Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Тръстеная

xижа Тръстеная

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!
Хижа Тръстеная е в северното подножие на вр.Издремец. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет около 30 места с външни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е на печки с твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка. До хижата се достига по асфалтово шосе и път с трошено-каменна настилка.
Съседни туристически обекти:
- останки от тракийска крепост Куленица - 1.30ч. и от славянското селище Градището - 2.00ч. ,
- вр.Издремец/1492г./ - 1.00ч.
- манастирът "Седемте престола" - 2.00ч.
- х.Пробойница - 6.00ч.
- х.Буковец - 4.30ч.
- х.Лескова - 6.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Гара Лакатник - 14км./7км. асфалтово шосе до село Лакатник и 7км. по път с
трошено-каменна настилка.
2.Село Лакатник - 7км по път с трошено-каменна настилка /1.30ч. пеша по маркирана пътека/
3.Гара Бов - 12км. / 5км. по асфалт и 7км. по път с трошено-каменна настилка/.
Снимки: 1,2)->DobyOne, 3)->Мария
  
Спални места 30
Address
Телефон 088/6407495
E-mail
Надморска височина (метри) 1130
GPS Северна ширина (градуси) 43.033321
GPS Източна дължина (градуси) 23.438020

Коментари (36)

Анонимен посетител 22 Jun 2006 03:50 PM
Хижата е обновена с нов наемател който поддържа и пътя до нея.
Вече има и санитарни възли и вода и удобства!
Посетител-Елвира от Лакатник.
Анонимен посетител 23 Jun 2006 03:05 PM
Много по-добре е с новите хижари
чудесно място за разходки, ядене на малини и риболов в двете езера до хижата
В мандрата над хижата има чудесно кисело и прясно мляко, както и синьо сирене
Анонимен посетител 29 Aug 2006 09:44 PM
Хижата предлага много добри битови условия, добра кухня, малините са на една крачка :-)
Посетихме я на 07.08.2006. Похапнахме малини донасита. Пийнахме и първака от малиновата ракия - екстра аромат, но малко слабичък - 60 градуса :-))
НО! Стаите са пълни с бълхи!!! Определено си трябва малко намеса на ХЕИ-то :((
лъки 04 Nov 2006 02:21 PM
да има път за мотор от хижата за х.петрохан през х.пробойница?
Анонимен посетител 21 Jan 2007 05:24 PM
Маршрута съм го минавал само пеша (Петрохан-> Пробойница-> Тръстена), но мога да кажа, че не е невъзможно да се мине и с кросов мотор (даже УАЗ-ка ;-). Има само едно място при слизането от билото към долината на река Пробойница който е доста стръмен и не съвсем пригоден за офроуд. Не знам дали може да се заобиколи това място. От х. Пробойница до х. Тръстена - никакъв проблем :-)Сигурен съм че даже и с Лада може да се мине, поне снимките горе го доказват :-)
Анонимен посетител 12 Jun 2007 12:28 PM
Пристигнахме на х. Тръстеная, двама души, една събота надвечер пеш, след няколко часов преход с раниците на гръб. На хижата заварихме над 10 коли и бусове, мощна чалга и ядене и пиене на високи обороти. Хижарката обаче отказа да ни приеме – нямали сме “предварителна заявка”….

