Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Бенковски

xижа Бенковски

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в югозападното подножие на вр.Ушите. Представлява двуетажна постройка с капацитет 60 места с вътрешни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка.
Съседни туристически обекти:
- х.Вежен /през Суватски дол/ - 2.30ч. , а през билото - 3.30ч.
- х.Момина поляна /през билото/ - 7ч.
- х.Паскал - 8.00ч.
- х.Планински извори - 6.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Рибарица - 5.00ч.
2.Гара Копривщица - 5.30ч. пеша през м.Въртопа.
3.Село Антон - 5.00ч.
Снимки: 1)->Людмила Атанасова - Lucy; 2)->Lupo; 3,4,5)->Александър; 6)-> Ивайло Георгиев
  
Спални места 60
Address
Телефон 0876 24 30 99 -Соня, 0876 24 30 79 -Боби
E-mail
Надморска височина (метри) 1540
GPS Северна ширина (градуси) 42.774683
GPS Източна дължина (градуси) 24.340036

Коментари (110)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 May 2007 02:23 PM
Има ли достъп с кола до хижата?

Архивен коментар.

Лори 28 May 2007 11:49 PM
Баш до пред хижата не може да се стигне с кола, но е възможно не далеч от там! Банковски е най-яката хижа, на която съм ходила! Посещавам я вече 13 години!

Архивен коментар.

меца 26 Jun 2007 03:16 PM
има достъп с кола на 10 мин.от хижата,но трябва да е високо проходима или в сухо време може и с обикновена кола,но по-висока.

Архивен коментар.

..... 29 Jul 2008 11:53 AM
Хижата е страхотна а хижарите просто устанаха в моето съзнание с хубавото отношение и топлото посрещане както и изпращане напрао да ти е кеф да тръгнеш кам следващия преход до хижа Вежен където ти казват с поглед ко цъфнаате тукъ..? Иначе с кола може до самата хижа но само и единствено с джипа който носи стоката... А с нормален превоз на 10 мин от хижата.. =]

Архивен коментар.

Коти 15 Jul 2007 05:32 PM
Предлагат ли храна на хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2007 12:47 AM
Не,само бира,сокчета и фафли:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2007 12:47 AM
Не.Само бира,сокчета и фафли:)

Архивен коментар.

nkirov 31 Aug 2007 01:26 PM
Хижата е прекрасна. Пристигнахме група от 9 души в 21 часа, след загубване в мъглата, мокри, изморени и гладни. Хижарката Олга ни посрещна със запалена печка, чай (безплатно!) и топла супа. Чисто и приятно е, има баня, лавка с бира и вино и кока кола, леглата са чисти и удобни. Догодина пак ще отидем.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Oct 2007 12:16 AM
Страхотна хижа. Заслужава си човек да отиде там. Посрещнаха ни и ни обслужиха на 6+ Чисто е и удобно за нощуване. Ако решите да ходите, само внимавайте с маркировката от с.Рибарица до х.Бенковски. На едно место има пряка пътека през гората. НЕ ТРЪГВАЙТЕ ПО НЕЯ. Ако минавате там за първи път, уверявам ви ще се объркате. ВЪРВЕТЕ ПО ПЪТЯ, ПО КОЙТО МОГАТ ДА СЕ ДВИЖАТ АВТОМОБИЛИ. Той е маркиран, и макар и с малко повече ходене , няма да рискувате да се объркате.

Архивен коментар.

Мисш 13 Nov 2007 03:16 PM
Хижата е хубава. Отпред има открито огнище с пейчици около него - много приятно за летните вечери. Приятно място. В околността има много добри предпоставки за зимни спортове, но влека, който го е имало едно време сега се заменя с нов. Хижаря каза, че даже имал вече ски и обувки, чакал само някакви части. Храна няма много, на хляб също не се надявайте, освен ако не сте резервирали места от по-рано. И в двата случая си носете хляб. Нас ни настаниха в стая с ок. 9-10 легла и печка на дърва за 6.50 лв на вечер. Другите стаи не видях, но чершафите си бяха нови и чисти. Най-добро впечатление ми направи тоалетната, която е външна и беше много чиста. Имаше и душ с бойлер на дърва. Ако отивате от Рибарица най-добрият вариант е през пътя, който минава по река Заводна. Хижата от него е на 15 мин. през горска пътечка. Другият път е през Кървавото кладенче по река Костина, но не ви го препоръчвам, защото втората половина е по много стръмна и криволичеща през гората пътечка, въпреки добрата маркировка. Ако има сняг или вали, през тази пътечка е невъзможно да се мине, дори и на слизане. Иначе останалите пътечки от Антон и Копривщица са също добре маркирани. Ако отивате от Антон, като изкачите билото и подсечете северно вр. Булуваня ще видите на север голяма сграда, която прилича на хижа, но всъщност е изоставена мандра, не си мислете, че е хижата. Хижата е на 30 мин. от нея.

Архивен коментар.

миро 31 Mar 2008 02:31 PM
От къде е по -добре да се качи човек - от юг или от Рибарица. Ако е през Рибарица - къде започва пътеката? Тези телефони актуални ли са?

Архивен коментар.

Любител 03 Apr 2008 02:41 PM
От Рибарица е много удобно качването! Аз съм пробвала два варианта - единят е от местността Костина, но от там е по-трудно! Другият е през Заводна! Пътят е добре маркиран и не е труден! В началото е асфалтиран, нагоре продължава черен път! Преките пътеки не са за препоръчване, освен ако не са изпитани, защото по някои не е минавано от години и не са маркирани! Има много места за почивка и отдих с изворна вода! Пътят е много приятен! От там се стига и до х.Вежен!

