Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Русалка

xижа Русалка

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в Южното подножие на масива Триглав, в м.Средочето. Представлява масивна двуетажна сграда с тавански помещения, с капацитет 40 места с етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.
Съседни туристически обекти:
- х.Тъжа - 3.00ч.
- х.Мандрата - 3.00ч.
- х.Соколна - 6.00ч.
- х.Мазалат - 6.00ч.
- вод.Кадемлийското пръскало/72м./ - 1.30ч.
- вод.Бабско пръскало/54м./ - 0.30ч.
Изходно място: с.Тъжа - 2.30ч. пеша по маркирана пътека, 13км почвен път достъпен за превозни
средства при сухо време.
Снимки: Чавдар Иванов
  
Спални места 40
Address
Телефон 024910008
E-mail
Надморска височина (метри) 1110
GPS Северна ширина (градуси) 42.6898
GPS Източна дължина (градуси) 25.056

Коментари (67)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Трябва да ви кажа че съм с много добри впечатления от хижата и хижарите - истински планинари и сърдечни хора, само не тръгвайте натам с кола - не си струва усилието и пътят е много изровен от дъждовете. Има преки пътеки, които са маркирани.Иначе мястото и приказно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

В това,че пътя не струва може би е хубавото.Не съм ходил доста време там но знам,че много туристи пристигат с автомобили и по този начин губят досега с природата.А има толкова неща да се видят.Има ли някаква промяна в хижата през последната година и половина като знам какво старание проявяват хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Приятели на планината,мисля,че малко изкуствено вдигаме рейтинга на х.Русалка с дадената ни възможност да гласуваме в сайта.Не,че не го заслужава но малко понамирисва на кампания по повод горещите спорове с общината в Павел баня кой да стопанисва хижите по масива Триглав.Извинявай Димо за обективното ми мнение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2006 01:55 PM
Единственото нешто което мага да саветвам всеки посетител на хижата е да чуе някоя от историите на хижаря чичо Димо,голям смях пада.А за хижата:ходил съм каде ли не по голямо преживяване от ноштувките на х.Русалка не съм имал.Който не вярва да отиде.Невероятно е...

Архивен коментар.

Чаво 25 Sep 2006 07:52 AM
Готина е хижата сега бяхме 3 дни там и обиколихме района към връх Голям Кадемлия около 5 часа на 2276 метра е супер готино, по екопътеката над Бабското пръскало за около 3 часа, до хижа Равна или Триглав, където Николай поддържа нещата и там е супер също, и към Кадемлийското пръскало за около 3 часа в двете посоки...Димо стегна добре хижата и винаги почивните дни е пълно с хора горе...

Архивен коментар.

ТД Трапезица 27 Jan 2007 05:52 PM
За хижата само добро, за хижаря само добро,за чорбите само добро,а за екопътеката Бабско пръскало ,с думи не се описва , само трябва да се види.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Nov 2007 11:52 AM
ПОЗНАВАМ ДОБРЕ ХИЖАРЯ.ЖЕЛАЯ МУ МНОГО ЗДРАВЕ И ВСЕ ТАКА ДА ОБИЧА БАЛКАНА.СЕМ,ЦОНЕВИ.С ВАЛЕВЦИ

Архивен коментар.

илко 19 Nov 2007 07:14 PM
ходих тан на 17.11.07.беше мъгливо и дъждовно,но щом влязох и усетих аромата на билков чай върху печката разбрах че хижарите си струват.не носихме нищо за ядене но дори и това не е проблем там,Димо и Надка ще ви нахранят доволно.И не си трошете колата до горе два часа разходка на чист въздух и сте там.а има и достатъчно неща за гледане ако няма мъгла разбира се;-)

Архивен коментар.

Чарли 25 Feb 2008 08:35 PM
Изкарахме добре тая събота, имаше доста хора, но хижата и хижаря Димо са ок.

Архивен коментар.

