Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Планински извори

xижа Планински извори

Хижата е изоставена и не работи!!!
Намира се в м.Гьолджука, на билото между върховете Картала и Тетевенска Баба. Представлява масивна двуетажна сграда.
Съседни туристически обекти:
- х.Свищиплаз - 4.00ч.
- х.Паскал - 3.00ч.
- х.Момина поляна - 1.30ч.
- х.Бенковски - 3.00ч.
- х.Вежен - 6.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Антон - 3.30ч. по маркирана пътека.
2.Гр.Пирдоп - на 7км.
3.Гр.Копривщица - 9км.
Снимки: 1,2)->Антон Дончев, 3)->Александър
  
Спални места 50
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри) 1850
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (67)

Архивен коментар.

Жоро 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижата отдавна е изоставена. Може да се ползва само като заслон. Моля коригирайте информацията!

Архивен коментар.

Иван Гърбев 09 Oct 2006 10:14 PM
През лятото се използва от краварите; поне така беше 3 години, котаго преспах там. Те обитаваха стаята на хижаря и ме черпиха леща с боб(!), също ракия, също ме сложиха да спя на легло със завивки. Не беше зле. Самата хижа е била много хубава някога, но сега е занемарена и окепазена.

Архивен коментар.

dak_evil 22 Oct 2006 11:02 PM
аре накой да я пооправи тази хижа, че е на готино място!!!

Архивен коментар.

Брадистилиров 16 Nov 2006 11:36 PM
може да ме помислите за наивник, но нямате представа колко болно ми става как нашенците рушат хижите.

Предложение да се създаде сметка в която да се събират пари за хижата, да се намерят хора които имат възможност да помогнат със средства, със труд - С КАКВОТО И ДА БИЛО.
Не бива да оставяме тази хижа да умре заради българската жажда за разрушение.
Всеки да изяви идеи за подпомагане на хижата - просто от нейде трябва да се почне.

Архивен коментар.

Никола 11 Apr 2007 01:14 PM
Хижа която все още не е загубена
Много малко се знае за нея
Аз открих малко инфо в един пътеводител за хижите в българия от 1977
Хижата е била към 1978, била е предвиден със 100 места (не знам какво е станало с тях)
Много голямо желание имам да се възстанови хижата и ако има ентусиазти за това още по-добре, аз имам голямо желание да помогна но сам трудно

Архивен коментар.

STPD 11 Apr 2007 05:58 PM
Има някаква вероятност с подобно дело да се заеме ТД "Вежен" - Тетевен. Ако сметнете за необходимо обадете им се. Телефонът им е 0896 71 5282.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Dec 2008 09:11 PM
на кое дружество е тази хижа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Apr 2015 03:32 PM
Ще има ремонт скоро ,набират се доброволци,това лято,видях нейде в ФБ,ЩЕ НАМЕРЯ ЛИНКА И ЩЕ ГО ПУБЛИКУВАМ!аЗ СЪМ МАЛКО БОЛЕН ,НО ВЕЧЕ ПЕНСИОНЕР,КАТО НИЩО ЩЕ ОТИДА ДА ПОМАГАМ,НА ХУБАВО МЯСТО Е ,ВЪЗЛОВО ,БИЛ СЪМ ТАМ МНОГО ПЪТИ,ОЩЕ ПРЕЗ 1981 ГОДИНА ЗА ПРЪВ ПЪТ СПАХ ТАМ ,БЕШЕ НЕЩО КАТО ЗАСЛОН,ПОДГОТОВКА ЗА СТРОЕЖ,НАОКОЛО Гьолджука по на изток чешма с 4 чучура ,не знам дали още стои,много е красиво там !Заслужава си доброволния труд,и дано някой оправен домакин се появи!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Apr 2015 03:58 PM

Архивен коментар.

Никола 15 Apr 2007 08:42 PM
Ето снимки на хижата (събирал съм ги от интернет и хич не беше лесно, извинявам се на всеки, чиито снимки съм "краднал", направих го само за да са по достъпни)

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=123757

Дано някой като ги погледне му стане жално за хижата и да предприеме нещо

Архивен коментар.