Архивен коментар.

Ива 21 Jul 2008 10:05 PM
От село Антон качването е приятно и с хубава гледка към Средна гора, но маркеровката е доста нарядко. Ние се качихме по черен път до известната чешма с ледена вода и там тръгнахме по хълма, който е зад чешмата докато не свърши пътя. За щастие в далечината се виждаше зимната маркеровка на отсрещниа хълм и цепихме право натам, а като се качиме до самата маркеровка се видя изоставената мандра и близо зад нея вляво е х. Бенковски. Оттам си имаше и маркеровка и пътека и пряка видимост. Покрай мандрата заобиколихме заради яростния бик, който се навърта там. С повечко късмет и овчари по пътя за 7-8ч се качихме, но все пак боровинките бяха от решаващо значение за скоростта:-)

Архивен коментар.

Александър 17 Jun 2008 11:37 PM
Много приятна хижа, но доста неприятно изкачване от м. Костина, много паднали дървета, буйни потоци, които в дъждовното време трябва да се газят, гъста трева, камъни. И точно на Болуванските ливади в мъглата няма никаква маркировка и ако не беше един пастир да ни покаже пътя щахме да хванем за хижа Момина поляна и щяхме да замръкнем някъде по билото. А иначе много приятни хижари Олга и Васил, прекарване на много хубава вечер с тях, само да беше по-добро времето. Язък, стигнах само до връх Ушите, към билото беше много мъгливо и никаква видимост.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2008 06:22 PM
Страхотна хижа - чудесни хижари! Евала! Преди да стигна там бях малко скептично настроен за хижата ,но се оказа много приятно място!

Архивен коментар.

Ели 25 Jun 2008 03:46 PM
С една дума - идилия. Поне това заварих там - минавайки по билото от с.Антон и слизайки в хижата.Невероятни гледки, гостоприемни хижари и една такава особена хармония, създадена и от досега с домашните животни там.

Архивен коментар.

MITKO 17 Aug 2008 04:49 PM
На 15.08 след далаг преход от хижа Ехо пристигнахме на х.Бенковски,бяхме трима човека и след нас никой друг не дойде.Хижаря се постара престоя ни в хижата да бъде приятен, за което сме му благодарни! Хижата се стопанисва добре и е приятно човек да бъде там .

Архивен коментар.

FW 24 Aug 2008 09:59 PM
През 2006 бях там. Великолепни хижари! храна ми дадоха без 5 пари да искат! Не знам много за обстановката щото спах на палатка. Само да кажа че обхват има на левия ъгъл на сградата спрямо вратата.

Архивен коментар.

Жоро 27 Jan 2009 10:21 AM
Хижата е невероятна. С по висока кола може да се стигне почти до самата хижа през Рибарица. Най впечатлени останахме от чистотата в хижата и от гостоприемството на хижарите. Препоръчвам хижата на всеки :)

Архивен коментар.

Йо 13 Feb 2009 12:31 PM
Хижата наистина е едно райско кътче! Чиста, приветлива и уютна. А това се дължи най-вече на гостоприемните хижари Олга и Васил, които направиха вси4ко възможно да се почувстваме като у дома си, за което им благодарим.

Архивен коментар.

яна 05 Mar 2009 10:34 PM
Чувството,което изпитах от атмосферата на хижата е невероятно.Три думички -уют,топлина и човечност.Искам да благодаря от сърце на хижарката, която стопли сърцето ми с грижите си преди да почна да усещам краката си след измръзване по пътя от Рибарица през Костница.

Архивен коментар.

Пламен Пеев 18 Apr 2009 06:52 AM
И аз останах доволен от престоя на хижата!!!Приятно е все пак е планинска хижа.Искам да благодаря и на сина на хижарката Сашо много добро и отзивчиво момче!!!
Направих голяма глупост да тръгна в 17-ч от Костина и то с велосипед за х.Бенковски!!!След края на черния път следва тежка туристическа пътека с неприятно изкачване и опасност малките камъни да подхлъзат при спускане надолу!!!Маркировката на моменти се губи и един метър встрани да мине човек се подвежда!!!Велосипеда много ме забави в изкачването и го оставих някъде покрай реката!!!:-)Непомня обаче къде така,че рано или късно някой ще спечели от 'горската томбола' планински байк за 650-лв.Да му е честит вече го прежалих!!!Та към 21-ч вечерта по тъмно бях посредата на пътя.Стъмни се няма мърдане и се стъписах!!!Реших да остана да пренощувам където съм,но след час мислени разсъждения за живота реших да я карам направо и нагоре на 4-крайника тип мечешки ход докато неизлязох на платото!!!Благодарение светлината на входната крушка на хижата ми олекна и се ориентирах!!!Пристигнах на хижата в 22,30-ч!!!Синът на хижарката веднага се погрижи за мен.Запали ми печка и ми поднесе много хубава леща направена от него.Благодаря му,че излезе разбрано момче все пак го събудих!!!
Та извода ми е неправете мойта глупост!!!До преди да се кача на Бенковски се мислих за добър планинар,но планината и гората са колкото красиви толкова и коварни!!!Проучвайте добре терена и пътя,който трябва да измините и според мен трябва винаги да е от минимум 2-ма души!!!Това ми беше най-тежкото планинско изкачване досега!!!

Архивен коментар.