софия 11 May 2008 03:01 PM
Здравейте всички,
Аз съм от с.Тъжа и хижа Русалка ни е като втори дом...от много години ходим там постоянно.Искам да ви кажа че откакто чичо Димо и леля Надя стопанисват хижа е станала невероятна!!!Нека да са живи и здрави и още много години да ни посрещат така топло!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2008 03:43 PM
Била съм на Русалка преди доста години.Доколкото си спомням, нямаше постоянно присъствие на хижар, а този който ни води трябваше да се обажда долу в с.Тъжа на човек отговарящ за хижата.Имам добри впечатления и мили спомени от това място,но мисля че маркировката не бе на ниво.Поне тогава ако не ни водеше човек,който знае пътя трудно щяхме да се справим.Бихте ли ми дали инфо как е пътеката сега и може ли да се разчита на маркировката или само на интуиция и добри познания за маршрута.Благодаря!

Архивен коментар.

Николай Николов 17 May 2008 12:56 PM
Здравейте приятели, ето ме седнал на компютърната маса след поредното приятно преживяване и така наречено от мен „Планинско приключение” до х. Русалка.
Ще започна с малко предисловие:
Първи май е, задават се няколко празника и поредица от почивни дни.
Седим на чаша кафе пред емблематичния за гр. Севлиево „Магазин N:1” с Деси и Ива и от тях разбирам, че те са планували няколко дневна почивка сред природата и по точно да отидат на х. Русалка в полите на Стара планина от южната страна на Джендема. Компанията ще е колоритна: Марев със Верка и децата, Кънчо Костадинов с Тина и Коцето, Димо с Вили и трите деца: Стефчо, Цвети и малкия Петър, Деси и Ива с Дени и Алекс. Не мислих много и присъединих към списъка и моя милост с жената и малкия Ники. По късно към нас щял да се присъедини и Момчил от Варна.
За южния Джендем знам твърде малко, Ходили сме само на ж. Рай и Райското пръскало и ни хареса толкова много, че си обещахме да се върнем някога пак, но нали все работа и не намираме свободно време. За районът около х. Русалка знам че в близост се намира „Бабското пръскало” което е водопад, разположен на територията на Национален парк „Централен Балкан”. Водопадът е едно от по-ниските пръскала в района, но въпреки това е основен туристически обект и е изключително красиво. Височината на пръскалото е 54 метра.
В близост са хижите Триглав и Тъжа. Намира се на река Бабска, приток на река Тъжа, чиито води тръгват южно от седлото между върховете Малък и Голям Кадемлия. На около 3 ч. път може да се стигне и до Кадемлийското пръскало което е едно от творенията на природата, пред които човешкият гений е безсилен. Бурна и шумяща кристалната вода се спуща от 72 метра височина и се влива в коритото на река Тъжа, откъдето бавно и спокойно поема своя път към долината на Тунджа.
Величественият водопад е разположен в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите, само на час от хижа Тъжа.
Казват че, в района е твърде вероятно да се срещне мечка, вълк, дива коза, скален орел, или голям ястреб, ловен сокол и др. което би направило приключението ни истинско.

Не се чудих много и дори без да питам жената взех решение: тръгваме, но с ден по късно в предвид служебните ни ангажименти. Основната група тръгна още в сряда по обяд, а ние подготвихме багажа за утре.

продължава: http://hijarusalka.atspace.com

Архивен коментар.

К2 15 Jul 2008 11:00 PM
Цитат:"Величественият водопад е разположен в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите, само на час от хижа Тъжа."
Чудно ми е кои ли са "майсторите", разположили водопада. Може би някогашните траки или последвалите ги римляни. Леле, колко ли (не)човешка сила е нужна да се прокара път за водата, спускаща се отгоре, да се издялат скалите, да се измери нужната височина и не на последно място, както е споменато - да се "РАЗПОЛОЖИ" точно на това място въпросният водопад. А иначе си е уникален по своята красота. Та съветче, разбира се с добри и градивни намерения - обмисляйте това, което пишете. Иначе се получават смехории. И накрая едно уточнение: пръскалото си е доста по-надолу от "Смесите", ама хаиде.

Архивен коментар.

автор 15 Jul 2008 11:09 PM
Не си оригинален с твоите остроумия драги ми К2, не си за този форум, тук се се събрали туристи - добри хора, а не заядливци. Бегай!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2008 02:01 AM
Е хайде, щом е така, драги ми kaic, автор на смехотворни писания, остани си със здраве и много поздрави да кажеш на ония що "разполагат" разни природни феномени тук - таме из България. Що се отнася до "бегането", препоръчвам ти същия избор.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Oct 2009 05:47 PM
Човек ще е добре да почнеш да пишеш стихове...отдава ти се! А за имената добре че ги каза познавам ги всичките :D

Архивен коментар.