Д. Тодоров 15 Apr 2007 11:43 PM
За жалост една прекрасна и солидно построена преди 1989 хижа е изоставена, порутена, превърната в краварник. Минах от там през 2002 г. и както виждам от снимките в snimka.bg ситуацията си остава същата. Мисля, 4е е късно да се направи каквото и да е. Koй би се захванал с хижа, която е срутена, базата напълно унищожена. Май ще е по добре направо да се направи нова. А нужда от хижа в тази точка от планината има. Помня, че когато пътувахме към "Планински извори" идвайки от "Свищи плаз", се чудехме ще може ли да се приспи там??? Уви, гледката беше ужасна. След известно колебание дали към "Ехо" или "Вежен", познанството ни с хижаря на втората натежа в решението за посоката. И поехме към "Вежен"...ама прехода надхвъли 14 часа...и както можете да се досетите, пристигнахме там смазани. Ами това е. Жалко за хижата, хубава е била.

Архивен коментар.

Владимир Василев 08 Jun 2007 11:35 AM
Чуствам се виновен и аз за тази разруха, за това нека да добавя малко информация. Бях хижар на хижата през 1990-1991г. тогава все още имаше пари за хижата,но се работеше на принципа - ти го направи, а ние ще ти платим...Като млад и зелен(бях на 20 г.) едва ли съм могъл нещо да направя. Още тогава трябваше хижата да се даде под аренда, но с минимално плащане - 5 - 10 лева на месец. На мен ми се е случвало там да не видя човек по две седмици. От там не могат да се изкарват доходи. Поддръжката струва много скъпо. Дърва и въглища се качват с коне. Няма ток, което гони туристите. Знаете, съвременният турист иска да си зареди джиесема, да се измие с топла вода, да позяпа телевизия. Отоплението там е неефективно, запалиш кюмбето, то изгори за два три часа (тягата на комините еневероятна) и поради лошата изолация на сградата, умираш от студ. До колкото знам, последния хижар там е била някаква баба от с. Антон, която е събирала конски фъшкии за да се топли. За ремонтът и поддръжката трябват доста пари.Ако някой има някакви идеи относно хижата, нека ги дава. Готов съм да помагам с каквото мога, защото я обичам тази хижа. Можете да пишете и на имейла ми - wasilev@abv.bg.

Архивен коментар.

ходещ 16 Jul 2007 02:47 PM
Доколкото знам, това е най-високо разположената хижа в Стара планина. Дано някой ден отново се възстанови.

Архивен коментар.

обикновен планинар 08 Mar 2008 09:54 PM
Много ии е болно за тази хижа защото е на много възлово място по маршрута Ком Емине. Преспивал съм там преди може би 15 година. Бяхме двама души сами в хижата. Жива душа нямаше наоколо с изключение на хижаря. Долу беше голяма горещина съобщиха, че това е най топлия ден през годината. Температурите гонеха 40 градуса, а там помня, цяла нощ духаше студен вятър, а на сутринта когато тръгвахме навлякохме всичките си дрехи от раницата, които до тогава само носехме без да ползваме. Помня, че тръгнахме от Козя стена минахме през всички върхове от билото като Вежен и разните там баби тетевенски и други подобни и вечерта доста скапани стигнахме до тази хижа. Ако не беше тя, трябваше да се слиза някъде по ниските хижи и да се отделим от билото. Съответно на следващия ден пък трябваше наново да се връщаме към билото. Сега липсата на такова място точно там на билото е голямо неудобство, а и липсва атракцията да прекараш нощта на такава височина. Тази осамотеност на това диво, почти безлюдно място остава незаличим и по особен начин романтичен спомен. Сигурен съм че който ходил там има доста ясен спомен и би искал пак да попадне там.

Архивен коментар.

криска 08 Nov 2007 10:13 PM
олеле потресена съм...не мога да повярвам,че другото лято ще трябва да спя в тази хижа... :( :S ;(

Архивен коментар.

K_visitor 16 Nov 2007 09:12 PM
Един въпрос.
А защо трябва да спиш там? Вярно че може но при тези условия би било наложително само при крайна нужда (иначе би било хижата да бъде оправена, нещо в което още вярвам че може да стане)

Архивен коментар.

Дидо 20 Jul 2008 11:52 PM
Тази хижа ли е с наи-голяма надморска височина в Стара планина , знае ли някой?

Архивен коментар.

K_visitor 26 Jul 2008 06:24 PM
Mda, tq e nai visoko razpolojenata. sorry za latinicata (nqmam kirilica)

Архивен коментар.

