Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Свищиплаз

xижа Свищиплаз

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена е в м.Малка поляна, в югозападното подножие на вр.Михаля. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 57 места с етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е с печки на ток и на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка.
Съседни туристически обекти:
- вр.Свищи плаз/1888м./ - 1.30ч.
- х.Кашана - 3.30ч.
- х.Паскал - 1.30ч.
- х.Момна поляна - 4.45ч. през седл.Гроба или 3.30ч. край извора Конски кладенец.
- х.Планински извори - 4.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Гр.Златица - 3.00ч. по маркирана пътека.
2.Гр.Етрополе - до седл.Кашана - 18км. по асфалтово шосе и още 3.30ч. пеша по маркирана пътека.
3.С.Ямна - 5.00ч. по маркирана пътека.
Снимки: 1)->Краси Василев, 2)->Жоро Бонев, 3)->Александър, 4)->Емилия
  
Спални места 57
Address
Телефон 0885 437 677
E-mail
Надморска височина (метри) 1475
GPS Северна ширина (градуси) 42.765793
GPS Източна дължина (градуси) 24.147786

Коментари (72)

Архивен коментар.

митака 21 Apr 2006 06:27 PM

как е маршрута златица-свищиплаз-моминаполяна-вежен-ехо-чифлика, в смисъл красив ли е? добри ли са хижите? моля за мнение, ако някой го е минавал в този вариант. поздрави.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Била съм поотделно на "Вежен" и на "Ехо". Много е красиво, струва си! Но не знам сега дали може да се минава. През лятото реалистичното време за минаване е 3,5 часа. Предполагам все пак по зимната маркировка... Под върха Вежен има един огромен улей, лавинарник страшен. Чувала съм, че по него се свлякла лавина, дълга 15 км преди 25-30 години. Казват, че това била най-дългата в БГ. Успех, ако ще ходите!

Архивен коментар.

митака 21 Apr 2006 06:27 PM

благодарности за инфото ще пиша като се върна

Архивен коментар.

dak_evil 22 Oct 2006 10:53 PM
Супер яка и евтина хижа! Хижарите са народни хора. Отидете, няма да съжалявате. А природата... просто невероятна!

Архивен коментар.

алекса 15 Oct 2008 05:11 PM
здрасти искам да те попитам какви са цените там... пиши ми на имеила shoko3@abv.bg molq te

Архивен коментар.

Наталия 07 Nov 2007 02:19 PM
Хижата е страхотна! Аз бях бременна с второто си дете, когато прекарахме Новата 2005-та година там. Хижата беше в много добро състояние, а празникът ни незабравим! При първ възможност ще заведа децата на това приказно място! /Никола 4г 5мес и Яна 2г и 6мес/

Архивен коментар.

Баирхаймана 27 Mar 2008 07:10 PM
Понеже обичам да зная къде ходя и какво гледат очите ми, ще опиша произхода на името "Свищиплаз". Павел Делирадев обяснява, че "то е получено от глагола свищи/реве, свири/ и плаз/естествен улей, пързалка/. Т. е. плазът на върха свищи от ветровете. Според проф. Йордан Заимов, занимаващ се с топонимия, името на върха е прилагателно от съществителното свещ - свещи. Посочва и други подобни имена на върхове - Свещника при с. Пирин, Мелнишко, Свещник при Делчево, Гоцеделчевско, Свещари при с. Елешница, Петричко и др., а плаз - улей, по който спускат трупите да се плъзгат. Надявам се, че ви беше интересно. Баирхаймана

Архивен коментар.

Александър 13 Aug 2008 02:06 AM
Хижарите са добри хора, казват се Георги и Мария. Хижата е на възлово място, но е много затънтена в гората и няма маркировка към нея, има към някаква стара хижа, която не работи, но и до нея се губи. Ако не познавате местността има голяма вероятност да не я намерите, особено ако идвате от към изток. Аз пристигнах през нощта и едвам я намерих в гъстата гора с помощта на хижарите и въпреки управниците на Златица, които са оставили хижата без ел. ток и в тъмнина, агрегата май бил откраднат. Хижарите се трудят в условия, в които много хора биха се отказали. Иначе е хубаво и гледката към връх Свищиплаз - 1888м. н.в. и от него си струва. Поздрави разбира се за хижарите, техния син и неговия приятел от доктора, на когото помогнаха, те занаят на кого.

