Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина заслон Ботев

заслон Ботев

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в западните склонове на вр.Ботев, в м.Полянката. Представлява едноетажна каменна сграда с три помещения, санитарен възел и предверие. Има 24 места. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Заслонът е изцяло обновен и обзаведен с необходимия постелочен инвентар. Отворен е целогодишно, има постоянно персонал, предлагат се и храна и напитки.
За резервации се обаждайте на телефон 087/8307517. Това е телефона на хижарката Таня. На около 100 м. нагоре към Ботев има обхват на Вивател. Всеки ден между 14 и 17 часа тя ще се качва за да приема заявки и обаждания. Ако няма връзка,когато звъните, по късно тя ще Ви звънне.
Ако Ви е необходима повече информация на 087/8197451 - Валентин Ангелов.
Съседни туристически обекти:
- вр.Ботев/2376м./ - 0.45ч.
- х.Равнец - 5.00ч.
- х.Добрила - 8.00ч. по билото на Стара планина.
- х.Плевен - 2.30ч.
- х.Васил Левски - 3.30ч.
- х.Рай - 3.00ч. през вр.Ботев и 5.50ч. през м.Равнака/Дюза/.
- х.Тъжа - 4.00ч.
Пътеките са маркирани.
Снимки: 1->Ивайло, 2,4)->www.bulgarain-mountains.com 3)->Жасмин Първанов, 5)->Иван Пенев, 6-10)->Деляна
  
Спални места 14
Address
Телефон 02/4912321, 0878/544880, 0878/307517, 0878/197451
E-mail
Надморска височина (метри) 2210
GPS Северна ширина (градуси) 42.71870
GPS Източна дължина (градуси) 24.90412
категории:

Коментари (149)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2006 11:31 AM
по същата причина ,че за връх Ботев няма коментар аз пиша за заслон Ботев.Върха е нищо ако човек като Лазар не те посрещне.Топли думи горещо кафе ,студена ракия от Карлово и сладки приказки.Не ти се връща и искаш да преспиш на това уютно място.Но отвън не винаги е добро..Такива хора трябва да има на всяка хижа.Това е единствения връх обитаем от истински човеци .Който не се е качил пеш да се пробва с превоз.Сега вече има-авто-маршрут.
Елвира Лакатник

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2006 03:48 PM
Самоче Лазар е от КАЛОФЕР,и ракията е била КАЛОФРСКА!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2006 03:56 PM
Лично познавам човека нагърбил се с тази трудна задача.Дано успее да се справи ,че се каним да му ходим на гости това лято!Голям веселяк е,умее да свири на акордеон и в пеенето си го бива.Да е жив и здрав, и дано има повече такива хора,милеещи за планината и хората ,които я посещават и обичат!петя от бургас

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2006 01:08 PM

Митко-или както си го викахме Митето.Голям симпатяга,сърдечен и открит човек.На 06.юли се запознахме -
черпи ни едно вино,изпрати ни по пътя за хижа Плевен.
Мите,желаем ти скоро да приключиш това трудно начинание,което
си започнал.
Пак ще те посетим. Наско и Любомир

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 10:16 AM
ВАЛЬО се казва човекът, занимаващ се с ремонтирането на заслона под в.Ботев. Никакъв Митко не е! Той сигурно ще е хижар, но не е поел инициативата! Просто са го наели да стои там горе и да посреща хората, което си е хубаво . Заслона вече работи и винаги има хора! Знам го лично от Вальо! Хайде да му ходим на гости! петя

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 10:47 AM
Това е много добре,щом няма да се налага да се ходи само по спешност там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2006 12:21 AM
Митко е едно приятно допълнение като хижар по билното трасе от Дерменка през Добрила до Ботев. Все пак на вр. Ботев не е рутинно спането и ако нямаш време да стигнеш до Тъжа да имаш възможност да останеш да пренощуваш на заслона никак не е малко. А това което е направено на заслона никак не е лесно. Това може да го осъзнае човек, като иде например в заслон Маринка. Замисляш се как се прекарва вода, как се прави тоалетна вътрешното оформление - хайде с някой друг лев и пари може да се направи, но поне до там има шосе, а до заслон Ботев няма...Въобще дано направеното до сега се съхрани за дълго и да е толкова достъпно за туриста колкото е сега.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2006 12:02 PM
Митко е горе на заслона. Слязохме там от Ботев на 2 август 2006 год. Знаеше, че сме тръгнали от х.Рай за върха и ни чакаше с готов чай и напитки. Гостоприемен и весел. Самият той подчерта, че се занимават с ремонта на заслона по инициатива на Валентин от Бургас, който също е направил парното на х.Левски, за което се уверихме сами по благодарствената табела поставена на хижата. Заслона е ремонтиран и оборудван великолепно, предлага много добри условия, има течаща вода и агрегат за ток. Благодаря на Митко и Вальо. Предлагам на всички туристи да вземат участие в ремонта и поддръжката, кой с каквото може, защото инициативата на тези хора е за благото на туристите.
Жак от Варна

Архивен коментар.

Любомир 28 Aug 2006 06:57 PM
Петя,какво значение има кой е по-напред ,това
да не ти е казарма.Важното е ,че Митко го познават много хора и всеки е с отлични впечатления от труда му,това се вижда.
Любомир

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Nov 2006 02:04 PM
Любомире,има значение кой работи по заслона и кой събира лаврите.Вальо ми е приятел и зная колко труд,усилия и средства му коства ремонта,за да се съглася с тебе.

Архивен коментар.

приятел и на двамата мъже 02 Dec 2006 10:41 AM
Хората са казали, че не е важно кои те е родил,а кои те е отгледал.За стопанисването на заслон Ботев се грижат двама мъже.Единия с парични средства и труд,а другия с труд и обслужването на туристите.Никои от тях не обира лаврите сам а работят в общ тандем за благото на бългърския планински туризъм.Затова не е правилно да се толерира единия от екипа било то и ваш приятел.Повярваите ми-така е

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2006 10:20 PM
Заслона е супер ! Като го оправят ще е вьрха,,,, Митко е много гостоприемен човек !

Архивен коментар.

Веско 02 Jan 2007 08:42 PM
http://news.ibox.bg/news/id_713168321 - Бог да го прости!

Архивен коментар.

Любомир Николов 28 Aug 2006 08:00 PM
Митко-или както си го викахме Митето.Голям симпатяга,сърдечен и открит човек.На 6 юли се запознахме,черпи ни едно вино,изпрати ни по пътя за хижа Плевен.
Мите,желаем ти скоро да приключиш това трудно начинание,което си започнал.
Пак ще те посетим. Наско и Любомир

Архивен коментар.

Роско от София 31 Aug 2006 02:29 PM
Средата на месеца тръгнахме от х. Плевен за Рай, но тъй като тръгнахме късно, а и не бяхме кой знае колко бързи трябваше да останем на заслон Ботев. Бях впечатлен колко добре е поддържан и с каква амбиция този човек Митко / който поддържа заслона / и неговия "батко" както той го нарича, който явно е инициатора на начинанието, съграждат нещо което е било коптор и обор за кравите които пасат наоколо. Леглата са оправени, наредени чисти чаршафи, има вода, тоалетната е външна, Митко готви страхотни супи / бил е готвач / винаги има чай и кафе. Осветлението е на петромаксови лампи, щял да слага печки на твърдо гориво. Заслона е винаги отключен, ако окаснее някой има къде да се подлони, нощувката е 6 лв. Ако Митко е на върха при метеоролозите / там пере и чаршафите/ просто оставете парите на масата. Има две помещения - едното е трапезария, другото е спално с легла на 2 етажа. Митко е много забавен и гостоприемен. По негови думи заслона ще работи и зимата. Ако имате излишна храна оставете я в заслона, всичко там се носи на гръб с раница, път няма. Успех желая на Митко и Валъо

Архивен коментар.

Златомир 01 Nov 2006 11:37 PM
Е, най-после и снимки:) Мале тоя заслон изглежда по-добре от повечето хижи. Преди 4 години за последно минавах от там и беше много зле, още помня дюшека как беше сложен на мястото на счупените стъкла. Тази паметна плоча си е пак там, на същото място! Браво на стопаните! Вече трябва да промените инфото за заслона, но трябва друг да помага, който е ходил :)

Архивен коментар.

mayja 20 Nov 2006 08:43 PM
здравейте,това лято и аз имах прекрасната възможност да се кача на в.Ботев и с приятелио станахме за една вечер в заслона при чичо Митко.Да е жив и здрав и надявам се пак да можем да похапнем и от лещата която хапнахме на вращане от х.Рай.Единственото място където чаша чай не струва 30 или 50ст. а човек може да се наслади на прекрасните билки в него.Разбира се се заплаща но е нормално да платиш една тенджера а не за всяка чаша, все пак човека се е потрудил.Много благодарности на Чичи Митко

Архивен коментар.