Александър 21 Aug 2008 08:03 PM
Последната снимка е моя, добре си прекарахме с едно конярче, мизерно, но леглата са по-удобни примерно от тези на х. Свищиплаз. Навън валеше як дъжд и трополеше по ламаринения покрив, но тази хижа беше спасение в дъжда. Ех ако и функционираше...

Архивен коментар.

Христо 13 Jan 2009 09:46 PM
Как може да се вземе хижата на концесия и колко би била на година

Архивен коментар.

K_visitor 25 Jan 2009 03:55 PM
За аренда трябва да се говори с туристическото дружество в Пирдоп (води се че те стопанисват хижата)
Но се съмнявам като цяло да допуснат някой да я стопанисва (хижата е в ужасно състояние, а ако някой реши да я ремонтира със сигурност няма да е ТД в Пирдоп)

Архивен коментар.

Елица 16 May 2009 09:39 AM
Според мен тази хижа се руши умишлено от много години. Действително е най-високата хижа в Стара планина. Който е ходил през лятото знае, че почти на билото. Край мея всичко е пасище, има и вода.
Аз бъх там през далечната 1987-88. Тогава още беше обърната на краварник.
След това съм ходила през 99, но беше зима, имаше много гъста мъгла и дълбок сняг и не можехме да намерим хижата. Слязахме на Паскал.
Би било прекрасно ако някой се заеме с тази хижа, но трябва да има предвид, че зимата условията там са много тежки. Хижарят на Паскал ни обясни, че е било невъзможно да намерим постройката освен смучайно. Каза, че той и други хижари са ходили при зимни условия да там. При положение, че идеално знаят къде е разположена се хващали за дъце и обикаляли докато някой се бутни в комина. Редовно цялата хижа била под снига. Може би ви звучи идиотски и мислите, че са ни литкали, може и така де и. Със сигурност обачи там падат дълбоки снегове и гъсти мъгли. Въпреки това мястото е прекресно.

Архивен коментар.

митко 18 May 2009 11:58 PM
привет,
минах покрай хижа Планинки извори преди 2 дни. Тъжна работа, пълна е със сняг и всичките стени са подгизнали. Не е просто изоставена, някои е трошил и хвърлял печки, бутилки, боклуци, пружини, прозорци. Незнам какъв е начина, но ако някои от ТД Пирдоп чете, да каже какво може да се направи - да се даде на някой за 20 години срещу ремонт или нещо такова. Дали ако се ремонтира няма някои нарочно да я унищожи? Мястото е пверфектно а вече има и начини да се използва по малко твърдо гориво (каквото трудно се носи до там) - изолации, слънце .... Само желание и съвместани действия трябват.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2009 08:59 PM
някои може ли да ми каже дали до тази хижа може да отиде с джип за да знаем как може да се извозят материалите за нея

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2009 08:29 AM
Изключено! Пътеката нагоре преминава през стръмни урви и чукари, на места с наклон към 60 градуса и е проходима само пеш или от конски - магарешки керван. Навремето така бяха качвани материалите за нея, като на моменти се използуваха даже хеликоптери....
А би било добре да се възстанови тази хижа - тя е много удобна за пешеходен туризъм.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2015 01:39 AM
Голям залък хапни голяма дума не казвай.
тук:http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=17213
има тема със снимки на момчетата коити вече са се качили с ДЖИПОВЕ сигурно има и друг път или други възможности или машини да направят път така,че има начин,
Аз съм един от тези на които им пука за тези/тази и други рушащи се важни за нас Българите хубави неща в нашия живот и ще помогна с каквото мога.
Но ако само си представим,че успеем да възтановим тази хижа в мен изниква въпроса кой ще я ползва?

Архивен коментар.

адффсх 27 Aug 2009 10:57 AM
Миналата година минахме покрай така наречената хижа Планински извори - беше страшна гледка. Напълно разграбена, изпочупена, наоколо има само лайна. Хижата не става дори за екстремен подслон.
На самото било е доста широко, но не се сещам за маршрут, може би ако тръгнеш от х. Паскал нагоре, тревисто е, но си е стръмничко.Питай хижарите от х. Паскал, може би те ще ти кажат със сигурност.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2009 05:31 PM
Кой е сложил последната снимка , за коя хижа всъшност става дума ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Sep 2009 09:32 AM
Хижата се намира на зверско място откъм климатични условия. Зареждането й с провизии, за да функционира нормално е нечовешки трудно, особено през зимата. Единствено някой Камикадзе би се заел да я стопанисва и да посреща туристи, ако въобще минава някой от там. Но дори и той се съмнявам да издържи повече от месец при онези убийствени условия.