ДИНЕВ 11 Sep 2008 10:57 PM
КОЛЕГИ, НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ ОТ СНИМКИТЕ И НЕ ТРЪГВАЙТЕ С КОЛА ЗА ХИЖАТА, ОСВЕН АКО АВТОМОБИЛА НЕ Е ОТ ТИПА ВИСОКОПРОХОДИМ ДЖИП ИЛИ СТАРА РУСКА ГАЗКА.ТАЗИ ГРЕШКА НАПРАВИХМЕ НИЕ. ЧЕТОХ ПО ФОРУМИТЕ, ЧЕ ПЪТЯ БИЛ В "ОТНОСИТЕЛНО ДОБРО СЪСТОЯНИЕ" И АКО НЕ ВАЛИ, МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ С КОЛА ДО ХИЖАТА. ДА, АМА НЕ!!!
В КРАЯ НА АВГУСТ 2008 ПРИ ЧУДЕСНО ВРЕМЕ ТРЪГНАХМЕ ОТ СТ.ЗАГОРА.ЦЕЛТА НИ БЕШЕ ЗА ДВА ДНИ ДА КАЧИМ ВРЪХ БОТЕВ. И ПОНЕЖЕ СУТРИНТА ПОЗАКЪСНЯХМЕ С ТРЪГВАНЕТО, В ГАБАРЕВО ПРИСТИГНАХМЕ ОКОЛО 12.00 НА ОБЯД.БЯХМЕ ТРИМА ДУШИ С БОЙНАТА АСТРА 1.6i.ЗА ДА СПЕСТИМ ВРЕМЕ, ВМЕСТО ДА ОСТАВИМ КОЛАТА В СЕЛОТО/КАКЪВТО БЕШЕ НАЧАЛНИЯ ПЛАН/, РЕШИХМЕ ДА СЕ КАЧИМ С НЕЯ ДО ХИЖАТА.КАТО ПРИСТИГНАХМЕ ГОРЕ И Я ПОГЛЕДНАХ, НАПРАВО МИ СЕ ДОПЛАКА. ЦЯЛАТА ИЗДРАНА ОТ ХРАСТИТЕ А АСФАЛТОВОТО ПОКРИТИЕ ОТ ДОЛНАТА СТРАНА НА ПОДА БЕШЕ НА НЯКОЛКО МЕСТА ОСТЪРГАНО ОТ КАМЪНИТЕ ДО МЕТАЛ.НЕ БРОИХ КОЛКО ПЪТИ УДАРИХ ГЪРНЕТО, АУСПУХА И ПРАГОВЕТЕ.ПЪТЯ Е ОКОЛО 40 МИН. НО Е КОШМАРЕН.А ОТ РУСАЛКА ДО ХИЖА ТЪЖА Е МНОГО ПО ХУБАВ. НО КАКВО ЩЕ Е ТОВА УДОВОЛСТВИЕ ОТ ПЛАНИНАТА, КАТО Я КАЧВАШ С КОЛА. ТУЗАРСКО-СНОБСКО.
ИНАЧЕ КРАСОТИТЕ ПО ПЪТЯ ЗА БОТЕВ СА НЕОПИСУЕМИ.ВЪРХТ Е КАДЕМЛИЙСКОТО ПРЪСКАЛО, КЪДЕТО СТОЯХМЕ ЦЯЛ ЧАС, ЗАЩОТО СЕ КЪПАХМЕ.КРАСОТА И УДОВОЛСТВИЕ-НЕЗЕМНИ.НАСТРОЕНИЕТО РАЗВАЛЯТ САМО "ВОЛНИТЕ ЕЗДАЧИ" С МОЩНИТЕ СИ МОТОРИ, КОИТО ВИ ЗАСИПВАТ С ПРАХ И РОВЯТ ПЛАНИНСКИТЕ ПЪТЕКИ. ЗАЩО ГИ ПУСКАТ В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК, НЕ ЗНАМ. АКО ИСКАТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО МАРШРУТА,МОЖЕ ДА МЕ НАМЕРИТЕ НА 088655514. ДИНЕВ

Архивен коментар.