Nasko 03 Jan 2007 03:03 AM
na 02.01.2007 pri nehsasten incident zagina hijiariat na zas.Botev hiho Mitko.neka vsihki koito go poznavat da go pomniat s dobro.pohivai v mir ot plemenika mu Nasko

Архивен коментар.

Иван Тягов 03 Jan 2007 10:01 AM
Бог да го прости! Хубав и истински човек!
Иван

Архивен коментар.

Сашка и Ники 04 Jan 2007 01:25 PM
Лелееее направо сме шокирани, много тъжна новина. Митака беше страхотен човек, всички посрещаше с усмивка и ведро настроение. Много е тъжно когато такъв човек намери смъртта си без време. :( Съболезнования на близките му. Почивай в мир Митак.

Архивен коментар.

Роско от София 03 Jan 2007 12:13 PM
Август месец бяхме посрещнати от Митко на заслона, тази сутрин като се събудих и прегледах новините в интернет бях потресен от новината за смъртта на Митко. Въпреки, че останахме само една нощ в заслона, имам впечатления от домакина му като много ведър, добродушен, човечен и засмян човек. Ще го помня с усмивката на лицето му и как гонеше кравите от поляната пред заслона. Голям свежар! И готвеше вкусни супи... Изпрати ни до връх Ботев, много тъжно за човека, Бог да го прости...

Архивен коментар.

Радостин 04 Jan 2007 01:51 PM
За всички нас е голяма загубата на чичо Митко как то вие го знаете. Цялото семеиство скърбим за неговата кончина.Нека всички които го познаваха го запомнят с добро и по някога да си спомнят за него.
Всеки които иска да изкаже съболезнования на маика му брат му и сестра му да се обади на тел:02/973 06 89


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ.
ДА ПОЧИВА В МИР от Брат му Радостин

Архивен коментар.

Тодор от Димитровград 05 Jan 2007 04:09 PM
Великолепен човек. Бог да го прости.
Отнесе се с много отзивчивост и усмивки към нас, когато се оказахме септември на заслона. Изглеждаше много щастлив от процеса на възстановяване.
Почивай в мир чичо Митко.

Архивен коментар.

Kibritcheto 05 Jan 2007 09:06 PM
Бог да го прости.
Макар че нямам много спомени за чичо Митко аз зная, че той е един много весел , приятен , добър и контактен човек!
Аз и моето семейство НИКОГА няма да го забравим и ще го помним винаги само с добро. Надявам се и всички останали така да него забравят и помнят като мене ВИНАГИ !
От: Митко Кибритчето от село Тенево и неговото семейство.

Архивен коментар.

Дида и Николай 06 Jan 2007 10:04 AM
Потресен съм от новината за кончината на МИТАКА. За да го опишеш,всички думи за него са малко. За мен той е ПЛАНИНАР по сърце и душа.Прекланям се пред теб МИТАК. Вечна ти памет.

Архивен коментар.

nikaloco 08 Jan 2007 11:19 AM
Поклон пред паметта на този достоен човек.

Архивен коментар.

Гергана 08 Jan 2007 01:16 PM


Когато бях горе това лято, всички говореха с ентусиазъм за възстановяването на заслона... Много тежка загуба след това светло начало.
Нека почива в мир, този, който се беше посветил на тази велика кауза.
Жалко, защото трудно се намира заместник на такъв човек!

Архивен коментар.

Любомир Николов 11 Jan 2007 07:35 PM

Митето, почивай в мир. Лятото бяхме
заедно само два часа, а за теб ние с Наско толкова сме си говорили. Ти беше толкова обичащ
хората, толкова отдаден на планината, толкова
истински и неповторим.
Да, не ще те забравим!!!

Архивен коментар.

dak_evil 11 Jan 2007 11:06 PM
Хора, плача за такива хора!!!
Аз лично не ги познавах. Но много съм чувал за Митака!
Нека почива в мир и нека да е винаги до нас!!!
Дано има добри хора да продължат каузата му!!!Жалко за такива хора като него!!
Господ прибира най-добрите!!!


Архивен коментар.

dak_evil 11 Jan 2007 11:14 PM
ООООО, Господи, защо? Няма да можеш да ми отговориш! Дано, Митака е на по - добро място!

Архивен коментар.

Любомир Николов 0887131554 03 Mar 2007 07:51 PM
Младият хижар

Тази година зимата закъсня . Високо в планината това беше добре за младия хижар . От половин година той живееше сам горе , бе си поставил амбициозната задача до пролетта да приключи с ремонта . Малкият заслон от години се рушеше , нямаше кой да посреща замръкналите туристи , а те не винаги можеха да разчетат правилно силите си . Заслончето поне ги спасяваше от студа и мрака . Младият мъж случайно бе станал хижар . Години наред работеше като готвач на отбора по ветроходство . Харесваше работата си , но честото отсъствие от къщи го бе разделило с жена му . Понякога взимаше малката си дъщеря по лагерите , покрай водата и вятъра момичето бе заобичала и него . Тя му липсваше .
Планината изведнъж го превзе, нуждаеше се от самотата , за да реши пътя си занапред .
А и бе свикнал да помага на всеки , лагерите го срещаха с млади хора , той също все още бе млад и силен . Ще минат две – три години по чукарите и тогава отговорите ще дойдат сами .
Каменната сграда бе само с три помещения . Едното щеше да се превърне в малка кухня ,
от столовата ще се влиза в спалното , десетина нарове едно над друго , но с всичко най- необходимо за една нощувка . Хижарят започна от прозорците , имаше приятели от града долу в равнината , направиха му алуминиева дограма . Бе странно да видиш тази малка каменна къщица , обградена с мочурляк , но горда с белите нови прозорци . Наровете бяха вече сковани, от военното поделение долу бе купил почти нови завивки и постелки . Няколко шарени парцалени черги от близкото село взе срещу помощта да осигури три-четири коша с дърва за две самотни жени , нямаше друг кой да им помогне . Приятелите му докараха голямо кюмбе и кюнци , готварска печка на дърва щеше да е в помощ на туристите , които обичат да приготвят нещо топло и си носят продукти . В хладния зимник отвън щеше да държи малко брашно , олио и сол . Оставаше да се погрижи за банята . Това го бавеше вече цял месец , а и трябваше да се справя сам с изкопаване на дренаж покрай заслончето . Нямаше за къде да бърза , всеки ден работата му я прекъсваха любопитни туристи , спрели тук за кратка почивка . Тогава хижарят се оживяваше, вадеше вино , черпеше с цигари и разказваше за себе си . Понякога ги изпраща- ше на около километър , за да им покаже пътя и да бъде по-малко време сам .
Вечерите му бяха най – трудни . Петромаксовата лампа хвърляше сенки по страниците на няколкото книги , с които залъгваше самотата . Бе поръчал да му осигурят малък агрегат , тогава ще има и телевизор за гостите , мечтаеше си той .
Този следобяд свърши рано с работата . Щеше да слиза по- долу , на час и половина път до голямата хижа . Там животът бе друг , оживен и разнообразен . Туристите бяха толкова различни , едни се качваха само да се напият , други обичаха риска през цялото време на годината и превземаха всички околни върхове . Но водопадът тук бе неповторим и всеки искаше да го види . Водата падаше от горе , бучеше , разбиваше се на пръски и пречупваше светлината в цветовете на дъгата . Мократа трева се омотаваше около краката , хладният въздух влизаше в ноздрите и те опияняваше . Скалите се надвесваха отгоре и те правеха смирен .
На тръгване времето се влоши бързо . Мъглата засла каменистата пътека и само опита го накара да тръгне . А и щяха да го чакат . Сестрата на колегата от долната хижа идваше да му помага , когато бе свободна от работата си в градчето . Бяха два дни и той искаше да се видят отново. Тя го караше да се чувства по- ведър , не че му липсваше женската компания , винаги горе завързваше познанства . Но сега бе различно .
Малко след като бе тръгнал срещна хергелето . Около две дузина полудиви коне се връщаха от прехода си до водата малко надолу . Там имаше една голяма локва , никога не пресъхваше , конете през ден- два прескачяха до нея . Този път младият мъж не видя черното конче , бе се родило малко късно , през началото на есента . Винаги около толкова бялата си майка , тичаше и пръхтеше , като винаги търсеше одобрението й . Бяха красиви заедно . Накрая на стадото сега хижарят забеляза кобилата , бе неспокойна . Цвилеше жално и протяжно , главата й се обръщаше често назад . Бе самотна .
След около половин час притъмня съвсем . Тогава покрай големия и стръмен завой надолу ,
малко под големия объл камък той го забеляза . Кончето бе притихнало , погледът му бе силно уплашен , трепереше цялото . Мъжът трудно се спусна до него , нямаше опасно счупване . Но бе с охлузен гръб и рана на шията . Трябваше му помощ .
В голямата хижа вече го чакаха . Имаше както винаги туристи , веселбата бе започнала .Мла-
дият хижар този път не седна на масата при тях . Хапна набързо сам , изпи едно вино и влезе в кухнята .Сестрата на колегата приготвяше вечеря за голямата група , която токущо бе пристиг-
налала от големия връх , трябваше да ги нахрани . Двамата не говориха много , ще се върна горе отново , й каза той . Усети как не й се искаше да се разделят тази вечер , но бе вече


