръпнати, намусени и нелюбезни. Когато отидохме, им развалихме кефа - тъкмо гледаха някакъв спагети-уестърн по Диема и никак не ни се зарадваха. По късно, с пет - шест коли пристигнаха купища ергенаши от околните села и забичи мощна чалга - цяла нощ, и то няколко вида едновременно... Изобщо не можахме да починем....

Архивен коментар.

Турист 20 Nov 2009 01:16 PM
Скоро смятаме с едни приятели да отидем до хижа Мургана - там ще има събрание на геолозите от СУ. Получавам различна информация дали може да се стигне до там с кола.Тъй като не съм много навит да си оставям колата в селото ако някой има информация да пише. Иначе след посещението ни, обещавам да напиша впечатленията си от сегашното състояние на хижата и на условията в нея.
Поздрави!

Архивен коментар.

Цвети 21 Nov 2009 08:32 PM
До хижата може да се стигне с кола. При х. Кашана на Златишкия проход има отбивка вляво (има малко площадче, на една поляна в съседство има паметник.). Пътят е асфалтов, на места е с дупки, както и пътя на самия проход, но се минава. След тази отбивка до Мургана е около 10 минути с кола. Не може да объркате хижата, ако не се лъжа, този път свършва при хижата. Не знам ако е заснежено дали ще има възможност за придвижване до хижата, чувала съм, че при по-тежки условия затварят самия проход. На-добре да се обадите на хижарите за актуална информация за прохода, те би следвало да знаят най-добре.

Архивен коментар.

Бях там 26 Nov 2009 08:42 PM
Да наистина до хижата се стига с кола.:) Големи сме туристи нямам думи спрях колата до хижата, минахме 15 метра и седнахме да пием... както и да е. В интерес на истината се поразходихме, има красиви гледки и прекрасни места. Условията са като на всяка друга хижа...!Вечерта... бяхме си се събрали там от университета... ама имаше някакви от клуб 4x4 или от клуб овчари, които много дразниха със селската си музика. Добре си изкарах, благодаря на времето, че беше хубаво и на хората които ми се довериха да ги возя с колата... а и на всички, които бяха там:)

Архивен коментар.

Andro 13 Jun 2010 03:29 PM
GPS:
N 42.72836
E 24.05217

Архивен коментар.

анонимен турист 09 Aug 2010 03:14 PM
Хижа Мургана е една от най-красивите туристически обекти в Стара планина.Определено не сме доволни от хижара и хижарката.Ако искате уважаеми работодатели,да имате добра посещаемост на хижа Мургана моля предварително желаещите кандидат -хижари да преминат през така наречения конкурс за най-добър хижар-домакин-управител.В момента тези длъжности са заети от неподходящи и безотговорни личности.През 2005-2006г.с най-хубави впечатления си тръгвахме от х. Мургана,хижара бай Ангел ни посрещаше всички туристи с усмивка,никога не е имало проблеми с местните хора от Челопеч имаше деликатен подход към всеки един от нас.Той беше роден за хижар.Искаме такива хора да има в х.Мургана.НЕ КАТО НАСТОЯЩИТЕ БЕЗГРИЖНИ ДОМАКИНИ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Feb 2011 11:46 PM
Споделям мнението си с цел да подготвя всички, решили да посетят въпросната хижа. Както прочетох и в други коментари хижата е на невероятно място с прекрасен изглед най-вече вечер. До тук. Относно хижарите не съм въобще очарована. Да не казвам,че бяха груби, но не бяха никак дружелюбно настроени (сякаш им разваляхме домашното спокойствие) при положение, че бях звъняла няколко пъти, за да запазя места, всичко се развиваше на място с възможност да няма места, тъй като се бяха качили да пият уикенда местните миньори, които "трещяха" доста здраво (на моменти простотията загрубяваше), като ни развалиха престоя. Що се касае до пътя с кола няма как да се сбърка, но е доста зле, да не казвам липсващ, а преди хижата няколко километра са коловоз, поставящ пред изпитание всяка градска кола. Все още не знам как минахме и нищо не се случи, но не препоръчвам да се минава от там поне през пролетта.

Архивен коментар.

petko 26 Apr 2011 04:08 PM
бях на тази хижа преди пет дена много ми хареса .топла вода и всичко останало.ще я посетя пак.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Apr 2011 10:54 PM
Прекрасно място ,хубава хижа-но негостоприемни хижари.Два пъти ме върнаха като първият път беше след обяд на1 януари 2010.Вторият път преди няколко дни-под предлог че трябвало да зареждат.Посъветваха ме да отида на хижа Чавдар,която е на 3 часа път от хижа Мургана.Може ли това да са хижари?

Архивен коментар.

