Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Козя стена

xижа Козя стена

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Хайдук чешма. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 100 места с етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.
Съседни туристически обекти:
- вр.Козя стена/1670м./ - 1.30ч.
- х.Ехо - 2.00ч.
- засл.Академик - 2.30ч.
- х.Хайдушка песен - 3.00ч.
- засл.Орлово гнездо - 3.30ч.
- х.Дерменка - 4.40ч.
- х.Вежен - 5.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Розино - 4.30ч.
2.Село Христо Даново - 4.00ч.
3.М.Беклемето - 2.00ч.
Пътеките са маркирани.
Бележки:
- Агрегатът в хижата се пуска само вечер и е добре да си носите фенер или челник!
- Пътят от с.Христо Даново в по-голямата си част е асфалтов(около 9 км) и е доста неприятно за ходене!
За повече информация: х.Козя стена
Снимки: 1)->www.bulgarian-mountain.com, 2,3,6,7)->Чавдар Иванов, 4)->Александър, 5)->Александар
  
Спални места 100
Address
Телефон 0882/440757
E-mail kozya.stena@gmail.com
URL http://kozyastena.com/
Надморска височина (метри) 1562
GPS Северна ширина (градуси) 42.785253
GPS Източна дължина (градуси) 24.529283

Коментари (86)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2013 06:11 PM
Поздравления за Дружество 'Академик"-гр. Русе,които са назначили този път възможно най точните хора за стопани на хижата.Нямам думи ,за да изкажа възхищението си от момчетата,които работят усърдно за идеята и то на един от най тежките терени.
Нейкова,Стара Загора

Архивен коментар.

rain 11 Sep 2013 09:21 AM
Бях там ,видях и поздравявам момчетата-Радо и Иван.Ще кажа само едно:ДАНО СИЛИТЕ ИМ НЕ ПРЕСЪХВАТ И ДАНО НЕ СЕ ОТКАЖАТ.
   Благодаря ви и за посрещането и за изпращането.Успех!

Архивен коментар.

Нели Иванова 15 Sep 2013 06:25 PM
Бяхме там на 05.09.2013г.Посрещнаха ни две млади,нахъсани,лъчезарни,работливи,дружелюбни....момчета-Иван и Радо.Предложиха ни топло гостоприемство и вкусна гозба.Добавим ли и красивата природа,преживяването е незабравимо.Който отиде там ще разбере за мисия"КАТЪР".Нека всички подпомогнем нелесната грижа за хижата и все по претенциозните туристи.Успех,момчета.Благодарим ви.Не се отказвайте!

Архивен коментар.

Валентин Иванов 15 Sep 2013 06:42 PM
Наистина страхотни момчета са хижарите на Козя стена.

Архивен коментар.

тотю минков 21 Sep 2013 08:36 PM
dnes se varnax ot xijada i sam mn dovolen otnovo prosto tezi momcheta sa straxotni hijari mn dobre se darjat s xorata ugodixani mn varvete i vijte sas ochitesi sami gotvqt mn dobre palqt pe4ki ako gi pomolich

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Sep 2013 02:29 PM
Нали?:) Откакто момчетата са там,всеки търси начин да се добере до хижата пак и пак:):) Да са живи и здрави!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2013 12:35 PM
Направихме преход от Мазалат до Козя стена.Като цяло сме доволни,но тук на тази хижа вниманието от страна на момчетата към гостите на хижата е трогателно.Интелигентни,приветливи,инициативни.Тази голяма постройка как се поддържа така чиста- жена ми се чуди.Жалко,че не е достъпна по всяко време на годината!Доволни сме много!

Архивен коментар.