Tozovak 13 Oct 2009 08:31 PM
Не смятам, че е това което е описал колегата е точно така.Пътя не е от наи добрите но все пак всичко зависи от задкормилното устроиство.Мога да ви информирам ,че с кадет,корса,ескорт,ауди-80 и варбург съм се качвал без проблем до там.Лощият път е само в началото непосредствено след селото после е ОК.Нещо повече,от там през х.Тъжа може да се качи и "Ботев" но това го препорачвам само на колегите с добра подготовка и то само през юли и август.

Архивен коментар.

сем. Попови 06 Oct 2008 03:24 PM
Посетихме хижата на 06.09.2008.Пътуване до хижата от с. Тъжа, само с джип или пеш.Изкачването от селото до Русалка е около 2 часа.Сградата е вдобро състояние, а хижаря Димо е много свестен.На тази хижа не се чувстваш натрапник и нежелан.Благодари ти Димо за доброто посрещане, надяваме се да се видим пак.
сем. Попови

Архивен коментар.

Tozovak 24 Jan 2009 01:22 PM
Хижата е чудесна. Пътя става и за лека кола стига да е малко по височка, уменията на водача също са от значение.И ако все пак не успеете колата може да се остави в някоя къща в с.Тъжа аз винаги така правя,хората са много добри.От края на селото през ливадата и после по патеката е 3часа до горе.
Весело прекарване.

Архивен коментар.

tozovak 24 Jan 2009 01:33 PM
С варбург,кадет,корса и ауди80 съм се качвал.Които не може да кара да ходи пеш.

Архивен коментар.

Ани.Ц. 01 Feb 2009 06:46 PM
Който,обича планината и не е посетил Бапското пръскало,не е гостувал в х.Русалка,не се е смял на шегите на Димо Мичев и не е вкусил от чорбите и баницата на Надка Мичева,той е пропуснал невероятно изживяване!
Всеки свободен уикенд,там се чустваме прекрасно.
Благодарим Ви,за грижите и вниманието с което ни обграждате.Бъдете здрави и щастливи!

Архивен коментар.

зимно 13 Feb 2011 02:15 AM
сега зимно време работи ли тази хижа.
пеша от село Тъжа зимно време колко е реално пътя с по-спокоен ход за туристи посещаващи за първи път. Каква е маркировката, можете ли да опишете характерни места по пътеката и време по които да се следи как се движи очвек спрямо описание. благодаря

Архивен коментар.

Петър Драганов 02 May 2009 01:27 PM
Снимката, която се отваря от линк-а за Бабското пръскало, всъщност е на Кадемлийското пръскало

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2009 12:41 PM
а някой би ли ми казал на тази хижа дали ими обхват на телефоните и на кои оператори.

Архивен коментар.

стоян петров петров 31 Aug 2009 05:46 PM
На х.Русалка има покритие от всички мобилни оператори.Пиятно изкарване там и много поздрави на хижарите

Архивен коментар.

Краси Петров 27 Oct 2010 09:40 AM
На 24 и 25.10.2010г. бях там. Домакините са страхотни хора а атмосферата вътре до голямата печка е много уютна! Много приятно място на което винаги си заслужава да се завърнеш!!!:-)

Архивен коментар.

кавалка 24 Mar 2011 12:52 PM
Здравейте. Интересува ме можем ли да се качим с кола? Ако не можем,има ли къде да я оставим в село Тъжа? Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Mar 2011 09:27 AM
Да, може да се качите с кола до Русалка. Има един-два участъка от пътя където е по лош, но се минава.

Архивен коментар.

кавалка 31 Mar 2011 12:16 PM
Здравейте. Търся телефона за връзка с хижата. Благодаря за информацията.

Архивен коментар.

jelio 07 Apr 2011 08:36 PM
pishe go gore

Архивен коментар.

Краси 03 Jun 2011 08:19 AM
Ето актуални телефони на х.Русалка -Димо Мичев

0887 787 693
0899 139 994

Архивен коментар.

Elgin 11 Dec 2011 07:58 AM
С кола се стига чак до хижа "Тъжа", стига да е по -високопроходима, но и с нормални става поне до хижа "Русалка" или Кадемлията-водопада. Има 2-3 места над село Тъжа , където само може да закачи колата отдолу инак няма проблеми. По-бавно и става!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Dec 2011 07:37 PM
ЕДНО НЕЩО НЕ МИ СТАНА ЯСНО - КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА "ХОДЕНЕТО" НА ХИЖА С КОЛА?!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2012 04:38 AM
за да не морят краката,ползват колата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2012 04:38 AM
за да не морят краката,ползват колата.

