Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Бенковски

xижа Бенковски

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!
Намира се в югозападното подножие на вр.Ушите. Представлява двуетажна постройка с капацитет 60 места с вътрешни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка.
Съседни туристически обекти:
- х.Вежен /през Суватски дол/ - 2.30ч. , а през билото - 3.30ч.
- х.Момина поляна /през билото/ - 7ч.
- х.Паскал - 8.00ч.
- х.Планински извори - 6.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Рибарица - 5.00ч.
2.Гара Копривщица - 5.30ч. пеша през м.Въртопа.
3.Село Антон - 5.00ч.
Снимки: 1)->Людмила Атанасова - Lucy; 2)->Lupo; 3,4,5)->Александър; 6)-> Ивайло Георгиев
  
Спални места 60
Address
Телефон 0877/855712, 0678/52372
E-mail
Надморска височина (метри) 1540
GPS Северна ширина (градуси) 42.774683
GPS Източна дължина (градуси) 24.340036

Коментари (69)

Анонимен посетител 24 May 2007 02:23 PM
Има ли достъп с кола до хижата?
Лори 28 May 2007 11:49 PM
Баш до пред хижата не може да се стигне с кола, но е възможно не далеч от там! Банковски е най-яката хижа, на която съм ходила! Посещавам я вече 13 години!
меца 26 Jun 2007 03:16 PM
има достъп с кола на 10 мин.от хижата,но трябва да е високо проходима или в сухо време може и с обикновена кола,но по-висока.
..... 29 Jul 2008 11:53 AM
Хижата е страхотна а хижарите просто устанаха в моето съзнание с хубавото отношение и топлото посрещане както и изпращане напрао да ти е кеф да тръгнеш кам следващия преход до хижа Вежен където ти казват с поглед ко цъфнаате тукъ..? Иначе с кола може до самата хижа но само и единствено с джипа който носи стоката... А с нормален превоз на 10 мин от хижата.. =]
Коти 15 Jul 2007 05:32 PM
Предлагат ли храна на хижата
Анонимен посетител 23 Jul 2007 12:47 AM
Не,само бира,сокчета и фафли:)
Анонимен посетител 23 Jul 2007 12:47 AM
Не.Само бира,сокчета и фафли:)
nkirov 31 Aug 2007 01:26 PM
Хижата е прекрасна. Пристигнахме група от 9 души в 21 часа, след загубване в мъглата, мокри, изморени и гладни. Хижарката Олга ни посрещна със запалена печка, чай (безплатно!) и топла супа. Чисто и приятно е, има баня, лавка с бира и вино и кока кола, леглата са чисти и удобни. Догодина пак ще отидем.
Анонимен посетител 12 Oct 2007 12:16 AM
Страхотна хижа. Заслужава си човек да отиде там. Посрещнаха ни и ни обслужиха на 6+ Чисто е и удобно за нощуване. Ако решите да ходите, само внимавайте с маркировката от с.Рибарица до х.Бенковски. На едно место има пряка пътека през гората. НЕ ТРЪГВАЙТЕ ПО НЕЯ. Ако минавате там за първи път, уверявам ви ще се объркате. ВЪРВЕТЕ ПО ПЪТЯ, ПО КОЙТО МОГАТ ДА СЕ ДВИЖАТ АВТОМОБИЛИ. Той е маркиран, и макар и с малко повече ходене , няма да рискувате да се объркате.
Мисш 13 Nov 2007 03:16 PM
Хижата е хубава. Отпред има открито огнище с пейчици около него - много приятно за летните вечери. Приятно място. В околността има много добри предпоставки за зимни спортове, но влека, който го е имало едно време сега се заменя с нов. Хижаря каза, че даже имал вече ски и обувки, чакал само някакви части. Храна няма много, на хляб също не се надявайте, освен ако не сте резервирали места от по-рано. И в двата случая си носете хляб. Нас ни настаниха в стая с ок. 9-10 легла и печка на дърва за 6.50 лв на вечер. Другите стаи не видях, но чершафите си бяха нови и чисти. Най-добро впечатление ми направи