TheGrave 19 Dec 2013 05:51 PM
Евала им бичим на тия юнаци там! Това дето са го свършили за няма и 1 година на други хижи за по 10 не виждам да се върши.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2014 06:04 PM
Извинете,но такива коментари от рода на този,че това което те са направали по хижата за някаква си една година по другите хижи не го правят за по десет са пълни глупости. Вие от колко години ходите по хижи и изобщо къде сте били,че правите такива коментари,защото мога да ви кажа,че аз съм от 20 години по хижите и съм видяла явно много повече от вас.Има хижи на които хижарите са направили толкова много, колкото вие едва ли можете да си представите.Не смятам,че едното почистване и поддържане на чистота не е кой знае какво, 1е да изказвате такова мнение, че те какви хижари са ако не поддържат хижата чиста и не могат да посрещнат туристите с две топли приказки. Аз също съм била на хижата нямам лошо мнение, но това което сте написали ми направи лошо впечатление, защото изобщо не е вярно.А между другото не мога да разбера, като са толкова добри хижари,защо толкова често на хижата няма никой,който дори да те посрещне?!?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2014 02:03 PM
Ееее, госпожо, не с рога! Има хижи и хижи! Така че много общо се изразявате и леееко се хвалите , че сте най, според мен. За хижи с достъп за автомобили може да се напави какво ли не. Но това е ХИЖА, а не високопланински хотел. И ако наистина сте ходили,както твърдите, трябва да сте усетили, че тези пичове имат такъв мерак и енергия, че... мамата си джаса! Не ги познавам, не ходя много, но един, два пъти на година минавам последните 6-7 г. през х.Козя стена. Е за този период тези момчета са номер едно по амбиции, мерак и усещане за хижарство! Желаят го! Това е невероятното. Другото са снобщини, претенции и все пак -хубава държава, ма населена с българи!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Feb 2014 09:37 AM
Извинете господине,но първо не съм с рогата напред, просто ви казвам, че не е правилно да изказвате такова мнение,защото за първите няколко месеца всички са с големите амбиции,големите мераци и се раздават много, но точно на тази хижа мога да ви кажа,че нито са първите,които имат такъв старт и такова начало, нито ще са последните.Второ аз не се хваля, просто ви казвам, че постоянно съм по хижите и въобще не ви говоря за хижи до които има път и са проходими за коли.Напротив!!!Имах предвид, че както за тази хижа така и за много други, които посещаваме всичко на което побадаме се дължи на хижарите и хората, които стопанисват хижата.През тази хижа минаха доста хора, и както казвате вие щом продължават да имат такава енергия евала,но всеки може да се качи за два дни и после да си слезе, лошото е че през седмицата хижата опустява защото тях ги няма,а според мен това не е точното хижарство,но пък щом туристите са доволни добре.Просто исках да ви кажа, че е лесно да отидеш на готово, а после да се хвалиш, че всичко ти си го направил.Надявам се да не съм ви засегнала с нещо, защото не съм искала това.Обичам планината и Евала им казвам на всички хижари,защото няма по прекрасно място от балканът,но и тази работа не е за всеки.

Архивен коментар.

EXIIIT 10 Feb 2014 11:52 AM
Добре де г-жо, какво според Вас трябва да се направи още на х. Козя стена- просто си кажете щото ние неразбрахме от какво не сте доволна или какво препоръчвате.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Feb 2014 07:58 PM
Господине, мисля,че сегашните хора там с времето сами ще си направят каквото трябва..Аз нямам лоши помисли нито към хижата, нито към хората които я поддържат, те сами ще преценят какво трябва да се направи особено ако имат тази воля и желание, което показват сега.Не смятам, че трябва да обеснявам такива неща при положение, че нито аз, нито вие ще ги направите, за да ги коментирам изобщо.Казах ви в началото, че аз дадох мнение към вашия коментар и мисля, че вече го обсъдихме достатъчно.Времето само ще покаже развитието на хижата!Пожелавам им успех.

Архивен коментар.

EXIIIT 17 Feb 2014 02:52 PM
 Ми нали затова е тази трибуна тук всеки да си каже препоръките.А не " Аз също съм била на хижата нямам лошо мнение, но това което сте написали ми направи лошо впечатление, защото изобщо не е вярно.А между другото не мога да разбера, като са толкова добри хижари,защо толкова често на хижата няма никой,който дори да те посрещне?!? "----- нямам лошо мнение ама не е вярно еди кое си .......нямало ги било - ми кой да ти донесе лещата , бирата хляба дървата.Че пък колко често ходите , че знаете че ги нямало ЧЕСТО на хижата.Пфуууууууууу аман от разни планинарки.Като ги няма нали е отворено можеш да влезеш сама да си запалиш печката да си вземеш храна да преспиш.

Архивен коментар.

Димо Колев 24 Feb 2014 12:45 PM
Да напиша и аз нещо. Направихме форумна среща на хижата. Хората се бяха погрижили в зимни условия за това което е необходимо: да има ток и вода (макар, че осветление не е задължително да има); да има дърва колкото да си запалим печката и да не е ледено докато си събуваме гащите (за другото си има спални чували, одеяла, ракия и т.н.); отоплена столова, основни храни и напитки като боб, леща, кафе, чай; основни подправки, посуда и други дребни неща. Посрещнаха ни, настаниха ни, обслужиха ни, на другия ден ни изпратиха. Че даже и по някоя история разказаха. Евала това за мен е достатъчно. За хижа на такова място в такова време мисля, че е предостатъчно. Сега, че има и недоволни от това или онова - нормално е хора сме. Всеки иска нещо различно. Иначе щяхме да сме стадо. Но не трябва да се обвинява и плюе някой, който се е захванал да прави нещо. Ако на някой не му харесва хижата, мястото и условията - на два часа северно се намира Курорт Чифлик. Там хотели много, условия много, грижи за почиващия много. Различни места за различни хора. На мен там горе ми харесва повече.

