Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Лескова

xижа Лескова

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в махала Лескова на с.Осеновлак. Представлява масивна едноетажна сграда с капацитет 28 места с вътрешни, общи санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. До хижата се достига от гара Елисейна до с.Осеновлак - 21км. по асфалтов път и оттам още 6км. по почвен път.
Съседни туристически обекти:
- х.Тръстена - 6.00ч.
- х.Мургаш - 6.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Осеновлак - 2.00ч. пеша.
2.Село Огоя - 2.30ч. пеша.
3.Село Литаково - 3.00ч. пеша.
4.Село Игнатица - 6.30ч.
Всички пътеки са маркирани.

Снимка: djutata
  
Спални места 25
Address
Телефон 0877770184
E-mail
Надморска височина (метри) 1340
GPS Северна ширина (градуси) 42.943333
GPS Източна дължина (градуси) 23.571252

Коментари (45)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

не е лоша хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2006 09:49 PM
Когато минахме през хижата на 09.08.2006, тя не работеше - нито телефон за контакт, нито бележка от хижаря. Може да сме имали лош късмет, но съветвам да не разчитате на твърда нощувка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2007 11:54 PM
Минах през хижата 09.08.2007г. нямаше никой нито бележка, нито каквото и да било. Спах под някакъв навес (който не беше лош). Гадното беше, че там нямах обхват на мтел.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Nov 2007 02:38 PM
хижаря на тази хижа е фантом.нито ние,нито някой друг с който съм приказвал не е виждал някой да се грижи за нея.заключена е постоянно.имам информация,че са я взели от ловната дружинка в района,а хижата се намира в резерват за сърни и елени.правете си изводи колко спокойно се развиват животните в околноста.....

Архивен коментар.

vvvwww 13 Dec 2007 10:34 AM
хижата е наистина в много добро състояние. аз съм местен и често ходя в околностите и. любител съм на планината защото съм отраснал в нея. който иска да преживее един истински уикенд нека я посети

Архивен коментар.

Панов 24 Jan 2008 04:44 PM
Хижара се казва Иван Санков и живее в село Литаково.По принцип лятото винаги седи в хижата, но много често слиза до селото с един джип УАЗ за да си напазарува храна.Стабилен е . Когато ходите си носете ядене и много пиене, защото се засяда и става яко особено ако дойдат мотористите от Бухово, Сеславци и Кремиковци.Често се печат агънца в изградената фурна под открития навес. Този навес хижаря го е правил.

Архивен коментар.

пътешественица 28 Aug 2009 09:22 PM
В района на хижата няма обхват на мобилните оператори, така че ако на някой му се налага - на билото преди спускането към хижата има възможност да проведе разговор. При идване откъм х. Тръстена горе на билото стрелките за хижа Лескова се отклоняват вдясно от зимната маркировка. Пътеката не е в добро състояние, но маркировката се намира чак на ниското в горичката. Ние слязохме от там

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2009 09:30 PM
В района на хижата няма обхват на мобилните оператори, така че ако на някой му се налага - на билото преди спускането към хижата има възможност да проведе разговор. При идване откъм х. Тръстена горе на билото стрелките за хижа Лескова се отклоняват вдясно от зимната маркировка. Пътеката не е в добро състояние, но маркировката се намира чак на ниското в горичката. Ние слязохме от там, но според мен има вариант да се продължи по-надолу по зимната маркировка и по-нататък се слиза по път вдясно надолу към хижата.
Хижарят не стои винаги през лятото в хижата, но в момента все още има дървосекачи, които нощуват там и "посрещат" хората, идващи да нощуват там. Хората са много точни, вечер под навеса става доста весело!
Единствено чистотата на леглата е под въпрос, но... винаги е по-добре от нищо.
Когато хижарят го няма, агрегатът не може да се ползва, но дървосекачите имат лампи. За информация на четящите, които смятат да минат от там: дървосекачите ще са в хижата още 20-ина дни, после не ми стана ясно дали ще са там. Така че ако и хижарят го няма, няма кой да пусне хората вътре да нощуват. Телефонът тук е актуален, така че когато е включен/има обхват, съветвам ви да говорите с хижаря предварително, за да сте сигурни, че ще имате подслон.

Архивен коментар.