тоалетната, която е външна и беше много чиста. Имаше и душ с бойлер на дърва. Ако отивате от Рибарица най-добрият вариант е през пътя, който минава по река Заводна. Хижата от него е на 15 мин. през горска пътечка. Другият път е през Кървавото кладенче по река Костина, но не ви го препоръчвам, защото втората половина е по много стръмна и криволичеща през гората пътечка, въпреки добрата маркировка. Ако има сняг или вали, през тази пътечка е невъзможно да се мине, дори и на слизане. Иначе останалите пътечки от Антон и Копривщица са също добре маркирани. Ако отивате от Антон, като изкачите билото и подсечете северно вр. Булуваня ще видите на север голяма сграда, която прилича на хижа, но всъщност е изоставена мандра, не си мислете, че е хижата. Хижата е на 30 мин. от нея.
миро 31 Mar 2008 02:31 PM
От къде е по -добре да се качи човек - от юг или от Рибарица. Ако е през Рибарица - къде започва пътеката? Тези телефони актуални ли са?
Любител 03 Apr 2008 02:41 PM
От Рибарица е много удобно качването! Аз съм пробвала два варианта - единят е от местността Костина, но от там е по-трудно! Другият е през Заводна! Пътят е добре маркиран и не е труден! В началото е асфалтиран, нагоре продължава черен път! Преките пътеки не са за препоръчване, освен ако не са изпитани, защото по някои не е минавано от години и не са маркирани! Има много места за почивка и отдих с изворна вода! Пътят е много приятен! От там се стига и до х.Вежен!
Ива 21 Jul 2008 10:05 PM
От село Антон качването е приятно и с хубава гледка към Средна гора, но маркеровката е доста нарядко. Ние се качихме по черен път до известната чешма с ледена вода и там тръгнахме по хълма, който е зад чешмата докато не свърши пътя. За щастие в далечината се виждаше зимната маркеровка на отсрещниа хълм и цепихме право натам, а като се качиме до самата маркеровка се видя изоставената мандра и близо зад нея вляво е х. Бенковски. Оттам си имаше и маркеровка и пътека и пряка видимост. Покрай мандрата заобиколихме заради яростния бик, който се навърта там. С повечко късмет и овчари по пътя за 7-8ч се качихме, но все пак боровинките бяха от решаващо значение за скоростта:-)
Александър 17 Jun 2008 11:37 PM
Много приятна хижа, но доста неприятно изкачване от м. Костина, много паднали дървета, буйни потоци, които в дъждовното време трябва да се газят, гъста трева, камъни. И точно на Болуванските ливади в мъглата няма никаква маркировка и ако не беше един пастир да ни покаже пътя щахме да хванем за хижа Момина поляна и щяхме да замръкнем някъде по билото. А иначе много приятни хижари Олга и Васил, прекарване на много хубава вечер с тях, само да беше по-добро времето. Язък, стигнах само до връх Ушите, към билото беше много мъгливо и никаква видимост.
Анонимен посетител 24 Jun 2008 06:22 PM
Страхотна хижа - чудесни хижари! Евала! Преди да стигна там бях малко скептично настроен за хижата ,но се оказа много приятно място!
Ели 25 Jun 2008 03:46 PM
С една дума - идилия. Поне това заварих там - минавайки по билото от с.Антон и слизайки в хижата.Невероятни гледки, гостоприемни хижари и една такава особена хармония, създадена и от досега с домашните животни там.
MITKO 17 Aug 2008 04:49 PM
На 15.08 след далаг преход от хижа Ехо пристигнахме на х.Бенковски,бяхме трима човека и след нас никой друг не дойде.Хижаря се постара престоя ни в хижата да бъде приятен, за което сме му благодарни! Хижата се стопанисва добре и е приятно човек да бъде там .
