Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Коман

xижа Коман

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Коман. Хижа "КОМАН" е невероятно място за почивка, защото е много тихо и спокойно място... точно сред природата. Тя е на четири етажа и е с капацитет 55 места. Има апартаменти, туристически спални стаи с по 2,3,4 и 6 легла. Сградата е водоснабдена и електрифицирана. Отоплява се с парно и на твърдо гориво(в туристическите спални). Разполага с бар и механа в родопски стил. Механата е много уютна с камина, а кухнята е превъзходна.
Съседни туристически обекти:
- х.Васильов - 2.30ч. по маркирана пътека.
Изходни места:
1.Село Шипково - 1.00ч. пеша
2.Село Терзийско - 2.00ч. пеша.
3.Село Калейца - 12км. по шосе.
Снимки: 1)->Николай Стойков, 2)->Светла
  
Спални места 55
Address
Телефон 0886/970859
E-mail
Надморска височина (метри) 750
GPS Северна ширина (градуси) 42.899559
GPS Източна дължина (градуси) 24.555062

Коментари (65)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Apr 2013 09:25 AM
Хижата е ремонтирана и е в много добро състояние. Много приятни място и хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Apr 2013 11:24 PM
Хижата е ремонтирана и пусната в експлоатация,новия управител е вещ в занаята ,преди това е бил и хижар на хижа Незабравка и на хижа Дерменка,много вкусни гозби приготвя ,ако посетите хижата просто ей така на разходка и не си носите храна и напитки ,не се притеснявайте ,няма да останете гладни и жадни,барчето и кухнята работят !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2013 09:18 PM
Хижата е добро място за почивка. Хижаря и персонала са отзивчиви и любезни. Стаите са ремонтирани и уютни. Прекарахме един много хубав уикенд там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 May 2013 11:47 PM
И как се казва тоя хижар?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2013 08:12 AM
0887 806 575 - търсете Краси

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2013 08:29 AM
Прочетохме коментарите за хижата и с колеги решихме да видим на место за какво става въпрос останахме просто очаровани още като отидохме пред нея района чист и поддържан поляната окосена,а като влезнахме вътре ни посрещнаха усмихнати и лъчезарни Хижарите,обстановката перфектна чисто и уютно стаите също са на ниво дори по добри от някой хотели,а гозбите просто нямаме думи,хареса ни много и мислим по често да посещаваме това чудно местенце

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2013 08:13 PM
Преди няколко дни посетих хижа Коман и искам да изкажа възхищението си от невероятната природа, това е едно от най-прекрасните места в централна Стара планина. Хижата е обновена и обстановката е много уютна и приятна, а и чистотата е на много високо ниво. Искрени благодарности на хижаря Краси, който е много приятен и винаги усмихнат, а да не говорим колко вкусни гозби готви. Завинаги ще запазя добрите спомени от чудесната природа и топлото посрещане. Препоръчвам я на всички, които искат да си прекарат страхотно в планината.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Aug 2013 12:48 PM
Красива природа, приятна обстановка - заслужава да се види!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2013 11:53 PM
Прекрасно местенце , чисто и приветливо с много красива природа и гостоприемни хижари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2013 05:21 PM
горе написаното

Архивен коментар.

