Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Рай

xижа Рай

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в южното подножие на вр.Ботев. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 120 места, разположени в стаи с по 5, 7, 10 и повече легла, с вътрешни и външни санитарни възли и умивални. Има баня. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова с 75 места и лавка.
Хижата е база за алпийски изкачвания на Райските скали/Южната стена на вр.Ботев/.
Съседни туристически обекти:
- вр.Ботев/2376м./ - 2.30ч.
- вод.Райското пръскало/124м./ - 0.30ч.
- х.Васил Левски - 4.30ч.
- х.Плевен - 5.00ч.
- х.Тъжа - 5.30ч. /през вр.Ботев/
- х.Мандрата - 5.30ч. /през вр.Ботев/
Всички пътеки са маркирани.
Изходно място: гр.Калофер - 4.30ч. по маркирана пътека от м.Паниците. От града до м.Паниците има асфалтирано шосе - 6км.
Снимки: 1)->Владимир Гергов, 2)-> Димитър Димитров, 4)-> Людмила Атанасова - Lucy, 5)->Милен Геров, 6->Лора Николаева, 7)->tskostov, 8)->Николина Матеева
  
Спални места 120
Address
Телефон 0882/966492, 0882/966493, 0882/966491, 0882/966494, 024910007
E-mail
Надморска височина (метри) 1430
GPS Северна ширина (градуси) 42.696373
GPS Източна дължина (градуси) 24.931110

Коментари (378)

Архивен коментар.

планинар 21 Apr 2006 06:27 PM

В м. Паниците може ли човек да си остави колата, имали нещо там като паркинг, хора или си е гола поляна?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Има доста сгради там, повечето са за ученически лагери. Паркинг има може да се остави за няколко дена. Парите не бяха много. По-добре на паркинг,отколкото навън.

Архивен коментар.

Боян 21 Apr 2006 06:27 PM

Ами може да си остажиш колата,не е гола поляня,но можеш!Даже и по-нагоре от Паниците може да я закараш!

Архивен коментар.

187 03 Apr 2008 09:48 PM
един приятел си забрави колата със отворени прозорци на паниците :-) никои не я беше пипал

Архивен коментар.

EDNA POSETITELKA 17 Aug 2008 04:17 AM
НЯМА ТАКИВА ЕКСТРИ, МОЙ! 22 КМ ЩЕ СИ ГИ ИЭМИНЕШ ПЕШ!

Архивен коментар.

187 19 Nov 2008 09:20 PM
забравяли сме кола със свалени прозорци никои не я беше пипнал, а и едва ли някои е забелязал...хижата е ненормална, както и джендема :-).тази година не ходих, хижата ми липсва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Dec 2008 09:30 AM
Остави си я горе до хижата, а от там до райското пръскало вече трябва да повървиш малко. Вий хора като отивате на такова място все за колите си ли трябва да мислите????

Архивен коментар.

:-D 15 Dec 2008 11:36 AM
Що бе, може човекът да иска до пръскалото да иде с нея, че и на паркинг да си я остави там. При все това и пари няма да му вземат, че и автопаяци градски няма да го безспокоят, пък от друга страна и Чочо сега го няма.. Споко и газ нагоре по букаците.
:-D :-D :-D

Архивен коментар.

Бекси 16 Jul 2009 03:37 PM
Какъв е смисълът да ходищ на подобно място с кола?!?!?!СРАМ БЪЛГАРСКА!!!!

Архивен коментар.

влад 18 Jul 2009 05:46 PM
..Някой май не чете или по-скоро не мисли като пише...Връзката кола-паркинг не е ли за момента, в който бродиш из планината, а автомобилът те чака някъде там долу и просто трябва да има някой да му хвърля едно око. Или според Вас "планинари" трябва да си оставиш колата във Варна и да стигнеш пеш до Райското пръскало?!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 May 2015 03:22 PM
много точно казано

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jun 2015 05:11 PM
Смисълът е, че не всеки живее в Калофер! Или мое би трябва да дойдем пеша от София?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2009 12:56 PM
А бе вие луди ли сте на хижата НЯМА паркинг :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2009 02:55 PM
Аз пък нещо чух, че и МОЛ ще строят до хижата в най-скоро време, за да не скучаят случайните минувачи :):)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2010 07:50 AM
Посещението на хижата си струва (заради природата). Най добре е да се отиде късна пролет заради пръскалото. Маршрута не е толкова тежък(ако е сухо), но е дълъг и с няколко кофти участъка. Ако е мокро или заснежено е по-кофти. Хора горе винаги има по много. Само едно важно предупреждение - НЕ ВЯРВАЙТЕ НА РЕЗЕРВАЦИИ!!! Ние така се опарихме и трябваше да спим по двама на легло, като тези мета се намериха някъде към един часа... Хижарят ви показва любезно една пожълтяла тетрадка, в която ви сочи, че вашето име го няма и вдига невинно рамене. Имаше и други групи като нас. Ако времето е сухо условията за палатки са добри, така че вземете си една-две за всеки случай. Бирата горе е 2лв. Другото, което лично мен ме подразни беше, че като се опиташ да ползваш вътрешната тоалетна ако те види хижарят ти казва, че тъкмо ги е измил, та затова да отидеш на външните... абе спокойни хора са това хижарите. Вярно, че при него се сипят всеки ден и може и да му е писнало ама той си е избрал тази работа, не е там насила.
За по мързеливите и хората със свръх тежък багаж има коне с водач, които можете да наемете да качат вас и топвара ви.
Относно прехода - изкачването с повечко почивки в хубаво време 5.5-6 часа, слизането при същите условия - 4.5-5 часа. Пътеката до горе е перфектно маркирана и обозначена, така че няма как да се изгубите, има доста пейки и кътчета за отдих, няколко чешми по пътя, както и доста пейки - което внася доста цивилизация в прехода (предпочитам малко по-диви места).
Ами успех на всички запалени по туризма и българската природа.

Архивен коментар.

fidelio 16 Jun 2013 08:01 PM
На 16 юни 2013 г.слизайки от хижа Рай в местността Паниците намерихме десетина автомобила с откраднато гориво, включително и нашия автомобил.След разговор с местните в Калофер разбрахме, че това се е случило и миналата седмица.Оказа, се че в Калофер няма полиция и че ако искаме да се оплачем трябва да подадем жалба в полицейското управление в Карлово.Засъжаление ние нямахме нито времето нито нервите да се занимаваме с бюрокрацията в нашата Родина.Така, че местността Паниците вече не е сигурен паркинг за изходна точка към хижа Рай.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2013 03:36 PM
На 21 септември бяхме там. Оставихме автомобила на една поляна преди да пресечем реката. Имаше 2-3 коли само. После видях, че може и по нагоре към вилите и бунгалата да се паркира, пък и има хора, но не ми се връщаше да я местя.
След около 5 часа се върнахме, поляната беше пълна с автомобили и нищо не беше пипано.
Спокойно може да паркирате там, постоянно идват и заминават хора, оживено е, и мисля, че няма опастност от посегателства.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Сега се връщам от Балкана и не мога да не споделя впечатленията си. Природата наистина е райска, но отношението на хижаря Чочо наистина е джендемско. Много хижи съм обиколил, но такова гонене на туристи не съм виждал. След като два дена въпросния "чочо" казваше, че места няма и никой турист на не припарва в района вечерта цяло спално помещение с около 20 места беше празно. В столовата имаше една пиянска компанийка, която явно много му допадаше. Не че имам нещо против пиенето и веселбата, но пияството и освинването не ми е приятно. Явно "чочо" не мисли, че е в задълженията му да не допуска такива свинщини, които неговите хора трябва да чистят на сутринта. Следващата вечер спах на Добрила и видях разликата в обслужването. Дай боже по-скоро тези чочовци да изчезнат от хижите.

Архивен коментар.

Мая 21 Apr 2006 06:27 PM

Напълно съм съгласна с мнението ти за хижаря, да не говорим за организацията в кухнята. За съжаление в доста хижи, хижарите не са планинари, а търговци и печалбари. Хората на върха бяха далеч по-гостоприемни. Благодаря на човека от метеорологичната станция на върха, мисля че се казваше Лазар за чая и топлото посрещане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jun 2006 09:18 AM
Последното, което може да се каже за Чочо е, че е търговец и печалбар. Познавам го поне от 15 години, когато за съжаление последно съм ходил на хижата, оттогава сме се виждали няколко пъти - на Пампорово, на х. Плевен и си е все същия... няма вече много планинари като него. По-скоро хората, които ходят по хижите, вече не са същите и имат много по-големи претенции.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jun 2006 07:12 PM
Абсолютно си прав, аман от мрънкалници... Поздрави!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2006 09:36 PM
Абсолютно вярно. За съжаление все по малко хора вече ходят в планината заради самата нея !!!!!

Архивен коментар.

ТУРИСТ 11 Dec 2006 11:13 PM
ПО-ДОБРЕ ДА Е ПЕЧЕЛБАР ОТКОЛКОТО САМСУНЯК КОЙТО ОСВЕН ДА ДА ТИ ВЗЕМЕ ПАСПОРТА И ПЕТТЕ ЛЕВА ЗА НОЩУВКА ЗА ДРУГО ДА НЯМА ГРИЖА КАКТО Е В ЕДНА ДОСТА БЛИЗО ДО РАЙ ХИЖА. А ЧОЧО ВИНАГИ ПОТДЪРЖА ЛАВКА МОЖЕ И С ЕДНА ВАФЛА В НЕЯ НО ВСЕ НЕЩО ЩЕ ИМА. А ЛЕЛИТЕ ОТ КУХНЯТА ПЪК ПРАВЯТ СУПИ А И ХЛЯБ АКО ЗАКЪСАШ ПОЧТИ СИГУРНО Е ЩЕ ТИ ДАДАТ. ТОВА НЕ ВЪВ ВСЯКА ХИЖА ГО ИМА И ТОВА ГО ЗНАЯТ ХОРА КОИТО СА ИМАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ПООБИКОЛЯТ. ТА НА ТОЗИ НЕДОВОЛНИЯТ ТУРИСТ МУ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ПООБИКОЛИ ОКОЛНИТЕ ХИЖИ И ЧОЧО ЩЕ МУ СЕ ВИДИ КАТО ФАВОРИТ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Е, хайде по-полека за хижаря. Чочо е много ценен кадър, дано да е жив и здрав още дълги години и да има повече хижари като него, които знаят как да поддържат хижа. Обаче! Трябва да се внимава с отношението към него. Стига да подходите с добро - и той така ще ви отвърне. В никакъв случай не се опитвайте да му се противопоставяте. Той не търпи приумиците на всеки турист. Все пак той е стопанин на хижата, тя дължи популярността си и на него, така че не се опитвайте да го изкарате черен. Просто подходете с добро, а ако има възможност - той ще ви удовлетвори молбата. В планината не може да се угоди на всеки, и ако има някой, чиято дума тежи в хижа Рай, това е Чочо, не го забравяйте. Така че умната.

Архивен коментар.

HBG 21 Apr 2006 06:27 PM

Абсолютно съм съгласен. Чочо направи много за да добие х.Рай такава популярност. На нито една друга хижа, макар и рядко да влизам в хижите, не са ме посрещали на вратата, когато пристигам и не са ме изпращали до вратата когато си тръгвам. Така че ... какво да ви кажа - трябва да правите разлика между хижар и стопанин на хижа. Чочо определено е от първите...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2006 06:05 PM
Ако искаш добро отношение отиди на морето, при медузите,меките китки,чужденците циганите с царевицата и строежите.Чочо е такъв защото се е нагледал на хора които не го уважават като теб.Той е един от хората които са най-способни да ти помогнат в планината.Познавам го одавна. Jua@abv.bg

Архивен коментар.