Само един съвет към двамата нови хижари - моля Ви не ставайте като Чочо и Румен. Бъдете готини.

Поздрави
Димо и Валя от Бургас

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Feb 2014 08:18 PM
Ехаа!Естествено,че дочакахме и първите скептични коментари за момчетата,които направиха от този див комунистически строеж едно привлекателно място за туристи ...Пожелавам им да си работят за всички,които с радост отсядат при тях и оценят стореното,а другите...другите ги има от създаването на света!Успех ,момчета!

Архивен коментар.

Елена Емилова 28 Jun 2014 11:01 PM
Телефоните посочени горе в статията актуални ли са или има други на които можем да се свържем с хижарите?
 Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jun 2014 12:39 PM

    Да, това са акуалните телефони за връзка с хижарите на
    х. Козя цтена: 0882/440757 и 0887/073739.

Архивен коментар.

Габриела Илиева 27 Aug 2014 07:29 PM
На 24 август 2014 бяхме на хижата. Чисто, уютно, любезно отношение от страна на хижарите. Топла вода в банята, предлагане на храна... какво повече е нужно на човек, тръгнал да се радва на планината. С благодарности към момчетата, поддържащи хижа Козята стена. Поздрави от Габрово!

Архивен коментар.

Elgin 31 Aug 2014 07:13 PM
Днес си идваме от хижата. Всичко бе ок. Снощи много туристи. Времето бе перфектно. Част от групата ходи и до Ехо и обратно. Условията са добри. Днес към Чифлик се спуснахме по пътеката. Идеално място за отдих за пореден път се убеждавам е Козя стена. Поздрави от групата от Стара Загора.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Feb 2015 01:04 PM
На 15.02.15г. нощувахме в хижата. Пристигнахме малко преди да се стъмни и въпреки, че се бяхме обадили предварително не очаквах да има някой в хижата, защото в снега не се виждаха никакви следи, които да водят към хижата. Бяхме посрещнати от Павел, който ни покани на топло до печката и ни наля по чаша горещ планински чай. Аз лично останах много приятно изненадан, имаше вода, осветление (слабо, но има), дърва и печка в стаята. За отдалечеността на хижата и зимните условия мисля, че няма какво повече да се желае.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2015 03:39 PM
Здравейте, на 09.05 посетихме хижата. По-любезно посрещане не ми се е случвало никога в планината. Сърдечно, с топлина и уют.
Благодаря ви мили хора, че така се отнасяте със своите гости.
Мечтая и пожелавам всички ваши колеги да бъдат като вас.
Макар че човещината насила не се получава.
Идва от вътре.
Още веднъж - БЛАГОДАРЯ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2015 01:37 PM
Привет!
Плануваме едно ходене на 20.06.2015 за представянето на книгата на Мариан Желев и попълване на къщичката за книги.
Каква е цената на нощувката?
Благодаря предварително.
Група от гр.Кърджали

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2015 02:24 PM
В началото на юли мисля да посетя х. Козя стена . Ще тръгна от х.Хайдушка песен. Можете ли да ми кажете как е пътят между двете хижи , има ли маркирани пътеки и на какво трябва да обърна особено внимание да не се изгубя. Благодаря предварително за инфото.

Архивен коментар.

fena73 09 Jun 2015 01:08 PM
Няма ка да се объркаш-пътеката е добра и маркирана-в началото зелено,после се слива от идващата от Чифлика-дублира и жълт цвят и накрая на билото до паметник се включва в билната К-Е-с червено!
Приятна разходка!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2015 12:21 PM
Привет,
пише Мариан Желев. Цените на нощувка в хижата са 12.00 лв. Благодаря за желанието да присъствате на премиерата, но молбата ми е да се обадите в хижата, защото до този момент местата са почти напълно заети. Та в този ред на мисли да кажете колко човека сте.
Можете да пишете и на мен: marianjelev@abv.bg
Поздрави!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2015 12:19 PM
Поздравления за хижарите. Прекарахме си чудесно. Храната беше вкусна. С удоволствие пак ще отидем.
Станислава, г.Варна