V 12 Mar 2010 07:22 PM
Хижата е с основен ремонт. Станала е много приятна за отнсядане и почивка. Разполага с около 25 места за спане. Хижаря е нов, но много стабилен. Ще се опитам да намеря и GSM-а му и ще го отразя.

Архивен коментар.

Елица 26 Jul 2010 12:15 PM
Здравейте на всички планинари!
Хижата е много хубава и е след основен ремонт.
Хижаря освен че е нов е и много стабилен.На прехода Ком-Емине си причиних травма и ми бе невъзможно да продължа и съм много благодарна на хижаря,че ме свали чак до Ботевград.
А и освен това ядохме уникална и незабравима телешка супа.

Архивен коментар.

Елица 26 Jul 2010 12:16 PM
Здравейте на всички планинари!
Хижата е много хубава и е след основен ремонт.
Хижаря освен че е нов е и много стабилен.На прехода Ком-Емине си причиних травма и ми бе невъзможно да продължа и съм много благодарна на хижаря,че ме свали чак до Ботевград.
А и освен това ядохме уникална и незабравима телешка супа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2010 11:45 AM
Аз съм Боби хижаря и телефона ми е 0878 927526

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2010 11:45 AM
Аз съм Боби хижаря и телефона ми е 0878 927526

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2010 11:45 AM
Аз съм Боби хижаря и телефона ми е 0878 927526

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Sep 2011 07:21 PM
moje li da se svurjem s vas

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2012 09:01 PM
Много яка хижа, нищо, че спахме на пеиките не е за изпускане особено ако си тръгнал пеша към морето през Берковица.Малко е трудна за намиране няма маркировка. Хижара се оказа готин тип. Хижата е на ловна дружинка не е към БТС

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2013 09:05 AM
Хижата работи. Има всичко, даже се продават цигари.Хижарката е много свестна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2013 05:29 PM
Лескова е най-заредената хижа , а за хижарката нямам думи - просто е страхотна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2013 08:55 PM
Много готино семейство са хижарите. Услужливи и гостоприемни. Нощувахме там като част от "Ком-Емине". Нахраниха ни хората и ни осигуриха много комфорт, за да продължим с нови сили по пътеката. Само добри неща мога да кажа за това място. Хижата е прясно ремонтирана. Няма топла вода и токът е от генератор, но иначе е 6 точки всичко :). Има много много гостоприемство на това място :).

Архивен коментар.

bobidam 19 Sep 2013 05:12 PM
На 17.09.2013год. четирима туриста от ТД "Кремиковци" бяхме тръгнали на проучване по маршрута: гара Бов-х.Лескова-х.Мургаш-Бухово, като планирахме спане на х.Лескова в спални чували под навеса до хижата, базирайки се на информацията от туристическите сайтове, че хижата е необитаема, независимо, че това е възлова хижа по маршрута "Ком-Емине". Последните два часа вървяхме в силна гръмотевична буря и тъкмо се чудехме как ще се сушим при температура +6градуса, мъгла, дъжд, тъмнина и бяхме много приятно изненадани от новата хижарка Елиф и нейния съпруг Налил, които ни посрещнаха много радушно със запалена печка в механата на ремонтираната хижа, с горещи напитки и топла храна. Стаите са много чисти, с нови легла и завивки, печки с много дърва - условия, с които не могат да се похвалят много хижи в България. И накрая, понеже в района на хижата няма покритие на мобилните оператори взехме телефонния номер на Тихомир / 0882077718/ от Ботевград, при когото могат да се правят резервации. Много се чудя, защо тази информация официално не е отразена никъде, въпреки че хижата работела в този си вид вече 3 месеца. Хижата е много хубава, а и хижарите са мили и гостоприемни хора!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2014 08:51 AM
За Елиф само добри думи,а ако там са и ловците да не ви казвам какъв купон е.Няколко пъти се засичаме с тях дават храна, винце изобщо много яки хора

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2014 08:55 AM
На Тишо номера е актуален за резерваций0882077718 ако няма обхват е в района на хижата.Всичко може да докара ,агне печено,прасе......