решил. След час потегли нагоре . В раницата носеше суха слама , имаше кошара наблизо .
Бутилка с мляко му даде овчаря , за себе си носеше пластмасова туба с вино . Около раницата завърза няколко стари войнишки одеяла , трябваше хубаво да завие кончето, нощта щеше да е мразовита . Звездите се бяха оцъклили , луната осветяваше пътеката , мъглата се бе вдигнала . След малко щеше да е при него . А на сутринта рано пак ще дойде да го види , горе в заслона имаше дебели въжета , ще го завърже и ще чака катърите . Два пъти в седмицата минаваха , водени от един човек от селото долу . Храната , бирата , хлябът се извозваха в големите кошове , натоварени на животните . Двамата щяха да се справят и изведат кончето горе , на пътеката . След няколко дни двете с майката отново ще са заедно .
Почти бе стигнал големия завой , когато заваля . Снегът отначало бе тих , бързо се завихри бурята , вятърът пронизваше и го караше да бърза . Отново съвсем притъмня , звездите се скриха под синьочерното небе , фенерът му едва пробиваше лъч покрай стъпките му .Дъхът замръзваше , бе тъмно и студено .Трябваше да се спусне при малкото .
Бе вече пристигнал до мястото . Усети как кончето диша и колко вярва че ще му помогне.
И тогава стана лошото . Кракът му се подхлъзна , не можа да запази равновесие . Раницата го повлече , лакътя се удари в скалата , след това и главата . Струйката кръв му стопли устните ,
нищо страшно няма , си помисли хижарят . След това го обля странна топлина и му стана леко .

Снегът скриптеше под стъпките на трите животни . Парата около устите им се срещаше с мразът , трябваше някой да надделее . Конярът бе здраво намотал около себе си дебело одеяло , бе навързал катърите и яздеше напред . Тогава ги забеляза , почти покрити с навелия сняг.
Мъжът и кончето бяха един до друг , около устите им бе замръзнала топла пяна . Червеното вино се бе разплискало между двамата , там снегът бе най – малко , камънаците не бяха го пуснали върху себе си . Бяха странно спокойни , сякаш сигурни че има кой да довърши започнато . Заслонът е почти готов , остава само банята и долния край на отводняването .
Майката е силна , на лято ще има друго конче , може да е със звезда на челото , та нали през изминалата нощ пак се бе прояснило и няколко звезди се бяха отлепили от небето .
Ще има една и за все още неродения млад живот .В памет на Митето . 03.03. 07 Любомир Николов

Архивен коментар.

dakevil 14 Mar 2007 11:03 PM
красиви и в същото време много тъжни думи...

Архивен коментар.

таня 14 Mar 2007 11:33 PM
искам да изкажа своята най-голяма благодарност на г-н Любомир Николов за прекрасния разказ в памет на моя брат Митко(загинал на 1.1.2007г под връх Ботев).благодаря на всички изказали съболезнования.започнатото от Митко и Валентин (обновяването на заслон Ботев)ще бъде продължено и през това лято.заслона ще бъде отворен през цялата година.моля всички които обичат планината да пазят чиста природата,хижите и инвентара в тях.някъде прочетох тези редове;
Колко малко хора знаят
за този чуден горе кът.
И колко много долу пъплят
невиждащи нагоре път.
Митко видя този чуден кът.
почивай в мир братле.

Архивен коментар.

Атанас 29 Sep 2007 12:50 PM
Благодаря на хората, които са отдадени на делото си безкористно!
Благодаря на Любомир за топлите думи, за истинските думи!
Благодаря, че ви има, всички, чиито сърца могат да изпитват истиски човешки чувства, които обичат планината и природата!
Живейте в мир със себе си и света около вас и бъдете щастливи!
До нови срещи!

Атанас Атанасов, ТД "Росица", Павликени, 0896715280

Архивен коментар.

dakevil 14 Mar 2007 11:05 PM
ами хора, въпреки тъжната случка с Митака, някой знае ли какво ще стане със заслона, че мисля да ходя там по Великден?

Архивен коментар.

таня-сестра на митко 15 Mar 2007 07:39 PM
заслон ботев ще бъде отворен през цялата година.за сега няма да има хижар но всеки пожелал да отседне в заслона е добре дошъл.

Архивен коментар.

dak_evil 09 Apr 2007 09:07 PM
Благодаря за информацията! За съжаление не можах да отида по Великден, но по 1 май се надявам да стане!

Архивен коментар.

Красимир 08 May 2007 10:48 PM
Заслона продължава да работи. Миналата събота и неделя (5,6 май) с компания ходихме до Рай и Ботев. Там срещнахме Милен - така се казва единият от сегащните хижари на заслона. Много печен и комуникативен човек. Той ни обясни че заслона продължава да функционира, даже и това лято ще му правят разширение. Дано информацията е от полза.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2007 08:38 PM
Скоро нощувахме с група в заслона.Възхитен съм от гостоприемството на хижарите, млади хора,които разширяват заслона и подобряват битовите условия.Хубава бобена чорба, имаше и студена бира, има и топла баня, хижарят Вальо свири чудесно на акордеон, пяхме, п...Спи се на нарове в почистена стая, на бели чаршафи. Ароматен планиниски чай.
Само правете предварително резервация, че местата са ограничени 24.

Архивен коментар.

Веселин Стойков 19 Jul 2007 07:09 PM
На 14.07.2007,тръгвайки от Калофер, Паниците и вр. Ботев посетих заслон Ботев.Отдавна не бях минавал оттук и изненадата беше пълна. Това вече е едно чудесно местенце с всичко необходимо за туриста - чай, душ, чисти чаршафи,сърдечна атмосфера и много,много песни. Бих искал по-често да имаме възможност да срещаме такива такива гостоприемни хижари като Вальо и Милен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2007 01:46 PM
На 21 юли минахме през заслона от "Плевен" за "Рай". Длъжен съм да кажа едно огромно благодаря на хората, които са се заели с поддържането на заслона. Когато всичко останало около нас се руши и краде, да видиш резултата от едно човешко усилие е истинско чудо. Благодаря на всички, които са там горе!

Архивен коментар.

турист 18 Aug 2007 11:31 PM
страхотен заслон. браво на хората, които го поддържат. слагат нови и нови подобрения.

Архивен коментар.

Ламбри 20 Aug 2007 02:13 PM
аммм в неделя на 19.08 спах на заслона, и беше супер. собственика имаше рожден ред и беше луд купон. Хората от хижата и техни приятели са си направили този бивш обор в едно мн чисто сладко къще. Има си баня, тоалетна, мн хубаво готвят, леглата са убобни / но засъжаление малко/ , абе всичко е идеално. Може дори да се повозиш на конче.

Архивен коментар.

Надежда Симеонова 24 Aug 2007 06:14 PM
Заслон Ботев: Това малко приказно място.Ние оранжевите момичета от ДТ "Бачо Киро" гр.Дряново - Васи, Дида, Радост, Галя и Надя посетихме заслона на 11.08.2007 г.Възхитени сме от това, което е напровено, удобствата, които предлага заслона, пък за Милен Павлов, какво да кажем? Абе готин, много готин.Хей хора вървете да го видите, заслона, де, пък и Милен си струва да го видите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Oct 2007 06:26 PM
Мили, хора, това е едно от най- уютните местенца за отсядане на които съм била!
Гостоприемство и топлота срещнахме там!Незабравим ще остане за мен деня когато посрещнахме там първият скяг за тази година през началота на септември.
Вълшебно място, носещо ,истинският дух на планината!
Благодаря ви мили домакини! Как да не се върнеш отново там за единение с Балкана!