Tihomir 21 Apr 2009 02:58 PM
Посетихме хижата на на Великден 2009 посрещането и обслужването беше на много добро ниво. По гостоприемни хожари не съм срещал в Стара Планина. Препорачвам на всички да посетят хижата. Качихме се от гр. Клисура през местност Въртопа за 5 часа. Гледката и преживаването наистина си струват.

Архивен коментар.

Никола 05 Jul 2009 02:41 PM
Абе хижата е добра. Посетихме я без да спим там но впечатление ми направи боклуците които бяха складирани около хижата. Имаше едно прекрасно конче с което си поиграхме.

Архивен коментар.

Наско 30 Aug 2009 07:36 AM
Много хубаво място. Тишина, спокойствие. Място за истинска почивка. Хижарят направи всичко възможно за нас. Учуди ме, че нямаще други туристи. на другия ден в мъгла и вятър се спуснахме през х."Вежен". Учуди ме, че и там нямаше туристи, а беше в средата на лятото.

Архивен коментар.

непознати 05 Sep 2009 05:39 PM
Здравей те научихме че търсите хижари за Бенковски е вече имате реални хижари който са готови да поемат хижата ако се обадите на телефон 0886914515 и ни предложите офертата си по всяко време на деня.Надяваме се да ни отговорите по телефона за вашето решение.Чао

Архивен коментар.

Liverzoom 11 Sep 2009 03:48 PM
търсим някакъв актуален телефон ако може да се свържем с хижарите на хижа Бенковски. Благодяря ви предварително!

Архивен коментар.

азе 15 Sep 2009 11:02 AM
BG 089671 5284
ТД "Вежен"- Тетевен - 0678/5 23-72, BG 089671 5282

Архивен коментар.

Благомира 03 Nov 2009 02:53 PM
Здравейте ,
около миналата НГ (08-09)си прекарахме прекрасно на хижа Бенковски , с Олга и Сашо - сърдечни, гостоприемни и добри хижари. Хижата е чудно и запазено ( очарователно ) място с хълмчета за каране и изкачване с чудни гледки и залези.
Надяваме се и пожелаваме на Олга и Сашо да сте здрави и щастливи. Поздрави от бургаско - кюстендилската група и Благодаря!

Архивен коментар.

Алексей 11 Nov 2009 11:04 AM
Много хубава и приятна хижа, хижарите чудесни. Нощувката е евтина. Пътят през Костина е по-труден (има едно дълго много-много стръмно катерене, на места се използват 4 крака), но е по-красив! Който се чувства в добра форма и не жали сили може да избере този маршрут, за да си порадва очите. Но! При условие, че е хубаво времето и има време до стъмняване, защото на места почти се загубва маркировката. След внимателно оглеждане наоколо се вижда накъде продължава маркировката, но на всяко по- съмнително място спирайте, ако трябва се връщайте малко назад и търпеливо обследвайте наоколо в малък радиус! Въпреки, че има места, където човек лесно може да изтърве знаците, маркировката така или иначе си върви постоянно до самия край, значи ако 5-10 минути вървите без да видите знак - сбъркали сте, върнете се да видите къде. (Става дума за горската пътека, в началото от Рибарица тръгва широк път за коли, който не се нуждае от много маркировка.)

Архивен коментар.

Пеев 14 Nov 2009 05:35 PM
Абе по пътя да ми скива колелото някъде подпрян сред дърветата!?!Някъде покрай реката се сещам,че го оставих и поточета се вливаха в едно цяло!!!

Архивен коментар.

Алексей 19 Nov 2009 10:17 AM
о, чак такива неща не съм срещал, щях много да се изумя... сигурно някой вече го е прибрал, за съжаление повечето хора като намерят
нещо, не търсят на кого е да го върнат, макар ми се ще да вярвам, че тези , които ходят по планини са по-хубави хора...
може пък, ако е намерено, човекът да иска да го върне, ама да не се сеща как да разбере на кого е

Архивен коментар.

Олга - хижарката 01 Dec 2009 04:48 PM
На студентския празник - 8 декември 2009г. хижата е свободна за посещения, дори и без предварителна заявка. Тел. за връзка с хижарката: 0878931533

Архивен коментар.

Александър 30 Aug 2010 09:49 PM
Две от снимките на профила на хижата са мои. Най- посещаваната от мен хижа, не е най-хубавата, но хижарката Олга е много гостоприемна,такова посрещане ще ти направии, от нищо нещо може да приготви за храна, също и много добра туристка. Ходил съм към хижата с група водена от нея, няма спиране тази жена в дълбокия сняг. Излъчва такава енергия, че да ти е неудобно и да те е срам, че трудно можеш да ходиш наравно с нея. Родена за хижи и туризъм е тази жена.

Архивен коментар.

Александър 30 Aug 2010 09:51 PM
Оооо, не съм точен, три от снимките са мои.

Архивен коментар.

Димо и Валя 07 Sep 2010 10:04 AM
http://bgpetition.com/olga-tankova/index.html

Това е линкът към петицията Олга да остане хижарка на хижа Бенковски. Дайте своя глас изразете мнение. Нека всеки който иска хижа Бенковски да остане това което е сега да гласува. И ВИЕ които не сте ходили на тази хижа но искате да видите ХИЖА в Стара планина която превлича туристите не със своя лукс и удобства, а с топлината и уюта на обикновенното, не сборище на месни кретени или чалгаджии, а място където можеш да починеш и се заредиш с енергия ГЛАСУВАЙТЕ Олга да остане хижар. И ако това стане отидете и вижте това място и ще сте доволни, че и ВИЕ сте допринесли това място да остане да се нарича ХИЖА Бенковски. Успех Олга.