Архивен коментар.

Elgin 11 Dec 2011 07:31 PM
Приятно място, хубави хижари, топло за отдих, днес еднодневно направихме село Тъжа-х Русалка и обратно...перфектно време и благодарности на Димо и съпругата му, супер си е на "Русалка".

Архивен коментар.

boyar 08 Feb 2012 10:32 PM
Здравейте! На 04.02.2012г. посетихме хижа Русалка. Имахме намерение да продължим ако не на същият на следващият ден към хижа Тъжа но времето не позволи да осъществим първоначалният си план. Имаше една група от столицата които тръгнаха към хижа Тъжа но след минаването на половината от пътя се наложи да се върнат поради влошаване на времето и обстоятелствата. Бяха в хижата към 21.00 часа. Веднага им се осигуриха топли напитки и супи. Печката беше на 6. Много добре си изкарахме. Много благодарности на Димо и Надка за доброто посрещане. Поздрави от Сливен…

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jun 2012 02:24 PM
От м. май 2012г. в хижата има интернет WiFi

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2012 01:30 PM
 Здравейте. Искаме да посетим хижа "Русалка" в края на юли. С автомобил възможно ли е да се качим-с нас ще има трудно подвижен човек. И телефоните актуални ли са? Благодаря!

Архивен коментар.

Elgin 22 Jun 2012 10:51 AM
Възможно е с кола, но да е малко по-високопроходима...има 3-4 места дето може да закачите камъни по пътя....телефоните на Димо и жена му актуални..скоро бяхме там!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2012 09:07 AM
Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2012 04:50 PM
Хижарите са с ужасно държание към НЯКОИ посетители.. Щом нашата група пристигна в хижата, хижарката започна да крещи и да се оплаква, че ние 15год. деца сме били пикльовци и пикли.. още от самото влизане в хижата ни посрещнаха 3 кучета, 2 от които бяха пуснати в столовата и кухнята, и около 10 котки... ужасът не свършва тук.... При влизането в стаите, по стените лазеха какви ли не буболечки, а по-късно при разгъването на чаршафите и одеялата плъзнаха други буболечки и изпадаха тревички, което беше знак, че нищо не е тупано. На следващия ден, когато тръгвахме.. не си оправихме леглата и хижарят влезе по стаите и ни се разкрещя какви туристи сме били ние щом едно легло не сме можели да оправим?! Откога да си турист се определя по това дали си си оправил леглото или не? УЖАС

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2012 09:47 AM
Здравейте!От дълги години посещаваме това място!В началото всичко беше прекрасно!Впечатленията от хижарите също!Димо е прекрасен човек,шегаджия , гостоприемен,сърдечен човек!Нооооооооо,за хижарката ...възмутена съм!!!!!!!!!!!Напоследък се забелязва едно властване,едно разпореждане,диша във врата на всеки,непрекъснато се намесва за всяко нещо,без да си и искал мнението,налага си,държи се ужасно !!!!!!!!!!Освен това в хижата има кучета!!!!!!Нямам против животните и те не са виновни!Но хижарката ги допуща в помещението,където е храната!Мирише ужасно на кучета,хвърчат косми навсякъде,включително и от котки,които колко са на брой не зная!Леглата ,в които спим са постлани с одеала,които са засипани от кучешки косми!ЧаршаФите,които хижарката дава ,са под всякаква критика!Просенени и на дупки!Дълбоко се съмнявам ,че ще продължим да ходим там!А и се забелязва отлив на хора от там,като се има в предвид,че преди години беше претъпкано!Хижарката се възползва от оставената храна там от туристи и я продава на следващите посетители!Супите и са разредени с вода от остатъците на хората преди това ,после други се хранят срещу заплащане,досущ като на ресторант!Непрекъснато следи хората и им досажда ,като си налага мнението безпардонно!питат се,защо няма вече толкова туристи????И повярвайте,не е виновна кризата!!!!!!!Просто държанието на хижарката отблъсква хората!Това е моето мнение!Иначе Димо си е супер душа!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Feb 2013 03:56 PM
Ходихме наскоро със семейството ми,двама от нас се заразиха с краста,както се оказа по късно.Не се очудвам,мръсотия цари в хижата.Заразата най вероятно е в резултат на цялата нечистотия!Кучетата,които ходят навсякъде,хижарката която пробутва храната на който и падне,че и дезинтерийка може да лепне някой...кошмар.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2012 09:23 AM
Здравейте!Съгласен съм с казаното относно хижарката Надка!Моята съпруга и аз също сме възмутени от нахалното и властно отношение,от кучетата ,които буквално си навират муцуните в съдовете от които се храним!Жалко за прекрасната природа!Иначе хижаря е готин човек,добродушен и отзивчив!Пътя е ужасно разбит !Внимателно карайте!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Dec 2012 09:39 PM
Айде оплачете се на бат`Бойко да ви Хасвалтира пътя,на EVN да прекарат ток и на "четири лапи"да дойдат да обзпаразитят, кастрират и маркират кучетата!!!Аман от мрънкащи атомобилисти по хижите!
п.п.ии-карайте ФнимателнУ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jan 2013 02:04 PM
бай димо е супер човек дае жив и здрав