Архивен коментар.

Любомир николов 15 Oct 2007 07:23 PM
На 13. октомври бяхме на заслона Ботев . Само това мога да кажа - гостоприемство и неподправеност , това бе Таня .
Благодаря ти от името на Иван и Ники .
Живот и здраве лятото с бате Наско отново ще те посетим .
Любомир

Архивен коментар.

Митака-търновското русенче 03 Jan 2008 03:42 PM
ЧЕСТИТА НОВА 2008 ГОДИНА. Скъпи планинари, изчетох мненията и виждам, че на всички са харесали условията на заслон "БОТЕВ". Искам да се присъединя към тези хубави мнения и да споделя, че май месец минахме от там 4 човека (двама души от Г. ОРЯХОВИЦА, един от В. ТЪРНОВО и един от РУСЕ - двама Стояновци и двама Димитровци). Бяхме посрещнати чудесно от едно мом4е с брада (не му помня името). Пе4ката беше напалена, чай вреше на котлона и...представете имаше бира... Заслоена е преустроен, спахме в чисти постели...изобщо вси4ко беше на ниво. Препоръ4вам на тези, които се колебаят да останат на заслон "БОТЕВ" поне за една нощувка да рискуват, няма да съжаляват!!!

Архивен коментар.

Каравелов 10 Jan 2008 05:55 PM
Това е невероятно място!!! Август 2007 г. отидох за първи път там и до сега не е имало ден без да си мисля за заслона и кога ще отида пак. Хората са крайно гостоприемни! Изкарахме невероятно там два-три дни с мои приятели и невероятните домакини бате Вальо, кака Таня и техния помощник, ама му забравих името. Като изключим времето просто няма какво лошо да кажа за престоя си там. Убеден съм че ще го посетя пак и то не веднъж.

Архивен коментар.

Е. 01 Jul 2008 04:00 PM
Нанко е човекът, който им помага.
Да не забравяме и кучето Голди ;)

Архивен коментар.

МАРИЯН АНГЕЛОВ 19 May 2008 01:37 AM
Бях твърде малък за да стана това,което искам.
Още нямах 11 ,когато дойдох в София да живея.
И тъй започна тая приказка!
Левски- все едно да караш ферари,ама да нямаш пукната пара,даже за хляб да нямаш, а аз вече втори месец тренирах там футбол(ако хората се чудят какво).
Хубаво беше, ама малко- твърде кратко бих казал.
Нашите само три месеца успяха да ми плащат таксата и след това кранчето пресъхна.
Пустия му мерак по тоя футбол трябваше да го убия,иначе той щеше да убие мен.
Спрях го ,защото няма кинти,няма няма кинти скоро няма да си купя..... оп извинявам се това беше една песен на известната група,ама само в българия Ъпсурт, та да си дойда на мисълта със спирането на футбола спирах и мечтите си.тук е момента да ви кажа и кой съм аз!
аз съм племеник,по скоро малкия племеник на Митето в случай, че сте го забравили Той беше хижаря на заслон Ботев,загинал трагично под върха Ботева.
Сега ще ви разкажа една случка с него от моето детство,па после пийте една ракия и си спомняйте за него, сигурен съм,че и той би ви казал същото.
В тия три месеца докато тренирах в Левски имахме един контролен мач с някакво си селце където сигурно и на каратата го няма,ама играх ме де нямаше как.
В публиката стояха трима души от мойта чета.
Майка ми, вуйчо ми и приятел на майка ми чието от съображение за сигурност име няма да споменавам, скандираха и викаха толкова силно,че биха заглушили стадиона на който ще се играе финала за шампионската лига, и викат ли?- викат ,ама със все сила колкото глас им държи.Вуйча ми явно под влиянието на градуса ме мислише за Шмайхел(пояснявам : Шмайхел е един от най великите вратари на Манчестър Юнайтед и на националния отбор на Дания) а аз още не достигах горната греда на вратата.По едно време на мача дрън-и ми вкараха голи се започна: Къде си излезнал на пред,защо не я хвана и още много други неща ,ама няма да ги изброявам ,че минаха толкова много години аз да не съм слон да ги помня.Обаче помня ,че по едно време щрак, му показах колко самотен може да бъде средния ми пръст без другарчетата си.
И така аз вече станах на 20 и нещо години а Той докато беше жив Бог да го прости все така ми викаше: "Машка помниш ли на мача с ония селенчета как ми показа среден пръст,а аз гузен гледам на долу.И още нещо! Беше голям Цесекар, и като човек беше голям и живота си беше направил красив,ане като мен -гърбех се за малко внимание.
Сега с последни думи казвам: Къде си вуйче? Къде?
Дано си по-добре,защото тука мъката е голяма ,когато теб те няма.
Когато някой ден и аз умра, ще дойда и ще те намеря за да ти кажа: Цска е шампион не знам за кой си път.
Сега Ви казвам сбогом! и живейте с любов да не страдате ,като грешник самотен търсеш навсякъде малко любов.
Ако има нещо? извинявам се.
Но помнете: Аз не съм велик поет ,а само мъничък от мъката обзет.

Архивен коментар.

Е. 01 Jul 2008 03:59 PM
Уютно и приятно, чувствах се като у дома! Благодарности на Таня за това! Пак ще дойдем ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2008 06:21 AM
бях на 13.07.2008 година на заслон ботев от ново селски поелици през сакаря дюшчал и заслона и после на връх ботев заслона е хубаво всичко пред лагат много ми хареса и после на хижа плевен

Архивен коментар.

falkenbach 26 Jul 2008 11:57 PM
заслонът изглежда добър. стопаните са готини. не правят проблем, ако някой иска да си разположи палатка около заслона.

Архивен коментар.

НАСКО 28 Jul 2008 10:06 PM
КОИТО ЖЕЛАЕ ДА СИ ОПАНЕ ПАЛАТКА НЯМА ДА ИМА НИКАКАВ ПРОБЛЕМ.ЗАСЛОНА Е ЗА ВСЕКИ КОИТО ЦЕНИ И МИЛЛЕЕ ЗА ПЛАНИНАТА

Архивен коментар.

от заслона 07 Aug 2008 05:05 PM
Тел. 048799100 и 048950651 вече не работят. Не се поддържат услугите на Мобифон.
При самия заслон няма покрите на нито един от другите оператори. На около 100 м. нагоре към Ботев има обхват на Вивател.
За резервации се обаждайте на тел. 0878307517. Това е тел. хижарката Таня. Всеки ден между 14 и 17 часа тя ще се качва за да приема заявки и обаждания. Ако няма връзка,когато звъните, по късно тя ще Ви звънне.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2008 03:21 PM
Безкрайни благодарности на Таня!Тя е велика жена!Не напразно се пишат хвалебствени думи за хижарите-те са лицето на дадена хижа,чрез тях се помни посетеното място!
А като Таня няма други хижари!Без нея заслона не би бил това,което е!Тя е добър последовател на брат си Митака(лека му пръст)!
Никога няма да забравя и не бих могла да се отблагодаря на това,което направи Таня за мен!Слизайки към заслона,се подхлъзнах и паднах,като си контузих глезена.Таня направи всичко възможно,за да ми се облекчат болките и намери изход от създалата се ситуация.
Таня би направила всичко възможно за всеки турист,изпаднал в беда!Тя е с голямо сърце и велика душа!
Заслона винаги и по всяко време е отворен за туристите.Всеки може да се отбие да отпочине,да се стопли,има винаги топъл чай.Има и топла храна.Чисто,приятно и уютно!Тук е много по прекрасно,отколкото в хижите!
Мястото е велико!
А като символи на заслона може да се каже,че са кучето Голди(много умно и красиво куче) и кобилата Мая(да е жива и здрава и да роди здраво конче)!!!
Всичко,всичко там е толкова прекрасно!
Туристи,посетете заслона,ще останете доволни!
При възможност ще отида,ще посетя отново това прекрасно място с прекрасните му хора!
Позорно е на едно такова място тел. да нямат обхват,а и мобифоните са вече спряни!Явно на някои не им пука за нищо!
Трябва ли Таня всеки ден да тича до върха,за да се свърже с някой?Всеки би ли го направил това?Не вярвам!
Но тя го прави,защото обича туристите!Тя е велика жена!!!
Таня,отново хиляди благодарности!Да сте живи и здрави и винаги така да посрещате туристите!
С най-големи благодарности от Филка!!!