Архивен коментар.

Наско Станев 07 Sep 2010 08:00 PM
Два пъти са ме посрещали Олга и Сашо. Чувствам се като у дома. Даже ми е неудобно, че отделят от времето си, за да ни бъде максимално комфортно. И мястото е чудесно.Бих идвал поне веднъж годишно тук.
Проблемът е, че тези хора също работят за пари и за да се издържат, а туристическото дружество не може да им подсигури прилични доходи.Не зная каква е причината. При това положение всеки би се спасил. Още повече ако е разтропан като тях.

Архивен коментар.

синьо небе 15 Sep 2010 08:23 AM
Събрание на ТД "Вежен" е имало вчера, 14.09. Бях на Бенковски миналия уикенд и знам подробностите от самата Олга. Те са й вдигнали мерника, нищо че са й връчили предизвестие без всички необходими реквизити. До края на септември изтича срокът на предизвестието. Ако трябва, ще й връчат ново... По-лошото е каква ще е евентуалната съдба на хижата - ще остане ли хижа или ще бъде превърната тихомълком в в нещо друго? Я някой ловен дом, я някое хотелче до бъдещата ски писта под връх Ушите. Може ли човек да притежава връх, пък бил той и бивш министър на земеделието?... Подписвайте петицията!

Архивен коментар.

BikeMania 30 Sep 2010 07:57 PM
Най чудесните и гостотприемни хора,които познавам!
Лошото е,че в Рибарица цари беззаконие,безнаказаност и разруха!
Но това ще се промени скоро!
Хората ,които искат да разрушат тази хижа,са хора от власта.Стопанска полиция,Управлението на Всички са корумпирани и вместо да се борят срещу кражбите и Бракониерите,те им помагат!
Дори в БТС Тетевен има лични интереси да доведат хижата до разруха,след това да я доразрушат и да я превърнат в Хотел,защото постановление на г-н Бойко Борисоврзабранява хижите да се продават.
Смятам,че всичко това трябва да стане Обществено достояние и да се вземат мерки тази мерзавост в района да спре а хижите и резервата защитени срещу нездрави лични апетити!
Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Oct 2010 09:58 PM
Не се самозалъгвайте и не вярвайте на това ,което ви говорят,няма никакви такива неща с министъра и няма да и се промени статута.Хижата си е хижа !!! Аз съм Марина дъщеря на бившите хижари Иван и Галя 5 години съм била там,и там ми е минало почти цялото детство,така че и на мен ми е мило за хижата,но няма такива неща хижата да се превръща в нещо друго.Тя винаги ще си остане хижа,която ще посреща туристите независимо от това кой е хижар на нея.Така че не вярвайте на всяко нещо,което чуете и разберете от когото и да е било,защото повечето неща са неверни лъжи кавито има писани и тук.

Архивен коментар.

Александър 12 Oct 2010 11:03 AM
Олга е the best.

Архивен коментар.

Александър 21 Oct 2010 11:21 AM
Интересно как преходът от хижа Бенковски до хижа Мимина поляна да е 10часа, а обратния преход да е 5 часа. Ходил съм го и в двете посоки и не виждам кое може да направи такава разлика - 2 пъти. Дори и само слизане да е в едната посока пак няма да е 2 пъти разлика във времето на прехода. Макар че ми се струва, че нито е 10ч, нито е 5ч. Истината е някъде по средата.

Архивен коментар.

marinhaker 30 Oct 2010 05:08 PM
Има ли някой актуални телефони за резервация???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Nov 2010 12:58 PM
Олга вече е на хижа Козя стена. Интересно кой сега е на Бенковски

Архивен коментар.

Gradinko 07 Nov 2010 11:59 PM
днес минахме оттам –07.10.2010 -, наистина има нови хижари (мъж и жена).
Не запомних имената им, разбрах само че са от Рибарица.
Изглеждаха съвсем нормални и гостоприемни хорица :) Имаше супа, туршийка, питиета.
Поразходих се из хижата - спретнато и подредено. Хижаря още не беше много ориентиран за състоянието на всички пътеки в района.

Архивен коментар.

magy 26 Jan 2011 03:29 PM
На Нова Година бяхме на хижата. Направо сме очаровани, посрещнахани много топло. Хижарите са нови много приятни, условията добри - храната, топли стай и баня което нас ни изненада.Телефон ще качим по-късно.

Архивен коментар.

Ibex 31 Jan 2011 09:51 AM
На 29-30 януари 2011 бяхме на хижа Бенковски. Новите хижари, мъж и жена от Рибарица, са изключително добри хора.
В хижата е чисто и подредено. Банята и тоалетните са номер едно.
Нямахме актуален телефон на хижата и отивахме без предварварителна заявка. По пътя срещнахме момчетата от паркова охрана и ги помолохме като слязат в Рибарица да се обадят в хижата.
Там ни посрещнаха с усмивка и макар да бяхме първите и единствени посетители на хижата, печката в столовата беше предварително запалена, за да може да се стоплим и изсушим веднага щом пристигнем. В стаята също беше топло.

Много пъти съм бил на хижа Бенковски и по-уютно не съм се чувствал.
Много се радвам да видя, че тази прекрасна хижа има и прекрасни хижари!

Ето и актуален телефон на хижата:
0887 701059 - Илиян

Архивен коментар.

цецко 31 Jan 2011 09:16 PM
здр. искам да ви кажа че аз също бях на хижа Бенковски януари месец.Освен, че е чисто в хижата, новите хижари са гостоприемни и винаги усмихнати.Не се подльгвайте, че нямя хижари.Прекарах ме си страхотно.Отидите и вие.