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2015 09:24 AM
Много хубава хижа, с много приятни хижари. Какво друго му трябва на човек. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2015 11:38 PM
За първи път посетих хижа "Козята стена" през 1961 година,когато бях на почти 6 години. От тогава имам и хербаризиран еделвайс, който някой от туристите беше откъснал при катеренето на скалите. Спомням си, че тогава на първия етаж бяха спалните помещения на жените, а за мъжката спалня се изкачвахме по стълба, която продължаваше по покрива и през капандура/мансарден прозорец/ се влизаше в спалното помещение. Много моля, ако някой притежава снимки на хижата от този период да ми изпрати на e-mail g_yankov@abv.bg Предварително благодаря. Планувам да заведа порасналите си вече деца на хижата, но за целта трябва да го съчетая с пристигането имот чужбина. Успех на хижарите-ентусиасти.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2015 06:41 PM
Ако тръгвате от с. Розино да знаете, че маркировката не съответства на картата и е малко объркваща. Тръгва се от място където е маркирана и хижа Ехо (веднага се минава през едно тунелче), а не както е на картата от 2 различни места. А мястото където можете да се объркате е след първото прекосяване на реката (има малка беседка и нещо като чешма). Има стръмно изкачване и излизате от горичката на една пътека, която минава от ляво на дясно, а пътеката по която се изкачвате продължава нагоре. На това място няма маркировка!!! За да не подминете отбивката за х. Козя Стена трябва да хванете по пътеката в дясно. Тази пътека след малко пак слиза към реката и там вече си има маркировка. Ако се объркате и хванете нагоре ще подминете 2 сковани пейки и 1 голям камък и всъщност тръгвате по пътеката за х. ЕХО. До този голям камък може да се върнете на правилната пътека като следвате синята маркировка (синя стрелка на камъка). Иначе х. Козя Стена е прекрасно място, малко зорно за стигане, но много добро и като гостоприемство на хижарите и като гледки. Успех на всички!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Dec 2015 01:55 PM
Хижа Козя стена има нов уебсайт
http://kozyastena.com
Ще ни е от полза.
СТПД Академик Русе

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2016 08:57 AM
Страхотно място за откъсване от цивилизацията. Хижарите са изключително приятни хора, които въплътяват духа на планината. Препоръчително е да си носите челници или фенерчета, тъй като токът е от агрегат и не е наличен през нощта.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2016 05:49 PM
Я напишете нещо за банята,топла вода,или за възможността да се изсушат дрехи след обилен дъжд на туристите при пъла хижа...
Айде стига сте писали общи неща...то само с ентусиазъм не става...трябва си и малко професионализъм в това занимание!
"Професия-хижар"явно не е за всеки!
Ще пропускам това място занапред...sorry

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2016 01:14 PM
Господине/ госпожо,
от скромния си 10-годишен опит като турист и планински водач из българските и чуджите планини, никъде не съм видяла специална сушилня за дрехи на хижа, още по-малко съм настоявала за такава при пълна хижа. А колкото до банята - къде в Рила или Пирин сте се къпали, при все че там водата блика отвсякъде? На билото на Стара планина може би трябва да се замислите, че водата няма откъде да се появи свише и е ресурс, който не може да се разхищава. Като чета коментара Ви, ми звучите като човек, който е свикнал да гледа на ресурсите като на даденост, а не като на екстра, за която трябва да благодарим на природата...
А колкото до пропускането на която и да е хижа - предполагам, че всеки хижар би бил доволен да има по-малко туристи като Вас, които да търсят градски удобства там, където е невъзможно да съществуват такива, а и не е нужно да ги има. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jun 2016 07:02 PM
Мога да ви изброя няколко хижи с още по-труден достъп,на които хижарите са осигурили НОРМАЛНИ повтарям НОРМАЛНИ условия за туристите...но от скромният ви 10 годишен опит би трябвало да го знаете.
Обикалял съм много места и на повечето съм бивакувал.Не съм търсил лукс,или каквито и да е ГРАДСКИ удобства,но когато хижата ти е препълнена от хора ,вървяли няколко часа под дъжда,опира до елементарна досетливост вместо да държиш няколко хамака,да опънеш поне два метра сезал та да има достатъчно място за всички дрехи на СПЕЦИАЛНАТА СУШИЛНЯ.
И в заключение ще ви отговоря:
Дали подобни хижари ще се радват да им отминавам хижите изобщо,ама изобщо не ме интересува.По важното е,че това ми възмущение бе споделено и от друга група от 6 човека чийто стаж по планини и хижи надхвърля многократно вашият и моят умножени поне по три.Аз лично,както и мои приятели сме отделяли от времето и средствата си,за да помагаме подобни места да придобият вид и условия,които ще задоволят в минимална степен нуждите на хората в планината/като топла вода/ например...и ще продължаваме да го правим за местата и хората в планината,които наистина имат ентусиазма и се стремят към това!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Oct 2016 11:01 AM
Ами хайде кажете къде са тези трудно-достъпни места, където хижарите били осигурили по-нормални условия? Защото само казахте, че можете да ги изброите, а нищо не изброихте. Щом обикаляте хижите от сто и двайсе' години, защо сте се размрънкали за баня с топла вода?! Ако сте свикнали на подобно нещо, представям си кои хижи сте обикаляли.. Чакам да изброите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2016 10:19 AM
..с това отношение, скоро всички туристи ще ви подминават.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2016 03:35 PM
ВЪЗМОЖНО Е НИЩО ДА НЯМА, НО Е ХУБАВО ДА СЕ ЗНАЕ - ПЪК ВСЕКИ ДА ПРЕЦЕНЯВА...
1. ТОАЛЕТНИТЕ НЕ СА ЕТАЖНИ. И НЕ СА В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО.
2. ОСВЕТЛЕНИЕТО ВЕЧЕР В СТАИТЕ Е ПОЖЕЛАТЕЛНО.
3. ПОНЯТИЕТО БАНЯ Е СТРАННО.
4. НИКЪДЕ НЕ Е КАЗАНО ЗА ВЕГЕТАРИАНСКАТА КУХНЯ.
ПАК КАЗВАМ - ДА СЕ ПИШЕ ИСТИНАТА И ВСЕКИ ДА СИ ПРЕЦЕНЯВА.