FW 24 Aug 2008 09:59 PM
През 2006 бях там. Великолепни хижари! храна ми дадоха без 5 пари да искат! Не знам много за обстановката щото спах на палатка. Само да кажа че обхват има на левия ъгъл на сградата спрямо вратата.
Жоро 27 Jan 2009 10:21 AM
Хижата е невероятна. С по висока кола може да се стигне почти до самата хижа през Рибарица. Най впечатлени останахме от чистотата в хижата и от гостоприемството на хижарите. Препоръчвам хижата на всеки :)
Йо 13 Feb 2009 12:31 PM
Хижата наистина е едно райско кътче! Чиста, приветлива и уютна. А това се дължи най-вече на гостоприемните хижари Олга и Васил, които направиха вси4ко възможно да се почувстваме като у дома си, за което им благодарим.
яна 05 Mar 2009 10:34 PM
Чувството,което изпитах от атмосферата на хижата е невероятно.Три думички -уют,топлина и човечност.Искам да благодаря от сърце на хижарката, която стопли сърцето ми с грижите си преди да почна да усещам краката си след измръзване по пътя от Рибарица през Костница.
Пламен Пеев 18 Apr 2009 06:52 AM
И аз останах доволен от престоя на хижата!!!Приятно е все пак е планинска хижа.Искам да благодаря и на сина на хижарката Сашо много добро и отзивчиво момче!!!
Направих голяма глупост да тръгна в 17-ч от Костина и то с велосипед за х.Бенковски!!!След края на черния път следва тежка туристическа пътека с неприятно изкачване и опасност малките камъни да подхлъзат при спускане надолу!!!Маркировката на моменти се губи и един метър встрани да мине човек се подвежда!!!Велосипеда много ме забави в изкачването и го оставих някъде покрай реката!!!:-)Непомня обаче къде така,че рано или късно някой ще спечели от 'горската томбола' планински байк за 650-лв.Да му е честит вече го прежалих!!!Та към 21-ч вечерта по тъмно бях посредата на пътя.Стъмни се няма мърдане и се стъписах!!!Реших да остана да пренощувам където съм,но след час мислени разсъждения за живота реших да я карам направо и нагоре на 4-крайника тип мечешки ход докато неизлязох на платото!!!Благодарение светлината на входната крушка на хижата ми олекна и се ориентирах!!!Пристигнах на хижата в 22,30-ч!!!Синът на хижарката веднага се погрижи за мен.Запали ми печка и ми поднесе много хубава леща направена от него.Благодаря му,че излезе разбрано момче все пак го събудих!!!
Та извода ми е неправете мойта глупост!!!До преди да се кача на Бенковски се мислих за добър планинар,но планината и гората са колкото красиви толкова и коварни!!!Проучвайте добре терена и пътя,който трябва да измините и според мен трябва винаги да е от минимум 2-ма души!!!Това ми беше най-тежкото планинско изкачване досега!!!
Tihomir 21 Apr 2009 02:58 PM
Посетихме хижата на на Великден 2009 посрещането и обслужването беше на много добро ниво. По гостоприемни хожари не съм срещал в Стара Планина. Препорачвам на всички да посетят хижата. Качихме се от гр. Клисура през местност Въртопа за 5 часа. Гледката и преживаването наистина си струват.
Никола 05 Jul 2009 02:41 PM
Абе хижата е добра. Посетихме я без да спим там но впечатление ми направи боклуците които бяха складирани около хижата. Имаше едно прекрасно конче с което си поиграхме.
Наско 30 Aug 2009 07:36 AM
Много хубаво място. Тишина, спокойствие. Място за истинска почивка. Хижарят направи всичко възможно за нас. Учуди ме, че нямаще други туристи. на другия ден в мъгла и вятър се спуснахме през х."Вежен". Учуди ме, че и там нямаше туристи, а беше в средата на лятото.