Архивен коментар.

ИЛИЯН И НАДКА 31 Jan 2011 09:21 PM
Здравейте, ние сме новите хижари на хижа Бенковски.Искаме да кажем на всички желаещи да посетят хижата, че предлагаме топла храна, безалкохолни и аперативи така, че тези който не са подготвени за дълъг преход да не се притеснявят.ЗАПОВЯДАЙТЕ ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА НИ ПОСЕТИТЕ.
ОСТАВЯМЕ АКТУАЛЕН ТЕЛЕФОН НА КОЙТО МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС.

0887/70 10 59 - ИЛИЯН
0885/42 91 23 - ДАНИЕЛА
ПОЗДРАВИ.

Архивен коментар.

Redovi 21 Feb 2011 11:17 AM
Само добри думи мога да кажа за новите стопани и хижата! Беше чисто, топло, уютно, посрещнаха ни и ни изпратиха с усмивка. Да са живи и здрави!

Архивен коментар.

Kosme 13 Jun 2011 11:02 PM
Здравейте, ето накратко мнението ми за хижата и прехода:
на 11,06,2011 г. тръгнахме група 3-ма човека към хижа Бенковски от с. Рибарица по пътя до р.Заводна (под непрестанен лек дъждец). Колата оставихме близо до края на асфалтовия път и началото на трошляка/макадан/ от там до хижата само по пътя - нормално ходене е точно 4 часа. От хижарите, посрещането и хижата останахме много доволни! Ще я посетим задължително отново!

Архивен коментар.

турист 11 Aug 2011 02:11 PM
какви са цените на х.бенковски

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2011 04:34 PM
Цена на нощувка - за всички стаи - 8 лв. за членове на БТС и 9 лв. за не членове на БТС

Архивен коментар.

dindana87 01 Jun 2012 07:19 PM
Здравейте, Надка и Илиян не са вече на хижа " Бенковски" затова оставям номер на самото туристическо дружество 0678/52372.

Архивен коментар.

Деян 22 Jul 2011 01:23 PM
Странно място е хижа Бенковски. Ще ви посрещнат наистина много добре. Хижарите са приветливи, гостоприемни и много отзивчиви. Банята не беше запалена /в хижата бяхме само петима/, но пък веднага ни отстъпиха душкабината в тяхното помещение, където се изкъпахме съвсем прилично. За разлика от хижарите забележките към туристическото дружество в Тетевен са много, защото тази хижа не е мръднала поне от 15 години, когато за пръв път бях там - никакъв ремонт, обновяване или нещо подобно и това, че е чисто и поносимо се дължи само на усилията на стопанката. Не бих имал забележки към хижата ако беше по-нависоко, на билото, но това не е така и макар да няма автомобилен път до нея /слава богу/ може би е добре поне да се освежи - все пак е строена през 30-те години.

Архивен коментар.

Л 15 Aug 2011 04:52 PM
Това ли са актуалните телефони, или трябва да звъннем до дружеството? :)

Архивен коментар.

Александър 16 Sep 2011 12:13 AM
От както на хижата хижарка не е Олга нещата не са същите. След като Олга не е вече хижарка на тази хижа няма да стъпя вече там. Не че е загуба за хижата ако аз не ходя, но за мен тази хижа е Олга...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2011 03:25 PM
Здравейте, ние сме хижарите на Бенковски /НАДКА И ИЛИЯН/ и искаме да кажем, че хижата работи и можете да я посетите когато Ви е удобно.За Нова година предлагаме празнична вечеря, а също така превоз до самата хижа.За повече инфоромация можете да се свържете с Даниела Иванова номера е 0885/42 91 23.

За групи над 15 човека можете да се свържете и със самото туристическо дружество в Тетевен.
Поздрави.

Архивен коментар.

Ивайло Георгиев 09 Nov 2011 10:14 PM
Здравейте, виждам , че дават времето за преход от Бенковски до Планинските извори - 6.30 мин , а обратното - от Планинските извори до Бенковски за 3 часа. Въпроса ми е мога ли за един ден да тръгна от Бенковски през вр.Тетевенска баба да стигна до х.Планински извори,да се върна на х.Бенковски и да се добера някъде надолу по пътя към с.Рибарица където евентуално ще ми е автомобила?

Архивен коментар.

Цецо 10 Nov 2011 07:12 AM
Мисля, че за такъв преход няма проблем. Разтоянията не са чак толкова големи. Все пак всичко зависи от физическата подготовка и метеоусловията.

Архивен коментар.

dindana87 01 Jun 2012 07:17 PM
Здравейте, Надка и Илиан вече не са хижари на "Бенковски" и за това тел.0885/429123 и 0887/701059 не са актуални.Оставям актуален телефон на дружеството в град Тетевен 0678/52372.Там може да получите и повече информация за всичко свързано с хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2011 04:08 PM
Здравейте,бяхме на Бенковки на 22.10.2011.Останахме много доволни от престоя в хижата и от гостоприемните и усмихнати хижари.Преди да отидем ни попитаха дали искаме да ни приготвят храна,а на сутринта другата група от София се възползваха от закуската която хижарката беше приготвила-топли мекици :),печката в столовата беше предварително запалена,в стаите също беше много топло и чисто,има баня с бойлер на дърва,нощувката е 8 лв.с книжка на БТС,а без нея 9лв.На тръгване хижарите ни изпратиха с усмивка и ни показаха пряка пътека за да съкратим пътя.Благодарим за топлото посрещане :))) Групата от Ловеч

Архивен коментар.

