Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина хижа Мандрата

хижа Мандрата

Хижа "Мандрата" се намира в национален парк "Централен балкан" на 800м. югоизточно от хижа Тъжа. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 22 места, като всяка стая има собствен санитарен възел и баня. Сградата е водоснабдена и електрефицирана от агрегат. Отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. Има път и възможност за стигане с кола от село Тъжа.

Съседни туристически обекти:
- вр.Ботев/2376м./ - 3.30ч.
- вр.Русалка/1889м/ - 1.30ч.
- вод.Кадемлийският водопад - 1.30ч.
- х.Триглав - 2.00ч.
- х.Мазалат - 3.30ч.
- х.Русалка - 3.00ч.
- х.Соколна - 7.00ч.
- х.Рай - 5.30ч. /през вр.Ботев/
- х.Васил Левски - 7.30ч./през вр.Ботев/
- x. Тъжа - 800 метра
Всички пътеки са маркирани.
Изходни места:
1.с.Тъжа - 6.00ч.
2.гр.Калофер - 5.30ч.
3.гр.Априлци/кв.Острец/ - 3.00ч.
Всички пътеки са маркирани.

Снимки: 1,2)->Людмила Атанасова, 3,4,5,6->Чавдар Иванов

  
Спални места 22
Address
Телефон 0898/448356
E-mail nikbeev@mail.bg
URL http://hija-mandrata.hit.bg
Надморска височина (метри)
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (61)

Архивен коментар.

PCL82 16 Apr 2011 07:01 PM
През Август 2010г. бяхме за 2 дни на тази хижа (екскурзионно 20 души приятели). Впечатленията са ми много добри. Хижарят е зъболекър и заедно със жена си и семейството на негов ортак въртят хижата. Купили са я в полу-разграбено състояние и са вложили много труд, за да я възтановят. Казаха, че предстоят още подобрения. Обстановката е семпла, чисто спретнато и уютно.

Хижарите готвят много добре и са отворени за приказка с гостите си. Грижат се за всеки, и ако нещо липсва, могат да до качат, защото зареждат често.

Навън има много приятна поляна.

Малко трудно е да се познае, дали това е сградата, защото наоколо има и други постройки. Мознава се по зеленикавата дървена стена на горния етаж от страната на пътя.

Архивен коментар.

супер е 28 Aug 2011 12:08 AM
през юли-август 2011г. бяхме на тази хижа и бих казал, че е супер. Просто няма от какво да се оплаче човек. Хората, които я поддържат са супер, храната е супер, цените са доста прилични, просто нямам негативни отзиви за Мандрата ! И ако се чудите дали Тъжа или Мандрата - не се чудете !

Архивен коментар.

Атанасов 29 Aug 2011 02:07 PM
+1

На 18.08.2011 посетихме хижата. Всичко, което е написал колегата е вярно. За мое голямо учудване гости бяхме само ние, а условията бяха най-добри от всички хижи, които посетихме (Българка, Бузлужда, Мазалат, з.Ботев). Нощувката е 12 лв., бирата - 2 лв. Баня с топла вода, колкото искаш :))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 05:31 PM
Атанасов

Ето, че дойде време да си взема положителните отзиви назад. На 08.08.2012 трябваше да нощуваме в хижата. Бях се обадил предварително за да проверя дали има свободни места и да си запазя, ако е необходимо. Човекът, с който говорих по телефона ме увери, че това е достатъчно и ще ни чакат. След миналогодишното добро впечатление за миг и не се поколебах в това. Пристигаме след дълъг преход и изненада - никой не знае, че ще дойдем. Миналогодишният хижар вече не работел там. Посрещна ни една женица, която каза че е там съвсем случайно. Можело да останем, но ако искаме топла вода да си нацепим дърва, да си стоплим една тенджера и да се поливаме с канчето. Ние не сме капризни и знаем какви са условията по хижите. Но конкретно тук очаквахме нещо съвсем друго. Взехме си раничките и отидохме другаде. Не знам в кого беше вината, в собственика ли, в тази женица ли, но така бизнес не се прави! Определено ние там повече няма да стъпим. Горещо препоръчвам и на другите да я заобикалят, освен ако не искат да попаднат в подобна ситуация! Е, можеше и по-зле да е - например да заварим катинар на вратата. Да са живи и здрави и по-бързо да им фалира бизнеса!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 07:17 PM
Цъ-Цъ-Цъ-Цъ-Цъ-Цъ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2012 12:08 AM
А бе хич не ми звучиш като да не си капризен бре...Седи си в хотелчетата до топлата вода, па хижите ги остави на нас да си ходим по тях...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2012 05:32 PM
Атанасов

Ей, бай Анонимен, я вземи се гръмни и ни отърви от нещастните ти съвети.