непознати 05 Sep 2009 05:39 PM
Здравей те научихме че търсите хижари за Бенковски е вече имате реални хижари който са готови да поемат хижата ако се обадите на телефон 0886914515 и ни предложите офертата си по всяко време на деня.Надяваме се да ни отговорите по телефона за вашето решение.Чао
Liverzoom 11 Sep 2009 03:48 PM
търсим някакъв актуален телефон ако може да се свържем с хижарите на хижа Бенковски. Благодяря ви предварително!
азе 15 Sep 2009 11:02 AM
BG 089671 5284
ТД "Вежен"- Тетевен - 0678/5 23-72, BG 089671 5282
Благомира 03 Nov 2009 02:53 PM
Здравейте ,
около миналата НГ (08-09)си прекарахме прекрасно на хижа Бенковски , с Олга и Сашо - сърдечни, гостоприемни и добри хижари. Хижата е чудно и запазено ( очарователно ) място с хълмчета за каране и изкачване с чудни гледки и залези.
Надяваме се и пожелаваме на Олга и Сашо да сте здрави и щастливи. Поздрави от бургаско - кюстендилската група и Благодаря!
Алексей 11 Nov 2009 11:04 AM
Много хубава и приятна хижа, хижарите чудесни. Нощувката е евтина. Пътят през Костина е по-труден (има едно дълго много-много стръмно катерене, на места се използват 4 крака), но е по-красив! Който се чувства в добра форма и не жали сили може да избере този маршрут, за да си порадва очите. Но! При условие, че е хубаво времето и има време до стъмняване, защото на места почти се загубва маркировката. След внимателно оглеждане наоколо се вижда накъде продължава маркировката, но на всяко по- съмнително място спирайте, ако трябва се връщайте малко назад и търпеливо обследвайте наоколо в малък радиус! Въпреки, че има места, където човек лесно може да изтърве знаците, маркировката така или иначе си върви постоянно до самия край, значи ако 5-10 минути вървите без да видите знак - сбъркали сте, върнете се да видите къде. (Става дума за горската пътека, в началото от Рибарица тръгва широк път за коли, който не се нуждае от много маркировка.)
Пеев 14 Nov 2009 05:35 PM
Абе по пътя да ми скива колелото някъде подпрян сред дърветата!?!Някъде покрай реката се сещам,че го оставих и поточета се вливаха в едно цяло!!!
Алексей 19 Nov 2009 10:17 AM
о, чак такива неща не съм срещал, щях много да се изумя... сигурно някой вече го е прибрал, за съжаление повечето хора като намерят
нещо, не търсят на кого е да го върнат, макар ми се ще да вярвам, че тези , които ходят по планини са по-хубави хора...
може пък, ако е намерено, човекът да иска да го върне, ама да не се сеща как да разбере на кого е
Олга - хижарката 01 Dec 2009 04:48 PM
На студентския празник - 8 декември 2009г. хижата е свободна за посещения, дори и без предварителна заявка. Тел. за връзка с хижарката: 0878931533
Александър 30 Aug 2010 09:49 PM
Две от снимките на профила на хижата са мои. Най- посещаваната от мен хижа, не е най-хубавата, но хижарката Олга е много гостоприемна,такова посрещане ще ти направии, от нищо нещо може да приготви за храна, също и много добра туристка. Ходил съм към хижата с група водена от нея, няма спиране тази жена в дълбокия сняг. Излъчва такава енергия, че да ти е неудобно и да те е срам, че трудно можеш да ходиш наравно с нея. Родена за хижи и туризъм е тази жена.
Александър 30 Aug 2010 09:51 PM
Оооо, не съм точен, три от снимките са мои.
Димо и Валя 07 Sep 2010 10:04 AM
http://bgpetition.com/olga-tankova/index.html