IvayloG 01 May 2012 09:39 PM
Здравейте, бяхме на хижата на 29-30.04.2012 времето беше като по поръчка-идеално а с него и престоят ни там.Хижарите са любезни и разбрани хора и обслужването си е както трябва, посетете това прекрасно място от Балкана.Нощувката в 9 лв , има топла вода,храна и каквото е необходимо на човек да се почувства добре.

Архивен коментар.

dindana87 01 Jun 2012 07:14 PM
Здравейте, искам да информирам всички туристи, че тел.0885/42 91 23 и 0887/70 10 59 вече не са актуални, тъй като Надка и Илиян вече не са хижари там.Оставям актуален телефон на самото дружество,/ където можете да получите повече информация/ в град Тетевен 0678/52372.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2012 04:03 PM
Тази година е станала нова смяна на хижарите на Бенковски. Пътят до хижата, който по принцип е с бариера и не се допускат коли в националния парк, продължава да е създава проблеми, но това, което заварихме на 24.06.2012, беше прекалено. По мръкване пред хижата се водеше здрав запой - имало някакъв празник и хората се качили с мпс-тата. Оказа се, че няма място за двама туристи, но хижарите учтиво ни попитаха: "държите ли да спите?" Имахме подобни намерения и към полунощ стигнахме на х.Вежен.

Ивайло Атанасов, ranica.eu

Архивен коментар.

TheGrave 21 Nov 2012 01:05 AM
Има нови хижари от половин година насам - симпатяги са, а и си личи, че се работи по хижата. Заредили са около 80 кубика дърва тази година само за сведение. Нагостиха ме с някакъв великолепен чай от боровинки, малини и не помня какво още (за бобеца да не приказвам). Актуален телефон - 0877 855 712. Ако не успеете да се свържете с тях звънете на х. Вежен - поддържат радиовръзка всеки ден.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2013 09:59 AM
Телефона на хижата в горния пост е сгрешен.Това е коректния телефон: 0877 858711

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2013 10:15 PM
Последвите два телефона са грешни. Верния телефон на хижата е 0877858712.Хижарката се казва Пенка и е от Тетевен. Бяхме там на 24 май и останахме сити и доволни !!

Архивен коментар.

bobsixkiller 12 Jul 2013 08:28 PM
на 03.07.2013 нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Легловата база е условно разделена на стара и нова част. Ние спахме в старата част. Според хижарите това е най-стара хижа в Балкана - 1932г. Стаите са на първи и втори етаж. На първият етаж са с по 8-10 легла. Едната стая е точно над стаята на хижарите и топлината от горящата им печка се пренася и в това спално помещение. Осветление в тази стая няма. В другата стая на първият етаж има осветление, но е по-студено. Има обособени 2 туристически столови за хранене, едната която е с битов характер, камина, миндери и т.н. При малки групи (3-4 човека) хижарите посрещат гостите в тяхната стая където е топло и уютно.

ХИГИЕНА: Има санитарно-хигиенно помещение намиращо се в долният край на хижата (минава се през остъклен навес и склад за дърва, след което се слиза по стълби), включващо: две мивки, две тоалетни ( тоалетни чинии), един душ захранван от бойлер на твърдо гориво. При малък брой хора, бойлерът не се пали, но хижарите любезно предоставят тяхната баня. Банята се заплаща !

ХРАНА и НАПИТКИ: Храна се предлага по заявка! Хляб ИЗОБЩО НЯМА и НЕ СЕ ПРЕДЛАГА. Ако групата е малка, хижарите предлагат супи ( срещу заплащане ). Бира има няколко вида. Ако имате късмет ( като нас ) ще опитате чудесни печени на печката гъби.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е от генератор и зареждането на преносими устройства е под въпрос. В туристическите столова има контакти позволяващи заряд на устройствата Ви.

Стара и позанемарена хижа изискваща задължителна финансова инжекция. Хижарите правят всичко по силите си за да съхранят хижата. Прекрасно и сърдечно посрещане.

Поздрави: Пламен Петков

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 May 2015 04:42 PM
Миналата неделя бях в района. Хижата беше отворена, но вътре нямаше никой. Отпред имаше изнесени доста неща от инвентара. Докато бяхме наоколо жива душа не се мерна, но подозирам нечисти намерения на някой.
Петко от Гумощник

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2015 09:37 PM
Работи ли в момента хижата?Има ли хижар?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2015 09:38 PM
Работи ли в момента хижата?Има ли хижар?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2015 04:26 PM
Близо 17 години не съм се отклонявал от билната марка към хижата. Спомените ми са добри,тогава хижар бе Владо. Поддържана и готина хижа бе. Как е сега положението? Наум Симов/Велико Търново/.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2015 09:09 PM
Здравейте, казваме се Надка и Илиян от Рибарица и искаме да кажем на всички туристи, че хижата РАБОТИ и ние ще сме хижари сега. Празника на хижата ще е на 4 юли и каним всички желаещи да дойдат/храна и напитки ще има/. Оставяме Ви и актуални телефони за връзка с нас. Ще сме на разположение за Вашите въпроси.

НАДКА - 0887 75 30 09
ИЛИЯН - 0887 70 10 59

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2015 08:10 AM
Новите хижари Надка и Илиян са много гостоприемни и мили хора.В самата хижа, навсякъде е чисто и подредено. На посетителите се предлагат готвена храна, овче кисело мляко, сирене и други вкусотии.Пържените филийки с боровинково сладко са разкошни. Нищо няма да Ви липсва и ще се чувствате като на гости при приятели.Района около хижата е много живописен и предлага чудесни места за разходка.Може да пояздите и кон.
Вариантите за качване до х.Бенковски -от местността Костина над Рибарица или по черния път край река Заводна водещ към х.Вежен и х.Бенковски.Пътеката от река Костина е с зелена маркировка, като по нея са разчистени големите паднали дървета.