Е, ние се уредихме за преспиване – зер не сме от вчера по планините, като отседнахме при един туземец. Но х. Тръстеная явно следва да я извадим от списъка на посещаваните хижи – след като и на нея вече не може да се разчита....
Иван 21 Aug 2007 02:46 PM
След като това е хижа, а не хотел никой няма право на ОТКАЗ на туристи защото е противозаконно да оставиш хората без подслон по такива места.Дали хижарката е била трезва-не се знае,защото иначе може ли да постъпи така?
Анонимен посетител 28 Aug 2007 10:41 PM
Обикновено по подразбиране почти всички мислим че е противозаконно да се откаже подслон в хижа. Но както се случва все по-често..само се възмущаваме после.Знае ли някой дали има някакъв закон или правилник приет от БТС или това е само морално-етичен неписан закон.
мара 31 Aug 2007 06:53 PM
Познавам хижарката тя не е морална и винаги пияна.Шефа е вного смел като е сложил вълк при агнетата си.
Емилия 16 Dec 2008 11:41 AM
На 13.12. бяхме на хижата с платена предварителна резервация за 10 човека. Отидохме, обаче 7. Изненадата дойде на другия ден, когато разплащайки се за спането се оказа, че няма да доплатим остатъка за спането ни, а домакините си задържаха сумата за неявилите се 3-ма човека (което е 50% от спането) и ние си доплатихме за 7 човека, останалите 50%. Както се досещате документ за дадените пари нямаше, не записаха колко и кои са нощували. Не записаха никакви паспортни данни. За капак и тримата пушеха яко, независимо от това, че нямаше нито един пушач от нас, а водехме и малко дете. Така, че ни загорча - от тщтщнев дим и съчетание бизнес-туризъм. Така,че внимавайте с резервациите и ако сте непушачи, направо прескочете тази хижа!
Hijar 20 Dec 2008 12:36 AM
Аз не виждам каква е изненадата? разбира се, че ще задържат капарото за останалите трима, които са си направили резервация, но не са дошли. Нали затова е капаро - гаранция, че ще дойдат. По закона за туризма дори са можели да ви накарат да заплатите и за тях остатъка на нощувките, след като не сте предупредили предварително, че няма да дойдат. В случая некоректните сте вие, а не хижарите.
ЗТ 20 Dec 2008 12:42 AM
Пари по резервации се връщат, ако резервацията бъде отменена до 14 дни преди идването. Тогава са длъжни да върнат всичко до стотинка. Ако след 14-тия и преди 7-мия ден преди пристигането отмените резервацията, са длъжни да ви върнат 50% от стойността на услугата, в случая на нощувките. Между 7-мия и 3-тия ден се възстановяват 30%, което ще рече, че ако се обадите например 5 дни по-рано, че няма да дойдат трима, и сте предплатили 50% за тяхните нощувки, трябва да доплатите и още 20% (за да станат общо 70), а само 30% ви се опрощават. При отказ на резервация в по-къс от тридневен срок не се възстановяват никакви средства, а туриста дължи цялата стойност на резервираната услуга.
Ако резервацията е направена с официален платежен документ по закона за туризма - ваучер или договор, хижарите имат пълно основание да си търсят и остатъка от парите и могат да ви съдят дори ако решат. Случаят обаче едва ли е бил такъв, но въпреки това нямате право да им се сърдите за невъзстановеното капаро.
деян добрев костов 04 Sep 2013 08:07 PM
Хората не могат да изгонят останалите туристи, само защото вие сте пропуснали да си проверите за свободни места, драги мои планинари! На това нямат право! А ако сте били нагли, каквито явно сте били, понеже си позволявате и да ги съдите за своята немарливост,сами сте си виновни, че не са ви дали подслон! И не при туземци е трябвало да спите, а при някой кроманьонец, дето като вас е обикалял като без да мисли по полетата и планините. Чалгата защо я плюете? Вие не въртите ли кючеци по масите ?!?
десислава 06 Jan 2008 09:06 PM
хижата си е много хубава.Тази Нова година я изкарахме там с моите приатели и много ни хареса.Благодарим за гостоприемството на хижарите,мили хора са.Беше топло и уютно,стават яки купони.Много е чист въздуха.Посете те я няма да сажалявате
бард 20 Jan 2008 11:50 AM
хора, дайте някакъв актуален телефон и ми кажете има ли нещо като трапезария, където можем да се съберем 10-12 човека. има ли китара? хижарите правят ли проблеми със стоене до късно? не говоря някакви масовки и брутални тинейджърски запивки и простотии, но директно - "хижа" ли е, или "почивен дом"