Архивен коментар.

Васил 05 Dec 2011 09:32 AM
На 3-4 декември бях в района. Хижата не работеше, нямаше никой, дори куче не се мяркаше! Тази хижа изглежда не я поддържат през зимния сезон, дори и да е хубаво времето (а то беше прекрасно). Затова спах на Тъжа...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Dec 2011 06:55 PM
Затова за по сигурно предварително се обаждай 0898 448356

Архивен коментар.

Elgin 23 Jan 2012 11:44 AM
Хубава поляна в местността "Смесите", добре е, че след дълги години след като екс мандрата бе затворена стана хубава нова хижа. Сега в рамките на горното течение на река Тъжа има освен хижа "Тъжа" и базата на МВР, вече и хижа "Мандрата".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2012 02:54 PM
Пламен Петков

на 02.07.2012г. нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Общо 20 легла разположени в стаи с по 3 и 4 легла. Всяка стая е с печка на дърва, легла тип „русенски” и удобни матраци.

ХИГИЕНА: В стая има самостоятелен санитарен възел с мивка, душ, огледало.

ХРАНА: по предварителна заявка – всичко което е във възможностите на готвача. Без заявка: свинска кавърма ( предварително направена под формата на консерви буркани), невероятен овчи кашкавал ( 20лв./кг.) и сирене ( 10 лв./кг.), бира, салата, хляб. Закуската е: масло, конфитюр, домат, сирене, кашкавал, чудесно кисело мляко. Има опция и за мюсли

ДОПЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е под въпрос. Хижата се захранва от водогенератор, а през лените месеци водата е недостатъчна. Генератора зарежда акумулатори, който захранват хижата. Столовата е огромна, с два самостоятелно обособени кът за хранен. Има ТВ и сателитна телевизия ( когато има електрозахранване ).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2012 09:17 AM
Хижата е страхотна, естествено като хижа. Хижарят също. Впечатлен съм от човешко отношение и обслужване.

Архивен коментар.

panzer6 04 Sep 2012 09:08 AM
 Миналата седмица щурмувахме връх Ботев,като изходна база ни беше х.Мандрата.Впечатленията ми са повече от добри-спретнати,малки и чисти стаи със собствена баня и много топла вода

Архивен коментар.

Elgin 23 Dec 2012 08:18 PM
Преди две седмици бяхме на х "Соколна", където се засякохме със собственика на хижа "Мандрата", който каза , че сега няма никой горе, явно зимата е затворена и чак на пролет ще има хора горе, докато има много сняг и е трудно достъпно до там. Поне така разбрах от краткия ни разговор!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 May 2013 08:19 PM
На 01.05.2013 за две нощувки бяхме на х.Мандрата. Условията са най-добри в района, а и не само. Бяхме в стая за трима човека със собствен санитарен възел. Останалите стаи също са със собствен възел. Имаше само една преходна стая - две по четири легла. Топла вода нон стоп. Нощувка 12 лв, боб 1.50, бира 2лв. Мен ако питате е бая евтино. Стаите са с печка и заредени с дърва. Хижарят е мнг интелигентен човек, доктор, сяда на масата при теб, наздраве и т.н. Ние бяхме с домашен любимец и нямаше проблеми, пуснаха го. Изобщо не гледа забранително на животните, както е по някои хижи. За храна имаше боб и свинска кавърма. Чаят е безплатен. Имаше и скара, кювтета.
Та с други думи, ако имате възможност, посетете хижата. Само се обаждайте предварително, защото местата са малко. Тази хижа е и една от малкото, чиято вода не спира в края на летния сезон :)

Архивен коментар.

Elgin 08 May 2013 06:28 PM
Много хубаво място е край реката в средата на долината /местност Смесите/, а освен това край нея е базата на МВР и хижа "Тъжа", но наистина "Мандрата" е в много-добро състояние, а и собственикът е точен чивек!

Архивен коментар.

Elgin 08 May 2013 06:29 PM
Собственикът, който е зъболекар от едно от Сахранетата е много точен човек!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2015 10:01 PM
От Горно Сахране е. И няма нищо общо с известния мошеник и бивш депутат от ДПС Фидел Беев.

Архивен коментар.