Архивен коментар.

Tania 01 Nov 2008 09:59 PM
Търся хижар за заслон Ботев от 01.05.2009 до края на октомври 2009 за повече инф. на тел. 0878 30 75 17 или 02973 02 47/ след 19.00ч.

Архивен коментар.

ДЕДО ОТ СОФИЯ 30 Jan 2009 12:37 PM
ВАЛЬО И МИТАКА,МИР НА ПРАХА МУ,НАПРАВИХА ОТ ЕДИН ПОРУТЕН КОНЯРНИК ЗАСЛОН-ДВОРЕЦ.С ГОРЕЩА ВОДА,БАНЯ,ГОРЕЩА ЧОРБИЦА И СТУДЕНА БИРА.С ЧИСТО СПАЛНО С УХАЕЩИ НА ПЛАНИНСКИ ВЪЗДУХ ЧАРШАФИ И НАЙ ВАЖНОТО,С ПРЕКРАСНИ ХОРА,КОИТО ДА ТЕ ПОСРЕЩНАТ И ИЗПРАТЯТ,УПЪТЯТ И С ГОТОВНОСТ ДА ХУКНАТ ДА ТИ ПОМАГАТ АКО ЧУЯТ,ЧЕ СИ ЗАКЪСАЛ.

Архивен коментар.

Uchuden 09 Feb 2009 08:52 AM
Все си мислех, че лайнари и помияри не се качват високо в планината - уви, с право се твърди, че само две неща са безкрайни - простотията и вселената, като второто е под въпрос. От слизащи разбрах, че някакви боклуци са устроили погром в заслона и са се изсрали в столовата. Коментар няма да правя, но с велико удоволствие бих натопил мутрите на такива дебили в лайната им, а после един с друг, вместо с парцали, да почистят заслона, може и поне малко да оценят труда на ентусиастите, поддържащи това място.

Архивен коментар.

от заслона 15 Apr 2009 11:12 PM
НА 15 АПРИЛ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ СЕЗОНА НА заслон БОТЕВ. ОЧАКВАТ ВИ ГОСТОПРИЕМНИТЕ ХИЖАРИ ЗА НОВИ НЕЗАБРАВИМИ И НЕВЕРОЯТНИ МИГОВЕ ПРЕКАРАНИ ЗАЕДНО. ВСЕКИ ДЕН ОТ 14 ДО 16 часа: ТАНЯ(хижарката)ЩЕ СТОИ НА СПЕЦИАЛНОТО МЯСТО КЪДЕТО ИМА ОБХВАТ НА ВИВАТЕЛ, ЗА ДА ПРИЕМА ВАШИТЕ РЕЗЕРВАЦИЙ.
ВИЖТЕ РАЯ И СВЕТИ ПЕТЪР,КАТО ПОСЕТИТЕ ЗАСЛОН БОТЕВ.
ОЧАКВАТ ВИ ВКУСНИ ГОЗБИ,ВЕЧЕРЯ НА СВЕЩИ И КОМПАНИЯТА НА НАЙ-УМНОТО КУЧЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ - НЕМСКАТА ОВЧАРКА ГОЛДИ.
ТЕЛЕФОНИ ЗА РЕЗЕРВАЦИЙ: 0878-30-75-17 ТАНЯ,

Архивен коментар.

стоян петров петров 21 Apr 2009 10:33 PM
На 19.04.2009 г.група от 4 човека пренущувахме на заслон Ботев.За пореден път останахме очаровани от радушното гостоприемство на хижарката Таня .Заслона беше така отоплен,че се чудехме дали несме в някой петзвезден хотел.Собственика Вальо отново с акордиона беше душата на заслона-снеговите неповторими песни

Архивен коментар.

киро от горна 28 Apr 2009 10:35 PM
Ами тази седмица и аз се каня да го посетя и вярвам че е така както го казва метрото и от снимките личи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 May 2009 09:08 PM
Колко е нощувката на заслон Ботев?

Архивен коментар.

Пешо 08 Jun 2009 10:15 AM
10 лв

Архивен коментар.

Ивайло Георгиев 22 Jun 2009 10:44 PM
На 20 срещу 21 Юни аз и един приятел нощувахме на заслона с цел изкачване на Ботев на 21.06. Искам да кажа ,че всичко за Таня и Вальо е напълно вярно - невероятно гостоприемни и културни хора,направили от това помещение дом.
Предлагат всичко необходимо на изтощения турист,като най-малкото е подслона.Евала Таня и Вальо малко са тези като Вас ,с такава любов да направите от нищо - нещо и да приемете всеки като брат,което малко хижари правят.Бъдете живи и здрави.
Относно заслона-все още се подобрява,но има баня,чисти чаршафи,топла храна и перфектен чай,а също и "изстудена" бира на минимални цени. Вр.Ботев е само на час ,а Джендема е култов.

Архивен коментар.

Дани 18 Aug 2009 06:57 PM
На 14.08.2009 аз и още едно момче тръгнахме за заслон Ботев през Паниците и хижа Рай.
Бяхме се обадили на хижата от кадето ни казаха че места няма и затова резервирахме на заслона без ясната представа дали ще можем въобще да стигнеме до там,защото тръгнахме от Паниците към 15,30.Както и да е в началото доста дръпнахме и стигнахме на хижа Рай в 18,30,там отново попитахме дали няма свободни места но пак ни отказаха и така хижаря се сети че след малко нагоре към заслона ще си тръгват сина на хижаря от Ботев и негов братовчед.На нас разбира се ни олекна доста без да си даваме сметка какво ни чака.Та към 19,20 тръгнахме по тарзановата пътека през връх Ботев до заслон Ботев(такъв им беше маршрута на момчетата).Ходенето беше доста изтощително и започна да се стъмва,за нас пътя беше напълно непознат но с такива хора като Мариан-сина на стопанина на заслона и Митко-негов бретовчед,бяхме напълно спокойни.И така с огромни мъки от моя страна благополучно в 22,10 бяхме на върха,там след кратка почивка поехме надолу към заслона и в 23.00 бяхме там.
Това което ни очакваше там надмина и най-смелите ми очаквания.С влизането ни в заслона бяхме посрещнати доста топло от стопанина Вальо,хижаря,Мария-жената на стопанина и другите гости на заслона което ни накара да се чустваме като у дома си.Веднага се настанихме,отидохме да се изкъпеме с гореща вода,ядохме топла леща,пихме студена бира и се повеселихме малко след изтощителния ден.
На другия ден сутринта валеше и въобще не ни се тръгваше след прекрасната закуска която ни направиха,ароматния чай и хубавото кафе-но нямаше как трябваше да се прибираме.
Останахме със незабравимите спомени от този прекрасен заслон и от тези достойни планинари които продължават да разширяват и подобряват това толкова хубаво място.Надявам се да имам възможност да дойда отново в заслона за да видя вече пусната и новата баня и новата кухня които вече бяха почти готови,пък тогава вече може и името му да е ново-заслон РАЙ.
Бог да ви благослови прекрасни хора,и само така в същия дух напред.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Sep 2009 05:58 PM
Хижата предлага невероятно добри условия за трудно достъпното място, където се намира. Хижарите са много гостоприемни, отзивчиви и усмихнати хора. Благодарности за труда, който са положили и продължават да полагат, както и за чудесното отношение към туристите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2009 07:20 PM
Вярно ли е,че и зимата хижарите ще са на заслона?

Архивен коментар.

Пешо 28 Sep 2009 10:27 PM
Да

Архивен коментар.

мишонка 07 Oct 2009 11:38 PM
аз мисля че никой няма да има

Архивен коментар.

Smile 17 Oct 2009 10:13 PM
На заслона съм ходила два пъти и беше страхотно,обаче имах малък проблем с обувките вторият път! Ама все пак ако имате възможност вървете и вижте каква неописуема гледка се открива от там!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Oct 2009 01:49 PM
Зимата на заслона няма да има постоянно хора. Лично съм говорил с Вальо, каза че ще се качват от време на време, но няма да са там цялата зима.

Архивен коментар.

weri 25 Nov 2009 11:44 PM
Малко са жените като Таня

Архивен коментар.

Marinov 31 Jan 2010 01:53 PM
You must look at this place- wonderfully

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2010 05:02 PM
Already I did it

Архивен коментар.