Архивен коментар.

пътуващ 29 Aug 2008 01:02 PM
Искам да попитам някой има ли телефон на сегашните хижари. Дали се посещава много хижата или има шанс при неоткриване на хижарите да има места за спане за към 10 човека. Дали готвят или да си се носи храна. То че ще се носи ще се, но да се знае в какви количества.
Пътеката от Златица дали е ясна.

Архивен коментар.

Теодора 17 Sep 2008 10:38 AM
Новият телефон на хижарите е 0889316475,хижата е много хубава.

Архивен коментар.

хижарите 17 Sep 2008 10:45 AM
НОВИЯТ НИ ТЕЛЕФОН Е 0889316475-МАРИЯ И ГОШО.

Архивен коментар.

Lu4o 22 Nov 2008 04:56 PM
Искам да попитам дали може да се иде с кола до хижата?

Архивен коментар.

Александър 12 Jan 2009 09:19 PM
Много поздрави и за много години от доктора от Плевен, на когото помогнахте да ви намери през нощта на 09 август 2008 и на когото чичо Гошо му почисти и обувките на сутринта. Надявам се да се видим пак през тази година.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2009 10:59 AM
Посетихме хижата в събота и неделя - уютно и чисто, времето беше чудесно, хижарите Георги и Мария са гостоприемни и любезни, много добре ни посрещнаха, хубаво си изкарахме.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Apr 2009 01:09 PM
колко струва парите за 2 дена

Архивен коментар.

теодора 22 Jun 2009 11:37 AM
хижата работи нон стоп телефона е 0889316475,много е хубаво,заповядайте.
поздрави!
Мария и Гошо-хижарите

Архивен коментар.

Ивелин Минков 06 Aug 2009 09:11 PM
Хижата си струва да бъде посетена.Мястото е много хубаво.Зле обаче е маркировката към хижата.Ние не видяхме лятна маркировка идвайки от хижа Момина поляна само стълбова/зимна маркировка/.Накрая се получи така ,че бяхме сигурни че хижата е някъде наблизо но се въртяхме по баирите наоколо докато я намерим.Накрая,хората които беряха боровинки в района ни упътиха.Хижата е била на около 500 метра от нас но скрита от дърветата и ние не я виждахме.После открихме една табела която ни сочеше посока надолу по едно нанадолнище през клек и без пътека и така стигнахме до хижата.Въпреки всичко това хижата си струва да се посети.

Архивен коментар.

Пробвал 27 Oct 2009 05:19 PM
Без да претендирам за спортни умения ми се струва, че времето 1,5 часа до връх Свищи плаз е мерено от върха към хижата. Отдолу нагоре времето е повечко, примерно 2-2,5 часа. Едно от местата, където може да има леко объркване в посока от хижата към върха, по летния път, е при едни останки от сгради. Там пътят се обръща за много кратко нагоре или грубо казано от запад на север.

Архивен коментар.

bybinkyy 24 Nov 2009 04:27 PM
Някой може ли да ми каже колко е нощтувката на човек??

Архивен коментар.

Д 31 Jan 2010 08:10 PM
Току-що слизаме от Свищи Плаз. Хижата е страхотна, но....малко занемарена, ток няма, свещи-да, и отопление логично- от близката горта.
Като цяло на планинар човек това не му прави впечатление, ние си изкарахме чудно, но моля се следващия път да я заваря в по-добро състояние, защото както казах струва си пътя до там...
Поздрави..

Архивен коментар.

Д 31 Jan 2010 08:11 PM
Току-що слизаме от Свищи Плаз. Хижата е страхотна, но....малко занемарена, ток няма, свещи-да, и отопление логично- от близката горта.
Като цяло на планинар човек това не му прави впечатление, ние си изкарахме чудно, но моля се следващия път да я заваря в по-добро състояние, защото както казах струва си пътя до там...
Поздрави..

Архивен коментар.

Ло 25 Jul 2010 07:30 PM
ВАМО

Архивен коментар.