Мая 27 May 2013 03:57 PM
Решихме да посетим хижа Мандрата на 24 май поради добрите отзиви тук. Запазихме места седмица предварително, като специално предупредихме че ще пристигнем късно. Когато в 8.30 бяхме там, хижарят ни изненада неприятно с думите - "До кога да ви чакам? Вече дадох местата на други и няма къде да спите!" Резервацията нямаше никакво значение - нарамихме раниците отново и имахме късмет че в Тъжа ни подслониха. НЕ ХОДЕТЕ В МАНДРАТА - това е моят съвет!

Архивен коментар.

Vesela 27 May 2013 09:57 PM
За съжаление тъкмо точен не се оказа човекът от хижата - след дълъг преход пристигнахме, за да разберем, че запазените от нас места са дадени на други, тъй като нас ни нямало. В 8 вечерта не е много весело да останеш в планината без подслон.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 May 2013 11:42 AM
Ние група от 4 човека също бяхме на Мандрата на 23.05., след което за жалост отидохме на Тъжа, затова искам да кажа няколко неща. Ще разделя условно нещата отсам реката и оттатък нея:
1. Това което видяхме като условия и отношение отсам реката за жалост го има на много малко хижи в България. Хората се стараят да се почувстващ добре а отношението към теб е човешко. Оттатък реката е Чочо и Румен и за някакво отношение вообще не може да става въпрос освен към своите хора с които се напиват кат прасета и сутринта гледат като телета.

2. Отсам реката е чисто, уютно и правилата са ясни. Оттатък реката нищо не е пипано по хижата години наред, а онези двамата само пуфтят и се вайкат. Като не ви харесва що не си отидете бре господа хижари.

3. От сам реката за жалост гледките са по-малко, докато оттатък реката мястото е по-живописно. Това е единствения плус на Тъжа.

4. Но според мен много скоро отсам реката ще стане предпочитаното място за туриста, особено след като оправят и долния етаж и разширят легловата си база.

Когато въпросните туристи (повечето туристки) дойдоха на хижа Тъжа от Острец ги видяхме. Не беше още късно и те не бързаха да ходят към Мандрата а спокойно си пиеха бирата на площадката пред хижата. Е като се замръква лежарно поеха надолу. Тук само констатирам не взимам страна кой е прав и дали е трябвало да ги чакат или не.

Интересното беше после като се върнаха отново на Тъжа. Двамата герои Чочо и Румен направо подивяха от кеф, че се е получило така и от Мандрата не са ги приели. Ехидните усмивки бяха последвани от краткото: Ми то какво да очакваш, там не разбират нищо, горките скоро ще затворят. Надали това ще стане, но дано Тъжа не последва съдбата на Амбарица, от една страна. От друга нека последва съдбата на Амбарица и след Дончо си тръгне и Чочо.

Поздрави на Мандрата от Бургас

Архивен коментар.

deno.bg 29 May 2013 04:13 PM
Напълно съм съгласен с теб! И на мен ми се случи нещо подобно през 2011. Тогава спах на Тъжа, а през 2012 спах на Мандрата. Разликата е огромна и все в полза на Мандрата.

Архивен коментар.

Мая 29 May 2013 04:52 PM
Да вярно е - спокойно си пихме бира и изядохме дори и по една супа на Тъжа. И защо не? Но ако не си забелязал бяхме на 3 групички и когато се събрахме тръгнахме надолу. Все пак след като имаш резервация си спокоен че имаш къде да спиш да не говорим че изрично бяхме предупредили хижаря на Мандрата че ще закъснеем знаейки темпото което поддържаме / и бирите които пием :)/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2014 01:34 PM
виж кво мойто момиченце като си пиете на тъжа биричката закво очаквате да ви чакат на мандрата ?! ако бяхте си фанали темпо като хората щяхте рано да си пристигнете а не да висите три часа на тъжа ! ако поне малко бяхте побързали щеше да е плюс за вас! има много хубави отзиви за мандрата хората са доволни така че няма как да развалите бизнеа им ! лично аз съм ходила на мандрата там е наистина чудесно място ! колеги туристи на мандрата е страхотно и уютно място хората са страхотни много любезни и мили -_- а това че сте се бавили като говеда не значи че е трябвало да ви чакат ! като неможете да си спазвате графика и темпото къде сте тръгнали по балканите -_-

Архивен коментар.

rain 13 Jul 2013 03:08 PM
сега слязох през Априлци от Х. Мандрата.Ами -само хубави неща.Чудесна атмосфера,чудесни супи и яхнии,стопанката приятна,баня, вода бол-даже ме успокоиха ,че нямат водомер,да ползвам колкото искам гореща вода...:) Цените за хапване- ниски.Ходих на това място 2000г,май.Разграбено,разбито,пусто,тъжно...А сега е чудесно!Собственика сдържан,но отговорен и отворен за всякаква помощ.Зарекох се да престоя там за 4-5 дни.Няма да съжалявате!Понякога,обаче,хора сме,изнервени сме,случва се на всички да показваме и лошите си страни.... Нали така?
    Успех и дано не се отказват тези хора.
P.S.
...хижарката каза,че зазимяват хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Oct 2013 05:25 PM
Ще работи ли хижата през есенно-зимния сезон?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Oct 2013 06:06 PM
Не

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Mar 2014 04:03 PM
Кога се качва хижарят?