Анон 12 Apr 2010 11:20 PM
Много добри впечатления имам от заслон Ботев. Бях там в началото на октомври 2009 - имаше още една група от 3-4 човека, 1 хижар (не знам дали беше хижар или просто отговаряше за заслона), пусна генератора човека докъм 11, който искаше можеше да се изкъпе - въобще културна работа - браво на ентусиастите, които полагат грижи за такова далечно кътче на родината. Като си помисля как карат строителните материали и храната горе и ми става ясно що е ентусиазъм. Браво момчета - пак ще ви посетим скоро!

Дайте актуално инфо кога работи заслона и телефони!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 May 2010 12:12 PM
Бях на 05-06.05.2010 и от информация от самия хижар на Заслона - Цецо разбирам, че заслона работи от 20 и някой април до към средата на октомври. За последните три години заслона се е подобрил в пъти. Като хората, които го поддържат определено се грижат много добре за него и очакват това и от посетителите. Перфектни условия за заслон.

Архивен коментар.

Иван 19 Jun 2010 08:53 AM
Вчера бяхме на заслон Ботев. Това, което си мислех докато бяхме там, реших да напиша сега. Нека всеки иде и види, как с ентусиазъм и мисъл, може да се направи нещо добро! Малката "хижа"-з.Ботев е доказателство,че човещината и гостоприемството в България не са и няма да изчезнат.
Отидете и се опитайте да откриете нещо за забележка. Ние не успяхме!
Чудесно място, прекрасен подслон, но най-важното си остава човешкото посрещане и топлота!
Благодарим ви Вальо и Цецо!

Архивен коментар.

Юрий Стоянов 10 Aug 2010 12:39 PM
Група планинари-туристи посетихме заслон Ботев на път от х.Плевен към вр.Ботев.
Браво на хижарите ! Функционален заслон-хижа, уютна обстановка, готвена храна, бира и т.н. Като прибавам, че заслона се намира на кръстопътно място - това е едно прекрасно решение за почивка и спане на всички планинари.

Архивен коментар.

Милена 18 Aug 2010 10:38 AM
Здравейте, някой може ли да даде информация за авто-маршрута до връх Ботев? Събирам печати в книжката на 100-те обекта и са мо истанали само върховете : )
Много ви благодаря!

Архивен коментар.

Георги Златарев 21 Aug 2010 11:15 PM
На заслон Ботев сам преспивал .Жалко за МИТАКА-
Ниакои питат има ли АВТОПЪТ до връх БОТЕВ за да си поставели печат за 100 те обекта.
А бе БАИО ако ти държат табаните качи це на БАИ ПЕШО НА ФАИТОНА И така ште стигнеш до върха.

Архивен коментар.

mishonka 14 Sep 2010 11:07 AM
какви автомаршрути...толкова ли е трудно да повървите пеша...стига с тези коли...НЯМА АВТОМАРШРУТ

Архивен коментар.

Явор 15 Sep 2010 02:14 PM
В национален парк, върхове с коли ще катерят...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2010 03:32 PM
Тези дни Вальо щеше да качва сателит и да има интернет, както и стационарна и мобилна връзка. Някой знае ли нещо по въпроса?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2010 09:34 PM
да,вече има и интернет и булсатком :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2010 02:30 PM
И какви са телефоните за връзка с хижарите?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Oct 2010 09:52 PM
Бях на заслона на 24,25 и 26.09.2010г.Много добри условия в предвид, че е заслон.Към старата част е изградена столова и кухня,които се отопляват с камина на дърва.Наистина има работещ интернет, но няма покритие и на трите мобилни оператори.Стаите за нощувки са две.Първата е с 6 легла на едно ниво, като през нея се минава за втората.Тя е на две нива с 16 легла.Тоалетната е външна, нова и добре поддържана.Осветление има от агрегатче, което се пуска вечер.При наличие на вода в недалечно поточе работи динамо за осветление.Нощувката е 10 лв.
Път за автомобили до там няма, само пътеки за истински туристи.Пожелавам на всеки да иде и види това красиво място на около 2050м надморска височина и връх Ботев, отстоящ на около 40 мин.
Надявам се, че ще бъда полезен на интересуващите се с тази кратка информация.

Архивен коментар.

един пич от Софието 08 Nov 2010 11:44 PM
ооооооооооо чудо на чудесата!
Вече и в самия Заслон има стационарен телефон.
номерът е :02/ 491-23-21.
И ако ви кажат,че номерът е непълен или грешен, затворете и наберете пак.
Скоро време ще влезнат в действие и слънчевите батерий които е поставил началника.
И не забравайте едно: където и да сте, какъвто и лукс да е, ако не ви посрещнат добре, то по добре пожелайте здраве и отминете.

Архивен коментар.

meco puh 29 Jan 2011 01:21 PM
За какво ти са тези печати? Печта ще ти достави удоволствие,ако поне малко се е изпотило ду--то,докато го удариш
този печат.Получих и сребърната значка,остана златната,но значките не ме греят мене.Кефя се като гледам печата и
си припомням удоволствието от ходенето и видяното.Какво ще видиш с автомобила?

Архивен коментар.

кавалка 24 Mar 2011 10:45 PM
Заслона работи ли?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Mar 2011 07:10 AM
Да

Архивен коментар.

GIliev 21 Jun 2011 12:55 PM
Здравейте драги планинари. Искам да попитам дали някой знае как стоят нещата с Заслонът през зимата. Имам предвид дали има човек горе през зимата, които да го наглежда и поддържа, ако няма дали има дърва нацепени и така нататък, с които турист може да се стопли ако реши да отиде?
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

kristoff 05 Jul 2011 04:35 PM
Много добро място за хората, които обичат планината, могат да ходят и не търсят в хижата единствено обект за напиване и наяждане. Независимо от това, че е на много трудно достъпно място, заслонът предлага готвена храна, салати, бира и алкохол, закуски, баня с топла вода и перфектното обслужване на хижаря Вальо. Две думи за Вальо - човек, който не е там за да печели пари, а от любов към природата. Ако всички хижари в Б-я са като него, навсякъде ще е приятно да се отбиеш.

Архивен коментар.

Пламен Петков 30 Aug 2011 01:23 PM
на 08.08.2011 нощувахме на заслона. Банята е вътрешна. Има топла вода. Тоалетната е външна има вода и там. Столовата предлагат добър асортимент – скара, бира, супи. Ток има от соларни панели. Хижарят включва електроподаването вечер и колкото изкарат батериите. Двете спални помещения поемат около 26 човека – вътрешното, с прозорец, има общо 20 легла ( на по два етажа), а вътрешното - без прозорец - още 6 ( или 7 ). Хижарите са готини. Според мен чудесно място за подслон.

Архивен коментар.

Цвете 06 Sep 2011 11:16 AM
а дали разрешават да се опъне палатка отвън?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2011 06:46 PM
Да, няма проблем за палатките. Таксата за разпъване е 2лв.

Архивен коментар.

balaban4y 29 Sep 2012 10:08 PM
само немога да разбера защо има такса за палатката.......

Архивен коментар.

Цвете 08 Sep 2011 02:18 PM
Благодаря!
и още едно въпросче .. къде точно се паркира под хижа Плевен? разбрах че има паркинг след ВЕЦ Видима... ?

Архивен коментар.

Тодор Христов 19 Sep 2011 09:19 PM
Нека всеки иде и види, как с ентусиазъм и желание, може да се направи нещо добро! Заслон Ботев е доказателство,че човещината и гостоприемството в България не са и няма да изчезнат.
Чудесно място, уютен подслон, но най-важното си остава човешкото посрещане и топлота!
Благодарим Ви!

Архивен коментар.

Калоян Ницов 19 Sep 2011 10:07 PM
Относно паркинга под х.Плевен -той е на 4км след ВЕЦ Видама. Плаща се 4лв за 24часа, има постоянно човек там.
До Заслон Ботев има 2 варианта.
1.Най-лекият през х.Плевен и лятната пътека за вр.Ботев. До х.Плевен е 1час, а от там до Заслон Ботев 2,5-3часа.

Архивен коментар.

Калоян Ницов 21 Sep 2011 08:46 PM
2.Вторият най-трудния вариант е по "Кабела" и скалното образование Купата -качването е 3,5-4часа.Тръгвате от паркинга под х.Плевен покрай потока и стигате до дървен мост с БГ знаме. Минавате в ляво по това мостче и право нагоре.

Архивен коментар.