Архивен коментар.

fena73 07 Jul 2016 09:38 PM
Taka...значи от скромния ми опит в чуждите планини(които намесихте) в Австрия под Гросглокнер 2 от 3-те хижи през които минахме имаше отделна сушилня за дрехи И обувки-височината е х3 на вашата(тя не е ваша,де) така че-препоръчвам да се разходите и да обмените опит!Относно баните в Рила и Пирин(които също намесихте)-от опит и по спомени-Пирин-Вихрен,Демяница,Бъндерица,Яне Сандански,Беговижа,ЗАСЛОН(!!!) Спано Поле,Загаза,Безбог...
Рила-Семково.Македония,Рилски езера,Скакавица(Рибни имаше едно време ама нещо тръгна по вашия път)със сигурност има и други...за комшийските ви хижи няма да говоря-и те са на билото!....
както се казваше в една реклама"..не става само с ядене..."

Архивен коментар.

fena73 07 Jul 2016 10:11 PM
Забравих х.Яворов-освен банИ си има и сушилня за обувки...;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2016 11:37 PM
Нещо на комуна ми е замязала тая хижа...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2016 02:32 PM
По начало комуните не са обезателно нещо лощо.
Добре би било да се конкретизирате.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2016 03:38 PM
и на мен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2016 06:27 PM
Здравейте,
отговорът за сушилнята и банята беше мой, но държа да отбележа, че аз не съм част от екипа на хижа Козя стена, а човек, който по професионални и лични причини посещава често тази хижа. Моля, не приписвайте на хижарите думи, които те не са изрекли. Явно това място е или много обичано (от хора като мен), или много мразено (от хора като вас). Затова всички сме различни и всеки може да ходи където си иска. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Oct 2016 11:11 AM
Ами те 80% от хижите, които изброихте, вече не са хижи, а хотели, да не говорим, че до повечето от тях се стига по АСФАЛТ - Семково, Вихрен, Бъндерица, на други качват материалите с лифт - Рилски езера, Безбог, а на Демяница - с виетнамката. От дотук изброените всички са се превърнали в хотели, където просто гледат да ти вземат парите (с изкл. на Демяница) и ако предпочитате която и да е от въпросните "хижи", прав ви път. На Скакавица баня няма и откак се помня не е имало, или наричате помещението, в което се къпем с чайник баня, или просто в напъните си да докажете думите си, послъгвате. П.С. - Нямам нищо общо с хижа Козя стена

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2017 10:14 AM
На Скакавица съм се къпал в баня с дървен бойлер...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2017 10:16 AM
А тук джипката не стига ли на 10мин. от хижата???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2017 11:20 AM
10 минути е с бягане надолу, от хижата до края на пътя.
Нагоре е поне три пъти повече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2016 03:43 PM
справка - хижа беклемето. при това е наблизо и може да поеме туристите...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2016 03:38 PM
Аз не разбрах- има ли чешма в хижата, където да може човек да се поизмие (крака, зъби и др.)?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2016 08:52 PM
Хижа Беклемето е страхотна хижа!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2016 08:55 PM
Гляма излагация с тази ,професия хижар,да идат да видят как се работи на хижа Беклемето и на Дерменка!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2016 09:49 AM
Пете, стига хейт и налягай над Българския :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2016 08:18 PM
Това за етажните санитарни възли и бани е голяма лъжа. Може и да ги има, но са недостъпни. Отворени са само 2 тоалетни на първия етаж, за цялата хижа за 100 човека. Може и да има причини да е така, но не лъжете хората! И ток няма.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2016 06:26 PM
Страхотни хижари. Май единствените, които съм срещала с отношение към природата и разбиране на проблемите на околната среда. Направили са разделно събиране на отпадъците и компостиране, което го няма дори в скъпарските хотели по морето, жалко че хората не забелязват цветните кофи.... А за сушилните за обувки в Глос Глокнер, била съм, един литър питейна вода беше 2 евро преди 10 години за баня не може и да става въпрос. Просто има места , където няма достатъчно вода и не следва да се очаква лукс. Козя стена е била дострояване през соца с големи амбиции и никаква мисъл за устойчивост. B

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2016 12:35 PM
от архитектурна гледна точка /може и от комунистическо време/ си личи на източната фасада, че има помещения, проектирани за бани и тоалетни на всеки етаж! тези помещения сега са заключени! то само с любов не става... пък и ако това е любов.....


Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2016 05:21 PM
Хижата е приемлива за местоположението си. Хижарите са млади и отзивчиви, но имат много да работят по чистотата и предлаганата храна и организацията.
И може би това е единствената хижа в България, в която няма ракия !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Dec 2016 06:40 PM
Много ревльовци тук. Това да не би да Ви е хотел? Дали някои от тези, които реват са се замисляли как се качва всичко горе? Сушилня искал. Може и една пералня, ютия...? На планина си тръгнал, а не на курорт. На хижата е нужно да има минимум условия и на това БЛАГОДАРЯ! И въобще е много лесно да се недоволства и критикува. Сигурен съм, че такива ревльовци и на други хижи с по-добри условия пак ще намерят кусури, защото са си просто ревльовци. Може би и пиколо трябва да Ви посрещне, и раниците да Ви поноси...? Ха-ха, смешници!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jan 2017 07:06 PM
Намирам коментара ти за неприемлив и оскърбителен в противоречие с планинарската етика!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jan 2017 10:05 AM
Ревльовци???? не сме.
Просто искаме чисто, топло и усмивка нищо друго. Не е трудно да се постигне най-вече чистото /топлото/ има причина да е трудно, добиването и разрешителните за дърва.Пък усмивката е най- лесна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2017 12:36 PM
Кви усмивки,кви пет лева?Хижаря не ти е нито цирков клоун,нито личен психотерапевт и душеприказчик че да ти се усмихва.Още по-малко срещу 10-12лв. за нощувка с коит често не може да му платиш само бъхтенето за дървата с които те е грял и прането след тебе.Като човек който е работил като хижар(не на Козята)-посрещам го,отварям му стаята,давам чистите чершафи,записвам го,питам за нещо ще иска ли-баня,готвено и толкоз.Ако пита нещо за маршрути-обяснявам.Всичко това в нормален човешки УЧТИВ тон.Само че под "усмивка" обикновено разбирате друго.Да седиш да уйдисваш на някой покрай огъня до 5ч.сутринта да му слушаш безсмисленото дрънкане на китара и пиянското му грачене.Или някой пенсионер да слушаш който кат изтъркана плоча повтаря едни и същи неща-кво било хубаво през соца,колко му е малка пенсията и прочие дивотии...Най-малкото не мога да седя до 5сутринта щото на другия ден в 8 трябва да стана за дърва.Той тоя огрев не пада от небето.А и не мисля че хижаря трябва да е кошче за душевните отпадъци на всеки преминал през хана му.За съжаление повечето туристи така разбират "усмивката".Да не говорим че за мене една усмивка когато не е искрена-пет пари не струва...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2017 10:37 AM
А кой каза, че всеки е подходящ за хижар? И то такъв, при който туристите да се връщат с желание отново и отново. И 10-12 лв. нощувка са повече от 20-25 лв. нощувка в ремонтирана хижа с баня към стаята като се приспадне инвестицията. Но който инвестира, си прави труда и да управлява и то със специално отношение към туриста, включващо УСМИВКА.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2017 10:54 AM
Явно затова си БИВШ хижар. Друго имам предвид, не да висиш до 5 сутринта и да слушаш излиянията на някой, а само една усмивка. Просто по тона с който пишеш тези редове си личи от кои жижари си бил /от учтивите пък и щом намесваш 10-те лева.... /. Пък като ти е било толкова трудно и сложно да си се отказал по- рано. Не знам някой насила да са го държали на хижа пряко волята му.
Приятен и усмихнат ден.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2017 10:02 AM
Абе виждал съм сушилня и на на по-високо-х. Яворов примерно а да не говорим че съм виждал и на 3454м.н.в.А за изнасянето-виждали сме уют в къде-къде по-тежки условия-засл. Ботев, примерно...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2017 12:16 PM
Не виждам как може да сравняваш хижа Яворов и заслон Ботев и да казваш, че условията са по-тежки, след като и до двете се стига с кола/джип. До Козя Стена най-близкото беше около час и нещо в гората, а от там си има бъхтене нагоре. Ходи ти с перални и сушилни и т.н...
А и какво толкова да си малко мръсен, то да не е като да си мръсен в града с просмукан прахоляк и гнусотии...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2017 04:53 PM
Въпроса е принципен-не съм за това че няма да се изкъпя 2-3 дена.А за Ботев-ха-ха-пробвай с кола от върха до долу-успех желая!Веднъж съм виждал джип и веднъж Вальо каза че се е осмелил да слезе с камион(качвал го е на заден че ако се изтърве-мазало!)-това е!Другото с катъри.А натовари дървата в Жипката да те видя...
За комшиите на Ехо-изобщо няма да говорим-ни джип ни самолет...
В крайна сметка-както каза-всеки да ходи там,където иска,но не правете герои хората които просто си вършат работат като много други такива и не хиперболизирайте(твърде) техните усилия(които в основата си наистина никой не иска да омаловажава)!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2017 09:17 PM
Ee час и нещо???До гората???Ми то от Дамлъ дере е толкоз до хижата,ве...-3,7км с 700м денивелация!!!Няма да се разберем-айде да спрем и да оставим хората да си кажат какво мислят-аз лично не мразя нито хижата, нито хижарите-имам си други любими но с всеки е така!
А и информацията(особено такава противоречива) не помага на хората да се ориентират-каквато е целта на този сайт!
Айде спорни преходи на всички!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2017 01:41 PM