свищи плаз 01 Aug 2010 07:44 PM
хижа Свищи плаз е в доста окаяно състояние. А за хижаря Кольо-просто нямаме думи-посрещна ни пиян и започна да досажда с несвързани приказки и с нахалното си поведение-непрекъснато искаше цигари. Ток в хижата няма-на генератор, който ако другарят Кольо - така пожела да го назоваваме благоволи ще пусне за 2-3 часа-бензинът се е изпарил???. Добре че имаше 2-3 мъже, които независимо, че пиха заедно с Кольо и после спаха в хижата, нацепиха дърва за камината. Вода има само в тоалетната. Прогонил е и туристите от КОМ-ЕМИНЕ, като не им е пуснал генератора сутринта, а те тръгват в 4 часа-а времето беше доста лошо-като слязоха в хижа Паскал-всички бяха мокри до кости и чак не повярваха, че чаят, който им предложи Тотка е безплатен! Тъй като хижата се стопанисва от община Златица, нека да не назначават пияни хижари, които прогонват желаещите да посещават средна Стара планина. Въпреки неадекватното поведение Кольо беше единственият хижар, който издаде документ за нощувката ни - нито на Паскал, нито на Кашана и Мургана получихме документ. За Кашана искаме да изразим възмущението си от хижаря, който така и не се появи, а съпругата му дойде даде ни ключове и си замина. Настаниха ни в бунгало с влага и мухъл в стаите и дори не ни дадоха чаршафи, като ни казаха че има одеяла и че не са им изсъхнали чаршафите, което си е абсолютна лъжа-никой не беше спал предните дни в тази хижа. В същото време съседното бунгало е луксозно с чисто нови легла, но независимо че нямаше други хора изобщо не ни предложиха да ни настанят там. Подали сме сигнал в РИОКОЗ, но тъй като те нямали лимит за гориво едва ли ще се промени положението в Кашана - все пак по хижите ходят не само големи хора, но и деца-как да им обясним, че си струва заради прекрасната природа и как ще ги накараме отново да ходат в планината, а не да стоят по 24 часа на компютрите??? На Мургана положението е съвсем друго-посрещнаха ни любезните хижари - Мария и съпругът и с топъл билков чай, от билките, които берат двамата хижари. След като ни настаниха набраха гъби и ни направиха салата от гъби. и тази хижа не е нова, но си личи отношението на Мария - чисто и приятно. Има ток и топла вода, а сега се ремонтират стаите в бунгалата. Има прекрасна камина-барбекю и беседка. В нито една от хижите не се предлага храна, независимо, че има път с превозно средство до всички хижи. Нека тези, които стопанисват хижите се поучат от хижа РАЙ-независимо, че до там път за МПС няма, с коне се доставят до хижата всякакви продукти-а жените, работещи на хижата берат билки, от които правят ароматен планинки чай.Тук има и топла супа и скара и сладки изкушения, и безалкохолни напитки, бира и т.н. Поздравления за хижа РАЙ!!!

Архивен коментар.

сем.Стефанови 27 Mar 2011 08:44 PM
Хижа Свищи Плаз!Не е лошо,но няма ток,връщаш се 100 години назад и 10 в ляво!ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!!!Голяма грешка е да кажете на хижаря,че имате цигари и алкохол!И се подгответе за невероятен купон....пушеци,димни завеси,песен от уловица,тъмнина и прекрасен чист въздух!
П.С. Качете се на билото,заслужава си много е красиво и ето няколко снимки от нас...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Mar 2011 10:11 AM
Иии...къде заначи са снимките :))

Архивен коментар.

Стеф 25 Jul 2011 09:25 PM
Ох, потвърждавам са Свищиплаз. Дядо Кольо е много готино пиянде, обаче хижата прилича на клоака. Бяхме с приятели там преди два дни, и понеже ни застигна дъжд, спахме на една поляна под хижата - понеже от Златица маркировка има, но никаква информация колко път остава. Доста се радвам, че ни се случи да спим на палатки, а не горе. На хижата дори няма табелка - може и да я подминеш... Тъжно. А от там гледката е страхотна и почват хубави маршрути за по билото.

За съжаление хижата не е заредена с нищо, не хранете надежди да оставате там за почивка повече от половин час.

Архивен коментар.

Elgin 08 Sep 2011 05:39 PM
Наистина пълна скръб е мястото и самата хижа "Свищиплаз". Когато за първи път бях там, лятото на 1988 година бе прекрасно и хубаво място, хижата с хижар и много посетители, все още май бе към завода между Златица и Пирдоп, отделяха се пари и бе доста добра с бани и добри стаи....обаче от 15 години поне става все по-зле, а и не става вече за спане вътре...Жалко мястото си е готино, върхът Свищиплаз е на 1,30 часа.