Ilio 15 Aug 2007 09:50 AM
Хижаря е смотан, две мнения няма.Питаме го аз в около 3 и кусур за места...той ми се развика че до 7 няма да настанява .Питам го пак ама д ане останем без покрив ако не да ходим към "васил лески"и тои: като съм казал да значи да,от хижа и гробище не се връща.
След нас дойдоха няколко пиански компании и до 5 бяха настанени а ние в седем го питаме за стаи.ААААААААА ама не ви ли настаних аз казва той.Ми не.В резултат на което стояхме 3 часа със тежки раници пред хижата вместо да обиколим наоколо до из пръскалото и някои от близките връхчета.Из другите хижи подочух още такива мнения.

Архивен коментар.

иО 12 Dec 2009 04:14 PM
хижаря беше доста мил като ходихме и си изкарахме супер

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2010 12:28 PM
Ха-ха-ха-ха ще се скъсам да се смея като чета изказванията. Явно че страшно много хора не са наясно с много неща. Разказвани са ми и знам много случки свързани с чочо. Ами трябва да ви кажа че ако трябва да седна да пиша, ще ми отнеме доста време. Случките са ми казани не от някакви гашници а от зрели, умни, разумни и интелигентни хора,които аз много добре познавам, знам че не лъжат и са били очевидци на случилото се. Не знам и нямам представа какви са тези хора, които пишат за този чочо с такива ласкави думи. Еми така е , и то не само в това отношение е така, ами на всякъде в нашата родна България. Най-големия боклук на нацията ни е смятан за най-големия "ЕЛИТ". Лошото и трагичното е че така ще бъде и занапред и че няма никакви признаци за оправяне. НАРОДЕЕЕЕЕЕ ????

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Dec 2011 08:51 AM
И аз имам много неприятни спомени от обслужването в хижа Рай!Името и е Рай но,като се замисля за мен беше иситнки ад..Цялата нощ се чуваха неистови крясъци и ревове от приятелска на хижаря,пиянска компания.Изобщо не мигнахме а ако не те е страх излез да се оплачеш.Но искренно сенадявам постепенно с времето,да се премажнат всякакви Чочовци от хижите!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2006 11:14 AM
На 22.07 нощувахме на "Рай", всичко беше прекрасно.
Падна се прекрасно време. На тези които се двоумят дали да ходят до “Рай” мога само горещо да им препоръчам тази дестинация. Един от съществените плюсове на тази хижа е че не е съвсем лесно достъпна – т.е. няма лифт, шосе, което филтрира до известна степен посетителите. За любителите на асфалтен туризъм в местността “паниците” къде е построено ново хотелче. Ние там си оставихме автомобила.
като се качихме имаше доста хора. Чочо е болнични ми каза жената от кухнята и май повече не й се обясняваше. В столовата имаше китара, която никой не използва – това определено беше пропуск. През нощта имаше невероятно ясно небе и Млечния път се виждаше отлично, независимо от това, че главите ни вече бяха леко замъглени от алкохолни пари. Спахме на наровете - тук имаше един сериозен проблем - не в самите нарове, а в част от присъстващите. Имаше трима хъркачи които ни разгониха фамилията. Единия за малко му се размина душене с възглавница :)
За цялата нощ набичихза дървен материал като за малко ваканционно селище.
Но какво да се прави ... имаше и една компания май от Казанлък с една много чаровна девойка дето такива стойки заемаше докато си оправяше багажа, че за малко да се наложи да пием чай от мащерка по спешност, при това психологическия тормоз продължи и навън - като видя че тримата сме седнали на пейка зад нейната като почна да се протяга - то не бяха стойки ... мъка, мъка.
Между другото, по поляните над Паниците по пътя за хижата има голямо разнообразие от билки.
Запознахме се с един симпатяга, който каза че са се хванали да възстановят заслон Ботев в добър вид. Мога само да го поздравя за начинанието.
На тръгване от Калофер, на тези които са с кола или самостоятелен автотранспорт мога да препоръчам да се отбият в рибарника на около 10 км. от Сопот посока Карлово. Прясната пъстърва е супер.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Dec 2006 08:07 PM
Това е най-готината хижа в Стара Планина.Мястото наистина е РАЙСКО!!!

Архивен коментар.

ентусиаст 16 Apr 2008 08:56 AM
Здравейте,мислим да ходим на хижа Рай в началото на май. До Паниците ще се качим с кола, някой може ли да ми кажа колко часа е от Паниците до хижата по това време на годината?

Архивен коментар.

beta 29 Dec 2006 05:19 PM
здравейте.
може ли някой който е минавал маршрута от калофер до хижа рай,да сподели за характера на прехода.колко средно продължава,трудно ли е и някои важни бележки по въпроса.става дума за летен преход.благодаря.

Архивен коментар.

нади 14 Apr 2007 01:46 PM
Моля ви, пишете колко струва нощувката в хижата и как са стаите че трябва да поостанем там около седмица.Ако знаете и актуакни телефони моля пишете.ДАли е там същия хижар, че коментарите са от миналата година?благодаря ви:)

Архивен коментар.

guchko 16 Apr 2007 07:08 PM
стаите са ОК като за хижа
най-малката май е за 5 човека, оттам нагоре вървят, леглата са дветажни.
чаршафи одеала има, всичко е чисто. цената е 7.30/калпак без книжка на БТС
отивайте и не се двоумете

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 May 2007 12:51 PM
кои от хижарите имате предвид.
Ако става въпрос за Чочо това е най готения човек които може да се намери в съвременния свят.Чочо е с голямо сърце и природно интелигентен.Така, че това което го е писъл явно не го познава и няма представа за кого какво да каже. От тук си направете извода че човека които го е писъл това съобщение

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2016 10:13 PM
Като гледам какви са грамотни тези, които го хвалят, ми се отщява. Човек който толерира пиянски простотии при условие, че човек би трябвало да отива на планина за да си почине именно от тази простотия в града, не му е мястото в хижата, камо ли да е хижар. Но така е в България - пиянството на един народ - нация в която си герой, само ако погълнеш повече ракия от другия...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2016 09:38 PM
като не ти харесва недей да ходиш....

Архивен коментар.

диди 08 Jun 2007 07:46 PM
Бях преди няколко дни на х.Рай,случих много лошо време-дъжд,бури,гръмотевици.Искам да благодаря на хижаря и хората,които работят там,за топлото посрещане(запалиха ни печката,за да можем да се изсушим,нахраниха ни с топла леща...)Горещо ви препоръчвам да посетите тази хижа,не само за доброто отношение което ще получите,но и заради прекрасната природа.

Архивен коментар.

Dimitrov 12 Jun 2007 09:51 AM
Изключително място,обстановката е добра,посрещането е топло.Хижаря Чочо ви посреща с "Добър ден".Аз бях там на 02.06.07 и 03.06.07,точно за Ботевата алпиниада.Качих се и до връх Ботев.Гледката е невероятна.Заслужава си да отидете на хийа Рай,няма да съжалявате.

Архивен коментар.

Ивелин 10 Jul 2007 10:47 PM
Здравейте на всички туристи и любитеи на планината.Реших и аз да дрсна няколко реда с който да изразя своето мнение.А то е:
Посещавайте хижа Рай!
Досега не бяхме стъпвали на хижа Рай.Прочетохме постингите за хижата и се бяхме подготвили за страхотна природа и .....много неприятен хижар.Но какво беше учудването ни,когато пристигнахме на хижата и хижаря/Чочо/ за който се пишеше какво ли не в този форум ни посрещна любезно и ни настани в хижата.Човека успяваше да покаже своето присъствие ,но без да се натрапва,без да повишава тон,без всичките лоши приказки който бяха изписани по негов адрес.Хижа Рай е добре подържана,даже доста над нивото на много други хижи и си струва да я посети човек.а гледката е невероятна!Струва си да се види!

Архивен коментар.

владо 09 Aug 2007 07:03 PM
има ли начин да стигна до хижата с кола, или ако няма има ли каде да си оставя моята на сигорно място кадето няма да има нужда да се притеснявам за нея

Архивен коментар.

К2 09 Aug 2007 09:38 PM
Ами приятелю Владо,всичко това, от което се интересуваш, се съдържа в по-горните постинги. Нужен е само прочит и търпение за него. С пожелания за много красиви моменти в рая, наречен Южен джендем!

Архивен коментар.

Владо 10 Aug 2007 07:37 PM
можеше с тоя ост с 2 думи да ми отговориш, ама вместо тва реши да се направиш на остроумен.
мерси съм да чета кой как си искарал и кой се праил на селянин, препочитах сам да видя как е, но щом е толкова трудно дасе отговори с 2 думи съм мерси...

Архивен коментар.

Димитър 11 Aug 2007 02:39 PM
Млади момко, жал ми е за такива като теб, защото живота е пред вас, но с тази си неграмотност ще има много да теглите. Не знам на колко сте години, но правописните грешки, липсата на творческа мисъл и изразни средства във вашият постинг ме изумиха. Рядко срещани са. Ако съм на ваше място бих се замислил сериозно!

Архивен коментар.

K2 11 Aug 2007 10:26 PM
Димитър, няма смисъл да го укоряваш. Не е само той. То неграмотниците в интернет с лопата да ги ринеш. Ти им казваш, че не е правилно, че не е нормално и е унизително така, а в отговор получаваш порой обидни епитети и дори псувни понякога. Те са си изтървали българския още в трети, а някои дори в първи клас. Унизително е!

Архивен коментар.

К2 18 Sep 2007 04:56 PM
И СЕ НАУЧЕТЕ ДА ТЪРСИТЕ ИЗ ГОРНИТЕ КОМЕНТАРИ ВМЕСТО ДА ЧАКАТЕ НА ГОТОВО!!!

Архивен коментар.

Елена 18 Oct 2007 05:47 PM
Добре че неме такъв начин!!!!!!!

Архивен коментар.

Елена 18 Oct 2007 06:11 PM
Извинете за грешката.
Добре, че няма такъв начин!!!!!!!
Вървиш през Джандема, вървиш и като дар за усилието стигаш до Райското пръскало.Питаш се дали това не е Раят на Земята? Виждаш,че Балкана е по-хубав на яве от колкото на снимка, в пътепис, разказ и т.н.
И как може да има хора, които след такъв маршрут, да се оплакват и то точно от състоянието на х.Рай?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2013 09:13 AM
Има, но само за летящи коли

Архивен коментар.

Peter 11 Aug 2007 10:24 PM
Група от десетина човека смятаме да преминем по маршрута х.Рай-Ботев-х.Плевен. Транспорта до Карлово е безпроблемен, но не знаем от там до Калофер има ли редовна връзка. Някой има ли информация по въпроса?

Архивен коментар.

K_visitor 12 Aug 2007 07:35 PM
Принципно има през час. От автогарата мисля че можете да го хванете (ако ще идвате до Карлово с влак, защото са на две крачки)
Иначе автобусната линия ви закарва до Калофер, слиза се на първата спирка в града за да ви е по-лесно стигането до местността Паниците. От Калофер до м.Паниците е 30 мин. пеша по надупчен "второкласен" път.

Ако имате други въпроси питайте (силно съм убеден че голяма част от това което написах го знаете, но аз все пак да се постарая)

Архивен коментар.

Филко 15 Aug 2007 10:43 PM
Здравейте на старите планински кучета. другата седмица ми предстои малко преходче из Стара Планина което ще включва и х.Рай та ме интересува ако мойе нещо за цените на нощувките да ми кайете . Благодаря предварително и късмет ж планината.


п.п. Не ме караите да турся в "помията" по горе

Архивен коментар.

K_visitor 15 Aug 2007 11:37 PM
Цитирам написано в два-три коментара по-нагоре

"най-малката май е за 5 човека, оттам нагоре вървят, леглата са дветажни.
чаршафи одеала има, всичко е чисто. цената е 7.30/калпак без книжка на БТС"

ще ти хареса

пп: Аз потърсих в така наречената "помия", не разбирам какво толкова ви тормози да потърсите ами искате всичко на поднос.

Архивен коментар.