Архивен коментар.

panzer6 13 Mar 2014 06:58 PM
Телефонът на хижаря е 0898/448356.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Mar 2014 02:35 PM
Обаждал съм се доста пъти, но се включва телефонен секретар.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Mar 2014 03:11 PM
Хижата има и стационарен телефон - 024910008

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2014 01:37 PM
хижарят сега открива сезона започват туристите на 20 април и тогава мисля че хижата вече няма да е зазимена :) но се обадете

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2014 07:15 PM
Кой е хижар на Мандрата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jun 2014 08:57 PM
Хижар е д-р Беев с помощници

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Apr 2014 10:30 AM
От една седмица се опитвам да се свържа с хижата на посочените телефони и имейл, но никой не ми вдига. Моля за информация дали хижата работи.

Архивен коментар.

Николай Колев 17 May 2014 11:09 PM
този който е написал негативен коментар за мандрата и хижара явно е обаркал тотото.познавам ли4но собственика(много е отговорен и интелегентен).прено6тувахме една сабота 7-8 4овека от с.Асен и с.Скобелево-преди 5-6години май месец,изкопахме трап опекохме агне,изкарахме си супер.Като дойде време за пла6тане Николай(собственика) каза 4е ни6то не му далжим! Много сме му благодарни.4етох и за ниакакав бизнес-какав бизнес с 12лв но6тувка,2лв бира и 1лв супа? разходите по хижата са много.За сравнение но6тувката на хМУСАЛА е 20лв бирата е 6лв кола фанта 5лв супа 6лв стаите са с по 20легла WC-то е ван6но и т.н. МАНДРАТА е супер това лято 6те я посетим.През зимните месези не работела?-ами как да работи като темперетурите са -10-20градуса и стават преспи по 5-10м по патя.Освен това отоплението е скапо ел.захранването са6то.Поздрави на х. МАНДРАТА от х.ПЪРВИ ПАРТИЗАН-Скобелево

Архивен коментар.

Чочо Минчев 01 Jun 2014 05:08 PM
Откакто само регистрирани потребители могат да пишат в този форум май нещата не вървят на добре. За около месец гледам единствено fena73 e написал нещо полезно, останалото са неграмотни драсканици на примитиви. Дали не си струва администраторите на сайта да върнат старото положение?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jun 2014 09:01 PM
Ти така дрънкаш щото хората предпочитат мандрата а не тъжа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2014 01:00 PM
Посетихме хижата за първи път и сме приятно изненадани -- от вън -- непретенциозна -- вътре стаите с по 3 легла -- всяка с баня и тоалетна -- чисто и всичко е ново --- цена приемлива за нивото на услугата -- предлага се и готвена храна -- пожелаваме кураж и успех на стопаните -- сем. на зъболекаря г-н Беев.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2015 07:10 PM
Напълно споделям казаното по-горе. Прекрасна хижа, изключително гостопримни хора.
Заб. Ние сме групата от Пловдив, която обеща на хижаря никави дъждове повече /беше 02 август 2014/, но така и не разбрахме дали сме си удържали на обещанието..

Архивен коментар.

Славка Стоянова 19 Aug 2014 03:48 PM
Била съм на Тъжа, при Чочо! Голяма чупка:)) Нагости ни, радва ни се, прави ни анимация(бяхме три дами). Имаше гореща вода в банята, безплатно. Доволна съм и пазя хубав спомен от това място.
Миналата година решихме да изберем Мандрата. Наистина условията на това място са по-добри. Частна собственост е все пак! Настаниха ни в две преходни помещения, с общо осем легла. Бяхме трима и имахме предварителна резервация, но запълнихме последната стая с уговорката, че ако дойдат още хора ще са при нас....няма нищо, не се оплакване, впечатление:)) Банята и тоалетната бяха само за тези помещения. Топла вода в изобилие.
Понеже и за двете хижи се изказах положително....ако пак попадна в района(дано!) бих избрала Мандрата(Чочо да не се сърди)!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2014 12:50 PM
Д-р Николай Беев е чудесен човек! Възпитан, културен, толерантен, с енциклопедични познания в почти всички области и най-важното може би - той е изключителен събеседник с когото може с часове да се общува. След всяко посещение на хижата се чувствам презаредена с енергия и с пречистена душа!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2015 10:36 PM
Доктор Беев работи ли през зимния сезон или си е долу в селото?