GALEN 05 Nov 2013 12:31 PM
Скоро бях за малко на хижата.Отскоро хижар е Краси,който доста години е бил на хижа"Дерменка".Маршрута за "Васильов" е супер !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2013 09:59 AM
На 10.11.2013 г. минахме през хижата. Впечатленията си ни много добри. Браво, радвам се на хората успяли да постигнат това ниво на хижата.Кухнята е страхотна, заредено е с всякакви напитки, вътре е чисто, топло и уютно отношението е приятно.Надявам се да е все така занапред. Браво хора стопанисващи тази хижа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2013 09:13 PM
Много,много хубави спомени ще ми останат от прекрасния Рожден ден на нашия приятел Тихомир,който прекарахме на хижа "Коман"!Благодаря на домакините за планинарското гостоприемство!Датите 09+10,11,2013 година са увековечени във весели снимки и клипове и ще е чудесно пак да отидем в този старопланински рай.Препоръчвам го на всички!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Feb 2014 06:07 PM
Много хубави коментари са изписани,но за 15човека които бяхме на 1.02 до 2.02.2014г. не е така.Хижата беше цялата ледена,в стаите беше 12градуса,бяхме с 6 малки деца които сме ги завивали с по три одяла и ги сложихме и с дрехите да спят,влючително и ние.В така наречената механа беше същия студ,на масите седяхме с якетата.Имаше една камина за която ни накараха да си платим дървата за да гори.По телефона предния ден хижаря Краси ни каза че за децата няма да взима пари,а на сутринта иска по 10лв. за всяко.Гарантирам ви,няма никога да ида отново на хижа Коман,измъчихме децата и нас самите.Дори по един чай не сипаха,както е обичая на всяка хижа.Казвам се Николай Енчев от Тетевен,тел.ми е 0888659642.Да не си мислите че пиша лъжи,и се крия от нещо!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2014 12:48 PM
Такова отношение при стария хижар беше абсолютно невъзможно. Използвам включването си тук да поздравя всички с вчерашния празник.
 
    Еректин Утрински

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2014 02:56 PM
Местенцето е прекрасно,лично съм се възползвал от чистия въздух и приятната атмосфера на хижара,сртахотно гостоприемство и разбиране!
Кръчмата е изключително приветлива и приятна отпускаща към незабравими моменти!Лично я ползвах и на връх НОВА ГОДИНА 2014 Страхотно е,препоръчвам!
   Карлово Стоян

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2014 12:21 PM
Ако продължават противоречивите коментари има голяма вероятност администраторът да заключи темата, както стана с хижа Амбарица.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2014 07:30 PM
Здравейте,група от Варна посетихме хижата. Останахме много доволни! Стаите са уютни,а и условията и обслужването са на ниво.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2014 10:49 PM
Здравейте планинари,този уйкенд решихме да посетим хижаКоман и да проверим на място в какво състояние се намира,защото преди 2-3 години минахме от там на път за хижа Васильов и честно казано района на хижата приличаше на сметище,но след като прочетохме коментарите решихме да проверим.Направо останахме очаровани,абсолютна чистота в района на хижата,запознахме се хижата и отвътре,честно казано доста хотели в България биха завидяли на чистота и условията на почивка които предлага базата на хижата,а персонала беше супер ,все едно ,че се познавахме от много години и сме си първи приятели.Пожелаваме им все така да бъдат гостоприемни и любезни,следващия път ще отседнем за по дълго време.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Oct 2014 06:40 PM
Искам да попитам вярно ли е на 3 часа път пеша от главния път и че с лека кола не може да се стигне? Става въпрос за зимният сезон?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Oct 2014 07:51 PM
От центъра на село Шипково са 2-3 км. Кое е главния път?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2014 09:19 PM
Здравейте,
Този уикенд бях на хижата с приятели планинари-танцьори :)
Искам да кажа едно голямо благодаря на хижаря Краси и неговите помощници :)
За топлите и чисти стаи, за хубавата кухня, за грижата за отлъчилите се от групата /ще ги чака строго мъмрене/ :)
За хората, които не са ходили там - избрахме хижата, защото искахме да отидем до връх Васильов, но да спим на място, което е удобно за пристигане и за не планинари, за да е удобно на цялата група.
От момента, в който за първи път говорих с хижаря, до последните ни минути на хижата, за нас имаше абсолютна и постоянна грижа, та даже и ни проверяваха по време на прехода и търсиха един заблудил се младеж.
Топли и чисти стаи, топла вода, вкусна и разнообразна храна, изпълниха даже и екстра кулинарните ни поръчки, широка и просторна механа. Уважени бяха всичките ни желания - да не се пуши, да има храна за вегетарианци и т.н.
До хижата лесно се стига с кола, по-висока или високо проходима направо, и най-лесно, разбира се, и приятно - пеша. От един разклон след село Терзийско е на около 3 км, като пътя минава през много красива гора. Става и за деца и за възрастни, и за планинари и за нааай-обикновени любители на уикенд разходките.
За природата там - есента бе нашарила всичко наоколо толкова красиво,от ляво като се слиза от хижата към селата Терзийско и Шипково са се ширнали едни безкрайни поляни и хълмчета, все едно си около някое родопско село, а от дясно се вижда най-живописната част на старопланинското било - от Вежен, та чак до Голям Кадемлия :)