Това е линкът към петицията Олга да остане хижарка на хижа Бенковски. Дайте своя глас изразете мнение. Нека всеки който иска хижа Бенковски да остане това което е сега да гласува. И ВИЕ които не сте ходили на тази хижа но искате да видите ХИЖА в Стара планина която превлича туристите не със своя лукс и удобства, а с топлината и уюта на обикновенното, не сборище на месни кретени или чалгаджии, а място където можеш да починеш и се заредиш с енергия ГЛАСУВАЙТЕ Олга да остане хижар. И ако това стане отидете и вижте това място и ще сте доволни, че и ВИЕ сте допринесли това място да остане да се нарича ХИЖА Бенковски. Успех Олга.
Наско Станев 07 Sep 2010 08:00 PM
Два пъти са ме посрещали Олга и Сашо. Чувствам се като у дома. Даже ми е неудобно, че отделят от времето си, за да ни бъде максимално комфортно. И мястото е чудесно.Бих идвал поне веднъж годишно тук.
Проблемът е, че тези хора също работят за пари и за да се издържат, а туристическото дружество не може да им подсигури прилични доходи.Не зная каква е причината. При това положение всеки би се спасил. Още повече ако е разтропан като тях.
синьо небе 15 Sep 2010 08:23 AM
Събрание на ТД "Вежен" е имало вчера, 14.09. Бях на Бенковски миналия уикенд и знам подробностите от самата Олга. Те са й вдигнали мерника, нищо че са й връчили предизвестие без всички необходими реквизити. До края на септември изтича срокът на предизвестието. Ако трябва, ще й връчат ново... По-лошото е каква ще е евентуалната съдба на хижата - ще остане ли хижа или ще бъде превърната тихомълком в в нещо друго? Я някой ловен дом, я някое хотелче до бъдещата ски писта под връх Ушите. Може ли човек да притежава връх, пък бил той и бивш министър на земеделието?... Подписвайте петицията!
BikeMania 30 Sep 2010 07:57 PM
Най чудесните и гостотприемни хора,които познавам!
Лошото е,че в Рибарица цари беззаконие,безнаказаност и разруха!
Но това ще се промени скоро!
Хората ,които искат да разрушат тази хижа,са хора от власта.Стопанска полиция,Управлението на Всички са корумпирани и вместо да се борят срещу кражбите и Бракониерите,те им помагат!
Дори в БТС Тетевен има лични интереси да доведат хижата до разруха,след това да я доразрушат и да я превърнат в Хотел,защото постановление на г-н Бойко Борисоврзабранява хижите да се продават.
Смятам,че всичко това трябва да стане Обществено достояние и да се вземат мерки тази мерзавост в района да спре а хижите и резервата защитени срещу нездрави лични апетити!
Анонимен посетител 06 Oct 2010 09:58 PM
Не се самозалъгвайте и не вярвайте на това ,което ви говорят,няма никакви такива неща с министъра и няма да и се промени статута.Хижата си е хижа !!! Аз съм Марина дъщеря на бившите хижари Иван и Галя 5 години съм била там,и там ми е минало почти цялото детство,така че и на мен ми е мило за хижата,но няма такива неща хижата да се превръща в нещо друго.Тя винаги ще си остане хижа,която ще посреща туристите независимо от това кой е хижар на нея.Така че не вярвайте на всяко нещо,което чуете и разберете от когото и да е било,защото повечето неща са неверни лъжи кавито има писани и тук.
Александър 12 Oct 2010 11:03 AM
Олга е the best.
Александър 21 Oct 2010 11:21 AM
Интересно как преходът от хижа Бенковски до хижа Мимина поляна да е 10часа, а обратния преход да е 5 часа. Ходил съм го и в двете посоки и не виждам кое може да направи такава разлика - 2 пъти. Дори и само слизане да е в едната посока пак няма да е 2 пъти разлика във времето на прехода. Макар че ми се струва, че нито е 10ч, нито е 5ч. Истината е някъде по средата.
marinhaker 30 Oct 2010 05:08 PM
Има ли някой актуални телефони за резервация???
Анонимен посетител 05 Nov 2010 12:58 PM
Олга вече е на хижа Козя стена. Интересно кой сега е на Бенковски
Gradinko 07 Nov 2010 11:59 PM
днес минахме оттам –07.10.2010 -, наистина има нови хижари (мъж и жена).
Не запомних имената им, разбрах само че са от Рибарица.
Изглеждаха съвсем нормални и гостоприемни хорица :) Имаше супа, туршийка, питиета.
Поразходих се из хижата - спретнато и подредено. Хижаря още не беше много ориентиран за състоянието на всички пътеки в района.