Лмбри 20 Aug 2007 02:26 PM
ллелеее този Чочо хижарят колко гаден човек е.Е по-неразбран от не го не познавам. Адски груб, недодялан,прост човек. Трябваше да му се обадим 3 пъти, за да му кажем 4е сме на път за към хижата, и че потвърждаваме резервацията направена преди 1 седмица. Инакрая той ни сложи в стая за 50 човека. Не можело външната лампа да свети.... и т.н. Разбираме го, че прави икономия на водата за ВЕЦ-а, но чакай малко той си полива ливадката пред хижата със пъскачка в продължение на 4 часа. Иначе хижата е хубава, храна не знам не ядох, защото бабата в стола щеше направо да ме убие, когато я попитах дали има бира.

Архивен коментар.

някои 27 Aug 2007 12:53 PM
Първо се научи да пишеш човешки!!!!!А що се касае до Чочо ти си явно много /на ента неограничена безкрайност/ степен прост човек. Когато ти поемеш отговорност за всички идиоти като теб и всичко да ти е на 6 тогава имаш право да критикуваш. На фона на липса на вода в цялата страна и да се правиш на прима балерина не е човешко. Незнам колко ти е понетциала ама е много малък.

Архивен коментар.

илина 26 Aug 2007 02:03 AM
търся телефон за резервации за хижата

Архивен коментар.

K_visitor 26 Aug 2007 11:18 AM
Номер на туристическото дружество: 03133/2276 ; 048/761497
Радиотелефон: 048/800 777 ; 048/886 081

Телефоните съм ги извадил от новия справочник на туриста (издаден 2005)
би трябвало на номерата от втория ред да може да се направи някаква заявка

Архивен коментар.

илина 26 Aug 2007 07:46 PM
благодаря много!

Архивен коментар.

някои 29 Aug 2007 03:03 PM
Няма за какво да благодарите!!!!
това си е самата истина.Много е лесно да оклепаш някои особенно когато си тесногръд.Така че друг път си помислете какво пишете по сайтовете.

Архивен коментар.

Ани 27 Aug 2007 03:43 PM
Някой може ли да ми каже колко време се ходи от Добрила до х.Рай?

Архивен коментар.

K_visitor 27 Aug 2007 10:18 PM
Зависи от къде ще минете.
По лекия преход е през х. Левски (без да качвате Амбарица, Купена, Кръсците, Костенурката, Жълтец)
Този преход е 9 часа (нормална крачка)
Иначе минаването през реда от върхове (Амбарица, Купена, Кръсците, Костенурката, Жълтец) може да отнеме можеби си 2-3 часа повече

Архивен коментар.

Tanq 01 Jul 2009 03:14 AM
Здравей!
Преди известно време ходих кам хижа Рай и мога да кажа , че там е неверотно ! Прехода между нея и добрила не е чак толкова много , но е хубаво да се мине за 2 дни , защото си заслужава да се посети и хижа Левски . По хижарски данни прехода от Добрила до Левски е кам 5 часа , но ние го направихме за 7 защото много почивахме . Между Левски и Рай разстоянието е горе-долу същото , но марщрута е малко по-труден . За чичо Чочко мога дакажа само хубави неща !

Архивен коментар.

epoh 28 Aug 2007 01:02 PM
Хижа Рай и водопадът са едно от най-красивите места на които съм била! А 'преходчето' от Калофер до горе те кара да ги оцениш още по-силно!

Архивен коментар.

K_visitor 28 Aug 2007 03:07 PM
Без никой да се засяга, но единствената трудната част е Рогачевата гора, всичко друго е разходка в парка.

пп. това е просто моето мнение

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2007 11:36 PM
колко е нощувката на хижа Рай помогнете моля ви !

Архивен коментар.

K_visitor 09 Sep 2007 09:52 AM
ЦИТИРАМ ПО-ГОРЕН КОМЕНТАР!
"стаите са ОК като за хижа
най-малката май е за 5 човека, оттам нагоре вървят, леглата са дветажни.
чаршафи одеала има, всичко е чисто. цената е 7.30/калпак без книжка на БТС
отивайте и не се двоумете"

И СЕ НАУЧЕТЕ ДА ТЪРСИТЕ ИЗ ГОРНИТЕ КОМЕНТАРИ ВМЕСТО ДА ЧАКАТЕ НА ГОТОВО!!!

Архивен коментар.

анонимен 25 Aug 2008 10:34 AM
Права си.Била съм веднъж на хижа "Рай" и е заслепяващо.С приятели се организирахме и след няколко дни отново потегляме за красивата хижа и неотразимото РАЙСКО ПРЪСКАЛО!!! Надяваме се на добро време и добро отношение там..:)

Архивен коментар.

РУБИН 26 Sep 2007 04:48 PM
Че е РАЙ, РАЙ е, но за природата, а в хижата е мизерия, особено през зимата!
Това с електричеството е от агрегет на реката и е за осветление.
Ходете през лятото!Този РАЙ на природата е останал непокътнат и защото няма път до там.Ако не сте ходили, просто сте изтървали да видите едно от най красивите кътчета на земята, не само в България, а на планетата ЗЕМЯ!

Архивен коментар.

K_visitor 28 Sep 2007 11:57 PM
Кое точно е мизерно през зимата, печка имаш, подслон над главата си имаш или имаш претенции за ток за телефона или фотоапрата. Хижаря е толково всеотдаен, че трудно можеш да намериш друг толкова отдаден човек. Място за лукс по хижите няма!!!

Архивен коментар.

dobromir_dimov 26 Sep 2007 06:41 PM
Бяхме на хижата на 21.IX.07 и останахме доволни. Банята работеше, чаршафите бяха чисти и в столовата беше уютно, а имаше и храна и алкохол за който иска да си купи. Цената на нощувката беше 7,50 лева.

Архивен коментар.

zarabov 16 Oct 2007 11:45 PM
Не си падам много по писането но ще се опитам да разкажа моите впечатления от един прекрасен уикенд до хижа "Рай", "Райското пръскало" и вр. Ботев: /щтракнал съм и няколко снимки/

http://hijarai.atspace.com/

Дано да ви е приятно и не загубите времето си напразно.
Поздрави!

Архивен коментар.

gergana 18 Oct 2007 02:27 PM
Благодаря за разказа и снимките от Рай и Ботев.
Въпрос : Какво се случи по-нататък с онези цветя за букет, които си събрахте? "Успокоени вече от разкаралото се лошо време започваме да събираме цветя за букетче което да занесем в хижата." Би било добре следващият път да внимавате повече : "Пред нас е вече арката на Национален парк Централен балкан. Разглеждаме набързо указателните табели и продължаваме напред." Е, аз ще го напиша тук за всички : НП Централен Балкан-Брането на цветя ЗАБРАНЕНО!
Успех и продължавай да разказваш!

Архивен коментар.

Пламена Янкова 22 Oct 2007 10:15 PM
Скъпа ми gergana, чета коментара ти и не доумявам какво искаш да кажеш с него. Акцентираш върху думата "Бране" а аз никъде не видях автора да е споменал тази дума или ти не правиш разлика от "събираме" и "бране". Ми той много точно си го е казал: "Успокоени вече от разкаралото се лошо време започваме да събираме цветя за букетче което да занесем в хижата."
Събирал е човека, събирал а не брал. и занесъл в хижата а не у дома си. То споре дтеб може би би трябвало да го глобят и заради снимките на дъждовника, че поради законите в нашата страна никой няма право да бъде сниман или фотографиран без негово разрешение.
Срам ме е от такива като теб да знаеш и ме е яд, че зависта човешка граници няма.

Архивен коментар.

Turist_amatjor 21 Oct 2007 03:03 PM
Прочетох всички постове, и си мисля че мненията са крайни и в двете посоки. Не съм ходил много по хижите в БГ и впреки това мога да кажа че условията са много добри.Основната част от коментарите са за хижаря. Ние бяхме без резервация и въпреки че хижата беше фул, ни настани макар и за една вечер. Човека наистина е малко "БАМБАШКА" (особняк), но с нахалниците и претенциозните. За пътя до хижата: до средата пътя е проходим с кола, после само пеш и с катъри. И нещо супрважно - това изживяване НЕ е за хора с добра компютърна грамотност. Направо казано ми се е`а майката след 7 часовия преход от Паниците до горе. Не тръгвайте без предварителна физическа подготовка, подходяща екипировка(обувки, по възможност щеки)и си заслужава чанча поне за два три дни. Едва се дотътрих обратно в Калофер.Иначе местото е приятно...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2007 04:41 PM
абе за какво не опрвите инфото горе от х.Рай до връх Ботев за си чисти 4 часа, а ги пишете 2,30 то само тарзановата пътрека ти е 2 часа и още 2 вече като се качиш горе на поляната :)

Архивен коментар.

K_visitor 27 Oct 2007 01:02 AM
защото времето което е дадено не е за кашкавал туристи.
Лично съм минавал разстоянието барабар и то с група мрънкащи дроплички и независимо от всичко си взехме растоянието до върхът за 2.40 мин

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2007 12:02 PM
ха-ха-ха това е пълен абсурд да го вземеш за 2.40...може ако не спираш нито веднъж за почивка и то със супер здраво темпо...пълен абсурд е това за 2.40 часа е невъзможно !

Архивен коментар.

K_visitor 31 Oct 2007 08:40 PM
това че не ти отърва времето за което е нормално да се мине прехода си е твой проблем, друг е въпроса че не вярваш на това което казвам. Времето е реално и не намирам нищо смешно в това.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Feb 2008 07:33 PM
Много си е възможно само дето не си пробвал

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Nov 2007 11:52 PM
времето си е съвсем точно,може и за по-малко да се вземе.незнам как си ходил,времето е за нормален търистически ход!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2008 02:22 AM
Извеждал съм големи групи не организирани туристи/ученици и младежи/,от осми клас до 20-25 годишни ,на много от тях им се случваше за първи път.Групата е била винаги не по малко от 30 до 50 човека.Изкачването никога не е продължило повече от 2 ч. и 3о м.до 2 ч, и 45 м.Знам че няма да ми хваните вяра, но наистена беше така-бях на 22 години,когато преминах прехода х,"Рай"-вр,"Ботев"-х,"Рай" с около пет десет минутна почивка на върха точно за времето необходимо само за изкачване-2 ч и 30 м.Но това не е върхово постижение.Казвам го само като факт.Познавам приятели които работят на вр."Ботев",на които въобще не им прави впечатление този факт.Така, че преди да предлагате промени във вече нещо установено,помислете доста сериозно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2008 02:29 AM
Послепис:Нъм предишния коментар:Времето за почивка на върха влиза в тези 2 часа и тридесет минути.Повярвяйте ми така беше.Добрите туристи сигурно въбще няма да се учудят.

Архивен коментар.

radowolf 22 May 2008 11:33 AM
Минавал съм го прехода х. Рай - вр. Ботев няколко пъти и с голяма група и само с двама приятели. Е вярно това бе преди близо 20 години но сме го взимали за 3 часа (с няколко дропли както се изрази някой по-нагоре), така също и под 2 часа (само трима младежи с един як самар, който чочо ни помоли да качим на върха), така че не пишете без да сте се подготвили. Времето което се дава по справочници е за така нареченото туристическо ходене, което означава не много бързо, но не и да се влачиш и на всеки 20 м да посядваш... Ако сте такъв тип туристи - вървете из родопите - не ви трябва джип, и с обикновена кола става.

А колкото до хижата - най-прекрасното място на света (не че съм бил по целия свят де) ама тука съм изживял едни от най-хубавите си моменти.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2007 12:05 PM
Здравейте,
интересува ме ширината на пътеката от Паниците до хижа Рай.Може ли да се мине с четириколка?
Благодаря Ви предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2007 12:25 PM
не много ясно каква ти четириколка може до някъде ама не е препоръчително като искаш да ходиш на хижа Рай ще трябва да се поозориш пък и все пак хижа до която има път не е хижа а мотел :Д

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 May 2008 01:56 AM
На хижа ли отиваш или на хотел.Всяка тухла,всяка цигла, легла,дъски и т.н са изнесени от доброволци туристи в раниците,а в последствие са изсечени дървета и подложени такива на деретат за да може да мине кон или магаре натоварено с багаж.Ти искаш четириколка.Върви в Родопите и там е красиво, но не за планинари.