Архивен коментар.

fena73 12 Jan 2015 08:40 AM
Зимата НЕ работи!По Нова Година минахме-горе-заключено а долу-конярник строителен склад!

Архивен коментар.

EIgin 13 Jan 2015 09:07 PM
Хижата зимата е затворена и чак на пролет около 1 май ще има хора горе, докато има много сняг е трудно достъпно до там.

Архивен коментар.

fena73 14 Jan 2015 07:04 PM
А,тя Тъжа щото много лесно достъпна....ама не остава и минута без хижар!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jan 2015 09:30 PM
Чочо е друга бира. Особен характер, но истински планинар.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2015 03:28 PM
Кое й е труднодостъпното? Има толкова лесен и удобен път догоре от военните. Труднодостъпна е Рай или Левски.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2015 05:51 PM
Собственикът на хижата (тя е частна) и съпругата му, заедно с другото семейство, което им помага, са възрастни хора и нямат сили и възможности зимата в снега да слизат и да зареждат провизии.
Богдан Попадичев

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jan 2015 06:04 PM
Това е друга бира, но че хижата била труднодостъпна звучи смешно, има къде-къде по-труднодостъпни хижи. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jan 2015 06:37 AM
Всичко е относително...Един косъм от косата е нищо, но същия косъм в супата на клиента е страшно много...та така. За тренираните планинари като fena73 и сие, качването до хижата през зимния период сигурно е само една приятна загрявка, но за около 70 годишния хижар и помощниците му това е едно почти непосилно бреме.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jun 2015 01:07 PM

След като на х.Тъжа се оказа, че няма свободни места, слязохме към х.Мандрата, където останахме да нощуваме. Очаровани сме от условията, които предлага хижата и отношението на хижаря.Хубави стаи,удобни легла с матраци и санитарен възел към стаята, чисто, спретнато и спокойно, уютна трапезария. Друг път сме я подминавали по пътя си, но сега с удоволствие бихме повторили.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2015 09:25 AM
Бяхме в х.Мандрата на 31 октомври-1 ноември, 10 човека да празнуваме рожден ден, много приятна обстановка, топла вода, много чисто, печките бумтят и никой не го прави на въпрос за дърветата, много вкусно ядене (агнешката чорба е супер), бяхме посрещнати с отлично отношение и така остана до края. Препоръчвам хижата и хижарите, много добро място за престой в планината, точно както трябва, с приятна добавка - чисти стаи, хубава баня с топла вода във всяка стая и чисти бели чаршафи. Браво, ще дойдем пак!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jan 2016 07:08 PM
Кога отваря хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2016 09:10 AM
На 25.06.2016г. посетихме хижата 4 човека, след като предварително се бяхме обадили на посочените телефони.В хижата има топла вода, ток и интернет. Няма покритие за мобилни телефони. Останахме доволни от посрещането и кулинарните възможности на хижаря Владо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 11:23 AM
Много добри впечатления имам от хижарите.Млади,учтиви,възпитани хора,който веднага ще ви обърнат внимание и ще се погрижат за вас,храната която беше приготвена беше много вкусна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2016 08:20 PM
Хижата не струва, хижарят е неприятен, алчен подмазвач.Въпреки, че имахме резервация, стаите бяха заети, за да ни вземат парите ни предложиха мизерния таван, с умрели птици и отвратителна смрад!

Архивен коментар.

Захари Симов 18 Oct 2016 10:39 PM
Всеки път когато аз съм бил на Мандрата условията са били добри. Стаите, леглата и чаршафите са чисти, печките заредени с дърва и има топла вода за къпане. Владо готви добре и винаги има някаква супа и някакво основно ястие. Има и бира. Няма GSM покритие, затова телефонът на Владо не винаги отговаря, но има WiFI.
На хижата няма хора всеки ден, затова преди да отидете задължително се обадете за да предупредите! Цялата информация за нея може да намерите на сайта:
http://www.mandrata.com/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2019 09:40 AM
Отлични битови условия съчетани с красива природа и перфектно обслужване !!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2020 10:45 AM
Само дето хижата не работи през делнични дни, ако няма заявка за по-голяма група.
Анонимен посетител 29 Oct 2022 01:19 AM
Хижата се продава за 480 000лв. https://www.olx.bg/d/ad/hiz[…]9GA6Cb-2vFhcOUwwAsRL4WZXFsw
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box