мн ви благодаря

P.S телефон?
Анонимен посетител 15 Feb 2008 08:34 PM
Има трапезаря и можете да се съберете и повече от 12 човека. Много яки купончета сме си правили там. Велико е! Супер уютно е има печка на дърва. Нямам думии... Перфектната почивка.
аз 25 Apr 2008 06:56 PM
Здравейте:) Някой може ли да ми каже какво представляват стаите-интересува ме по колко души настаняват в една? А за баните и Ве Це-тата,отделни ли са или като за социално общуване? хахаахха
кики 10 May 2008 02:51 PM
Пристигнахме в хижата без резервация, но хижарката ни настани в една приятна стая на последния етаж. Хижата е спретната има лафка с бира и алкохол. Има и добро малиново вино местно производство. Имаше някякви локали и стана веселба
Емилия 16 Dec 2008 09:53 AM
На 13.12 бяхме на х.Тръстеная. Миналата седмица част от групата на място беше направила резервация за 10 човека. В уречения ден, обаче на хижата се явихме само 7 души. Изненадата дойде на другата сутрин, когато се разплащахме за спането. Оказа се, че трябаше да доплатим остатъка за 7-те човека (резервацията е 50 % от нощувката), като хижарите си задържаха парите за тримата човека, които не са дошли.Естествено, не ни дадоха никакви документи за платените пари. Не записаха никъде колко и кои са нощували. На повечето хижи записват данните поне на един от групата. Тук няма такова нещо. През целия си престой в столовата хижарите не спряха да пушат, независимо, че от групата ни няма нито един пушач, а водехме и малко дете. Загорча ни не само от вмирисаните ни дрехи, но и от печалбарството, което явно е на пчит тук. Така, че внимавайте с резервациите на х.Тръстеная, а ако сте и непушачи - направо я пропуснете.
планинар 04 Mar 2009 11:46 AM
На 01.03 и 02.03.2009 група планинари от Враца бяхме на поход : гара Лакатник - с.Лакатник - х. Тръстена - гара Бов. Условията за настаняване и спане в хижа Тръстена са нормални. Вътрешни тоалетни. Топла вода, телевизор, малиново вино, предлагат се супи и скара. Леглата са нови и стаите са добре обзаведени.
Бате Борко 13 Mar 2009 03:42 PM
Така беше! На който му харесва - добре, на който не - да си стои вкъщи. Аман от претенциозни хора - с 20 лева искат да ги обслужват като в Шератон!
пътешественица 28 Aug 2009 09:41 PM
Във вторник нощувахме там. Разчитахме да има храна и малиново вино, но явно сме улучили преходен период. От същия ден започнаха работа нови хижари и ние бяхме първите посетители. Бившата хижарка още не се е изнесла. Предстои и ремонт на хижата. Но имаше няколко стаи, които може да се ползват, така че ни дадоха една. Предлагат и кебапчета и бира. :) Новите хижари досега изглежда са работили на малините. Мили хора, доста се стараеха, като за нови в областта се справиха чудесно. Вечерта гледахме и мача Дебрецен - Левски, жалко че резултатът беше лош..
Колкото до условията: има си баня, малко й е плесенясал тавана, но при положение, че в други хижи и такова нещо няма, си е чудесно! Където беше възможно, предвид предстоящия ремонт, си беше чистичко, получихме чисти чаршафи. Дадоха ни и кърпи и чаршафи за хавлии, не знаехме, че ще има удобството "баня" и не се бяхме подготвили...
Малиновата ракия действително си е силничка. 60 градуса според арендатора на хижата.
Телефонът, посочен тук, е актуален.
twizzard 14 Oct 2009 11:07 AM
Здравейте, преди около 4 години посетих хижата и си изкарах много весело нямахме никакви проблеми с хижарите. Планирам да я посетя пак тази година най-вероятно на връх нова година стига да има свободни места разбира се! Въпроса ми е ако някой я е посетил скоро да ми каже дали и до кога предстоят ремонти ако има такава информация.
Наистина бях очарован от природата и спокоиствието там.
Мария Лазарова 04 Mar 2010 12:41 PM
Моля, да отбележите, че името на хижата е "Тръстеная", а не, както популярно я наричате - "Тръстена". Името й е дадено от хората, които са я построили - местни жители - през 1964 година. Смятам споровете по въпроса са абсолютно излишни. Хижата не е и никога не е била на БТС. Тя е ведомствена, построена от местната трудова кооперация "Задружен труд". В момента се стопанисва от частен предприемач, собственик на малиновата плантация около нея. Отворена е за посетители, телефонът за резервации е 0886 407 495.
Ако някой се интересува повече - може да се свърже с мен на m_lazarova@varhove.com
Бъдете здрави!
Анонимен посетител 22 Sep 2010 09:23 PM
0886407493 az imam tozi telefon
Лъчезар 28 Jul 2011 06:54 PM
Не ми е ясно колко време ще е нужно за разберат всички, че правилното име на Хижата е "Тръстеная". На снимакта на хижата дори това е показано. Моля, променете името с цел да бъде достъпна информацията в сайта!
Анонимен посетител 22 Mar 2012 02:52 PM
освен, че хижарят поиска да му се заплати за несъществуващи хора, като съвсем "случайно" беше объркал бройката, останалото беше горе- долу ок ....
Анонимен посетител 17 Apr 2012 08:54 AM
Някой можели да ми каже каква е цената на нощувката в хижата? Благодаря Ви предварително
Анонимен посетител 26 Oct 2012 12:54 PM
12 лева на човек
Анонимен посетител 17 Aug 2013 09:11 PM
Супер некоректни хора ! Минавахме оттам като част от Ком-Емине. Предварително бяхме говорили, че ще сме там - места имало. После звъннахме ден преди да отидем - нямало да има места за нас, въпреки че сме звънели преди това. Поне храна казаха, че имали. Отидохме - ни легла, ни храна. Отказаха ни и вода за къпане и пране. Имаха 140 малиноберачи настанени във и около хижата (и то не от ден-два). Нищо не ни остана освен да им покажем среден и да продължим нагоре. На около километър се оказа, че се намира био-мандра "Чемерника", в която се предлагат и легла. Мястото осигурява етно-хотелски комфорт, със санитарен възел и всички удобства. Хората ни дадоха храна - хляб, сирене, мляко, домати, бира . Изкарахме си чудесно. Та в този район това е мястото. Ако правите Ком-емине или просто преминавате, отпишете Тръстеная и отидете там, няма да съжалявате.
Анонимен посетител 26 Oct 2013 12:08 AM
Хижата е много приятна! Доста чиста е, има си почти всички удобства като малък хотел. Съвсем скоро са правили ремонт на баните и тоалетните, така че са повече от прилични. Хижарите бяха много мили. Направиха ни за закуска пържени филийки с домашно сладко от малини и боровинки. Малиновото вино беше чудесно! Цената му е 6 лв. за литър. Има още малинова ракия, както и някакво пак тяхно производство бутилирано вино в стъклени шишета, което било по-специално и малко по-скъпо. Смесено е малиновото вино с мерло. Продавало се доста по заявка или в по-луксозни заведения из София. Непременно трябва да се разходите до 2-те езера отвъд малиновите насаждения. Залезът над езерата беше страхотен :)
Анонимен посетител 02 Jan 2014 12:26 PM
ИЗКАРАХМЕ СУПЕР НОВАТА ГОДИНА,,,,ГОТИНИ ДОМАКИНИ
Анонимен посетител 24 Mar 2014 11:04 AM
Хижата е чиста и мн.приятна,а хижарите са страхотни- много мили хора и готвят много по-вкусно от съседната мандра.Разходката до върха е лежерна ,но гледката си заслужава на 100%:))
Анонимен посетител 29 Aug 2014 01:46 PM
На 13.07.2014 нощувахме в хижата, като за краткото време от пристигането до лягането, мога да кажа, че условията за настаняване са:

НАСТАНЯВАНЕ: стаи с три ( вероятно и доста повече) легла тип „русенски”,

ХИГИЕНА: добре поддържани две тоалетни, мивка и баня разположени на приземният етаж. В коридорчето между тоалетните има постлан килим а в самите тоалетни има постелки. Топла вода има само в банята и мивката до тоалетните. Във фоайето на хижата има мивка, но без топла вода.

ХРАНА и НАПИТКИ: зеле с месо, таратор, боб, бира. Вероятно и друга храна, защото белеха картофи.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: Постоянно електрозахранване и контакти в стаите ( поне в нашата стая), не много голяма столова с печка, просторно фоайе.


Поздрави: П.Петков
Орлина Георгиева 22 Dec 2014 12:44 AM
Посетих хижата тази есен. Хижарите- новите са всъщност хората, които са я взели под аренда. Възрастно чевръсто семейство, което стопанисва малините. Жената готви нечовешки- имаше супа от коприва, 2 вида гъби от планината и овче сирене, имаше шкембе- най-доброто на света. Снаха им беше там с 3 годишно дете, което расте в планината. Снахата прави ебати омлетите от домашните им яйца. Държат да си хвърляме хранителните отпадъци в отделна кофа, защото не хранят кокошките с друго- яйцата са неземни. предложиха ни 100 неща за ядене, казаха, че през седмицата няма толкова много, но уикендите или когато очакват хора- готвят по цял ден за да има. една супа е лев и нещо, скарата е по един лев. малиновото вино е на 7лв, може и бутилирано, а аз си бях купила същото от добрев за 14лв в софия....спане 12 лв. ремонт на баня- има и подово хахаха. но банята е пълен лукс с плочки с картинки на самодиви :) Много са готини, има табла, шах, снахата ни даде да играем на диксит. обслужиха ни като в хотел хорицата, на другия ден ни питаха какво искаме да закусим- даже си купих бурканче сладко от малини и боровинки, в сметката липсваха кафетата и чайовете- били от тях. все едно отидох при баба ми на село.
Анонимен посетител 27 Jan 2015 01:14 PM
Една от най-уютните и поддържани хижи! Страхотно гостоприемство на хижарите и много вкусни гозби. Силно препоръчвам :)

Хотели от BgHotelite.com

Интерактивен каталог с включени над 2000 реални обекта за настаняване в България

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box