Архивен коментар.

meco puh 09 Nov 2011 12:22 AM
Свищиплаз вече не е хижа. Няма бани, няма ток, като няма ток, няма отопление, няма тоалетни (по-добре седнете отвън някъде), няма нормално затварящи се врати и прозорци. Питам: какво има за да кажа, че има хижа. Минах на 07 Август 2011година. Руина...!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Mar 2012 02:31 PM
От тази зима има нов хижар. Има надежда за хижата. Отбихме се група от шест човека на слизане от х. Стражата. Хижарят, Мишо, направи впечатление на сериозен човек. Започва ремонти постепенно, без да прекъсва работата на хижата. Община Златица е обещала помощ. Има и агрегат за ток.
Бойко

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Apr 2012 12:08 AM
Хижата се възражда , има вече генератор , предстои и голям ремонт от любителите на планината от гр. Златица с помоща на общината !!! Новия номер за връзка с хижата е 0885 43 76 77 хижаря се казва Михаил има вода , филтрирана при това , тоалетните са оправени , условията са все по добри . Всички които обичат планината и решат да я посетят са добре дошли , ще се радват на новостите в хижата .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Apr 2012 12:10 AM
Приятелю , време е да стегнеш раницата и да отскочиш до хижа Свищиплаз , няма да повярваш колко е променена !!!

Архивен коментар.

Elgin 21 Jun 2012 11:22 AM
Хубава новина, че една готина хижа се пооправя най-сетне. Добре е, че има нов човек и навярно са се намерили средства, за да я стегнат. Хубаво място е край хижата, върха със същото име е наблизо оттам има готина гледка във всяка посока.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2012 12:22 AM
Днес се качих за първи път от Златица до хижа Свищиплаз, после до върха и после напряко надолу пак в Златица. Пътеката е маркирана перфектно. Хижарят е страхотен! Много приветлив и оправен човек. Посреща те на масата, пита дали си ял и сипва един бобец, ама да си оближеш пръстите... пък и със сланинка вътре; държа ми сито целия ден :) И по ракийка сипва, а пари не иска. "аз съм като наркодилърите - първата доза е безплатна, та да те зарибя и пак да дойдеш"... е, аз естествено му оставих някой лев.
Човекът се е захванал да стяга хижата - има ток, нови дограми. Със сигурност следващия път ще остана и с нощувка.
А качването на върха е много приятно, отдалеч изглежда бая стръмно, но само последният участък изисква малко повече усилия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2012 09:26 PM
Хижата наистина се възражда!
Браво на новия хижар Мишо!
Човекът е сериозен и оправен и има много планове за хижата. Сменена е дограмата, има ток, вода, душове. Спането е евтино, а човека е толкова душевен и гостоприемен, че няма как да не ти се прииска да му оставиш някой лев в повече. Яденето също е вкусно. Каквото си поръчаш, хората ще ти направят (дъщерята на Мишо ни сготви невероятна супа).
Дано да се отпуснат пари от общината, та да може да се обновят постепенно и останалите неща.
Мястото наистина си заслужава! А каква гледка само се открива от терасата на хижата! Красота!
Пожелавам на всеки, който има възможност да посети хижата!
Мястото е подходящо не само за пешеходен туризъм, но също така и за велосипеден!
Телефона на хижаря Мишо - 0885437677, хижата е отворена през събота и неделя (през останалото време, по заявка).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Sep 2012 09:47 PM
От Мравката : Страхотно чувство предизвика в мен това което видях при стъпването на хижа "Свищи плаз" , невероятно то беше това че очаквах да видя разграбената и съсипана хижа а видях на пълно обновена с новата си дограма разкошна хижа , още по голямо ми бе учудването когато разбрах че има студена и топла вода , ток и нормален хижар !!! Всички , които са я отбягвали :посете те я , вече е нещо ново и нищо общо с миналите 6-8години !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Sep 2012 09:55 PM
Група та от Смолян - Пропусна ли сте да споменете , че хижата вече има ток и няма нужда да се оборудвате с фенери и свещи , има всякакви условия за туризъм и приятни моменти ..... ПОСЕТЕ ТЕ Я ПРИЯТЕЛИ ВЕЧЕ Е УЮТНО ТАМ !