magy 26 Jan 2011 03:29 PM
На Нова Година бяхме на хижата. Направо сме очаровани, посрещнахани много топло. Хижарите са нови много приятни, условията добри - храната, топли стай и баня което нас ни изненада.Телефон ще качим по-късно.
Ibex 31 Jan 2011 09:51 AM
На 29-30 януари 2011 бяхме на хижа Бенковски. Новите хижари, мъж и жена от Рибарица, са изключително добри хора.
В хижата е чисто и подредено. Банята и тоалетните са номер едно.
Нямахме актуален телефон на хижата и отивахме без предварварителна заявка. По пътя срещнахме момчетата от паркова охрана и ги помолохме като слязат в Рибарица да се обадят в хижата.
Там ни посрещнаха с усмивка и макар да бяхме първите и единствени посетители на хижата, печката в столовата беше предварително запалена, за да може да се стоплим и изсушим веднага щом пристигнем. В стаята също беше топло.

Много пъти съм бил на хижа Бенковски и по-уютно не съм се чувствал.
Много се радвам да видя, че тази прекрасна хижа има и прекрасни хижари!

Ето и актуален телефон на хижата:
0887 701059 - Илиян
цецко 31 Jan 2011 09:16 PM
здр. искам да ви кажа че аз също бях на хижа Бенковски януари месец.Освен, че е чисто в хижата, новите хижари са гостоприемни и винаги усмихнати.Не се подльгвайте, че нямя хижари.Прекарах ме си страхотно.Отидите и вие.
ИЛИЯН И НАДКА 31 Jan 2011 09:21 PM
Здравейте, ние сме новите хижари на хижа Бенковски.Искаме да кажем на всички желаещи да посетят хижата, че предлагаме топла храна, безалкохолни и аперативи така, че тези който не са подготвени за дълъг преход да не се притеснявят.ЗАПОВЯДАЙТЕ ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА НИ ПОСЕТИТЕ.
ОСТАВЯМЕ АКТУАЛЕН ТЕЛЕФОН НА КОЙТО МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС.