сем.Христови -Козлодуй

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2015 03:58 PM
Кой е най-подходящият вариант за качване от юг?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2015 08:33 AM
От Юг качването е от с.Антон -Заногата-Пресяката-Антонски Превал-Дебели дял-х.Бенковски
Маркировката е зелена.

Това е картата -горе в ляво с бутона + се увеличава мащаба на картата
http://www.kade.si/#map=15/2706540.71/5276154.97/0

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2015 08:45 AM
Маршрута от с.Антон -рид Заногата -местност Пресяката -седловина Попови гробове(Антонски превал) е описан в този пътеводител

http://pelitko.com/index.ph[…]r-bratanitza&Itemid=142

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2015 10:08 PM
Здравейте, информираме всички туристи, че за Нова Година и Коледа все още има свободни места на хижа "Бенковски".Оставяме Ви актуални телефони за повече информация.

НАДКА - 0887/75 30 09
ИЛИЯН - 0887/70 10 59

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jan 2016 10:20 AM
Здравейте приятели,
Казвам се Константин и искам да споделя моето мнение относно хижата, тъй като оставам с впечатление, че хората са със смесени чувства за това място. Не съм ходил преди, за да правя сравнение – но този район на Централен Балкан е много красив и си заслужава усилията.
Посетихме хижа Бенковски в периода 31.12.2015 – 02.01.2016.
Това което мога да кажа за домакините Надка и Илиян е, че скоро не бях виждал толкова гостоприемни хора. След няколко часов преход в сурови зимни условия(от с. Антон през билото до хижата) пристигнахме. Надка ни посрещна, предложи ни чай (безплатен за целия ни престой) и дори гореща вода, ако искаме да си стоплим краката. В столовата бяха напалили голямата печка и обстановката изглеждаше много прилична. Настани ни в голямото спално помещение над столовата, като навсякъде беше много чисто. Имахме уговорка с жената, да ни подсигури храна за дните на престоя, а тя се погрижи за всичко да е превъзходно. В новогодишната вечер, предложи да ни направи баница (ние пък случайно носехме късмети), с което допринесе за още по приятното ни посрещане на празника. Храната беше превъзходна а мекиците за закуска с домашно сладко от боровинки и домашно овче сирене - буквално уникални. Има още много хубави неща които мога да кажа, личи си че по хижата се работи много, но всички знаем колко е трудно. Горещо препоръчвам тази хижа на всеки, който се чуди дали си заслужава да се отиде до там. На Надка и Илиян искам да благодаря, шапка свалям на тези хора, за усилията които полагат, за да може това място да бъде привлекателно за истинските туристи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 10:53 AM
Посетих хижата този месец и съм изключително очарован от гостоприемството и топлотата,с която ме посрещнаха хижарите.Хижата се намира на закътано място до рекичка и горичка,в същото време си има изглед към билото.Условията в хижата са добри,не е проблем да си вземете душа (защо на някои места е),ще бъдете нагостени с вкусна храна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2016 10:41 AM
Много добре стопанисвана хижа. Хижарите са много приятни хора. Хубаво е да заявите от по-рано намеренията си като престой и храна. Добре е от самото начало да се усетите, че хижата е на самообслужване (както си и пише, де). Страхотно мляко, сладко от боровинки, пържени филийки. Голямото ми желание е да видя тази немалка хижа пълна до краен предел. Може би ще се организираме за някой празник там. Бтв, звънете на дадените тук тел. номера. Тези по гидовници и прочие не са актуални.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2016 08:15 PM
Здравейте, кой от изброените маршрути е по-живописен: от гара Копривщица или от Рибарица по река Костина?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Sep 2016 09:15 AM
От Копривщица не съм минавал, но от Костина си е едно върло стръмно изкачване през гората. Пътеката едва личи, но е добре маркирана. Красиво си е като на планина, но не бих повторил. Друга е опция е през река Заводна, по пътя.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Nov 2016 09:43 AM
От Копривщица-върви се по билото-панорамно е много!Маркираната пътека минава и през Старопланинското конче-още една атракция... ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Mar 2017 11:19 PM
Хижата е хубава, добра хижарка, вкусна храна, чисти и топли стаи! Всичко е супер!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2017 01:08 PM
Актуални телефони

НАДКА - 0887 75 30 09
ИЛИЯН - 0887 70 10 59

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2017 10:30 PM
х.Бенковски е една от хижите с най-гостоприемни хижари, които съм посещавала в Централен Балкан. Домашно приготвената храна е на ниво и имаше по нещо за всеки вкус.Черешката на тортата е овчето кисело мляко -непременно го пробвайте със сладко от боровинки.

Дай Боже да има повече такива Хижари по нашите хижи!

Таня Боева


Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2017 08:20 AM
Бих искал да споделя и аз своите добри впечатления от х.Бенковски -много топло посрещане,отлични условия и отношение към туристите.Разнообразна и вкусна храна.Във всички помещения от хижата цари ред и чистота.Има баня и гореща вода.