Архивен коментар.

fena73 09 Oct 2012 07:31 PM
Започвам с пояснението че не сме мрънкащи и взискателни туристи-напротив-свикнали сме на всякакви условия!И все пак...
Хижата се възражда, НО суперлативите от последните коментари ВСЕ ОЩЕ са меко казано неоснователни!Заради тях решихме да сменим първоначалния си план и да я посетим-с изключение на сменената дограма и това че има вода(не знам дали имаше топла-банята беше заключена) всичко друго е на ниво"строителна площадка"!Обзавеждането и вътрешната дограма са от времето на бившия хижар Ангел от преди 6-8 години...Да не говорим че в момента на посещението хижата беше"атакувана" от 3-4 джипа ловци и "окупирана" от група тинейджъри и рокери...-решихме да продължим към х.Паскал-за нея поне знаем че всичко е ОК!
Та за всчки,решили като нас да се възползват от"благата" на Мишо(за който поне лоша дума не мога да кажа)-съвета ми е:изчакайте поне още няколко месеца!Дано напредъка е факт по-скоро!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2012 04:59 PM
nee taka kakto opisva poslednija gospodin xijata se vazrajda i tova e fakt xijara e mnogo gotin 4ovek pojelavam na mi6o dae vse taka gostopriemen i otziv4iv 4ovek posetete ja i sami 6tese obedite 4e xija sve6ti plas e edna mnogo xubava xija

Архивен коментар.

fena73 17 Oct 2012 11:55 AM
Възражда се ама бавничкооо!Айде последния господин да ми каже освен дограмата каква разлика видя от преди 5 год??
А за Мишо лоша дума не съм казал!!!Дано му стигнат силите да се справи защото,продължавам да твърдя-чака го още мноооого работа!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Oct 2012 12:40 PM
Можете ли да ми кажете колко е нощувката на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Dec 2012 06:21 PM
6 лв. е нощувката в хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2013 12:26 PM
Наскоро посетихме хижата. Липса на каквато и да било поддръжка, вони на мухъл и урина, кога за последен път е метено и мито - не е ясно...
Ремонтите са оставени насред път - тягостно впечатление правят на тоя фон фотоволтаика на покрива и алуминиевата дограма. Посред нощ отваряхме прозорците, за да се проветри поне малко стаята.....

Архивен коментар.

fena73 16 May 2013 08:38 AM
Не съм съгласен!Ремонтите вървят-може да е бавничко ама...зависи колко парички се наливат...
В хижата е чисто,дюшеците са ЧИСТО НОВИ,одеалата идват от хим.чистене и са опаковани в найлони,фото волтаичните панели осигуряват ток за цялата вечер(не като малък агрегат който да спира в 10ч.)!Е,има още мноооого работа но се чувства раздвижване и то осезателно от както бяхме там миналата есен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2013 12:50 PM
Минахме през хижата като част от маршрута Ком-Емине. Изключително доволни останахме от мястото - нови дющеци, чисти чаршафи. Изобилие от топла вода. Слънчев ток през цялото денонощие и не на последно място - много отзивчив хижар. Бате Мишо е народен човек, гостоприемен. Нахрани ни, даде ни храна и за из път, упъти ни - какво повече да иска човек. Наистина приятно място в планината е тази хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2014 12:05 PM
Има ли актуален телефон на хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Feb 2014 01:11 PM
Телефона на хижаря е 0885/437677, а не 0886/437677

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2013 12:01 AM
"посетихме" хижата на 8ми септември. Не работеше, добре поне, че имаше вода та не останахме жадни, и спахме на палатка на поляната. Хижата е още в ремонт!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2014 02:24 AM
Днес26 януари 2014год. група от 10 туристи минахме през хижата попътно, нямаше никой, но КАК може да няма поне едно отключено помещение? Имаше следи в снега от джипка, стъпки около хижата, но пък да няма къде да влезеш...Не е правилно това, Светозар Георгиев съм, от София

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2014 11:42 PM
хижата е супер и хижаря е свестен човек, когато и да отида той винаги посреща с отворени врати евала му ! Зимата излизането с каквото и да е до хижата е трудна работа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2014 05:52 PM
Бих искал да се оплача от неприемливото поведение към мен и моите приятели от страна на хижаря. Налита на бой и обижда без да бъде провокиран от никого. Лично аз се надявам, да бъдат взети мерки по този въпрос и в най-скоро време той да бъде заменен с нов! Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Apr 2014 10:09 AM
Хижарят е прекрасен човек! Чак пък да налита на бой и то без причина...доста е съмнително :) ..причина-следствие