Благодаря на всички от хижа Коман и пак ще се видим :)

Галя


Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2014 09:22 PM
Много приятно и добре поддържано място. С хубава природа и гледки.
Стаите са чисти, добре поддържани, хижарят и колегите му са много отзивчиви и симпатични.
Осигуриха ни два дни прекрасно изживяване.
Храната беше вкусна и за сметка на това - смешно евтина.

Успяхме да се качим с коли до самата хижа - изисква се известен майсторлък, пътят е горски (кал и чакъл), с коловози, но ако се кара внимателно на първа е ОК - за около половин час се стига (в хубаво време).

Препоръчвам!

Алекс Хаджидимитров
(посетил 8-9 Ноември 2014 г.)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2014 03:50 PM
Главен път Троян-Ловеч завиваш към с. Калеица /не го бъркайте със с. Калеишко ханче/ и след 12км.сте до хижата по асфалтов път има на 2-3 места по кофти участъци но се минава с ниска и модерна кола.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Nov 2014 12:00 AM
Видяхме го, ама чак там :) Благодаря ти :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2015 09:10 PM
Много е лош пътя не се заблуждавайте да тръгвате по него,най добре пеша,и внимавайте къде си оставяте колите има доста цигани в района.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2015 03:17 PM
Пеша 12км. не ми се ходи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2015 02:43 PM
Има много крадливи цигани, вярно е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 May 2015 11:26 PM
Там е страшно много цигани има

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2015 12:23 PM
Участниците в Пътуващо училище „По хайдушките пътеки” – ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян и Детски център „Смарт” – гр. София, заедно със своите ръководители, прекараха на х. Коман четири незабравими дни, изпълнени с впечатления за природата, много нови преживявания и емоции. Природата наоколо е уникална. В хижата е чисто, уютно и приятно. Домакините са гостоприемни, отзивчиви и с приятелско отношение към своите гости. Възможностите за туризъм и дейности са прекрасни.

Участниците в Пътуващото училище
                    

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jun 2015 03:05 PM
Радвам се да прочета добри думи за моя наследник.
Поздрави,
Тоз...... Ипак.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jun 2015 05:07 PM
Имат ли обхват в хижата мобилните оператори ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2015 07:43 PM
Всички оператори имат връзка на хижата. Не по всяко време е хубава, но може да се свържете.
Поздрави
Тоз... Ипак...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2015 07:28 PM
Хижа "Коман" се оказа прекрасно място за почивка! Благодаря на хижаря и на пеерсонала за гостоприемството - за вкусната храна, за отличните битови условия - чисто и уютно. Бях с 25 ученици, които в края на учебната година имаха нужда и да се повеселят, и да отдъхнат.Получи се! За закуска ни направиха мекици, които ми спомниха бабините - вкусно.Опитайте!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2015 04:43 PM
Преди 2 седмици бяхме на хижата.Стаите са чисти,хижата е много добре поддържана / за разлика от много други хижи/, а хората изключително гостоприемни - хижаря и неговият помощник.Още с идването ни посрещнаха и шофираха пред нас по целия път за да указват терена.С удоволствие отново ще я посетя.Препоръчвам я горещо на всички.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2015 05:55 AM
До всички,не тръгвайте за хижа Коман с кола път няма навсякъде е пълно с цигани !!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2015 09:50 PM
Какви цигани в балкан бе хора. Днес се прибрахме две семействя от там. Карам кола със спортно окачване и се качих до горе ! Евала за хижата и хижаря. Обожаваме да ходим по балканите и хижите, и за сега Коман ми е една от фаворитите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2015 02:53 PM
Кой е хижар сега?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Sep 2015 06:42 AM
Пътят е ужасен,с джип трудно може да се стигне до там,счупихме си колата!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2015 06:09 AM
Вижте снимките в фейса на на страницата хижа Коман 2013 и сами си направете извот с какво се ходи до там


Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2015 04:26 PM
Пише се (извод) явно хижаря е неграмотен
Повечето коментари са написани от него,личи си по всичко,а за дупките и счупената кола е съвсем вярно,и на нас ни каза така , има тук там някоя малка дупчица" а то се оказаха огромни кратери
!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Nov 2015 11:50 AM
много се радвам за вас :) Следващият път, пак да отидете с кола и пак да си я счупите ;) На хижа, с кола...вие не сте в ред :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2015 08:29 PM
Никакви цигани няма ,не лъжете , има си любезни дървари по пътя които до пет минути ти правят път , и колите никой не ги пипа , има си топла вода , чиста кухня , барбекю с дърва , ел. скари , посуда , заредени студени питиета , кафе и т.н. Стоян Комнев бил там с група на 24 и 25 08.2015г.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2015 10:48 PM
Път няма стаите са цоста занемарени и усещането за не прани чаршафи идва в повече.Хижаря е мазник който пушеше по две кутий цигари и осмърдяваше цялата механа!!!
Боби-Варна

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Nov 2015 11:55 AM
по две кутиЙ, казваш, а? :)

Архивен коментар.

Ценко Цоков 02 Nov 2015 12:11 PM
Член съм на туристическо дружество Стратеш - гр. Ловеч. На 31.10.2015 си празнувах рождения ден на хижата. Бяхме около 30 човека. Четейки някои от горните коментари, се чудя как е възможно да пишете не верни неща.
1. Стаите са чисти с изпрани чаршафи. Всяка стая има баня, тоалетна и са чисти. Много хижи съм обиколил и заявявам смело, че тази хижа ма най-добрата леглова база. Нови, удобни и най-важното НЕ скърцащи легла.
2. Вътре не се пуши, но ако групата иска се съгласяват хората.
3. Път има, да в лошо състояние е, но ние отидохме с 2 джипа и 4 коли. И в крайна сметка към хората които ги мързи да ходят, пред Коман пише ХИЖА а не ХОТЕЛ. Хижа до която се стига по асфалтов път с кола не е хижа.
4. Хижаря не опитва алкохол. Много е гостоприемен и отзивчив. Цяла нощ ни е поддържал парното за да ни е топло, нещо което се случва много рядко по хижите.

Казвам го от името на цялата група: Благодарим за всичко. Беше страхотно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2015 11:33 PM
    Това е хижа,за която научих тази седмица за първи път и имам намерение да посетя отново.Перфектен външен вид,изчистена линия, окосена ливада,цветни пейки...Очарована съм и от топлото посрещане на нейните стопани.За първи път срещам и толкова добри условия на хижа-тези граничат с хотелски услуги-в стаите е много чисто, има парно и изобилна топла вода в банята.А камината създава онзи мечтан уют,в който човек потъва и иска времето да спре... И наистина да се чуди човек как винаги е толкова вкусен боба в планината?!Браво ,момчета.Пожелавам ви най-искрено още по-големи успехи,защото сте положили огромни усилия ,за да може туристите наистина да се почустват приятно .Препоръчвам на всички приятели на планината,които не са били там все още непременно да посетят хижа Коман,чийто външен вид напълно отговаря и на вътрешността й,и на духа на стопаните й, и на красивата природа около нея.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Oct 2016 11:38 AM
Здравейте и от мен,

