Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Грамадлива

xижа Грамадлива

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Хижата е разположена в източната част на Тревненска Стара планина, в североизточното подножие на вр.Грамадлива. Представлява двуетажна сграда с капацитет 40 места в стаи с по 2, 3, 4 и 6 легла, с външни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. До хижата се достига по почвен път/3км./ от Прохода на Републиката. През зимата се отоплява с локално парно. На разположение на посетителите са различни спортни и развлекателни пособия, а за децата са изградени съоръжения и места за занимателни игри.
Като признание за запазена дива природа е изградената Екопътека Грамадлива, осигуряваща достъп до природни атракции и защитени екземпляри, по която в района може да се посети атрактивното езеро Мандрата, предлагащо условия за спортен риболов и барбекю. В близост до него се намира местност, където днес се издига белокаменен паметник, указващ мястото на главния лагер на отряд руски войни, разузнавачи от Освободителната руско-турска война. За отмора и възстановяване са изградени чешми, места за отдих, бивакуване, палене на огън, погледни площадки.
Местността около хижата е изключително атрактивна и изкушава туриста със своя кристално чист планински въздух, спокойствието и красотата на природата. Тя предлага различни варианти за активна почивка през всички сезони: през лятото ценителите на спокойствието и почивката могат да си организират излети през почивните дни, съчетани с разходки, събиране на гъби, горски плодове, лековити билки и редки цветя, наблюдение на различни видове животни, а през зимата има условия за практикуване на зимни спортове на намиращата се в близост до хижата ски-писта.
Организират се модул Туризъм с ученици, студентски празници, предлага се полигон по спортно ориентиране.

Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри и спокойствие, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви.

Съседни туристически обекти:
- тур.спалня на гара Кръстец - 3.30ч.
- х.Химик - 0.30ч.
- х.Предела - 1.00ч.
- засл.Бутора - 4.30ч.
- х.Ски База Грамадлива - 0.15ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: Връхната точка на Прохода на Републиката - 1.00ч. пеша по
маркирана пътека/3км. по почвен път/.
Снимки: 1)->Zlatanov, 2)->Greti, 3,4)->Чавдар Иванов
  
Спални места 40
Address
Телефон 0896/688430, 0884/332220
E-mail
Надморска височина (метри) 876
GPS Северна ширина (градуси) 42.792610
GPS Източна дължина (градуси) 25.658416
Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Навигация
Facebook Like Box