Н.СИМЕОНОВА,ДРЯНОВО 25 Sep 2011 09:05 PM
Всеки турист обичащ Стара планина трябва да посети заслон Ботев.Намиращ се на невероятно красиво и привлекателна място той привлича туристите със своя колорит и архитектура.Посещението там остава незабравимо от вниманието, което ти дават грижовните хижари. Помня този заслон преди години, когато беше време на разруха в нашата държава и той и много други обекти по Стара планина бяха пощадени е почти заличени от туристическите карти.А сега благодарение за настоящите стопани мога да кажа, че са превърнали заслона в едно красиво, спокойно и приказно място.ПОСЕТЕТЕ ЗАСЛОН КОЛЕГИ ТУРИСТИ.ТАМ Е ПРЕКРАСНО, МИМИ ЩЕ ВИ НАГОСТИ В ВКУСНА ГЪБЕНА СУПА И СЛЪНЧЕВИТЕ СТОПАНИ ЩЕ ПОВДИГНАТ АДРЕНАЛИНА ВИ И КОГАТО СИ ТРЪГВАТЕ ЩЕ СИ ПРАВИТЕ ПЛАНОВЕ ОТНОВО ДА ДОЙДЕТЕ И ТО СКОРО. И ние скоро ще дойдем пак и тогава настина ще попеем.ОБЕЩАВАМ.

Архивен коментар.

Н.СИМЕОНОВА,ДРЯНОВО 25 Sep 2011 09:06 PM
Всеки турист обичащ Стара планина трябва да посети заслон Ботев.Намиращ се на невероятно красиво и привлекателна място той привлича туристите със своя колорит и архитектура.Посещението там остава незабравимо от вниманието, което ти дават грижовните хижари. Помня този заслон преди години, когато беше време на разруха в нашата държава и той и много други обекти по Стара планина бяха пощадени е почти заличени от туристическите карти.А сега благодарение за настоящите стопани мога да кажа, че са превърнали заслона в едно красиво, спокойно и приказно място.ПОСЕТЕТЕ ЗАСЛОН КОЛЕГИ ТУРИСТИ.ТАМ Е ПРЕКРАСНО, МИМИ ЩЕ ВИ НАГОСТИ В ВКУСНА ГЪБЕНА СУПА И СЛЪНЧЕВИТЕ СТОПАНИ ЩЕ ПОВДИГНАТ АДРЕНАЛИНА ВИ И КОГАТО СИ ТРЪГВАТЕ ЩЕ СИ ПРАВИТЕ ПЛАНОВЕ ОТНОВО ДА ДОЙДЕТЕ И ТО СКОРО. И ние скоро ще дойдем пак и тогава настина ще попеем.ОБЕЩАВАМ.

Архивен коментар.

Стефан, Видин 13 Oct 2011 08:24 AM
Минахме от там на 06.10.2011г, заслон но по всичко си го докарват на хижа и на печалбарството гледат май повече.Само капацитета откъм легла е малко иначе има баня,кухня,столовата е хубава,надявам се след ремонта да е още по-добра.Но наистина доста неприветливо ни посрещнаха хижаря заедно с майстора бяха скапани от работата и изобщо на хижаря не му се занимаваше с баирбудали като нас,но пък и ние с нищо кой знае колко щяхме да ги затормозим.На следващата вечер въпреки ремонта явно не им представляваше проблем да приютят конярите които ги снабдяват и пренасяха материали за ремонта на мостовете по Стара река след х.Левски.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Dec 2011 10:19 PM
Случайно попаднах тука. Първото ми четиво беше за "Планински извори". Язък, язък ! После това. Изчетох всичко и ми се оправи настроението. Прииска ми се да дойда. Язък че го няма Митко. Но доброто дело явно продължава и добрите хора не свършват. Поздрави от западния бряг на Канада.
Марио (ФзФ планинар и маркировач от някога)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jan 2012 03:25 PM
Зимата да ли работа заслона?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2012 03:54 PM
da

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2012 02:53 PM
Пламен Петков

на 01.07.2012г. нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Има две спални помещения: външно, с прозорец и 20 легла разположени на два етажа, и вътрешно спално ( преходно ) с 8 легла. Отопление – камина с водна риза.

ХИГИЕНА: Вътрешна баня ( една ) и външна тоалетна ( две )

ХРАНА: чорба фасул, скара – кюфтета и кебапчета, бира, салата.

ДОПЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването се включва, когато се стъмни. В столовата има един контакт (под телевизора). Задължително е човек да си носи лично осветление. Има интернет и телевизия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2012 10:13 AM
Нощувахме със сина ми на заслона на 3.08 събота. Заслонът е много добре поддържан и има соларна инсталация за ел.енергия.Mtel няма обхват, но има WIFI връзка. Предлагат се супи, чай, бира и безалкохолно. Задължително е да се направи предварителна резервация, тъй като заслона е посещаван от много хора през лятото. Великолепно прекарахме вечерта с песните и свиренето на хижаря Валентин. Благодарности за всичко, което е направил за превръщането на заслона в чудесно и незабравимо място

Петко Иванов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2012 01:50 AM
Много се извинявам,но след цял ден ходене като стигнах на заслона се надявах да ям хляб,но за съжаление нямаше.Докато си говорихме с групичката която бяхме хижарят започна да сипва бобена чорба а имаше и пилешка.Като му казахме,че искаме пилешка той каза стига с претенциите,а ние дори не му бяхме казали какво искаме просто си говорехме помежду си.Може да не сме го хванали в настроение...знам ли....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2013 06:51 PM
никой не е длъжен да ви осигурява хляб... в раничката, и на гръб - така си независим ;)

Архивен коментар.

Laffshow 24 Sep 2012 07:54 AM
Едно от хубавите неща е, че съществува Заслон Ботев. Решихме да отседнем на него, като си поръчахме супа на цена от 3.00лв. За съжаление супата беше, отвратителна помия!!!
Тук си зададохме въпроса: При такова обслужване, заслужава ли си да бъде посещаван?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Nov 2012 04:09 PM
Интересно местенце е този връх Ботев-открива се прекрасна гледка и си струва човек да си вземе палатка и да преспи на върха!Реши ли обаче да слезе в подножието му където се намира заслона трябва да внимава!!!Казвам това,за да знаят всички планинари винаги да имат резервен вариант!Не злобея към никого и разказвам едно към едно цялата история точно както си беше:
Това се случи през есента на 2012 г.С мой приятел запазихме по телефона 5 места за следващата вечер,като издирването на телефон се оказа подвиг!След един доста уморителен поход,въпросната вечер изкачихме върха.Приятел ни посъветва да не ходим още 40 минути надолу до заслона а да преспим на върха.Ние,обаче,обяснихме,че трябва да сме коректни-има запазени за нас места!Бяхме уморени,но си казахме,че още 40 минути слизане няма да ни съборят.Слязохме.Посрещна ни хижарят.Още от пръв поглед ни лъхна онзи борчеещ се презрителен добре познат на всички поглед,който ти казва,че си гнида и живееш на тоя свят по негова милост и едва ли не се натрапваш!Представихме се,влезнахме вътре и ни беше представена стаята с 5-те легла.Въпросната личност посочи 4 слепени едно за друго легла и каза"заповядайте"Аз разтърках очи и се замислих-бях уморен и то доста,дали пък не са 5 леглата?Осаферих се,погледнах отново,но отново видях 4 легла!
-това са 4 легла,а ние запазихме 5-казах аз
-това са 4 легла,но се водят като 5 места-каза той.
-4 единични легла-сопнах се-поне намали от цената,редно е да платим 4 места!
-няма как да стане-каза той-водят се 5 места и аз не се пазаря!
Легнахме си,на сутринта към 8.30 се събудихме и докато още се въртяхме в леглата,хижарят дойде като буреносен облак и изгърмя:
-ставайте по-бързичко,че тези чаршафи искат пране!-станахме,а той засъбира чаршафите сърдито-явно не беше спал добре.Влезна да събере и на съседната стая чаршафите,вътре видя нещо и запсува високо и сърдечно всички туристи на планетата!10 минути по-късно се показа с някакъв непран чаршаф от пералнята в трапезарията,където бяхме събрани всички гости на заслона и демонстративно извика:
-Вижте се,бе,някой е ср*л тая вечер на чаршафа,ейго вижте-и показа някакво тъмно петно на чаршафа,чиито цвят беше много далеч от познатият на всички жълтокафяв отенък,който везираше гостоприемният хижар!Всички млъкнаха и се загледаха леко втрещени!10 минути по-късно всеки от нас му даде по 10 лева като културен гражданин на републиката за доброто обслужване!
Това беше самата истина и да пукна ако лъжа.Не ми пука за този човек-все пак никога повече няма да го видя,не ми пука и за тези дето няма да повярват-нямам намерение да убеждавам никого!Пука ми единствено за тези дето ще направят извод от тази история и ще внимават да не ходят там-хора,ще дадете ени 10 лева,които са оправдани единствено ако не ви трябват!Аз като съвестен човек описвам това с надеждата да помогна,а това,че ще се намерят достатъчно хора-дестолевки да идат на връх Ботев и да преспят в заслона-съмнение няма и тази история няма да наруши бизнеса на тоя рекетьор-въпроса е разумните сред нас да се пазят!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Nov 2012 07:28 PM
Бяхме група туристи от гр Варна всичко беше перфектно сьщата вечер Имаше топла баня добра кухня и ток от сльнчеви панели Този господин е бил явно на заслон Маринка Който се намира от другата страна на врьх Ботев