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Apr 2014 11:27 PM
Мога да кажа само, че всеки път когато се качвам на тази хижа, той е пиян и се държи доста арогантно. Мисля, че ако той не бъде заменен с нов, хижата ще изгуби доста посетители.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Apr 2014 03:15 PM
г-н Депутате кои са твоите приятели и кои е бил пиян?
да заплашваш хора с пистолет-нормално ли е???
И ако искате да напишете нещо застанете зад думите си с името си а не постъпвайте като женски полов орган!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Apr 2014 02:51 PM
Само, че хижаря го познавам лично и мога да кажа, че той не употребява никакъв алкохол, от години е въздържател.
Така, че този който твърди, че е видял хижаря пиян е отявлен лъжец.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Apr 2014 02:39 PM
Не съм стгласна с злобните и лъжливи коментари по адрес на хижара. Човека е много съвестен и гостоприемен, винаги когато сме посещавали хижата ни е посрещал и правил всичко за нашето удобство. Бих казала, че от както той е хижар хижата процъфтява.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Apr 2014 04:46 PM
Аман от диаметрално противоположни отзиви за едно и също място! Имам чувството, че това са реклама и съответно антиреклама на хижата. А истината как да я разберем ние, обикновените туристи?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Apr 2014 12:01 AM
Бих казала-Антиподи,разни хора,разни идеали.А вие"обикновените" туристи може да разберете истината,само ако отидете на място и се уверите сами.

Архивен коментар.

Димитър Харалампиев 02 May 2014 08:02 PM
Хижата е в много добро състояние, има и ток и топла вода, всеки който я посети, ще остане с добри впечатления. В годините на зад беше доста занемарена, но това вече е минало, всеки може да се увери в това !

Архивен коментар.

Elgin 03 May 2014 07:01 PM
Хижата е ок. Навремето съм бил,когато бе на КЕМ Г.Дамянов. Бе 1987. Сетне доста години бе занемарена,сменяха се хижари. По едно време нямаше никой.Последният хижар Мишо бе мн.амбициозен. Дано пак бъде както бе. Хубава и уютна хижа!!!

Архивен коментар.

Славка Стоянова 19 Aug 2014 03:04 PM
Посетихме хижата преди месец, на 17 юли. Бяхме само ние, трима души. Хижарят го нямаше, но по телефона ни даде точни указания къде се намира ключа и ние се разположихме като у дома си. Той пристигна след около час. Запали ни печката, затопли банята, опъна ни простир и сам ни нареди дрехите да съхнат. Разказа ни интересни неща за Златица, местноста и маршрутите. Моето впечатление е, че е весел и сърцат човек този Мишо:)) Благодарим му за топлото посрещане и сладките приказки. Даде ни насоки за следващия преход към хижа Момина поляна. Настояваше да му се обадим при затруднения по пътя, очакваше се дъжд и мъгла.
Мястото наистина е много красиво, гледката невероятна! С удоволствие ще включим хижата в следващи летувания.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2014 02:26 PM
Група от пет човека посетихме хижата на 21.09.2014 г. Дойдохме от хижа Анчова бичкия през Косишки превал т.е. от изток. Четох някъде по-горе, че освен зимната маркировка по билото друга няма. Така е.Лутахме се нагоре надолу докато някъде около Атбунар / досетихме се, че е той понеже имаше доста корита и животни, които пиха вода/ не мярнахме стълбова маркировка по която тръгнахме и не след дълго, в един дол, открихме и лентова маркировка, която се изгуби малко преди хижата. Тръгнахме напред през гората, а всъщност е трябвало да тръгнем надолу покрай гората. Но хижата вече се виждаше и чуваше.Всъщност още преди Атбунар наш ориентир беше музиката, която се чуваше отнякъде. Знаехме, че на хижата има празник и за нас нямаше съмнение, че тази музика идва откъм хижата. На другия ден потеглихме право нагоре през гората и клековетеза да излезем на билото и да се върнем обратно. Ви дяхме на някаква пътека табела сочеща надолу към хижата, но всеки разумен турист доста би се замислил дали да тръгне в тази посока защото няма пътека , а гъсти туфи клекове, през които сякаш човешки крак никога не е стъпвал. Значи на нас ни помогнаха слънчевото време и музиката.
В хижата бяхме посрещнати много добре. Въпреки многото гости хижарят и семейството му успяха да намерят време и за нас.Настаниха ни и ни нахраниха. Дадоха ни и нужната информация.По едно време се притесниха за нашето спокойствие защото на хижата вилнееше някаква група ръководители от БСП, които определено не бяха туристи / докараха ги с някакъв камионо- автобус/.Забавлението им беше да слушат чалга, от тази най-циничната, като не ги интересуваше дали нарушават спокойствието на нормалните хора. Ама, че съм глупав, че къде съм видял аз политик, който да мисли за нещо друго освен за себе си. Накрая оргията завърши с "Моя страна, моя България". Тяхна си е наистина.
Аз обаче силно препоръчвам на истинските туристи да посетят тази хижа. Ще бъдат посрещнати гостоприемно от Бай Мишо /дано не бъркам името му/ и семейството му. Господ здраве да им дава!
Бай Танас