   10(десет) минути, но с бягане и то надолу - от хижата до мястото,
до което се стига с джипа.
   Нагоре същото разстояние, с пълна раница, се изминава за 3-4 пъти по 10 ми.
  

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Nov 2017 08:51 AM
Лично аз съм доволна от хижа Козя Стена. Преди 2 седмици нощувах в нея и беше уютно, макар, че нямаше топла вода. Нощувките са сравнително евтини и за отопление искаха само лев от горе. Стаите бяха уютни. Хижарите се отнасяха добре и даже ни направиха отстъпка на част от храната, която ни предложиха, тогава бяхме само двама души в хижата. Ако трябва да сравня хижа Козя Стена с хижа Безбог например, където бяха много неучтиви, а храната изобщо не беше добра и много малко видове предлагаха, бих казала, че някой ден пак мога да посетя Козя Стена, защото е много по-добър вариант от Безбог. Как може на по-забутана хижа като Козя Стена храната да е в пъти по-добра и да се държат добре, а на по-известна каквато е Безбог условията да са по-ужасни и да се държат с тебе едва ли не си натрапник. Аз там повече няма да отида!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 May 2018 01:10 PM
 За пореден път се отправихме от Беклемето за х. Козя стена. Неприятно впечатление ни направи ограждението за ел.пастир на това толкова посещавано за планински туризъм място.Веднага ни се нахвърлиха три озверели пастирски кучета -вярвайте преживяването не е приятно. Пастир да ги укроти естествено няма. Не зная кой малоумник разреши това.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2018 04:22 PM
И къде са тези електропастири точно???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 May 2018 07:42 AM
 Паркинга на пътя Кърнаре- Троян срещу отбивката за паметника е ограден с електро пастир.През този паркинг преминава маршрута за х. Козя стена.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2018 08:43 AM
Да и аз видях електро пастир и то бал на пътя но между тях имаше място де се промуши но ме беше страхотно от тока да ме хване хаха и си минах бавно беше си впечатляващо и страшно бал на пътя се е едно от си осаври ни предпазват ще кажеш хахаха

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2018 11:09 AM
Миналата година 2017 Май месец ни се случи същото, явно нищо не се е променило !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2018 06:14 PM
Искам да споделя прясна информация за хижата. Хижата е чиста и поддъежана, стаите са много чисти и с чисто спално бельо. Храната е безмесна, но вкусна и има достатъчно избор ( поне 2-3 манджи и десерт). Тоалетните са вътре в сградата, баня и топла вода няма, но при желание има как да се поддържа нормална хигиена. Хижарите са млади, втзпитани и много любезни. С две думи за трудно достъпното място на което се намира хижата, условията които са създали хижарите, са повече от добри.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2018 07:40 AM
Бяхме на Козя Стена с жена ми и 4 деца (6-12 години) в края на юни за една нощувка. Хижата е на разкошно място. Чиста и добре поддържана. Хижарите са учтиви, приятни и разбрани, познават района и пътеките наоколо. Предлагат се домашно приготвени безмесни гозби/супи, домашен десерт, сок от бъз, закуска, чай. Освен това има и лафка с безалкохолно, бира и сладки неща (всичко се изнася на гръб, тъй като до хижата няма автомобилен път). Много ми хареса библиотеката която бяха направили с отлично подбрани книги. Освен това имаха и детски кът където дъщера ми и племенниците ми се забавляваха, кът с настолни игри, кът за ком-емине-еца, маси и столове, които могат да се изнесат навън за обяд и вечеря, когато времето е хубаво. Въобще – простички неща, които направиха престоя ни в хижата много приятен. Хубава хижа на хубаво място!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2018 08:38 AM
Хижата е много хубава на терасата просто си седиш и гледаш планината много уютно стаите коридора къщичката за книги беше страхотно място и да седиш и си четеш книжки вечерта на фориоила бих препоръчал да отидете там