Архивен коментар.

bagera 21 Aug 2008 12:44 AM
Изобщо не съм съгласен с мнението, че Родопите не са за планинари. Явно изобщо не си бил там, за да изприказваш такива глупости.

Архивен коментар.

mim_pa 29 Oct 2007 10:41 PM
хижата е страхотна!
ходила съм 1 път- на 16 февруари т.г. и въпреки че изобщо не предполагахме какви са атмосверните условия и разтоянието до хижата пак стигнахме невредими!имаше само мъгла, пътека в снега изобщо нямаше!но маркировката е повече от добра така че се оправихме...а уж сме студентчета, водещи малко или много заседнал начин на живот...така, че ако някой се е уплашил от това, че прехода е дълъг-да не се притеснява излишно!
в петък пак тръгваме за там:) миналия път нямахме честта да се запознаем с Чочо, защото беше болен, на се надявам, че сега ще успеем !
надявам се всеки от вас да усети енергията на това място, както ние го направихме!
успех на всички!

Архивен коментар.

Dess 02 Nov 2007 05:46 PM
някой може ли да ми даде номер на който да се обадя ? dess_stz@yahoo.fr

Архивен коментар.

Даниела Димитрова 07 Nov 2007 11:34 AM
Здравейте на всички,
Изчетох всичко до тук и за доволни и недоволните всичко.
Аз съм си от Балкана и прехода не ме бърка, но иска да разбера какъв е един зимен преход за колко часа горе долу,защото повечето коментари са за летен.
Благодаря

Архивен коментар.

mim_pa 09 Nov 2007 10:56 PM
здравей!
както вече казах, първия път когато ходихме на Рай беше февруари месец
и около половината от пътя- даже малко повече си беше покрита с около половин метър сняг. пътека лисваше- ние си я правихе и прехода ни беше около 6 часа. със сигурност може да се вземе и по-бързо, защото спирахме доста често- с две думи за щяло и нещяло.
на теб и на всички запътили се за "Рая" пожелавам весело изкарване и пращам много поздрави на планината!

Архивен коментар.

диди-варна 14 Nov 2007 10:38 AM
За пореден път бях в х.Рай и останах много доволна от топлото посрещане.Прекрасна хижа,на прекрасно място,с прекрасни хора.Който не е посещавал мястото непременно да го направи,няма да съжелява.

Архивен коментар.

мария 22 Nov 2007 11:25 AM
Здравейте, хора!
Някой може ли да ми каже колко часа (приблизително) е прехода от Калофер до х. Рай? Ще ходим на 8ми Декември, т.е. вероятно в сняг и лошо време и не е зле да знаем какво да очакваме:)
Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Nov 2007 02:38 PM
Лятно време нормален туристически ход е 4.30 е зависи от групата а ако има и ракийка по пътя може да се забавите!В зимно условия пак зависи от групата и ако някой е минал да бие пъртина напред ще е по-лесно,абе сложиго 6ч..А на 8дек. и ние сме там ще падне купон.До скоро виждане!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2008 06:52 AM
около 4 часа зимата 6..7 часа успех !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Nov 2007 02:41 PM
Ето ви едно линкче за калофер дано да ви хареса http://www.vbox7.com/play:5d1a5dbe

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Nov 2007 03:32 PM
http://vbox7.com/play:0449fb78 и http://vbox7.com/play:5a4715ab. Препоръчвам ви и тези клипчета , които направихме на Рай миналата година.

Архивен коментар.

Деси 24 Nov 2007 01:03 PM
Здравейте!
Бях на х.Рай преди няколко седмици и беше невероятно. Бях изчела всички коментари преди да отидем, за да знам какво да очаквам и доста се посмях. Научих и някои нови думи като "самсуняк" :) В интерес на истината не видях така възпятия Чочо, защото ни посрещна Митко. Много голям българин и също толкова добър (каквата беше и каракачанката там :) Посрещна ни много добре. Още щом отидохме напълни печката в столовата с дърва, за да се стоплим. Настани ни в най-хубавата стая и ни даде дърва и за печката там. Нахрани ни с боб и леща. Приготви ни и банята. Въобще какво повече може да очакваш от една хижа! И най-важното е, че ни стопли сърцата, защото беше много гостоприемен и отзивчив. Пожелавам му да остане все такъв! А на вас Ви пожелевам непременно да отидете в х.Рай. Може и да се видим там, защото аз със сигурност пак ще отида :)
P.S. Поздрави на Диди от Варна, с която бяхме там!

Архивен коментар.

поля 02 Dec 2007 12:35 PM
Ако има Господ - той летува на Рай :) И не съм го чула да се оплаква ;)
Що се отнася до една категория туристи - не знам да се смее ли човек, да реве ли... "ама колата се паркира на 2 км от хижата, вафлите са по 60 ст!, хижарите не правят масаж по стаите, няма рум сървис - изобщо не ходете там..." - кво да кажа просто

Архивен коментар.

_anichka_ 09 Jan 2008 08:29 PM
наистина е РАИ ама пътя е АДД

Архивен коментар.

ГРАФА 10 Jan 2008 05:04 PM
ДРАГА ГОСПОЖИЦЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ , ЧЕ ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА И ЦЕНА.
ИМАМ ПРЕДВИД ТОВА , ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВА УСИЛИЯТА .

Архивен коментар.

_anichka_ 10 Jan 2008 05:46 PM
Драги господине представете си че знам и ходя там от 5 години подред :)

Архивен коментар.

ГРАФА 15 Jan 2008 06:58 PM
Извинявам се ако съм ви засегнал.
Надявам се ,някой път да се видим там тъй като ходя често.

Архивен коментар.

tomcat4o 22 Jan 2008 02:27 PM
На 19.01.2008 вечерта се качихме до хижата. Пътя беше кофти, мек сняг. Постоянно пропадахме.В хижата ни посрещна кучето Калофер, голям сладур. Бяхме само ние и хижаря икотката Рая разбира се. Голямо спокойствие. Изгрева беше страхотен. Токова оранжево по скалите не бях виждал. Винаги си струва усилието да се качи човек и да се нагледа на прелести.

Архивен коментар.

Горския Дух 23 Jan 2008 10:55 AM
Само едо малко уточнение,кучето се казва КАЛИФЕР а стопанина му е още по-голям СЛАДУР.

Архивен коментар.

Tarnum 27 Jan 2008 06:19 PM
Бяхмте там, ядохме, пихме (малко) и се веселихме. Нищо и няма на хижата или персонала.
Ще помоля "туристите" да имат впредвид, че това е хижа, не хотел с ресторант. Не могат да поддържат винаги готови 3 вида супа и 5 вида основно ястие. Най-малкото защото за деня туристи може да има, може и да няма, а качването на всичко в планината не проста работа.
Хижаря не е хотелско пиколо и не може да го третирате като прислужник. Всъщност може, но последствията са си за вас.
Ако се държите учтиво, няма да има никакви проблеми. И най-добре хижата да е предупредена, че ще идвате.

Архивен коментар.

Евгений 29 Jan 2008 03:39 AM
хижаря е добър човек, всички които мислят друго яче да си стоят у тях, те не са за планината!

от много години ходя там и всеки път съм много внимателен с него! бъдете и вие така и няма да съжелявате! този човек прави много за вас, уважавайте го!

не искам да съм груб и определено не смятам че в планината трябва да се съзтезаваме... но време от порядъка на 8 часа за качване е доооооста, дооооооста множко... с нормално ходене, всеки средностатистически човек би стигнал за 5 часа... с ненормално за 3 :) не бързайте, почивайте и се наслаждавайте на гледката, в гората си поемете въздух и се подгответе за 40 минутно яко изкачване,

за по-ентусиазираните да идат до хижата, ето по-подробни времена за отсечките:

Калофер - Паниците - 40 мин

(пътя може да се съкрати и да не минавате през паниците, ще спестите към 20на минути и сили, понеже го няма стръмното изкачване на паниците, които не са чак толкова зрелищни че да не ги пропуснете: от шосето се хваща коларския път наляво, който е точно преди първата вила която видите след като излезете от калофер, само по този път нагоре се стига до портата на парка)

Паниците - Портата на Централен Балкан - 20 мин (стръмно изкачване)

Портата - Параджика - 40 мин (има няколко стръмни участъка по 5-6 минути, нищо работа)

(параджика е първият връх който ще подкосите, поляната/билото под него се нарича също параджика, на нея следвайте зимната маркировка!)

Параджика - Каменливеца - 20 мин

(каменливеца е на края на поляната/билото, както говори името има много камъни там :) ще го познаете :))

Каменливеца - Мечата чешма - 30 мин

(това е чешмата след стръмното слизане в гората и преминаването на дървеното мостче, едно време за чучур е имало голяма "бронзова???" меча глава, от там и името)

Мечата чешма - Бъзовица - 30 мин

(Не съм много сигурен дали не беше малка или голяма бъзовица... но така се нарича реката която шуми в дерето, към което слизате. реката се преминава по едно бетоново мостче... сега тука има две важни неща, първо... на 50на метра преди мостчето има едно много красиво водопадче, което не се вижда от пътеката, трябва да се слезе до реката, въобще не е опасно, защотото там вече почти сте се изравнили с нея и няма стръмно спускане или нещо подобно, но! ако ходите за първи път, първо стигнете до мостчете и после се върнете 50 до 100м назад и го потърсете, така няма да има опастност да объркате и да забиете някъде в дерето, заслужава си :).... второто е че след като преминете реката се започва с прословутото изкачване на рогачевата гора, така че съберете сили)

Рогачева гора - 40 мин

(ще разберете защо и викат рогачева като сте там :), спокойно, ще ви издам една тайна... не се връзвайте на тези които слизат и ви разправят че има още 5 часа до хижата :) завоите по серпентината са общо 5 като последният е вече на билото и ви отвежда на финалната права към хижата)

Било - хижа Рай - 5 мин

(хижата още не се вижда, но без да се отчайвате...има само още 5 минути :))

ако не се лъжа са до момента 3h 45min, добавете почивките и ще станат към 5 максимум :) всичко може да стане и по-бързо, но няма за къде да се състезавате :)

слизането е по-бързо естествено мин 3:30 до Калофер, нормално 5 часа.

Препоръчвам за слизане да се мине по един по-интересен маршрут, а именно през мъжкия манастир и през на скоро създадената екопътека, ще ви останат очите там... http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Routes/Stara/biala_reka ... пътя се удължава с доста, но красотите ще компенсират :) ... важен е момента когато трябва да се отклоните от пътеката за паниците и да хванете тази за мъжкия манастир, за целта на слизане след като тръгнете по коларския път се движете само по него и когато сте под поляната на параджика ще видите табелката за търсената пътека, оттам маркировката ще ви отведе до целта.

Разбира се този път може да се ползва и за изкачване, но предлагам първо да го слезете, че да видите за какво става дума, а някои друг път може и да се пробвате нагоре :)

Слизането през манастира до града е нормално 6 часа, без да се брои ходенето до екопътеката.

за мен х. Рай е най-красивото място, последните години за съжаление много малко време мога да прекарвам в българия, но всеки... всеки път ходя за един два дена до там и ще продължа да го правя, оттърсвам се от негативните емоции и се зареждам с енергия... невероятно е... няма такава атмосфера, няма такава красота, и залеза и изгрева са неповторими и... просто рай :)... Съветвам всеки да отиде и да види!

Пазете природата!

Архивен коментар.

Евгений 29 Jan 2008 03:41 AM
поправям се... написъл съм "съжелявате"... съжалявам :)

Архивен коментар.