0887/70 10 59 - ИЛИЯН
0885/42 91 23 - ДАНИЕЛА
ПОЗДРАВИ.
Redovi 21 Feb 2011 11:17 AM
Само добри думи мога да кажа за новите стопани и хижата! Беше чисто, топло, уютно, посрещнаха ни и ни изпратиха с усмивка. Да са живи и здрави!
Kosme 13 Jun 2011 11:02 PM
Здравейте, ето накратко мнението ми за хижата и прехода:
на 11,06,2011 г. тръгнахме група 3-ма човека към хижа Бенковски от с. Рибарица по пътя до р.Заводна (под непрестанен лек дъждец). Колата оставихме близо до края на асфалтовия път и началото на трошляка/макадан/ от там до хижата само по пътя - нормално ходене е точно 4 часа. От хижарите, посрещането и хижата останахме много доволни! Ще я посетим задължително отново!
турист 11 Aug 2011 02:11 PM
какви са цените на х.бенковски
Анонимен посетител 11 Aug 2011 04:34 PM
Цена на нощувка - за всички стаи - 8 лв. за членове на БТС и 9 лв. за не членове на БТС
dindana87 01 Jun 2012 07:19 PM
Здравейте, Надка и Илиян не са вече на хижа " Бенковски" затова оставям номер на самото туристическо дружество 0678/52372.
Деян 22 Jul 2011 01:23 PM
Странно място е хижа Бенковски. Ще ви посрещнат наистина много добре. Хижарите са приветливи, гостоприемни и много отзивчиви. Банята не беше запалена /в хижата бяхме само петима/, но пък веднага ни отстъпиха душкабината в тяхното помещение, където се изкъпахме съвсем прилично. За разлика от хижарите забележките към туристическото дружество в Тетевен са много, защото тази хижа не е мръднала поне от 15 години, когато за пръв път бях там - никакъв ремонт, обновяване или нещо подобно и това, че е чисто и поносимо се дължи само на усилията на стопанката. Не бих имал забележки към хижата ако беше по-нависоко, на билото, но това не е така и макар да няма автомобилен път до нея /слава богу/ може би е добре поне да се освежи - все пак е строена през 30-те години.
Л 15 Aug 2011 04:52 PM
Това ли са актуалните телефони, или трябва да звъннем до дружеството? :)
Александър 16 Sep 2011 12:13 AM
От както на хижата хижарка не е Олга нещата не са същите. След като Олга не е вече хижарка на тази хижа няма да стъпя вече там. Не че е загуба за хижата ако аз не ходя, но за мен тази хижа е Олга...
Анонимен посетител 23 Oct 2011 03:25 PM
Здравейте, ние сме хижарите на Бенковски /НАДКА И ИЛИЯН/ и искаме да кажем, че хижата работи и можете да я посетите когато Ви е удобно.За Нова година предлагаме празнична вечеря, а също така превоз до самата хижа.За повече инфоромация можете да се свържете с Даниела Иванова номера е 0885/42 91 23.

За групи над 15 човека можете да се свържете и със самото туристическо дружество в Тетевен.
Поздрави.

Ивайло Георгиев 09 Nov 2011 10:14 PM
Здравейте, виждам , че дават времето за преход от Бенковски до Планинските извори - 6.30 мин , а обратното - от Планинските извори до Бенковски за 3 часа. Въпроса ми е мога ли за един ден да тръгна от Бенковски през вр.Тетевенска баба да стигна до х.Планински извори,да се върна на х.Бенковски и да се добера някъде надолу по пътя към с.Рибарица където евентуално ще ми е автомобила?
Цецо 10 Nov 2011 07:12 AM
Мисля, че за такъв преход няма проблем. Разтоянията не са чак толкова големи. Все пак всичко зависи от физическата подготовка и метеоусловията.
dindana87 01 Jun 2012 07:17 PM
Здравейте, Надка и Илиан вече не са хижари на "Бенковски" и за това тел.0885/429123 и 0887/701059 не са актуални.Оставям актуален телефон на дружеството в град Тетевен 0678/52372.Там може да получите и повече информация за всичко свързано с хижата.
Анонимен посетител 27 Oct 2011 04:08 PM
Здравейте,бяхме на Бенковки на 22.10.2011.Останахме много доволни от престоя в хижата и от гостоприемните и усмихнати хижари.Преди да отидем ни попитаха дали искаме да ни приготвят храна,а на сутринта другата група от София се възползваха от закуската която хижарката беше приготвила-топли мекици :),печката в столовата беше предварително запалена,в стаите също беше много топло и чисто,има баня с бойлер на дърва,нощувката е 8 лв.с книжка на БТС,а без нея 9лв.На тръгване хижарите ни изпратиха с усмивка и ни показаха пряка пътека за да съкратим пътя.Благодарим за топлото посрещане :))) Групата от Ловеч
IvayloG 01 May 2012 09:39 PM
Здравейте, бяхме на хижата на 29-30.04.2012 времето беше като по поръчка-идеално а с него и престоят ни там.Хижарите са любезни и разбрани хора и обслужването си е както трябва, посетете това прекрасно място от Балкана.Нощувката в 9 лв , има топла вода,храна и каквото е необходимо на човек да се почувства добре.
dindana87 01 Jun 2012 07:14 PM
Здравейте, искам да информирам всички туристи, че тел.0885/42 91 23 и 0887/70 10 59 вече не са актуални, тъй като Надка и Илиян вече не са хижари там.Оставям актуален телефон на самото дружество,/ където можете да получите повече информация/ в град Тетевен 0678/52372.
Анонимен посетител 26 Jun 2012 04:03 PM
Тази година е станала нова смяна на хижарите на Бенковски. Пътят до хижата, който по принцип е с бариера и не се допускат коли в националния парк, продължава да е създава проблеми, но това, което заварихме на 24.06.2012, беше прекалено. По мръкване пред хижата се водеше здрав запой - имало някакъв празник и хората се качили с мпс-тата. Оказа се, че няма място за двама туристи, но хижарите учтиво ни попитаха: "държите ли да спите?" Имахме подобни намерения и към полунощ стигнахме на х.Вежен.