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2014 09:13 AM
Домашните картофки на Елиф са убийствено вкусни,къде ли не съм хапвала,но там е суперрррр,а и питка да ви направиииии.Много се учудих когато видях редбул и шарк на етажерката,верно 5 лева,но пък къде го пиеш.Биричка два вида,безалкохолно даже и вафли.Просто си личи че собствениците са планински чада и обичат да има всичко.Поздрави на тях и хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2014 01:47 PM
На 14.07.2014 нощувахме на х. Лескова

НАСТАНЯВАНЕ: хижата разполага с две спални помещение разположени на „горния” етаж. „Горен” защото столовата с кухнята са в приземеният етаж, част от който ( от едната си страна ) е вкопан в земята. Хижата събира около 17 човека. Леглата са новички, прозорците са PVC дограма, в спалните има и печки на твърдо гориво. В едното спално има и едно двуетажно легло.

ХИГИЕНА: Тоалетната към хижата е външна разположена на 20-22м в ниското под навеса. Проблемът с къпането на хижата е решен така: от столовата на приземния етаж се минава през склада за провизии и после в малко помещение, което някога е било баня с бойлер. Към момента обаче единствената баня, която може да си вземе човек там е тип „студентска” т.е. хижарката сгрява един котел с вода, разрежда го с хладка, дава ти кофата и кофичка от кисело мляко и се къпеш.

ХРАНА и НАПИТКИ: Хижарите предлагат изключително задоволителен асортимент: боб, пържени картофи ( в изобилие, имат си плантация над хижата), хляб (купихме си от тях цял хляб), пакетирано сирене и кашкавал, безалкохолно, бира, вафли. Възможно е при предварителна заявка да предлагат и някоя по-засукана манджа.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: Електрозахранването в хижата е чрез фото соларни панели на покрива. При липса на слънце, електроподаването е за кратко време и е възможно да не се заредят всички джаджи. На приземния етаж има голяма и просторна столова с печка, около която може да се изсушат мокри дрехи и обувки. Голяма маса ( всъщност са събрани 4 маси ) позволява събирането на голяма компания.

Поздрави: П.Петков

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2015 05:23 PM
В момента се изисква обаждане по телефона и бройка от минимум 12 човека, за да отвори хижата, иначе спите на пейките под навеса.
Пейките са удобни и ако имате шалте и чувал няма да имате никакъв проблем.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jun 2015 07:35 AM
от 23.06.15 хижата вече работи постоянно.халил и елиф са там и ви чакат...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2015 03:56 PM
Приемате ли гости за Рамадан Байряма?

Рушан Нурулла

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2015 08:12 PM
Заповядайте на pамазан байряма който тази година е на 17 юли, както и по всяко друго време.

Хижа ите

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2016 12:10 PM
Здравейте! има ли свободни места за група от 5 души 18.07.16? телефон на посочения в сайта не работи. моля кажете правилния телефонен номер

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2016 10:34 AM
0882077747

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2016 02:26 PM
Към 21.08.2016 хижата не работи, доколкото разбрах уж има нови собственици, но мястото изглеждаше позапуснато и ползвано от местните бракониери за спане. Поне спалната зона беше отключена и можеше да се спи там, но не успяхме да пуснем ток.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2016 10:55 AM
За хижа Лескова трябва да се обадите на хижаря, може да си поръчате храна-ще ви донесе. Може да ползвате посуда и вода (за миене на посудата и пиене). Ток няма, баня също (заради тока явно).
Нощувката е 10 лв (някои туристи оставят 10 лв след нощувка, дори да го няма хижаря)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Oct 2016 08:52 PM
При втори опит успяхме да намерим явн особствениците на хижата и да вземем телефон с който да може човек да се уговори с хижаря, казаха че преди е имало постоянно, но вече се качва човек само при уговорка:
Телефон: 0882 077 747

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Apr 2017 02:34 AM
Hi we are group of 8 people including small infant child . we would like to stay in hut in early June 2017, the 6th june.Is this possible and to have some hot food as well. Please. We are from Ireland. Thank you. Damhnait

Архивен коментар.

Иван Тягов 18 Apr 2017 04:21 PM
Hi,
You should try to call:
+359 88 2077747
That's bets we can do ...
Ivan

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2018 04:49 PM
Хижата работи ли през това лято (2018г)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jun 2018 01:31 PM
Намерих телефон на човека,който отговаря за хижата.
0877500753 - Цецо

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2018 03:15 PM
Хижарят Цецо живее в Ботевград, качва се на хижата след предварителна уговорка.
В района на х.Лескова няма обхват на мобилните телефони

0877 500 753 - Цецо

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2020 12:34 PM
Алтернативен телефон 0877500753

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2020 04:55 PM
Ток и храна само с предварителна заявк. Вода има, но за топла такава трябва да си запалите бойлер на дърва, ако банята е отключена. Хижарят е свестен, но инересите му са към имота, а не към хората, които го посещават.