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2013 05:44 PM
Хижарите са хора естествени. Ще Ви посрещнат без да гледат на Вас като на левчета. Няма да си отидите с чувство,че сте биле в канцелария.
Архимандрит Сава

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2013 05:44 PM
Хижарите са хора естествени. Ще Ви посрещнат без да гледат на Вас като на левчета. Няма да си отидите с чувство,че сте биле в канцелария.
Архимандрит Сава

Архивен коментар.

Мирослав 29 Aug 2013 11:58 AM
Не разбирам коментарите на хората които са недоволни. Решихме че хижата добра отправна точка която да бъде изкачена в петък вечер

след работа. На тръгване от село Тъжа никазаха други туристи че хижата била в ремонт. Ние имахме палатка така че решихме все пак да

се качим. Пристигнахме в хижата по тъмно. Хижарите бяха седнали на масата с още няколко човека. Нямаше и следа от ремонти. Каква е

работата - бившия телефонен номер на хижаря Димо сега е собственост на неизвестен човек който отговаря каквото му скимне за хижата,

на пример че е в ремонт. Така че имайте това предвид и звънете и на другите телефони. А хижарите не посрещнаха повече от добре.

Настаниха ни на тяхната маса почерпиха ни от тяхното ядене и пиене. Страхотни хора

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2014 07:55 AM
Мнооого добра хижа, на много хубаво място. Хижарката Надка е много разтропана и печена, предостав ти всички възможности и ти и помага да си направиш каквото искаш, обяснява ти за местностите и природата наоколо. От хижаря нямам впечатление, почти не го видях. На всичко отгоре нощувката е евтина.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2016 04:47 PM
Подминавайте х. Русалка и ползвайте х. Триглав. Разликата е от небето до земята и в обслужване, и в чистота, и в отношението на хижарите към посетителите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2015 01:07 PM
Хубаво място. Бяхме уикенда горе 33- ма. Част от групата стигна до Кадемлийско пръскало-партина,никакви следи,нагоре здрави навявания. Красиво,снежно /20-50 см/. Готини хижари Димо и жена му.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Mar 2015 08:47 AM
Здравейте, търся трак на маршрута х. Русалка- х. Мазалат.

Архивен коментар.

fena73 31 Mar 2015 08:57 AM
През х.Тъжа или през Голям Кадемлия??Всъщност и двете пътеки ги има и на двете гпс-карти...

Архивен коментар.

Атанас Дубаров 31 Mar 2015 10:33 AM
Пътеките са маркирани много добре и няма нужда от GPS, ние се справихме супер лесно само двама човека, въпреки, че на Русалка ни казаха, че прехода е 10-12 часа?!?! - нямаше такова нещо, за 6 го взехме. От Русалка следвате макадамовия път, който води до местност Смесите (наляво се тръгва за х. Тъжа покрай река Тъжа, отдясно има база на МВР и гора) пътят продължава през гората и излиза на главното било, оттам стига до Голям Кадемлия, но вие ще видите табелите за Мазалат много преди пътят да завие за Кадемлията. После следвате маркировката и през връх Росоватец - резерват Пеещи скали, връх Корубашица и излизате през една малка гора на Мазалат. Между другото маршрутът е уникален заради водопадите, река Тъжа и резерват Пеещи скали. Особено есента е супер красива там.