Евгений 29 Jan 2008 03:48 AM
сега като си чета коментара и ми става толкова приятно и толкова хубави истории и подробности ми изплуват в главата... благодаря на сайта че ми донесе тая наслада, дори и за толкова кратко :)

Като сте там питайте още за Пещерата, Купените, Хайдут, Тарзановата пътека, Дупката, трите чучура, карловското пръскало, джендема, башмандра, чафадареца... питайте, интересувайте се от къде идват имената, какви истории имат да ви разкажат местните... опознайте този край, тази моя гордост :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2014 02:17 PM
Евгений и аз ще ти препоръчам маршрут като за теб.Тръгваш от центъра на Карлово през трите хижи,заслона,върха и слизане по познатият ти път през манастира,до Калифер-6ч.Можеш сигурно и по-бързо,но няма да се състезавам с теб-все пак съм на 59...

Архивен коментар.

mouse 06 Mar 2008 05:44 PM
от 2 дни се опитвам да се свържа с хижата чрез номерите посочени тук ,но нещо се е бъгнала системата....моля някои ако има актуалния номер да ми го даде,тъй като е спешно!moussee@abv.bg

Архивен коментар.

Ана 07 Mar 2008 10:54 PM
Здравейте, приятели планинари! Скоро дочух, че Чочо вече не е хижар на Рай, вярно ли е това? Моля, ако някой има актуална информация, нека да я сподели! Благодаря!

Архивен коментар.

някои 10 Mar 2008 11:22 AM
Да вярно е че Чоче вече не ехижаря на х. Рай.Тези които искат до отидат до там да знаят че цената на нощувките са завишени на 10.20лв.за вечер. Така че може да я пропуснете тази хижа.
Телефоните не работят поне за сега.
Много хора могат да се радват че Чочо вече не етам но незная до кога вида на хижата ще остане такъв какъвто сте го видяли за последно.
Чочо беше човека които я стопанисваше като собствен дом дано новия хижар да продължи но не го вярвам.То е младо момче което никога не е работил с хора и стопанисвал хижи.ЗА ТОВА СЕ ИСКА СЪРЦЕ !!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Mar 2008 10:07 AM
ето актуален номерза връзка 0885252395 търсиш Димитър!!!

Архивен коментар.

Горския Дух 15 Mar 2008 10:12 AM
От къде си толкова сигурен,че "новото момче" както казваш ще подържа хижата по-зле от Чочо май доста неща не са ти ясни относно Чочо а и за работата му с хора може доста да се спори!

Архивен коментар.

dimitardel4ev 24 Mar 2008 05:21 PM
на 22-23март2008г.Група туристи посетихме хижа Рай в Стара планина.Това е една невероятна хижа с много добра природна даденост и невероятен персонал.
Посрещнаха ни двамата хижаря Димитър и Георги с много усмивки и любезност.С две думи много земни и слънчеви мъже!Това излизане няма да ни бъде за последно.Ще се върнем отново.

Архивен коментар.

Teo 21 Apr 2008 10:36 AM
Ти си първия човек който казва че персоналът на х.Рай е готин...

Архивен коментар.

K2 26 Mar 2008 02:50 PM
Някой случайно да знае къде е Чочо сега и дали все още се занимава с дейността, с която се занимаваше докато беше на х."Рай"?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Mar 2008 07:15 PM
Доколкото знам сега Чочо е или ще бъде на х.Тъжа.х.Рай няма да е вече същата без неговото присъствие.Жалко!

Архивен коментар.

Дядо Йоцо 22 Apr 2008 06:43 PM
Да наистина няма да същата!Ще много ,много по-добре!!!

Архивен коментар.

любител 11 May 2008 01:45 AM
Да наистена хижата без Чочо ще бъде друга.Надявам се общественна а не частна собственност.Стига новите планинари да не тръгнат по стария път,и а ръководството на ТД"Хайдут " да си има вече една обица на ухото и да не допуска втори фаул.

Архивен коментар.

Дядо Йоцо 11 May 2008 01:11 PM
Познавам двамата хижари лично и от мн дълго време.Мога да те уверя,че са мн точни Пичове,но за съжаление почти нищо не зависи от тях.Некадърното ръководство на тд."Хайдут" съсипва х Рай а не хората които се грижат за нея и Туристите.Колкото и странно да ви звучи това е самата истина!!!
Дано Митко и Гощо имат здрави нерви и да останат още дълго време на Рай.От тоа ще спечелят само Туристите!!!
Бъдете здрави Пичове и успех.

Архивен коментар.

Георги 30 Mar 2008 09:16 PM
Значи моят въпрос е такъв . Искам да разбера колко време е преблизително от Връх Ботев до гр.Сливен. И ако може да ми кажете хижите по-някои не толкова труден маршрут като за все още начинаещ планинар от вр.Ботев до гр.Сливен. Благодаря преварително!

Архивен коментар.

т.д."Стратеш" 15 Jun 2008 08:24 PM

Значи влизаш в станцията на вр.Ботев,качваш се на третия етаж и ще питаш за полковник Иванов.Като го намериш,му кажи,че са те пратили от т.д."Стратеш".Помоли го да ти покаже телепортиращия апарат,той няма да ти откаже...

Архивен коментар.

Ели 21 Jun 2008 04:58 PM
Човече (визирам човека с телепорта) много отдавна не бях се смяла така, благодаря ти!!!

Архивен коментар.

миро 30 Mar 2008 11:10 PM
Здравейте на всички,
Днес и вчера бяхме на х. Рай. За пореден път. С изненада установихме, че Чочо вече не хижар. Доста са ми противоречиви впечетелнията от него. Имах усещането през цялото време, че го тресяха здрави комплекси. С него ту можеше да се говори нормално, ту изобщо не можеше да се говори. Приличаше на себе си. Новите хижари говореха с неохота за него. Вярно е, че са много старателни. След ерата "Чочо" ще трябва да се постараят доста. Беше чисто и уютно. Митака е точен, спокоен балканджия. Имаха обаче една издънка - бяха напълнили печката с всякакви боклуци - пластмаси, буркани и всякакави други подобни. Като я запалиха към 18 часа до 20 часа цялата хижа бе опушена и всички бяхме навън-с една дума на хижаря прякора е МИТКО ДИМКАТА. Притесниха се много. Накрая ни послушаха и я изгасиха, изчистиха я и я запалиха наново. Бе късно вече - всички бяхме удимени. Иначе сготвиха супа леща -1,20. Имаше пилешка супа - 1,50. Бира Леденика - 1,50. Нощувката -10.20/9,20 лева. В стаите печки с дърва. В заключение - двамата хижари са готини. Много повече от Чочо. Поне на мен ми харесват повече. Ако задържат същото ниво, на което сега поддържат хижата Рай ще се превърне в любимо място на много хора.

Архивен коментар.

Горския Дух 11 Apr 2008 04:00 PM
"Новите хижари" както ги наричаш са израстнали на тази хижа,затова я подържат и милеят за нея,а не да се харесат на някой.Прякора "Митко Димката" можеше да си го спестиш,поне така мисля аз!Що се отнася до усилията които трябва да положат-за тях това е удоволствие!!!

Архивен коментар.

darkness 24 Jul 2008 05:52 PM
Не бързай да подскачаш толкова за мнението. Хората са се изказали позитивно и малко шеговито, а не да ругаят за щяло и нещяло като други по-нагоре. ""Новите хижари" както ги наричаш са израстнали на тази хижа,затова я подържат и милеят за нея,а не да се харесат на някой." - хижата не е хотел с търговска цел наистина, но е направена за туристите. Без тях не би имала смисъл. Малко странно ми звучи, да си отишъл да бъдеш домакин на такова място, и да казваш, че не те интересува какво мислят хората за него. Надявам се поне, че самите хижари не мислят така.

Архивен коментар.

Минчо Минчев 31 Mar 2008 10:02 AM
Здравейте, искам да изразя благодарността си към новите хижари на РАЙ и за доброто посрещане. Желая ви късмет и добри гости.

Архивен коментар.

мария 16 Apr 2008 08:59 AM
има ли сняг през май на хижата, и дали ще стигнем за три часа от Паниците до горе?

Архивен коментар.

Ева 01 May 2008 12:00 PM
Привет!
Пиша с молба за помощ! От години мечтая да отида на хижа Рай, но досега не ми се е отдала възможност. Сега мога да го направя, но нямам представа как да се свържа с хижаря, за да запазя места. Би ли ми помогнал някой с телефон за връзка?! По-горе беше даден един мобилен номер, но за съжаление, невалиден!
Благодаря на всички предварително!

Архивен коментар.

Горския Дух 05 May 2008 09:39 PM
Здр.Ева ето актуален тел.за х.Рай 0894774120-Георги Филипов
Надявам се да съм бил полезен!

Архивен коментар.

МУ 03 May 2008 12:08 PM
Горе няма покритие. Обадете се на стационарния тел. на туристическото дружество в Калофер, те ще ви дадат инфо. Бяхме там на 23.04, посрещнаха ни много гостоприемно, изкарахме страхотно, има всички необходими условия, за красота и гледка да не говорим. Това е най-хубавия сезон. Благодарности и поздрав за Жоро:Milena - Direktor na vodopad.mp3

Архивен коментар.

Koky 08 May 2008 12:45 AM
Идея да замъкна цяла група до хижата. Но идва проблема - до къде може да достигне автобус, какъв път ни чака пеша нагоре (време и трудност) след като оставим автобуса. За мен проблем няма - може и от Калофер да вървя, но за младите ни дами ще бъде зорно с токчетата ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2008 11:40 AM
С автобус може да се стигне до м. Паниците,малко след хотел"Райски кът".От там започва паркирана пътека за х. Рай. Отначало има изкачване около 30мин.и се появява страхотна гледка към Райското пръскало.Следва преход по равно около 3 часа и на края изкачване на Рогачевата гора около 2,30 часа.Изкачването е стръмно и досто уморително за хора,които за първи път ходят в планината на преход.Задължително трябват подходящи обувки,удобна раница,яке,дъждобран и ако вали по-добре изобщо не тръгвайте.Хижата е много приятна,хижарите гостоприемни

Архивен коментар.

джендем 11 May 2008 12:48 AM
Четейки коментарите и въпросите,искам да се спра на поважното:Хижа рай се намира в БАЛКАНА.Запимнете го.На рйско место но не е за високи токчета и префърцунени особи.Хижата е за планинари.Тази част на Балкана е вземала много жертви и то все планинари и най вече алпинисти.Аз лично съм помагал за транспортирането но двама алпинисти загинали нелепо.Скоро загинаха още двама за които много се писа в пресата.С това не искам да Ви плаша,а напротив искам да ви предпазя.Добра екипировка и добър водач или добра информация и разбира се балканска тренировка ви гарантират райско прекарване сред природата.Маршрут-Калофер-Паниците може и с транспорт-7 км.Паниците-х."Рай"- на младини -спортно ходене 2ч и30 м.Покъсно 3 ч.-3 ч. и 30 м.скоро не съм се опитвал ,но може вече и десет часа.Всичко това просто за ориентир.Къде и Чочо.В Калофер е,жив и здрав,Радва се на добро здраве.Сигурно ще отърве затвора,защото сега трудно се доказват злоупотреби в градски условия под пстянното наблюдение на контролните органи ,камо ли в Балкана.Пък и който натрупа пари лесно се оправя после.Що се отнася до индефицирането на Чочо с х."Рай".Съжалявам,но има и песни за предишни хижари ,да не говорим за ентусиасти които са изнасяли тухли и цигли в раниците си ,които абсолютно на доброволни начала направиха ВЕЦ-а,който с абсолютно подръчни средсва произвеждаше то макар ичесто да аварираше

Архивен коментар.

Планинар 11 May 2008 01:27 AM
Това кието е написал джендем е абсолютно вярно.Не бива да се страхувате от планината а просто да се отнасяте сериозно.Не тръгвай "зимно време без торбичка,лятно време без абичка"Не искам да обиждам никого,но все пак ще го разтълкувам за по младите.Зимата се подготвяш с топли дрехи и забравяш да си сложиш в торбичката повече хляб и взависимост от това където те хване лошото време може да ти е топло, но да умреш от глад и без вода.Подобна е ситуцията в балкана и през лятото.Не е изключено да умреш от студ, ако не си се подготвил.Балкана си е балкан и винаги трябва да се има едно на ум.Подгответе се добре и заповядайте в райския кът на България.С Чочо или без Чочо гарантирам ви приятно прекарване.С Чочо или без Чочо,с Петю и Олга,или без тях,с бай Трифон или Тарзан за които се разказват легенди и пеят песни,хижата е съществувала и ще съществува и никой няма да позволи да бъде съсипана с лека ръка.Необходима е разбира се и вашата бдителност за да се избегнат далаверите в Балкана.Не е по планинарски.