Архивен коментар.

Александър 05 Nov 2009 05:30 PM
Аз съм сложил последната снимка от стаята с леглата. Там спах.

Архивен коментар.

Пеев 11 Jan 2010 08:56 AM
Като гледам не съм бил там,но картината е жалка дасе руши такава сграда на билото на Стара планина!!!Прекрасно място е за истинските планинари!!!Не ме разбирайте погрешно,но със събиране на средства в банкова сметка освен злоупотреби нищо няма да се получи!!!Просто трябва да имаме онзи ентусиазъм на Алеко и мотивацията на хората строили хижи през 20-те и 30-те години на миналия век с доброволен труд!!!Обаче в днешно време и организацията куца!!!Жалко за това място!!!

Архивен коментар.

goahead 15 Oct 2010 04:03 PM
ако се организира нещо и аз идвам да помагам с труд

Архивен коментар.

Васил Петров 26 Dec 2010 09:19 AM
През 2001 спахме там една нощ през лятото. Тази хижа буквално ми спаси живота. Бях тръгнали от Пирдоп през х. Паскал за х. Козя стена. Решихме да спим на палатки отвън до хижата. Долу в ниското беше 40+ градуса. Когато стигнахме горе до хижата следобед температурите вече бяха близо до нулата. Опънахме палатки, но не можеше да се седи на едно място от ледения вятър. Тогава хижарите (кравари и козари) ни поканиха вътре да спим. Предложиха ни стая с одеяла. Имаше си прозорци, врати - абе доста комфортно. Помня, че спах с пуловер, яке, спален чувал и 2 одеяла и беше пак студено. Ако бяхме останали навън със сигурност щяхме да замръзнем! Жал ми е за това място. Аз също бих се включил да помогна за ремонт. Дано се направи нещо...

Архивен коментар.

НАДЕЖДА СИМЕОНОВА ОТ ДРЯНОВО 27 Mar 2011 06:46 PM
НЯМА ЛИ ДА СЕ НАМЕРИ НАЙ-ПОСЛЕ НЯКОЙ, КОЙТО ДА ВЪЗСТАНОВИ ХИЖАТА. ТЯ Е НА ЕДНО ПРЕКРАСНО МЯСТО, И ИМА СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ ПО МАРШРУТА КОМ ЕМИНЕ. АКО ВСЕ ПАК СЕ СЕ ЗАПОЧНАТ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ РАБОТИ СЪМ ГОТОВА ДА УЧАВСТВАМ ДОБРОВОЛНО, А СЪМ СИГУРНА, ЧЕ ЩЕ ДОВЕДА ОЩЕ ХОРА С МЕНЕ.СВИДНО МИ Е ДА СЕ ЗАТРИЕ ТОВА БОГАТСТВО.ЧЛЕН СЪМ НА ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО "БАЧО КИРО" ДРЯНОВО И ГАРАНТИРАМ, ЧЕ МНОГО ОТ НАШИТЕ ЧЛЕНОВЕ- ТУРИСТИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИМ В РАБОТАТА ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ХИЖАТА.МОЛЯ ВИ ГОСПОДА САМО ЗАПОЧНЕТЕ.

Архивен коментар.