Архивен коментар.

Захари Симов 03 Sep 2020 05:57 PM
Лескова работи, обадете се по телефона преди да отидете ако искате да нощувате в хижата, особено ако сте по Ком - Емине. Може да опитате и овче и козе сирене и месце на скара от района.

Телефонът за контакт в същият написан и по-горе:
0877500753 - Цветан

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2021 02:23 PM
Хижата и района около нея е частна собственост.
Представлява се от странна, комерсиална личност, представи се като Даниел.
Сградата е в много мизерно, окаяно състояние. Вода само вън на чешмата. Две помещения за спане, северното е отвратително, другото по-добро.
Навеса и камината са добре.
Даниел взема 10 лева за нощувка+2 лева курортна такса!!!!????, предостави ни чисти чаршафи.
Качи ни храна - месо за скара, салата, някаква миксирана супа, готови кифли и кашкавалки.
Всичко си приготвихме сами.
Употребихме около 2 кг пържоли, 2 кг кюфтета, 2 кг наденица, 10 бр. гъбки и 10 бр. тиквички, 16 бирени чаши супа, около 5 кг салата, две бисквитени торти 10х20 см. 20 кифли и 20 кашкавалки.
Даниел ни таксува по 25 лева на човек за храната - бяхме 21 човека, и си прибра 525 лева.
Правете си сметката!!!!
Искаше по 5 лв на човек, затова че сме ползвали наш алкохол.
Даниел включи агрегат, имахме ток и заредихме батериите.
Уговорката беше да бъде в 19 часа на хижата, дойде в 20:30!!!!!!!
Бъдете внимателни, договаряйте с този Даниел всичко предварително с точни цени за всичко което ще Ви предоставя и доставя.
Телефон на Даниел - 0877770184

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2021 10:33 PM
Единственото туристическо дружество, което ни посрещна със заплаха в собственият ни имот за целият сезон. Изключително нагло поведение на почерпеният господин фармацевт и поради този факт няма как подобни хора да очакват гостоприемство. При хижа в ремонт дори и това не заслужаваха...да бъдат здрави.
Анонимен посетител 03 Oct 2022 08:32 PM
Скъпи туристи и приятели на хижа Лескова, информираме Ви, че на 2-ри октомври, неделя, в деня, в който България гласува за по-добро бъдеще, хижата беше изпочупена и ограбена, а ние - пребити. Нанесени са телесни повреди, огромни материални щети, открадната е техника на голяма стойност, сред която и лични вещи. Собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ Пирогов с множество наранявания и черепно-мозъчна травма.
Имаме информация за извършителите - местна група пияни вандали с джипове от Ботевград, разчитаща на числено превъзходство срещу нас. За момента не можем да разкриваме подробности, тъй като ще се образува досъдебно производство.
След многократно подаван сигнал на тел.112 същия ден за навлизане в имота, оспорване на собствеността, агресивно поведение и заплахи с подробно описание на ситуацията и извършителите, ни беше отказано да качим представител на органите на реда от РПУ Своге, поради недостиг на екипи в изборния ден. При наличие на достатъчно време (часове) за реакция от тяхна страна, не бе създадена организация между РПУ Своге и колегите им от Ботевград, нарушителите да бъдат блокирани и арестувани на слизане от хижата с откраднатите вещи. Разочаровани сме също от не толкова адекватната реакция на тел.112, липсата на организираност и последователност и омаловажаването на ситуацията.
Опитахме се да подобрим условията на хижата, да осигурим присъствие през цялото време, вложихме лични средства и много, много часове работа, но трудът ни в продължение на 2 години беше унищожен за секунди. Благодарим на всички, които ни подкрепяха през този период. За момента, обаче, нямаме сили и мотивация да се борим за тази кауза.
*Предвид нанесените материални щети и разрушения, хижата вече не е годна за пренощуване!
*Телефонът на хижата не функционира в момента, тъй като е сред откраднатите вещи!
Бъдете здрави!
Анонимен посетител 04 Oct 2022 08:18 AM
Търсете си правата и не спирайте да безпокойте медиите и институциите
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box