Архивен коментар.

katarina1577 02 Jun 2008 09:45 PM
Здравейте!На 31 май бях на хижа Рай.Има нов хижар,който е много лъчезарен човек.Посрещнаха ни много топло даже леглата ни бяха оправили,а колкото до природата просто нямам думи наистина е райска.Сигурна съм,че който отиде ще остане доволен,а и очарован от красотата на природата.Колкото до пътя не е тежък има и доста места за почивка.

Архивен коментар.

amira 20 Jun 2008 11:13 PM
Хижата и природата са страхотни. Останахме приятно изненадани от чистотата и доброто посрещане. Поздрави на Жоро и Митко, бъдете живи и здрави!

Архивен коментар.

Планинар 07 Jul 2008 03:24 PM
Здравейте!Изчетох всички мнения,но никъде не открих някой да каже за маршрута от х.Тъжа до х.Рай през вр.Ботев.
Този месец смятаме да предприемем поход и ме интересува как е пътя м/у двете хижи,за колко часа се стига и дали е труден този маршрут?Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Muro 10 Jul 2008 10:36 AM
Маршрутът е приятен, няма никакви трудности, пътеката не е стръмна. Върви се по трева и черен път. Маркировката е много добра. От х. Тъжа започва диагонално изкачване по лятната пътека около час, след това е направо равно, чак след заслона има лек баир. Разкриват се страхотни гледки към Ботев откъм североизток. При добра видимост може да се отклоните от пътеката и да минете встрани по пътя, откъдето гледката към североизточния склон е по-добра (по мое мнение). Стига се за 3,30 - 4,00 часа до вр. Ботев. Оттам за час и нещо се слиза до х. Рай по Тарзановата пътека. Пътеката започва вляво от метеорологичната станция и се спуска веднага много стръмно надолу. Не забравяйте да внимавате с камъните по време на слизането.

Архивен коментар.

обичам планината 10 Jul 2008 11:17 AM
Здравейте ,скоро бяхме там с група.Страхотно посрещане и обслужване,много гостоприенми хора попаднали точно където трябва.
Съветвам всеки да посети това страхотно място и ако има възможност да се качи до вр. Ботев .Пътят не е лек ,но си заслужава а от Ботев може да се отиде до х.Васил Левски, маршрута е лек и много живописен ,хижара на Левски също е гостоприемен, но за това е необходимо и разбиране и подход от страна на туристите защото каквото почувало такова се обадило ВАЖНО Е ОТНОШЕНИЕТО И ПОДХОДА КЪМ ХОРАТА.
лек път на всички.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2008 09:01 PM
Те го те! След час и половина съм на влака. :D

Архивен коментар.

Ваня 14 Jul 2008 09:20 AM
Здравейте ! Вчера се върнахме от Райското пръскало . В събота вечер спахме на палатка на бивака Бялата река и в неделя рано сутрин се отправихме към местността Паниците . Там оставихме колата и тръгнахме по маркираната пътека към Хижа Рай. Но към хижа Рай пътят е ад :) Е не чак толкова зле де - качихме разстоянието за 3ч. и 20мин. , но най-голям зор видяхме от хижата до Райското пръскало. Да ако искате вярвайте ! Голямо драпане падна и в най-голямата горещина. Но пък олучихме страхотно време , имайки предвид колко е "гостоприемна" Стара планина :) . Наистина си заслужава да се види и варианта с палатка е много добър , тъй като на хижата вечно няма места . Ходете , хора !

Архивен коментар.

Ива 14 Jul 2008 02:22 PM
Хорааа благодаря Ви за всичко което сте написали като инфо и като преживявания :) аз от доста време планирах да отида и тъкмо се наканих и като прочетох вс написано мисля че жива умряла в неделя се качвааам !!!! :))))) мн сте яки !!! предизвикахте луд ентусиазъм в мен!!! жалко че чочо го няма! :) щеше ми се да я видя тази Личност !!! :P :D но 100 % и Митко ще ме израдва !!!:))):D Усмихнат ден на всичкии :D

Архивен коментар.

Божил 22 Jul 2008 10:34 AM
Сега в събота бях там и какво да ви кажа...НЕВЕРОЯТНО е!!!А пък и после ако се качите до Ботев...нямам думи!Само времето трябва да е хубаво, защото гледката е НЕВЕРОЯТНА!:)))))

Архивен коментар.

туристка 23 Jul 2008 10:21 AM
Дообро посрещане и от екипа обслужващ хижата. Богата храна. Вежливост. Любезни млади хора.

Архивен коментар.

Бисерка 14 Aug 2008 01:23 PM
Здравейте!

Бях в хижа рай на 07.05.2008 и съм много доволна от условията и обслужването.
Препоръчвам да опитате уникалния чай, който предлагат.
;) по-красиво е от колкото снимките показват.

Поздрави,
Биси

Архивен коментар.

Слава 15 Aug 2008 03:13 PM
На 22 август ни предстои посещение на Рай. Правих резервации по телефона. Говорих с приятни хора. Надявам се и на яве да са такива!

Архивен коментар.

Алекс 16 Aug 2008 01:54 PM
Слава, на кой телефон се обади, за да направиш резервация? :) Благодаря ти за информацията предварително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2008 12:00 PM
Вчера си припомних колко е хубаво да поскиташ в планината! Живея близо до Калофер, но все не намирах време да посетя х. Рай. Е, дойде и това време. Планираме да тръгнем от Паниците. Силно се надявам нещо да не се обърка и вначалото на септември да отидем до хижата и връх Ботев.

Архивен коментар.

svik 24 Aug 2008 06:30 PM
Много интересни бяха коментарите и впечатления и определено ми се доходи до хижа Рай и връх Ботев. Някой знае ли дали в някоя от хижите, през които трябва да се мине, за да се стигне връх Ботев, пускат туристи с куче. Понеже, освен че искам да го разходя, просто няма на кого да го оставя в София

Архивен коментар.

Горския Дух 27 Aug 2008 01:40 PM
В хижа РАЙ абсолютно е забранено влизна на кучета!!!
[img]http://s42.radikal.ru/i096/0808/17/04b4cf1587fc.jpg[/img]

Архивен коментар.

k07ka 08 Sep 2008 11:05 PM
В самата хижа, не мисля, че се допускат кучета. Но по принцип по пътя и на отиване и на връщане видяхме доста хора с любимците си. Хижарят и той има куче. :))

Архивен коментар.

дьштериата на хижарят 01 Dec 2008 04:04 PM
аз сьм дьштерята на георги един от хижарите. Ние наистина имаме куче но то стои вьн в колибката си а не в хижата. кучетата на туристите спьт при дьрвата.

Архивен коментар.

Р 08 Sep 2008 12:09 PM
Само мога да похваля х. Рай и персонала който в момента стопанисва хижата. Невероятни няколко дни изкарахме там, случихме на много топло време, което до сега май не е било така, за жалост пръскалото беше доста мъничко заради летните жеги, но все пак се напличкахме =)) Качихме се до в. Ботев и обратно, поскитахме из местноста, всичко беше прекрасно. :)

Архивен коментар.

А 09 Sep 2008 01:49 PM
Ние също бяхме там на 6ти срещу 7ми септември! Времето беше прекрасно и маршрутът, който бяхме избрали (Карлово-х.Левски-х.Рай-Калофер) чудесен! Посрещането и в двете хижи беше много топло!
Нощното небе беше вълшебно, а звездите - на една ръка разстояние.
Третия ден бяхме останали без хляб, но благодарение на безупречното зареждане в х. Рай успяхме да си купим от там.
Непременно посетете тези места!

Архивен коментар.

k07ka 08 Sep 2008 11:11 PM
Вчера се върнахме от хижата, наистина невероятно време сварихме, за пореден път се изкефих, че я посетих! Страхотно местенце! Който не е ходил, може само да съжалява!
Хижарят е супер точен, приятел на моите хора, отнесе се страхотно с нас, има много сладка дъщеричка и... абе много яко беше!!!

Като цяло не останах много очарована от някой групи, които бяха там, такива хора не бива да се наричат туристи... жалко, че на такова райско място все пак могат да се видят и гадове :(

Архивен коментар.

стоян петров петров 29 Sep 2008 06:11 PM
Вярно ли е че на 3,4и5 ще има алпинияда на Райските скали

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2008 06:22 PM
Да вярно е,на Ст.Загора.

Архивен коментар.

стоян петров петров 02 Oct 2008 02:51 PM
Хайде Старазагорци на Рай

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Oct 2008 01:06 PM
tam sme drugata sedmica

Архивен коментар.

Любо 03 Oct 2008 04:24 PM
Бил съм там, ще ви накарат да си събуете обувките преди да влезете в хижата. И това е много правилно, защото хижата е хубава и хижарят ще ви почерпи с домашна ракия!

Архивен коментар.

Боби Баев 03 Oct 2008 04:49 PM
Една голяма група се сформираме за ходене на х.Рай за следващата седмица на 11-ти и 12-ти 10.2008 г. За сега сме около 10-15 човека. И алпинядата, която е за 04 и 05.10.2008, май ще се отложи за другата седмица, т.е. за 11-ти и 12-ти. Много народ ще сме :о)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Oct 2008 09:54 PM
nie sme samo okolo 20, mojem da se obedinim i shte stanem oshte po goliama grupa.

Архивен коментар.

стоян петров петров 08 Oct 2008 07:36 PM
На 6.10 се върнахме от х РАЙ .Бяхме се запътели за алпиниядата но за жалост била отменена.Но пък си прекарахме яко.Събрахме се около 20-30 ч можеби заради очакваното лошо време.Което и по късно дойде -натрупа малко сняг излезе буря

Архивен коментар.

Гъзенсекс 12 Oct 2008 11:31 AM
Кой е умрял там?

Архивен коментар.

Жоро - солджара 02 Jan 2009 07:19 PM
Изключително съм доволен от Хижа Рай и от хижарите там, Митко и Жоро.
На 30 31 и 1 бяхме там, като на 31 и 1ви качихме с приятелката връх Ботев.От хижарите имаше пълен съпорт от към настаняване и (ОБИКНОВЕННО ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ )
Специални благодарности на Жоро и Митко за всичко.

Архивен коментар.

Ralitsa 19 Jan 2009 08:58 PM
Здравейте, видях, че сте прекарали нова година на Рай, ние ще ходим сега и искам да попитам какви с условията за преход през зимата?
има ли някъде по пътя по-големи опасности :)
как звучи, но да попитам все пак!

Архивен коментар.

Горския Дух 11 Feb 2009 05:52 PM
Това е новия телефон за връзка с х.Рай
0882966492

Архивен коментар.

Иван 16 Feb 2009 10:14 AM
Направих страница на хижата във Фейсбук, качих снимките от тук, надявам се авторите нямат нищо против ( ако да- да кажат), та ако искате коментирайте и слагайте снимки там :)

Архивен коментар.

Рубин 18 Feb 2009 03:49 PM
На 7 и 8 .2.09гбяхме на х.Рай от "Сърнена гора"-Ст.Загора.За първи път прекарах чудесно защото хижарят беше нов , млад и възпитан каквото поискахме ни даде, дори и акордеон да се веселим.Съжалявам че не научих името му ,но сърдечно го поздравявам и се радвам, че хижата се е отървала от предишните!Пожелавам на всички следващи да я посетят и да се насладят на РАЯ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Mar 2009 01:56 PM
Ще ходим на 2-3 март. Някой знае ли как е пътеката?

Архивен коментар.

Дончо 01 Apr 2009 04:19 PM
Интересувам се какво е състоянието на пътеките до хижа Рай от юг. Някой качвал ли се е скоро? Има ли много сняг по билото? Благодаря предварително за информацията!