Митака 03 Apr 2011 11:26 PM
Тъкмо се връщам от преход през Планински извори. Хвана ни буря по билото и вместо да отидем до предвидената Момини Ливади хижа, решихме че ни е по-близко хижа Планински извори, за която не се бях информирал предварително, че е изоставена и е в окаяяно състояние. За съжаление я търсихме близо 2.30 часа в непрогледна мъгла , в която от кол до кол сапо пипнешком се ходеше, да не говоря заураганния вятър. Към 18:30ч. когато при поредното псуване че следващото колче не се вижда и взиране в бялата пустош (май забравих да спомена за ледения вятър и сняг до коленете) видях силуета на хижата и се затърчах към нея, но при вида и тръпки ме побиха... все пак с приятелката ми нямахме друг избор и со "обзаведохме" единствената стая на последния етаж - мъничка, под тавана, затворих я с единствената врата, за да не духа и сложих единствения чотселял дюшек. Успяхме през нощта да постигнем невероятните 3 градуса в стаичката и добре че носих повече дрехи, за да ги облечем в единствения ни чувал. съжалих, че е такава хижата, при положение че през преспите в нея я разгледах цялата и видях че не е никак лоша. Сега разбирам от написаното от други чее и най-високата в Стара планина, но е наистина доста екстремно на това място.. почти на билото е, времето явно не е никак хубаво доста време от годината и за съжаление колчетата към нея от паскал са маалко по на рядко от колкото трябва за гъста мъгла. да не говоря че табелите се четат с мъка и взиране в тях от около 5 минути до като се дешифрира нявга написаното.
Наистина не знам как ще се оправи тая хижа, много е на високо и до там няма друг път освен пеша или с коне.
Слязохме си на другия ден почти пипонешком до като намерим отново в мъглата пътя за надолу към с.Антон и повярвайте ми след като излязохме от мъглата/облаците и видях надолу по стръмните склонове слънцето и селото се почувствах спасен! Слизането беше стръмно но на фона на това да си бях останал там - беше направо песен. Не пожелавам на никой това в което днес и вчера попаднахме и дай боже на всички по-хубави и слънчево дни през това място, но ако планирате да нощувате там. просто или на палатка навън през лятото, или вътре, но със всичката мизерия и развалини. На последния етаж в малката стаичка оставихме кутия с вино и консерва с царевица - прегладнели и премръзнали, дано свършат работа!
Поздрави на всички туристи.

Архивен коментар.

Николай 25 Jul 2011 09:38 PM
Казвам се Николай и съм от село Антон на 13 години.Много пъти съм ходил на тази хижа пеша.Ако ходите на Планински извори се екипирайте здраво ,защото условията са много мизерни.Ако не ви е приятно ,а със сигурност няма да ви хареса хижа Момина поляна е на 1:30 на северозапад от там.ПРИЯТНО ИЗСКАРВАНЕ !!!

Архивен коментар.

ентусиаст 28 Jul 2011 06:01 PM
До хижата може да се стигне с джип! От доста време и аз търся възможни варианти да се направи нещо по въпроса с възстановяването. Вчера разглеждайки за пореден път коментарите и информацията за хижата, намерих снимки на група младежи на оффроуд до Планински извори! Останах доста изненадана, защото и аз знам, че не проходимо за мпс. Ако има желаещи нека продължат да пишат! Дано успеем заедно да измислим нещо! Повече глави мислят по-добре от една!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jan 2012 11:58 AM
Тоя ентосиаст който пише тия глупости,че има път за джип до хижата явно никога не е ходил до тая хижа.Хижата е строена с коне и път няма до нея!

Архивен коментар.

Yuri 01 Sep 2011 09:40 PM
Дайте повече информация за хижата/собственост,дворно место,забележителонсти и т.н./ на degal@abv.bg за да помисля как да я въстановя.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2011 06:52 PM
За собствеността не знам, хижарите на Паскал ще знаят повече. Забележителности какви да има? Внимавайте, наоколо пасе стадо овце без пастир, охранявано от 6 кучета, които не са особено дружелюбни /пак някой селски бизнесмен е решил да икономиса/, а и случайно разбрах, че имало и някакъв луд бик, пуснат на воля наоколо, как не сме се сблъскали - чист късмет. Е, ходим според указанията по маркираните пътеки и пак не е безопасно - за кого са правилата, само за туристите ли? За Момина поляна се тръгва от хижата право на север, така че поточето да ви е отдясно, има синя маркировка по камъните, която в началото се губи тук-там, като видите чешмата на доктора, оттам е лесно.

Архивен коментар.

Elgin 08 Sep 2011 05:43 PM
Когата за първи път минахме оттам в края на 80-те години бе в добро състояние и имаше и хижар, после бавно започна да запада и сега наистина е една жалка картина, на билото на планината на 1920 метра н.в.страхотно място, но оставено на произвола на съдбата и пълно винаги с всякакви животни и овчари там. Дали някой не би възстановил тази хубава хижа...дано някога това стане факт!

Архивен коментар.