Бяхме това лято на хижа Коман - много добро местенце. Стаите са хубави, с големи тераси и прекрасна панорама. Навън си изкарахме маси и цял ден стояхме на чист въздух. Разходихме се. До хижата се стига по два начина: 1-ви по който ми казаха от хижата - през село Терзийско - не го препоръчвам на хора с нормални коли като моята. Хижаря ни взе и ни качи до горе - евала на бате Краси супер е! На втория ден реших да пробвам втория маршрут - по който мислех да мина по принцип, но от хижата ме разъбедиха, че там е по-зле. Та минах през село Калейца и след това 12 км по едно тясно шосе, но достатъчно място има ако се засечете с някой да се разминете. Има на 3-4 места малко по-екстремни участъци, но при правилно захождане няма да имате никакви проблеми щом аз с бмв минах, а то не е никак високо даже. И така се стига до кошарите, където можете да си оставите колите. Там има обчари, които си живеят постоянно там и големи кучета, които ще пазят колите. От там нанатък продължавате пеш нагоре до хижата(около 300-400м). И това е...ние си изкарахме невероятно. Благодаря още веднъж на хижаря Краси и неговия помощник!

С пожелания за нови срещи!
Мехмед Мехмедов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Dec 2016 02:21 PM
Новия телефон за връзка с х.Коман е: 0886102089

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Dec 2016 08:53 PM
Включва се тел. секретар натози номер.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Dec 2016 09:47 AM
ПРОБВАЙ НА ТЕЗИ 0897617369 0887806575 - КРАСИ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2017 09:27 AM
Хижата не работи,последните наематели я съсипаха!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2017 10:40 PM
Това някаква шега ли е?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2017 12:54 PM
Кой ги измисля тези глупости че не работи не е спирала

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2017 02:07 PM
Хижата е добре поддържана и оютна много спокойно местенце

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2017 06:23 PM
Хижата е във перфектно състояние!Хижарите са много учтиви и добри хора.Всичко е страхотно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2017 09:35 PM
Този уикенд бяхме там..Хижата си работи,много е приятно,топло ни посрещнаха,чисто е и топличко има си всичко..Относно хижара,е много добра преветлив и разбран..Много хубаво си изкарахме и отново ще посетим тази прекрасна хижа....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 May 2017 09:38 PM
Не се и съмнявам, че е много Оютна... Честит празник на Българската писменост и култура!
Поздрави от един от предишните хижари: Тоз..... Ипак...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jun 2017 03:20 AM
Страхотно местенце за отдих.Невероятен персонал,уютна обстановка и много добра база за почикка

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jun 2017 12:01 PM
Хижата е много чиста и уютна!Хижаря приветлив и гостоприемен.Мястото прекрасно !Стига се с кола.Пътя не е идеален , но става.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2017 03:41 PM
Кой е хижар сега?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Feb 2018 03:12 PM
Не знам кой е хижар, но като му се обадиш да го питаш дали е горе се хили неадекватно и след това затваря.Говоря за първия телефон от информацията за хижата. Другите два се изключени.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2019 04:55 PM
Чудя се какво имате в предвид под неадекватно, възможно е любезноста му да ви се е сторила, неадекватна. А относно затварянето дали ви е дошло на ум че човека е в балкана и може да няма покритие, и да прекъсва?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2021 11:24 PM
Анонимен посетител 04 Oct 2023 09:39 AM
Хижата от скоро има нов хижар, но още не е работеща. Навярно до месец време ще отвори врати. Дано нещата се получат и потръгнат и бъде едно хубаво и приятно място за отдих.
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Навигация
Facebook Like Box