Ивайло Атанасов, ranica.eu
TheGrave 21 Nov 2012 01:05 AM
Има нови хижари от половин година насам - симпатяги са, а и си личи, че се работи по хижата. Заредили са около 80 кубика дърва тази година само за сведение. Нагостиха ме с някакъв великолепен чай от боровинки, малини и не помня какво още (за бобеца да не приказвам). Актуален телефон - 0877 855 712. Ако не успеете да се свържете с тях звънете на х. Вежен - поддържат радиовръзка всеки ден.
Анонимен посетител 28 May 2013 09:59 AM
Телефона на хижата в горния пост е сгрешен.Това е коректния телефон: 0877 858711
Анонимен посетител 04 Jun 2013 10:15 PM
Последвите два телефона са грешни. Верния телефон на хижата е 0877858712.Хижарката се казва Пенка и е от Тетевен. Бяхме там на 24 май и останахме сити и доволни !!
bobsixkiller 12 Jul 2013 08:28 PM
на 03.07.2013 нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Легловата база е условно разделена на стара и нова част. Ние спахме в старата част. Според хижарите това е най-стара хижа в Балкана - 1932г. Стаите са на първи и втори етаж. На първият етаж са с по 8-10 легла. Едната стая е точно над стаята на хижарите и топлината от горящата им печка се пренася и в това спално помещение. Осветление в тази стая няма. В другата стая на първият етаж има осветление, но е по-студено. Има обособени 2 туристически столови за хранене, едната която е с битов характер, камина, миндери и т.н. При малки групи (3-4 човека) хижарите посрещат гостите в тяхната стая където е топло и уютно.

ХИГИЕНА: Има санитарно-хигиенно помещение намиращо се в долният край на хижата (минава се през остъклен навес и склад за дърва, след което се слиза по стълби), включващо: две мивки, две тоалетни ( тоалетни чинии), един душ захранван от бойлер на твърдо гориво. При малък брой хора, бойлерът не се пали, но хижарите любезно предоставят тяхната баня. Банята се заплаща !

ХРАНА и НАПИТКИ: Храна се предлага по заявка! Хляб ИЗОБЩО НЯМА и НЕ СЕ ПРЕДЛАГА. Ако групата е малка, хижарите предлагат супи ( срещу заплащане ). Бира има няколко вида. Ако имате късмет ( като нас ) ще опитате чудесни печени на печката гъби.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е от генератор и зареждането на преносими устройства е под въпрос. В туристическите столова има контакти позволяващи заряд на устройствата Ви.

Стара и позанемарена хижа изискваща задължителна финансова инжекция. Хижарите правят всичко по силите си за да съхранят хижата. Прекрасно и сърдечно посрещане.

Поздрави: Пламен Петков

Хотели от BgHotelite.com

Интерактивен каталог с включени над 2000 реални обекта за настаняване в България

Най-новото
xижа Мальовица
xижа Мальовица
xижа Ехо
xижа Ехо
xижа Ехо
Навигация
Facebook Like Box