Kolio 09 Sep 2011 06:18 PM
Днес открих един сайт в който се споменава конкретна дата, когато е била открита хижата: 04 Ноември 1984.
Друга информация относно хижата няма, но предположих че би ви било интересно да го знаете.

http://ivanov54.blog.bg/novini/2010/09/06/80-godini-hija-paskal.601607

Архивен коментар.

Цветана 28 Sep 2011 10:27 PM
Минахме покрай хижата откъм х. Момина поляна преди няколко дни - на 23.09. Бях чела преди коментарите тук за хижата, но гледката си беше сама по себе си потресаваща и честно казано не очаквах да е толкова зле и потънала в л.. и отвън, и отвътре.
Преди имаше някаква стаичка за крайни случаи, но за бързия оглед, който направихме, не разбрахме къде е. Все още ли я има? На нас, слава Богу, не ни се наложи да я търсим за нощувка, но вероятно ще е полезно за други планинари..
Иначе и аз съм на разположение за доброволен труд или подпомагане под друга форма..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jan 2012 01:58 PM
Приятели, така не става с един гол ентусиазъм. Има програма към Министерството на туризма за развитие на региони и в областта на селския туризъм. Но първо трябва да се уточнят нещата със собствеността. Да не стане като вързано куче под кисела джанка-то не яде, ама и на другите не дава.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jan 2012 11:53 AM
Здравейте приятели,харесвами това ,че имате ентосиязъм да въстановите х."Планински Извори",но имате ли достатъчно пари за да я изградите отново.Положението е страшно,първо постройката е почти 85% срината /покрив,стени,ел.инсталация,ВИК инсталация ценрален водопровод липсва,каптаж разрушен/.После имате ли нерви и възможности да се преборите с Министерство на околната среда и водите респективно с НП.Централен Балкан зещото нямате на представа за какво става въпрос.И дано да успеете да извадите мильон два и успеете да я въстановите,ще успеете ли да се преборите с местните хора от с.Антон главните виновници за състоянието на хижата за това състояние в момента.Съмнявам се !!!! На компа е лесно но някой от вас живял лие в планината поне един месец?Зблъсквал ли сее с част от тези проблеми???Лично аз бих помогнал на всеки който ще се захване с това начинание.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Apr 2012 05:47 PM
Искам да запитам какво по-точно имаш предвид с:
"..да се преборите с местните хора от с.Антон главните виновници за състоянието на хижата.."

Какво се е случило?

Благодаря,
Златена

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 May 2012 04:02 PM
 Възможно би било да се почне от нулата и да заработи като заслон само през лятото, както на Тевно езеро, с малък капацитет. Хубавите неща започват трудно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2013 07:42 AM
Ами, по белите държави, по хижите НЯМА ХИЖАРИ, но не се разграбват, плячкосват и ос.рат. "Аборигените" си ги пазят - защото знаят, че това е за тях....

Архивен коментар.

Elgin 13 May 2012 10:52 AM
Не зная от коя година тотално е изоставена хижата, ала имам спомени още 1992 някъде минавах оттам, имаше един овчар вътре, който сетне ни придружаваше до "Момина поляна". Нямам спомен тогава вътре да бе така разграбена....сега се искат много средства за да бъде пооправена...вандалщината на практика я е оставила на произвола на съдбата напълно...а и на билото на 1920 метра в Стара планина знаем какво е времето. Дано нещо се стори и рано или късно се оправи поне като заслон....

Архивен коментар.

elanore 05 Jul 2012 01:47 PM
Здравейте! Предстои ремонт и откриване! Набираме доброволци! Търсим и хижар! За повече информация се обадете на тел. 0888 38 13 13 или пишете на имейл doncheva@ezda365.com. Лице за контакт- Екатерина Дончева. Посетете ни и във новооткритата страница на хижата във фейсбук. Нека заедно вирнем живеца на това място, защото определено си заслужава и има какво да покаже на туристите!

Архивен коментар.

elanore 05 Jul 2012 01:50 PM
Парите са налице! Сега всеки желаещ да помогне, може да се свърже с Екатерина на посочения телефон!

Архивен коментар.

Elgin 21 Oct 2012 02:04 PM
Какво стана с ремонта на хижата? Започнат ли е и докъде са стигнали нещата? Има ли шансове скоро отново да отвори врати това красиво място на 1920 метра на билото на Стара планина....?