Константин Павлов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2017 12:18 PM
Хижа Бенковски е едно прекрасно място. Чисто и много уютно. Хижарите са страхотни. Храната е превъзходна. Столовата изглежда супер и си я представям зимата със запалена камина. Пред хижата има полянка с пейки и огнище. Препоръчвам горещо и ще се върнем отново там със сигурност!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Dec 2017 10:58 AM
На х.Бенковски са едни от най-гостоприемните хижари в Стара Планина, че и в България. Потвърждавам, че е така. Хижата е много уютна, подредена, чисто е, истинско е!

Марти

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2018 09:55 AM
Хижарите Илиян и Надка заслужено имат слава на едни от най-гостоприемните в цяла Стара планина, което мога да потвърдя с две ръце.Винаги има приготвена храна, напитки, овче кисело мляко и сирене.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2018 12:06 PM
Така е! Жалко, че ще бъдат сменени!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2018 06:06 PM
Лични причини го налагат, но и следващите имат същия дух.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2018 10:50 AM
Дано

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2018 09:51 AM
Актуален телефон за връзка с х.Бенковски

0889 82 40 81

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2018 09:24 PM
Да кака Натка и бати Илиан вече не са на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2018 12:50 PM
Някой знае ли колко струва хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Oct 2018 02:51 PM
Не се продава

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Nov 2018 10:38 PM
 Здравейте приятели хижата е много хубава и има много млади и гостоприемни хижари. Това е техния номер 0876243079 за връска с тях лично.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Feb 2019 09:03 AM
На 2 срещу 3 февруари 2019 г. "бедствахме" на хижата, стопанисвана от август 2018г. от нови хижари - младо семейство с невръстно ангелче. Хората работят с много желание и са изключително любезни и отзивчиви. От условията, като за хижа с подобно разположение, няма какво повече да се желае - чудесно отношение, топлина, чистота, храна. Силно препоръчително за всеки любител на зимния /и не само/ Балкан!
Благодарности от сърце и пожелания за много здраве, кураж и успех в начинанието!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2019 10:08 AM
Актуални телефони х.Бенковски

0876 24 30 99 -Соня

0876 24 30 79 -Боби

 На х.Бенковски има мотиран усилвател и вече няма проблеми с мобилните телефони.
Предлагат се домашно приготвена храна и напитки. Хит е киселото мляко и сирене Very Happy

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Oct 2019 09:36 PM
Страхотна хижа! Чисто, топло, тихо и уютно. Нови тоалетни, трапезария в битов стил и много вкусна храна. Хижарите са младо семейство - много добри и гостоприемни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2020 10:13 AM
Невероятно отношение на хижарите Соня и Боби. Топло и уютно, идеално място за почивка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Feb 2020 08:37 PM
Бяхме на хижата на 08.02.2020.Огромни благодарности на хижарите. Хижаря беше излязъл да ни потърси, след като се забавихме и не пристигнахме в светлата част на деня. Остана до края и придружи до хижата и последния от групата. Стоплиха ни и в столовата, а после се погрижиха и за топлината в спалното.Сутринта ни приготвиха и вкусна закуска. Ще се върнем със сигурност пак! Благодарности от групата от Ловеч!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2021 07:28 PM
Качихме са от Костина до хижата по зелената маркировка. По хижата има подобрения -нов покрив, сменена дограма на прозорци, ремонтиран водопровод. Новите хижари са мераклии, стават сутрин в 5 часа и правят закуска за всички в хижата. Чаят е безплатен, мекиците с боровинково сладко са супер. Има овче кисело мляко и други местни специалитети.
Анонимен посетител 08 Sep 2022 01:48 PM
Уютна хижа,хубаво място и гостоприемен хижар...какво повече трябва в планината?
...а, и страхотно мезе от манатарки със сланина от домакина ;-)
Браво, Боби, продължавай с този ентусиазъм!
Анонимен посетител 26 Oct 2022 10:53 AM
Посетихме на 15.10.2022 г. Хората са страхотни - по отношение на стаята ни имам лека забалежка - пред прозорците имаше доста добливи цветя, които пречеха да се отворят прозорците, за да се проветри, иначе стаите са чисти и топли. Предлагат доста храна - готвено, супи, картофи, салати и риба имаше дори. Столовата има 2 части и побира доста хора. Попаднахме на две момчета, които свиреха на китари и беше страхотно. Единствено тоалетната е на странно място - минава се покрай столовата, през склада за дърва, по едни стълби. Доволни сме от посрещането и престоя.

Нашият маршрут до Рибарица беше по зелената маркировка, която стига до бариерата на Централен Балкан. Задължително трябва да сте с GPS и да го минавате през деня, защото на няколко места няма маркировка, има доста паднали дървета, ливади с христи - те са посочени и в orux maps. Този маршрут се нуждае от почистване и маркиране спешно.
Анонимен посетител 14 Jan 2023 06:53 PM
Най-истинската хижа - със запазен планинарски дух! Прекрасна обстановка - топло, уютно, спокойно, добра кухня! "Бенковски" се стопанисва от отдадени на планината хижари, а не от хотелиери. Продължавайте все така, Боби! Благодарим Ви!
Анонимен посетител 03 Mar 2023 05:20 PM
хижа Бенковски в Централен балкан, ~1540 м н.в.
На около 3 часа преход от село Рибарица (маршрута по р. Заводна). Върви се повечето време по черен път.
Хижата предлага нощувки по 25 лв/човек, в стаите е топло и уютно. Храна и пийване има: супи, скара, туршия, ракийка, бира, безалкохолни. Обхват има само на Виваком.
Хижата е изходен пункт за няколко върхове, включително т.н. Старопланинско конче. :)
Заслужава си да посетите това кътче в Балкана!
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box