Архивен коментар.

urancho 15 Apr 2009 12:02 PM
Сега се качихме на 11.04/09, пътеката и маркировката са си в добро състояние. Сняг нямаше вече, освен на едно-две места за по няколко крачки :) По принцип след местността Паниците има едно по-стръмно изкачване, след това пътеката е по-полегата по хълмчетата и най-накрая има да се спусне един склон през гора и после да се изкачи, там е може би най-трудната част. Иначе през цялото време по пътя се вижда водопада (Райското пръскало) и връх Ботев, освен накрая в гората. Като се мине стръмното през гората, изведнъж се вижда хижата. Имаше мнооогоо минзухари сега. В самата хижа беше наистина приятно и хапнахме много хубава леща и пилешка чорба. Хижарят собственоръчно ни запали и печката в стаята. :)
Случихме на чудно време, та се качихме и до Ботев, там вече имаше сняг накрая, но щом с кецове стигнахме до върха безпроблемно, вече и там е дошла пролетта. :)

Архивен коментар.

вени 03 Apr 2009 11:49 PM
всичко зависи от дружеството в калофер качваме се от 17години но за съжаление част от днешните посетители тези със колите не са типични планинари и какво хижарят пак ще си ги приеме който и да е но пък да не би да трябва да му се качат на главата а пък ЧОЧО мъкнеше материали градеше дори е изисквал от помощниците които са му пращали да подреждат чистят ние сме посрещани винаги добре но хижата без него винаги е била по мръсна само за ден два може да е но дойде ли си ЧОЧО замирисва веднага на дезинфектант и с две думи СТРОГ но СПРАВЕДЛИВ бил е сам и е привеждал хижата в пълен порядък затова не пишете такива неща пропуснахме 2008година да се качим заради тези смени мислехме да не са сложили някои точно техни хора които не поддържат хигиена защото ние най много на това държим но се радвам да чуя че тези хора се стараят а ЧОЧОси е роден за хижар и сега е на тъжа вече е бил оправил банята ще оправи и хижата и може пак да му я вземат защото не мажи и глади не сме ходили на тъжа ще идем заради него а и на рай ще се качим защото е РАЙ привет на всички туристи от мен моите хора до мен и моите прекрасни мини пинчерчета може би с някои от вас сме се виждали привет вени гр.ст.загора

Архивен коментар.

urancho 15 Apr 2009 12:14 PM
А по темата за Чочо - миналото лято бяхме на Тъжа и го видяхме пак. Много е деен човекът наистина, както и темпераментен :) Уважаваме го като хижар. А като личност, има право да си е какъвто си ще, стига да си изпълнява задълженията на хижар (както и мисля, че прави).
Дет се вика Respect! :)))))

Архивен коментар.

Дарин 28 Apr 2009 11:35 AM
Скъпи планинари,от 40 години ходя в планините и никога не съм се оплаквал от хижарите.Аз съм тръгнал не заради хижите а заради планините.Някой ходил ли е скоро по маршрут от х.Рай до х.Добрила през вр.Ботев или отдолу покрай х.Левски,интересува ме като време поскоро долния маршрут.А отгоре съм минавал през 2000 г и го взехме за 12 часа,при чудесно време.Ако някой знае колко време е долния маршрут приблизително моля да пише.Благодарим предварително от името на групата от 25 човека които мислим да направим този вариант.

Архивен коментар.

стоян петров петров 28 Apr 2009 06:17 PM
Пътя от доло под върха пътя е около 9.30ч.Но в улиите на'' Баш мандра'' и в дерето предеди'' разклона'' зимата все още неси е отишла.Тоест деретата са в сняг.Но ако се тръгне по рано и денят е хубав щесе стигне за''вечерната ракия''

Архивен коментар.

Поля 05 May 2009 12:48 PM
Добре, де, кой е хижар сега горе? Тъкмо се наканих да ида да го видя със собствените си очи тоя прословут Чочо :)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 May 2009 02:10 PM
Абе незнам дали е ЧОчо но този, с който аз разговарях беше любезен и услужлив човечец, който гледаше всички да са доволни. Дет се вика и ракийка почерпи.:-)

Архивен коментар.

НК 11 May 2009 04:04 PM
засрамете се. само за хижарите говорите !!! заради тях ли ходите в Балкана ?

Архивен коментар.

Ваньо 11 May 2009 11:40 PM
Прочетох всичко дотук и...честно...просълзих се от мъка, че никога повече няма да мога да се насладя на едни от най-величествените и вдъхновяващи природни картини, попадали някога пред очите ми. Никога повече няма да мога да кажа, че ми се е развенчала бойната слава по пътя за х.Рай, но всяко усилие си е заслужавало.
И все пак, радвам се, че успях да видя и хижата, и Чочо, и Ботев, и Тъжа, и Пръскалото, и...всичко.
Поздрави на всички планинари от един планинар, останал такъв само по душа. И който се колебае...да спре да се колебае, да хваща първата възможна дата, да отива и да види. Да види...и да разкаже, за да идат и други.
Пазете природата!

Архивен коментар.

NK 19 May 2009 11:30 AM
Вчера се върнахме от хижа Рай. Наистина беше яко. Нямаше и много хора (може би щото беше работен ден). За хижата няма да коментирам защото в нея само спахме 5-6 часа :)
За природата обаче няма как да не спомена. . . от Паниците до началото на буковата гора прехода не е нишо особено. . Вярно има красива гледка но се върви по един път по едно поле което е фрашкано с крави коне и всякви говеда :) Общо взето чистия въдух не се усеща много от смрад на говна :-) Но от вслизането в гората става уникално. Огромни букове, свеж въздух и спокойствие.
след като се излезе от гората има едни пейки на около 300 метра от хижата. Там ви препорачвам да отидете до в. Малък райски купен. Гледката е уникална ;)
На другия ден хванахме Тарзановата пътека към Ботев. Тази пътека е просто уникална - стръмна, камениста и опасна , невероятна гледка ( може би най - добрата част от целия преход).
Същия ден се свалихме до Паниците и се прибрахме. Разкатахме се от ходене, но беше неповторимо.

Архивен коментар.

Дидито 02 Jun 2009 02:19 PM
Здравейте имаме намерение със семейството скоро да посетим хижа Рай и от там Връх Ботев..Имам запитване с кола до къде може да се стигне..? Амм той баща ми хаха много го вълнува това макар че на мен ми е по приятно да ходя пеша защото съм запалено планинарче.. .. Мерси предварително.. за помоща

Архивен коментар.

Иван 02 Jun 2009 02:45 PM
С кола до хижата баш не.До Паниците и оттам нагоре със самолет ТУ-сто четирсе и пеШ. :)
Ако не знаете пътя,ако съм свободен,когато смятате да ходите мога да ви водя.

Архивен коментар.

Пламена Колева 04 Jun 2009 03:29 PM
Прекрасна хижа прекрасно място за по4ивка разкошна природа просто нямам думи.........Тази година пак сме там и нямам тьрпение да дойде август за да отида пак сред тази девственна природа.

Архивен коментар.

Случаен 09 Jun 2009 11:36 AM
Изключително съм доволен от разходката до връх Ботев и нощувката в хижа Рай. Без да претендирам, че съм планинар или познавач на хижите, нямам забележки към поддържането на маркировките и пейките по пътеките. Искам да благодаря на хижарите за гостоприемството и да им пожелая успех.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jun 2009 04:29 PM
някой може ли да сподели какви са цените приблизително

Архивен коментар.

dimitar georgiev stoev 14 Jun 2009 03:29 PM
5 leva

Архивен коментар.

Yulie 16 Jun 2009 11:48 AM
Знаете ли дали е разрешено да се опъват палатки около хижата?

Благодаря предвариелно за отговора!

Архивен коментар.

стоян петров петров 16 Jun 2009 07:45 PM
Да разрешено е но само на определено за това место -което ще го разберете от хижаря/зад огнището към буковата гора//Приятно изкарване

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jun 2009 10:57 AM
Добре, последно - има ли стаи с по по-малко от 5 легла или не? Навсякъде пише различни неща ...

Архивен коментар.

Георги 18 Jun 2009 11:53 AM
Аз мисля да посетя хижата тази събота/неделя. Маршрута ще е Априлци - Калофер. Благодаря ви за информацията, която сте посочили. Единствено ме притеснява, че днес звъннах на посочения телефон, но беше изключен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2009 09:41 AM
И на мен ми се ходи,ама искам да попитам ,като останете там вечерта какво вечеряте?Ако има много туристи всеки си кладе някакъв огън или в хижата ви приготвят(В СМИСЪЛ ИМА ЛИ КУХНЯ?).И освен водопада не виждам,има ли река или е някакво поточе,а реката е далеч от хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2009 09:53 AM
Искам да попитам,има ли кухня в хижата и реката наблизо ли е или това там е някакво поточе?

Архивен коментар.

_zero_signal_ 22 Jun 2009 12:06 PM
Няколко думи и от мен. Ходил съм преди доста години на тази хижа и за съжаление това което видях сега, не е движение във по-добрата посока (ако въобще може да се говори за "правилно" и "неправилно" по темата). Нямам преки впечатления от хижаря, но обкръжението му беше от пиинали хора с нисък коефициент обща интелигентност, заяждащи се с туристите (никой от нашата група, просто дочувах какво си говорят на висок глас със останалите). Хижата е популярно и лесно достъпно място, което както видях я е превърнало в удобно място за барбекю, бирени забавления и последващите ги пиянски песни до ранни зори. Нямам нищо против пиенето на бира и т.н., но онова кроткото, по гръб с поглед вперен към звездите :-) Със сигурност това място е загубило голяма доза романтика, която излъчваше преди време...
За туристите посещаващи хижата през уикенда - вземе си бивачни принадлежности, ако не сте фенове на пиянското хъркане в задушни стаи и нетрезви разговори ;-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2009 01:44 PM
Мислите ли,че лятото е добре да се отиде там или заради сушата няма да има много вода и водопадът няма да е в цялото си великолепие

Архивен коментар.

_zero_signal_ 25 Jun 2009 04:19 PM
Ще цитирам баща ми какво ми каза: "Ледниците в Гренландия и северния Атлантик се топят, та камо ли т.н. Вечната преспа(б.а. която отчасти подхранва водопада)" .. Според мен наистина е намалял водопада през последните години. Според мен от средата до края на Май е най-силен водопада

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2009 09:39 AM
Смятам да ходя август или септември.Моля някой да сподели горе става ли много студено вечер ,за да знам какви дрехи да си взема.И още по-важно ми е прехода освен в гора ,има ли много открити места и долу-горе колко е разстоянието(откритото),защото все пак да вървиш километри в това слънце си е гадно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2009 10:11 AM
Нощно време си става студено.

Архивен коментар.

PS 27 Jun 2009 05:30 PM
Mersi, a do Panicite kak se stiga?
Nie shte patuvame s koli, no ne znaem kade da gi ostavim, taka 4e da ne se nalaga da hodim po 4eren put s tyah, a da se nasladim pesha :)

Mersi

Архивен коментар.

K2 27 Jun 2009 09:36 PM
Заб. До х."Рай" от м."Паниците", според Google Eartth метриката, е около 12 км. С коли може до края на м."Паниците", при положение, че мостът, по който минава пътят е здрав. След моста започват вилни постройки покрай реката. Тук някъде може да се потърси удобно място за паркиране, защото в края на вилната зона пътят свършва. От там нагоре, със сравнително стръмно изкачване, започва пътеката за хижата. Тя е маркирана и на доста места има указателни табели. В самото й начало, преди първоначалното изкачване, има голяма правоъгълна табела с разни указания. Незнам обаче, колко е разумно да се оставят превозните средства на това място цял ден или повече, без никакъв надзор. Това трябва вие да си прецените.
Колкото до отиването до "Паниците", някъде след центъра на гр. Калофер, следейки коритото на р. Тунджа, след разклонение на главния път, се поема по десния клон. До "Паниците", от центъра на града са около 6-7 километра асфалт. Мисля, че имаше пътеуказателна табела още в града за местността, а ако не видите такава, всеки тамошен жител, който попитате, ще ви упъти.
Приятни мигове в дебрите на Балкана!