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2016 03:42 PM
Подсрещнахме Новата 2016 година в хижата.
Бяхме компанията от София.
Искам да благодаря на хижаря бай Мишо за грижите и гостоприемството!
Благодарение на неговия труд тази хижа ще се възроди.
Препоръчвам я на всички. Мястото е уникално!
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Nov 2016 11:05 AM
Актуален телефон на хижаря и постоянно ли е там?
Благодарско!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Nov 2016 04:43 PM
Тел. е съшия от инфото. Когато бай мишо е горе няма постояно охват. Бадете по-постоятелен и ше го чуйте.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2017 02:28 PM
Бяхме за Цветница на хижата и смея да кажа,че сме крайно разочаровани. Хижарят беше предупреден,че ще има група.Когато отидохме дори печката в столовата не беше запалена,чаят беше 25 цедка,за супи и прочие да не говорим.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Apr 2017 11:25 AM
Едно време бе в добро състояние. Бе на завода за електролитна мед. После дълги години бе пуста....пазач.....вътре мухъл. Не съм спал там от 1993 г. Тогава минахме от Момина поляна до Мургана оттам. Жалко. Хубаво място е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2017 12:11 PM
Няма да стъпя в тази хижа, не съм и ходила!
Обадих се за запазя места и най-учтиво питах дали има храна (като нямам претенции каква да е, дори една чорба да има) и човекът ми съобщи: "Това е хижа, а не ресторант. Ще си носите".
На мен не ми е проблем да си нося, но такъв нагъл отговор, че това е хижа, не ресторант-просто не изуми! Можеше да каже, че просто няма храна,а не да прави коментари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2017 11:23 AM
В края на м. юни тази година на път от Кашана за Беклемето поради влошаване на времето се наложи да слезем от билото и да потърсим подслон на хижата. Оказа се, че е затворена (хижарят го нямаше и беше оставил телефона си за контакт) та опънахме палатката в дворчето на хижата, запалихме си огън, хапнахме, пийнахме, наспахме се и на другия ден продължихме към Косица.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jun 2020 02:24 PM
Хижата приема ли туристи?И телефон за връзка?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2020 04:15 PM
Да, телефона е 0885437677

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 May 2021 06:18 PM
Поздравления за хижаря Георги и съпругата му Соня!Чистотата в хижата е перфектна,храната вкусно приготвена,гостоприемството...толкова добро,колкото не сме срещали много отдавна!Очаровани сме от мястото и от хижата и сме си обещали следващи посещения!Препоръчвам!!!
Анонимен посетител 10 Jun 2024 09:15 AM
Хижата е поддържана много добре и е чиста. Санитарните възли са няколко, общи на два от трите етажа и винаги има топла вода за миене и къпане. Хижарите са гостоприемни и се стараят много. Кухнята също е много добра. Ние обаче извадихме лош късмет, че в деня за размисъл (8 юни) в хижата имаше копмания от около 12 човека мъже, жени и деца, които дойдоха с високопроходими автомобили, бяха сложили трапезата на терасата пред хижата и от късния следобед до 4 часа сутринта на другия ден слушаха много силна музика (възможно най-долнопробната чалга), крещяха, издаваха на микрофона нечленоразделни звуци, биеха барабанчета и мятаха гюбеци. Имайте предвид, че може и да не спите през нощта ако посетите тази хижа. Най-добре би било да се присъедините към купона.
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box