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Dec 2018 11:18 AM
Знам, че сега ще има много нападки към това което ще напиша но толкова ли е трудно да има баня. На мен лично ми е неприятно като съм се потил 5-8 часа по по пътеките да си сложа чисти дрехи и да си легна. Също така има хора на които потта си им мирише (не казвам че те са виновни),но не е особенно приятно като си легнат вмирисани на 50 см от теб. Банята не е прищавка или лукс а елементарни хигиенни навици.
В описанието на хижата пише - етажни санитарни възли и бани. Очевидно баня няма. Предпологам моге да се измисли нещо. На Ехо има бойлер на дърва и си плащаш за баня. Толкава ли е трудно да се напарви една баня.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Dec 2018 09:59 PM
Всичко,което казваш е много хубаво, но пропускаш една специфика на тази хижа, породена от глупост още при строителството й. Когато са избирали мястото за хижата е било съобразено да е под нивото на близък извор, но нещеш ли при взривни работи за добиване на камъните за хижата изворът се измества под нивото на хижата. Налага се да се изграждат резервоари и помпи, а лятото капацитетът на изворът не стига.
Хижата разполага с нужните помещения за бани и тоалетни, но няма с какво да ги захрани.
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Dec 2018 10:24 PM
Привет искам да споделя и благодаря на прекрасните младежи/хижари , за условията в които са поставени правят най-доброто което е възможно. Дори в ледено време топлото отношение е достатачно. Благодаря ви .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Mar 2019 06:53 PM
Посетете хижа Козя стена!
Гледката е прекрасна, хижарят също, храна, обстановката, котката....абсолютно всичко е ПЕРФЕКТНО!
Снежно, красиво и спокойно!
В хижата има библиотека!
Просто посетете това място!


от Христо Даново през Дамлъ дере и нагоре към Узун бурун...до хижа Козя стена.
от ж.п. гара Христо Даново се върви 4-5 км по асфалтов път до поделението, след това се продължава по черен път по Дамлъ дере покрай реката, след което започна леко стръмно изкачване по Узун бурун/ в превод Дългия нос/. Общо км са около 14, 1000+ м денивелация. 6.30 часа с почивките отнема достигането до хижа Козя стена! За последните няколко км използвахме снегоходки!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Sep 2019 04:26 PM
Изклюзително красива местност, но за съжаление на хижаря му липсват прости обноски. Ако искате да бъдете третиран като натрапник и досадник, за дето го карате да работи - заповядайте в хижа Козя Стена

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Nov 2019 04:21 PM
Аз също съм доволна от престоя в хижата. Има страхотна гледка отвън докато си пиеш бирата или сутрешното кафе или чай. В столовата в ранна есен вече беше напалена печката и беше топло. Вътре в хижата има приятен кът за настолни игри и библиотека и се влиза без обувки, което предполага да е още по приятно в помещенията за спане и къта за четене. Сутринта имаше мекички със сладко от боровинки. Много приятна за престой. Хижа, в която да отседнеш след преход и да си починеш. Ако някой търси купон и пиене до сутринта, не му е там мястото определено. Ние останахме много доволни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jan 2020 01:06 PM
Както винаги ...велико ! Природа, време, хора ..хижари. Да се съобразяваш със всички .. не всеки го може. Всичко е ОК!
 Димитър Петков - трета младост - Принцофил
Анонимен посетител 11 Aug 2023 11:07 AM
Впечатленията са ми от 2018г. Не вярвам да е станало по-хубаво и дали персоналът е същият. Сега ако е различно - споделете и опровергайте. Високи цени, ниско качество, малък избор, по отношение на храната. Външна баня, мешма 1 и тоалетна 1 - в не добро състояние - 40 души на опашка. На всичкото отгоре, освен, че си сервираш и отсервираш посудата, което е нормално,за жижа ами те карат да си миеш чиниите, подобно на Ехо, Вазов в Рила и на Чатъма в Родопите. Предлагаше се само леща и бира - тогава.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2020 10:58 AM
Здравейте, имам следния въпрос: в описанието пише че до х. Вежен е 5 часа. Аз мисля че пътят до х. Вежен минава през х. Ехо, а оттам до х. Вежен е пак 5 часа???
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Навигация
Facebook Like Box