Георги 22 May 2011 01:48 PM
Какви хижари това са печелбари. Отностно хората които пишат и се оплакват немога да резбера какво искат. Имали път до хижа това е нормално да е по шумна по пианска

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jun 2012 03:11 PM
Интересувам се какви са Ви мненията за хижата и хижарите за времето от преди 1-2 години до сега. Интересувам се дали си струва да се посети хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Oct 2012 06:17 PM
Нови хижари има от скоро

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jan 2013 06:26 PM
В момента /20 януари 2013 г./ се извършва основен ремонт на хижа Мургана. Сменена е дограмата, правят се нови бани и тоалетни. Хижарят Валентин /тел. 0887 560 995/ казва, че и мебелите ще подновят. Дай Боже! Чудесна хижа с приказна панорамна гледка!
P.S. За лятото вероятно ще е готова.
Иван Коцев

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2013 01:36 PM
Привет, Иване! Вчера бях там. 10 лв. нощувка при хотелски условия. Дограма, паркет, плочки, матраци, чистота, лукс. Но хижарката не се ангажира с приготвяне на храна. Слизахме откъм х. Чавдар и за жалост хижарите нямат представа как да се стигне до Челопеч или Златица, освен по пътя за автомобили. Но той е дълъг 15 км, въпреки, че хижарят ще ви каже : "за 1 час сте долу". Така и не открихме прекия път. Жалко. Такава прекрасна хижа. Явно е нужен стимул за хижарите да се поднови маркировката. Така като гледам снимките, ми се струва сега невъзможно да се направят от това място. Всичко е обрасло.
Татяна Иванова.

Архивен коментар.

bobsixkiller 12 Jul 2013 08:26 PM
на 01.07.2013 нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Новата хижа скоро няма да е хижа, а ще си е луксозен хотел (за и с голям ‘алко’ ХОЛ). Всичко се ремонтира - от пода до тавана. Нови луксозни условия ще посрещат гостите и надявам се и обикновени туристи ( едва ли). Мое мнение е, че там ще се вихри алкохолен туризъм в огромни размери.
Стара хижа разполага със седем стаи с по три ( може и би и 4) легла. Има чудесен кухненски кът с всякакви уреди: готварска и микровълнови печки, тостер, хладилник. Вандалските намеси не са пощадили леглата – аз спах ( всъщност не можах да спя ) на счупено точно през средата легло. Кофти работа.

ХИГИЕНА: В новата хижа всяка стая е със собствен санитарен възел с душ кабина и мивка. В стара хижа на седемте стаи се полага едно санитарно помещение с една мивка и две тоалетни ( тоалетни чинии). Топлата вода е от ел. бойлер.

ХРАНА и НАПИТКИ: Храна нямаше никаква. Според хижаря – скоро ще се предлага всичко, но за сега няма НИЩО. Ако планувате посещение – осведомете се задължително за напредъка на ремонта и при необходимост си носете храна.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е постоянно и могат да бъдат заредени всички преносими устройства. В стаите и столовата има достатъчно контакти. В столовата на малката хижа има и телевизор със сателитна телевизия.

Чудесна хижа и малко “хладно” посрещане.

Поздрави: Пламен Петков

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2013 02:19 PM
Кое наричате "старата" и кое - "новата хижа" Мургана?
Вероятно под "старата хижа" разбирате едноетажната постройка от западната страна на голямата хижа? Или се бъркам нещо?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2013 04:54 PM
Преди седмица ходих на хижата. Ремонтът е приключил, обстановката е прекрасна! Хижарите са любезни и отзивчиви. Носете си все пак храна. Нощувката е 10 лв., а условията са хотелски. Ако сте любители на малините, в момента наоколо има в изобилие. А за с. Челопеч може да се слезе по пътищата през голямото сечище на запад от хижата или пряката пътека на изток. И двете водят във Воздол, реката над с. Челопеч, където има чакълиран път. Успех на всички планинари!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Feb 2014 05:36 PM
 Бяхме този уикенд на хижата. Условията са чудесни. Сякаш се намираш в хотел, стаите са чисти, спретнати, много добре отоплени с парно. Леглата са новички, с хубави, удобни матраци и приятни завивки. Всичко е чисто и спретнано. Столовата е уютна и просторна - за големи запивания :). Като минус може да се отбележи, че не се приготвя храна, но пък има прекрасни условия в кухнята, които са на разположение на туристите. Има някакви напитки - безалкохолни, бира, ракия и водка, доколкото видях. Цените им бяха нормални.
  На отиване се качихме през пътеката от Челопеч. Не е дълга като километри (Около 6 км.) , но е доста стръмна и се хвърлят усилия по нея. От хижата много лесно се излиза на билото, а там гледките са главозамайващи. Препоръчвам да се посети вр. Мургана, който е много обзорен и предлага гледки към доста красоти. На слизане се върнахме използвайки пътя за коли, който достига до х. Кашана и оттам се поема надолу към Църквище по пътя на прохода Кашана. От Църквище стигнахме до колата - в Челопеч пак по асфалт. Общо асфалтовата одисея от х. Мургана до центъра на Челопеч е 17 км., но пък предлага друга гледна точка и различни красоти и гледки по пътя, особено в по-високата му част.
  Препоръчвам хижата, както и целия регион наоколо :).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2014 01:56 PM
На 16.07.2014 нощувахме на х.Мургана

НАСТАНЯВАНЕ: Новата хижа е по-скоро хотел с много лукс и екстри, понякога ненужни на обикновения турист. Старата част на хижата, онази отзад, разполага със седем стаи с по три ( може и би и 4) легла. Има чудесен кухненски кът с всякакви уреди: готварска и микровълнови печки, тостер, хладилник.