Архивен коментар.

Ivan Petkov 07 Feb 2013 07:16 PM
Щом парите ги има, сигурно като се затопли, (юни, юли) ще започнат ремонтните работи.

Архивен коментар.

Elgin 07 Feb 2013 08:33 PM
Ще има ли нужда от доброволци и труд за оправяне на хижата през лятото. Предполагам все едно 20-тина души от цялата страна ще се навият да помагат безвъзмездно като почне ремонта...ако не и повече хора? Успех в начинанието!!!

Архивен коментар.

fena73 12 May 2013 09:11 PM
Вчера минахме през хижата-от една седмица има хижари(то хижа няма още ама карай ) и човека ни почерпи кафенце, казаче я е взела неква кака от София-Таня май...имала конна база...
 Същия ден се чакали група работници за започване на работата.Кандидатствали по програми-пари имало(уж),желание,като гледам-също!Хижар е Емо Танев-дългогодишен (според него)хижар на Ехо,Козя стена,Чумерна и т.н.-думите му бяха че докато е жив-ще е на хижата-дано поживее дълго човека:)освен това рече,че до септември трябва сичко да е таман-не виждам как ше стане ама-ха дано!Стискаме палци и секви други израстъци де що има за стискане за общото благо

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2013 02:45 PM
не се стърпях и погледнах страницата на хижата във фейсбук /https://www.facebook.com/[…]/

браво за начинанието и пожелавам успех

Архивен коментар.

Elgin 21 Jun 2013 10:04 AM
Някой скоро минавал ли е край "Планински извори"? Нещо прави ли се по хижата, оправя ли се....В началото на юни бяхме група край "Паскал", но нямахме време да отскочим да видим как е на билото...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2013 09:17 PM
Минахме вчера - 25/08/13 на път от хижа Паскал за с. Антон.
Нямаше никой и видимо нищо не се прави. Посрещнаха ни само стадо крави и няколко стада мухи...Побързахме да отминем, защото миризмата и разрухата бяха нетърпими, починахме малко на хубавата чешма с четирите посоки (украсена надлежно с обелки от домати и луканка + фасове)...
Добре че бяха Тетевенската баба и боровинките да ни оправят вкуса ...:)

Архивен коментар.

Elgin 27 Aug 2013 01:03 PM
Много жалко наистина. Толкова време не се намериха пари да се оправи нещо за няма и 50-60 000 лв...предполагам на първо четене и да има "дом" при бедстващи зимата горе на 1920 метра н .в. на билото на Родния Балкан. Уж имаше инициативи и проекти, това стана там конярник и краварник вече повече от 15 години..., а все още има шансове да се спаси готовото направено, с не чак дотам много средства, може и постепенно. Жалко, егати държавата където сме. Само се руши и сетне нищо не се гради....става дума за планините....Такива хубави спомени имам оттам края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век какво бе..., явно бързо можем само да рушим и деструктивното в нас е твърде силно....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2013 02:16 PM
>Жалко, егати държавата където сме. Само се руши и сетне нищо не се гради....<
То навсякъде и с всичко си е така.
Последици от ония 500 години....

Архивен коментар.

Elgin 27 Aug 2013 04:29 PM
Може би си прав, но нали тия 500 години друговерци са рушили и правили върху нашите храмове техни-това ли сме научили само лошото? Надявах се тайничко "Планински извори" отново да е "перлата" на билото на Балкана ..но уви явно....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Oct 2013 11:32 AM
Горе няма никой и всичко е в ужасно състояние. Както си беше преди.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Sep 2014 03:24 PM
Има ли някакво развитие на инициативата за възстановяване на хижата от преди година и повече или нещата си остават така? Грях би било напълно да се разруши нещо съградено преди 25 години....а и на самото било на прекрасно място, където в нужда много хора биха били приютени.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Nov 2014 11:21 AM
Не става, разрушено е .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Nov 2014 11:40 AM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 May 2015 04:51 PM
Скоро това място дори и за аварийно пренощуване няма да става. Все още вътре има едно помещение за екстрена ситуация. Петко от Гумощник.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Apr 2017 06:15 PM
Минахме през това място... хижата почти затрупана със сняг стои самотна на билото... жална гледка, чак да заплачеш...
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box