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Nov 2012 10:34 AM
Пак почнаха платените коментари. Всеки ходил знае, че Маринка е необитаем. А вие как бяхте точно същата вечер, като никъде в по-горния пост не се посочва датата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Dec 2012 01:33 PM
На заслона няма вода няма ток направо е страшно зимата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Feb 2013 12:26 AM
е, при толкова сняг, какъв е проблемът с водата ?! а камината винаги има с какво да я запалиш :) не знам някой да е тръгнал да търси хотел ок. вр. Ботев, още по- малко- през зимата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Mar 2013 04:07 PM
В момента пиша от заслона; не само ток има, но и Wi-Fi и лаптоп ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jan 2013 07:56 PM
Каква е цената на нощувка в заслона? Моля за прясна информация +]

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2013 08:23 PM
10лв

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2013 05:19 PM
Началото на Юли 2013 на нас ни струваше 12 лв. на човек. Уникална обстановка, Вальо Легендата е приятен, весел и много забавен. Който отседне в заслона няма да съжалява.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2013 05:35 PM
Няма да съжалявате ако останете тук за ден , два. Сърдечно отношение от персонала.
Архимандрит Сава

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2013 08:43 PM
Много хубаво място. С приятели правихме Ком-Емине и там се почувствахме като в оазис насред пустинята. Имаше всичко - ток, топла вода в изобилие. Храна, напитки и добро настроение. И като казвам храна, нямам предвид паничка боб-чорба като по другите хижи. Супи, салати, скара, кашкавал пане, омлети, мезета, кисело мляко, сирене и какво ли още не. Няколко вида бира, безалкохолни напитки и твърд алкохол и то на много разумни цени. Освен това и много лъчезарни хижари. Стана страшен купон. Вальо грабна акордеона и запя - голяма веселба настана :) ! Наистина, няма чак хотелски комфорт, спахме прилепени един до друг ( в делничен ден беше пълно !) , но пък мисля, че това е нормално за заслон на над 2000 м.нм.в.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2013 07:57 PM
Преди малко се връщаме от Ботев. Много съм разочарована:
1. Изключително лошо отношение от хижарите
2. Нямаше почти никаква храна само боб и пилешка супа (или поне за нас беше така). Моята приятелка попита за омлет, но казаха, че нямало. 5 мин. по-късно друго момиче отиде и си поръча омлет и дори я попитаха дали го иска с колбас!!!
3. ТЪй като вътре беше много шумно изнесохме няколко одеала, за да се завием на пейката. След 10 мин. като ни видяха и двамата хижари се развикаха еднага да връщаме одеялата вътре.
4. Била съм и в други заслони, но тоалетна няма прозорец и вътре е ужасна смрад. Дори като дишаш през остата ще повърнеш.

Положителното беше, че леглата и чершафите бяха чисти.

Но като цяло не препоръчвам ходенето там!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2013 08:45 PM
Ами не ходи! Това не е хотел, а заслон!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jan 2014 10:35 PM
"Дори като дишаш през ОСТАТА..." - без коментар

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2014 12:53 PM
От 20 години ходя по хижи,последните 8-9 от тях водя и децата си. Тоталната забрана за тютюнопушене на много хижи не се спазва и това е крайно неприятно. Особено когато димът прониква и в помещенията за спане. Как е положението на заслон Ботев? Може би съм крайна, но за мен и за семейството ми това ИМА значение и не бихме нощували дори и веднъж на такова място, ако имаме избор...Питам не за да се конфронтирам с пушачите (такива има и сред планинарите), а за да избягвам подобни места.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2014 06:06 PM
за съжаление понякога в заслона позволяват да се пуши вътре :(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2014 11:22 AM
А, дори и да няма пушачи между туристите ,хижаря си пуши вътре ...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2015 07:00 PM
Има ли още много сняг при вас?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jun 2016 11:25 PM
Последните два пъти, когато бях там, отношението на хижарите беше отвратително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 11:35 AM
Хижаря е перде,много несговорчив.Питам го за душ,за храна получих полвинчат отговор,накрая си се измих на чешмата малко от малко и си изкарах малкото запаси от храна,бях с други очкавания,единствения плюс е че на това пусто място има интернет и ми се видя чисто.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2016 04:10 PM
Приятно място. Чисто и уютно, добре поддържано е. Има Wi-Fi ! Което е необичайно. Хижарят може да е малко свъсен и да си пийва ракийка, но не е лош човек. Ако самите вие не сте груби и нямате очакване за обслужване като в хотел, ще видите, че хижаря си е ок.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2016 04:14 PM
Има ток, има вода. Могат да се зареждат телефони и батерии. Не е студено. Няма избор в кухнята. Няма баня. Хора, все пак сте в заслон ..!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2016 07:25 PM
Как да няма баня,ве-300л. бойлер има!!Е, само за лятото естествено-то зимата и вода (течаща)няма:):)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2016 06:39 PM
Уникално си изкарахме. Хижаря ни свири до 12 часа, пяхме и се забавлявахме. Чисто е, има топла вода, ток, WiFi, кухнята е супер (една домашна торта ядох, няма да я забравя никога). Страхотно място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2017 01:57 PM
На 19.08.2017 г.нощувахме в заслона,има баня,външна тоалетна,предлагат домашна ракийка,салати и готвено.
Закуската беше пържени филийки с конфитюр от боровинки.
Цената на нощувката е 12.00 лв.
Зина Балашова- гр.Кърджали

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2017 12:35 PM
Заслонът изглежда чист, но отношението на хижарите е меко казано отвратително. Освен това подслоняват хора, каращи кросови мотори в националния парк, вместо да сигнализират на парковата охрана. Два факта, които са ми достатъчни повече да не стъпя на това място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2017 08:26 AM
В ПЛАНИНАТА всички са равни няма по-равни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2017 02:02 PM
Ей тези кросови мотори какво ти бъркат толкова в очите, че по всички форуми ревеш от тях? Сега кажи и за чехлите дето те карат да ги обуваш вътре или проумя вече, че такъв е реда и трябва да го спазваш.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2017 08:11 AM
не им е там мястото, щом си почитател на реда и на спазването му, се иска малко за да се сетиш, че не бива да са в Парка!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2017 10:56 AM
Правилото на хижаря : Не си носиш членска карта на БТС ,няма отстъпка за нощувка.Да го последват и другите хижари. С него можеш да се повеселиш,защото е и акордеонист. ТД"ЕДЕЛВАЙС" гр.ЛОЗНИЦА - ГАЛЕН ТУПЕВ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2017 10:19 PM
Не знам за какви чехли говорите, но аз лично съм написал по-горе какво не ми харесва.
Колкото до кросовите мотори, прочетете какви дейности са забранени на територията на НП и тогава говорете кой е равен в планината.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Sep 2017 12:06 PM
Ти сигнализира ли на " Парка" за моторите?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2019 12:51 PM
Броят на местата в заслона е 43 в момента.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jan 2019 03:56 PM
В момента заслона работили , че немога да се свържа цяла седмица !?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2019 02:30 PM
Описаното за заслон Ботев не съвпада с действителността, с изключение на географското местоположение ! Това е много стара информация, която би следвало да се обнови .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2019 02:29 PM
Хижаря е много любезен и приятен човек, беше много чисто и спретнато, имаше 4-5 неща за хапване и бяха много вкусни. За първи път ядох шкембе чорба на хижа, при това беше изключително добра. Останах с много добри впечатления от заслона.
Нощувката беше 20 лв, като трябваше да ги преведен предварително по банков път.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2020 02:39 PM
Изключително неприятен човек е домакинът, груб и печалбар
Най-новото
xижа Марциганица
Навигация
Facebook Like Box