Архивен коментар.

Захари Симов 18 Oct 2016 10:29 PM
Актуалните телефони на х.Русалка са 0887787693 и 0897974625
Хижата се ремонтира малко по малко и става все по-добре. Баните и част от стаите са нови и чисти, има храна и топла вода.
Има стара пътека от х. Русалка през Малък кадемлия до Мазалат. Тя обаче е изоставена и маркировката, която е синя се губи много. Някъде дори може да се види табела че маршрутът е затворен. Пътеката се отделя вдясно от пътя на прохода на 300-400 м. след хижата като широк черен път, като за джип който тръгва нагоре в гората. През гората синята маркировка все още стои по дърветата, но след като се излезе над нея има останки само тук-там по скалите, а пътеките от животни са много и преплетени. Не може да се следва маркировка. Изкачването нагоре по нея е много по-стръмно отколкото през русалийския проход и Смесите. Най-добре е да се минава по тази стара пътека само при хубаво и ясно време, и много трябва да се внимава при слизане по нея, защото просеките често свършват на високи скали. Непроходима е при сняг и невъзможна за откриване при мъгла ако нямаш GPS.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Oct 2020 02:44 PM
Още над село Тъжа има обозначения,че х.Русалка не работи? Някой нещо знае ли? Причини или нови собственици? Затворена е с пазач.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2020 08:24 PM
До колкото знам има нови собственици и съвсем скоро ,ще отвори.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2021 06:32 AM
Фирмата, стопанисваща хижа "Мазалат" вече 14 години, с управител Георги Кръстев спечели търга за дългогодишно стопанисване на хижа "Русалка". Предстои ремонт и в най-скоро време ще отворим хижата за посещение на туристи.
Търси се хижар или семейство, което да отговарят за хижата.Телефон за връзка : 0888352693. Информация от страницата на хижата във фейсбук. Доколкото рабрах май вече работи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2021 04:43 PM
Хижата работи. Има чудесни хижари. Тече постепенно обновяване на интериора. Ще се насладите на отношение, разбиране, чистота и вкусни гозби. За тия, които отиват да се напукват като животни и да хвърлят салфетки ЗАБРАВЕТЕ И ПОДМИНЕТЕ. Стопаните са възпитани и интелигентни хора и кръчмарското поведение и изпълнения в стил "ДОЛНОПРОБЕН ХОРЕМАГ" нама да бъдат толерирани. Успех.
Анонимен посетител 21 Aug 2022 10:19 PM
Хижата работи, столовата е ремонтирана. Храната е прясна и вкусна, цените са добри, а хижарят е много мил и гостоприемен. Заслужава си да се посети!
Анонимен посетител 28 Aug 2022 11:40 PM
Бяхме там по неволя, окъсняхме за х. Триглав. Въпреки, че ни приеха в хижата, хижаря беше пиян, заяждаше се с нас, постоянно подмяташе пиянските си брътвежи от съседната маса. Двете колела които оставихме пред входа бяха насилствено сбутани сутринта от него, като в крайна сметка едното беше вече с крива джанта... Благодаря само на милата жена, която ни сипа боб, като ни обясни че няма друго, въпреки че хижаря си беше направил гуляй на съседната маса. Предполагам, че не искаше да се разправя с пияния хижар. За мен не е нормално човек да поиска вода, а отсреща да пу отговарят с къв си ти бе или нещо такова... Изобщо не ходете там.. Направо на Триглав или някъде другаде, но не и там
Анонимен посетител 11 Jan 2023 09:24 AM
Точно заради това отношение е сменен.
Анонимен посетител 27 Dec 2022 11:14 AM
Актуални телефони на хижа Русалка към декември 2022 г., когато стационарният не работи : 02 491 00 08 , +359 877 11 42 14 , +359 888 46 98 77. Моля да ги добавите към информацията за хижата.
Анонимен посетител 27 Feb 2023 08:15 AM
Почивните дни 25-26 февруари туристи от ТД "Сърнена гора" посетихме хижа "Русалка", където пренощувахме. Времето бе добро за ходене и до хижа "Триглав", но посока Кадемлийския водопад имаше доста големи снегонавявания. Приятно място е Централен Балкан, особено в този период на годината.
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box