ХИГИЕНА: В новата хижа всяка стая е със собствен санитарен възел с душ кабина и мивка. В стара част на седемте стаи се полага едно санитарно помещение с една мивка, тоалетна (тоалетна чиния) и баня. Тоалетна и баня са отделно. Топлата вода е от ел. бойлер.

ХРАНА и НАПИТКИ: Храна няма никаква. Напитки – бира, ракия, водка. Ракията и водката се предлагат само на цели бутилки.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е постоянно и могат да бъдат заредени всички преносими устройства. В стаите и столовата има достатъчно контакти. В столовата на старата хижа има и телевизор със сателитна телевизия.

Поздрави: П.Петков

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Mar 2015 08:33 AM
Хижата е хотел за джип-туристи. Ремонтирана е перфектно - нови дограми, лампи с фотоклетки, лачени ламперии, 60-инчова плазма и т.н. Има стая за инвалиди.

Топлото куца! Столовата се топлеше от една духалка, а лъскавите радиатори едва-едва излъчваха топлина. Но пък вратите редовно се оставяха отворени от лапетиите на другата група, та беше си хладно.

Храна не предлагат, бира има.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Mar 2015 09:14 AM
Еми нарамваш си палатката и екипировката както някои хора ии...;)
Хижата е абсолютно оборудвана с всичко необходимо!Който не иска джип-туристи-отива на Тевно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Apr 2015 04:32 PM
А в момента може ли да се стигне с кола до хижата.
Питам, защото видях, че дава пр. Златица в ремонт точно преди отклонението за хижата!
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2016 10:45 AM
Проходът е отворен. Има движение по него.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2018 09:23 PM
Привет!Какъв е пътят до хижата,има ли асфалт?За леки коли става ли?Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2019 06:51 AM
Здравейте! Асфалтът е до х.Кашана, после е "черен път", но лятото беше нормално проходим за всякакви автомобили.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2020 12:55 AM
Как са пътеките от Челопеч, миналото лято хванахме жълтата (на запад от поляната) и много бързо се загуби и маркировка и като цяло пътеката влезе в едни шубраци и трънове...На връщане слязохме по синята(на изток от поляната) и там на моменти пътеката буквално беше през храсталаците...
Дали не е по-добре да си перкаш през поляната?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Nov 2021 11:30 AM
Здравейте.
Посетих със семейството си хижата вчера, на 31.10.2021. Качихме се по немаркираната пътека по рида Росица, която съм чувал да наричат зимната пътека - върви се по рида, на който е разположена хижата, между двете аркирани пътеки - синя маркировка в долината на изток и жълта на запад. Пътеката е открита и проходима, тревиста и обрасла на места с храсти глог, шипка и др. На мястото където на онлайн картата (около средата по протежението на рида) пътеката прави остър десен завой, за да се доближи до буковата гора от изток, има огромно папратово поле (височина до кръста), през което решихме да не минаваме, а вместо това продължихме директно по посока на хижата (северозапад) докато не стигнахме нещо като черен път, където сменихме посоката на североизток, за да стигнем до мястото където синята маркировка излиза на пътя от Кашана.
Пътеката според мен е оптимална за изкачване, тъй като наклонът е разпределен относително хомогенно.
Слязохме по синята маркировка през т.нар. мандра. Тя е много добре маркирана и приятна за слизане, добре разчистена. Спускането към долината на Равненска река беше доста стръмно и при изкачване със сигурност е съществена душегубка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2021 09:42 PM
Най-топлото и мило посрещане,което преживяхме в хижа Мургана.
Топли,сърдечни,усмихнати хора,които няма да забравим.
Нощувахме на 04 и 05.09.2021 г.
Благодарим ви ХИЖАРИ!
Бъдете все така мили и добри към всички туристи.
Ще ви посетим отново.
Групата от гр.Кърджали

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Nov 2021 06:35 PM
Внимание! Изискват ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ за ношувка в хижата!
Анонимен посетител 19 Oct 2023 11:20 AM
От 13.10.2023 до 15.10.2023 "Туристическо дружество Балканфарма - Разград" посети хижатаБяхме посрещнати изключитело топло и сърдечно. Чистотата в цялата хижа е безупречна. Матраците и завивките нови. Храната, която ни приготвиха бе все едно домашна. Цените останали от комунизма.
Благодарим от сърце за гостоприемството и обслужването. Очаквайте ни отново. Пенко Русев
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box