Архивен коментар.

Велизар Бъчваров 04 Jul 2009 11:36 AM
Здравейте на всички!Хижа Рай е страхотно място за отдих и почивка!Природата е прелестна,Райското пръскало е наблизо,всичко е ОК.И от персонала на хижата останах много-много доволен.Понеже когато пристигнахме там,ме заболя стомаха,те ми помогнаха,дадоха ми гореща вода с мед,лично от хижаря.И условията са добри.Имаше меки одеала и чаршафи,самите пружини на леглата малко скърцаха,но това е много малка подробност.С една дума:хижата е страхотна!!!

Архивен коментар.

usi4ka 12 Jul 2009 10:47 PM
Някои може ли да ми каже тази година как са цените в хижа "Рай" и дали е необходимо да си резервираме места,защото мислим да ходим през август?Благодаря ви за отговора предварително!

Архивен коментар.

mircoy 13 Jul 2009 11:57 AM
Днес запазих 10 места в х. Рай и до колкото разбрах резервациите са наложителни, т.к. има много голям наплив. Все пак това е едно райски кътче за почивка.
Искам да попитам, някои които е ходил на скоро там през местността Паниците. Как е пътят от Калофер до местността Паниците? Не искам да споделям какви слухове се носят и се надявам да не са верни!

Архивен коментар.

usi4ka 13 Jul 2009 12:09 PM
Благодаря ви за отговора,но цените как са там?

Архивен коментар.

Miro 13 Jul 2009 09:23 PM
На 10.07.09г ходих до хижа Рай през Паниците.Невероятно преживяване!Отидох и до Райското пръскало.Относно пътя Калофер-Паниците - спокойно могат да заснемат филм за Втората Световна война.

Архивен коментар.

al 27 Jul 2009 10:30 PM
Пътя от Калофер до Паниците е ужасен и човек спокойно може да си счупи колата там, благодарение на кмета на Калофер, няква тъпа селянка, която не иска да оправи пътищата включително и в самия град, който го е превърнала в село.Никъде в България не съм виждал по лош път иначе водещ до страхотна екопътека.Шофирайте много внимателно.

Архивен коментар.

Янко 31 Jul 2009 01:22 PM
Здравейте! Много бихме искали да посетим това райско кътче и мислим да го направим в почивните дни около 22 септември. Ние сме семейство с две деца на 12 и 8 години и понеже и те изявиха желание да дойдат бих искал малко помощ от ваша страна. Бихте ли ми отговорили на следните въпроси: Колко е дълъг прехода от м.Паниците/където рабрах, че може да се остави колата/ до хижа Рай?; Има ли доста стръмни участъци и ще може ли едно 8 годишно момиченце да ги преодолее /с наша помощ разбира се/?; В какви стаи ще можем да се настаним и дали трябва да си носим храна или там ще се намери нещо за хапване? Страшно много ще съм благодарен на всеки, който може и има желание да ни отговори на въпросите! Много се зарадвахме, когато разбрахме, че и децата искат да дойдат, но за нас е много важно и да им хареса за да не "убием" планинарското в тях още от сега...:) Ако някой иска може и да ми пише на и-мейл: eyanko@mail.bg Благодаря предварително на всички, които ще откликнат!!!

Архивен коментар.

жоро 12 Aug 2009 08:32 PM
относно х.Рай.може да си осигурите транспорт от Калофер до Каменливица с джип след което ви остава 1h30мин.до хижата.За децата и за вас ще е много по удобно.Цената е 35лв.за джип а тел.0885598725 за справка .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2009 09:42 PM
Пътят е малко дълъг,но в никакъв случай не е толкова труден и по-малки деца се качват спокойно.Ходя там всяка година от 1990г насам,така че може да ми се има доверие.Освен това и нашата група тръгва натам на 19,09,09.Желателно е да си носите храна,има бюфет,но той е доста скромен-успех!::)

Архивен коментар.

Пламен 04 Aug 2009 07:37 AM
Привет на всички. В отговор на по-горният пост, а и за всички други, малко актуална информация от х.Рай. На 30.07.2009 г. бяхме там. Трима възрастни и момиче на 12 години. Пътят от м.Паниците до х.Рай го направихме за 5 часа и си е доста продължителен и е малко рисковано да се тръгва с две деца, особено ако едното е 8 годишно. Въпреки живописната гледка, прехода си е доста изморителен. „Убийствени” изкачвания и спускания, които не могат да бъдат минати мисля, че няма, но въпреки това на 2-3 места (особено в самото начало) дъщеря ми беше готова да се откаже и се наложи да я теглим и бутаме, а на слизане си слизаше направо по дупе.
По отношение на самата х.Рай, преди да тръгнем четохме доста противоречиви мнения по отношение на това има ли храната или не, и затова решихме да си вземем с нас (което си оказа влияние по баирите ). В крайна сметка там установихме, че предлагат супи ( боб, леща), скара, салата домат и краставица, за пиене – безалкохолно, чай, кафе, бира. За закуска дъщеря ми хапна компле ( сирене, масло, пакетчета мед, маслини, домат ). Хапнахме дори шоколад. Не знам дали целогодишно се предлага това разнообразие от храна или само през летните месеци, но гладен няма да се остане. Както се казва обаче – на път не се тръгва без вода и храна, така, че всеки сам да си прецени. По отношение на настаняването в хижата – мисля че е изписано доста: външна баня с гореща вода, вътрешна и външна тоалетни, стаи с едно и двуетажни легла с възможност за настаняване на от 4 до 24 човека, както и нарове.
Задължително направете резервации предварително защото там е пълно с хора.
Друго нещо важно е батериите на мобилните устройства да бъдат заредени преди тръгване, тъй като ел. контакти в хижата видях само в столовата и може да не намерите къде да заредите. Така или иначе през прехода в по-голямата си част няма обхват и е по-добре мобилните телефони да са изключени. Горе обхвата е много „рехав”, но дъщеря ми установи че на около 15м. пред самата хижа, близко до една скала, в клекнало положение има обхват. Разбира се всичко е много относително.
В крайна сметка – ние преживяхме едно наистина невероятно приключение, след като на другият ден двама се качихме и на връх Ботев.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2014 01:44 PM
Пламене,моят внук като 5-годишен през януари 2008г си отиде до от Боровец,по пътеката,та чак до Ледено езеро,на самоход,а на утрото в 7,30ч бе на Мусала,макар вече на гърба ми-при -10градуса и вятър над 30км.ч...

Архивен коментар.

Петрова 18 Aug 2009 12:53 AM
Ойларипи, дружинкаа! Мястото е наистина рай (сред Джендема :))!! Тази година ходихме група началото на лятото месец, още си ме грее, след 1 седмица пак съм там и мисля, че ще се връщам всяка година! Поне! Хижата се поддържа много добре, чистичко, боклукът се събира разделно, има ядене, има пиене, всичко има. Нощувката е 10.30 лв (да, да и 30 стотинки :)) Природата няма нужда от коментар и описание. Обичам я тая хижа!

Архивен коментар.

Поля 30 Aug 2009 06:12 PM
Здравейте, искам да споделя със всички които смятат да ходят до хижа Рай от Калофер,а и изобщо в Стара планина, че часовета които се дават за преходите въобще не са верни. Незнам как се определят тези часове, но нашата група се върна преди два дена от преход в Стара планина и нито един преход не отговаряше на часовете които съм видяла тук. Ние бяхме с раници и стигането от Калофер до х.Рай за 4ч.и 30мин. е невъзможно. Ние стигнахме за около 6-7 часа с почвки, но без почевки си е убийствено ходене. Според мен като се пишат тези часове трява да се уточнява дали е ходене с раници или не. Не че имам нещо против дългото ходене, но човек си прави сметка за времето за което може да стигне по описанието в този сайт. Нашата група направи преход от Калофер до с.Антон за 7 дена и подчертавам че бяхме с раници, и единствения маршрут, който отговаряше на часовете дадени тук беше от х.Вежен до х.Бенковски.
Иначе за самата х.Рай нямам забележки, само дето банята и тоалетната са навън, но това е част от чара на такъв тип почивка :)

Архивен коментар.

Иванов 01 Sep 2009 08:54 AM
Чосовете са си съвсем наред но не са писани за "кашкавал-туристи".Поне в района от Дерменка до Тъжа не виждам нереална или погрешна стойност.И с раници и без раници.

Архивен коментар.

ЕЛИ 31 Aug 2009 02:01 PM
ВСИЧКО НА ХИЖА РАЙ Е ПРЕКРАСНО, СТАИТЕ СА ЧИСТИ, ОДЕАЛАТА ИЗПРАНИ, ЧАРШАФИТЕ СЪЩО, НО ТРЯБВА ХИЖАРЯТ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ БЪЛХИТЕ. ПЪЛНО Е С ТЯХ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПИ ВЕЧЕР. ОКОЛО ХИЖАТА ИМА КОНЕ И КУЧЕТА, ВЕРОЯТНО ОТ ТЯХ СА ПРЕНЕСЕНИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЪСКА ПО СТАИТЕ ЗА ТАЗИ НАПАСТ, ЦЕЛИТЕ СМЕ НАХАПАНИ.

Архивен коментар.

поля 16 Sep 2009 12:42 AM
часовете са си наред за една стегната група, поддържаща равномерно темпо и кратки почивки, ние взехме Калофер (Паниците) - Рай за 5 часа с размотаване..голямо размотаване :)

Архивен коментар.

Алексей 11 Nov 2009 03:46 PM
Часовете, които ги дават, са актуални за възрастни лели, със спокойна крачка един млад човек стига много по-бързо, отколкото пише!

Архивен коментар.

Вега 11 Nov 2009 09:57 PM
Здравейте,

За да няма недуразумения за врементата дадени в сайта искам да споделя, че времето за преход е строго индивидуално - зависи от опит, физическа подготовка, възраст и не на последно място - човек дали се състезава и препуска за рекорди или ходи с нормално темпо.

Моят съвет е: по неопитните да умножават времето по 1.5, за да няма изненади. Аз лично Септември взех Паниците - хижа Рай за 4 часа със доста спокойно темпо - без да съм първа младост и без да имам сериозен планинарски опит.

Дано да съм била полезна.

Архивен коментар.

ВКМ 17 Sep 2009 11:08 AM
Привет на всички ,благодаря на писалите коментари,:)Допускат ли да пренощуват и кучета ,става дума за малко куче кокер ,който не създава проблеми и е с акъла си ,но се е случвало на др хижи да се сърди хижарят,понеже кучетата нямали работа в къщите хахаха.Благодаря предварително на отговорилите :)))) Лек ден !

Архивен коментар.

Михаела 30 Sep 2009 02:55 PM
някой ще ми каже ли какви са условиата за стигане до хижата през зимата? Има ли възможност да се ползва някакъв транспорт подсигорен от хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Sep 2009 03:35 PM
Окепазихте планината.Вървете пеша.Магистрала ли искате да ви направят

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Oct 2009 01:49 PM
Извозват разбира се от хижата.Със самолет.Ту сто четирсе и пеШ.

Архивен коментар.

Иван 08 Oct 2009 08:59 AM
Най-хубави са хижите, до които не се стига с транспорт - останалите са кръчми за селските бабаити.

Архивен коментар.

PAvlov 27 Oct 2009 07:33 PM
някой планира ли да се качва горе тая седмица петък събота и неделя ??? ( 30.10 - 01-11.2009)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2009 10:20 PM
Защо питаш?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Oct 2009 05:52 PM
До хихата се стига само пеша доколкото знам освен с катър с който носят и храната за хижата с друго не може да се стигне (освен с хеликоптер :D )

Архивен коментар.

Pavlov 28 Oct 2009 06:58 PM
защото се качваме една групичка в петък за 3 дена ама маи сме само нии

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Oct 2009 07:47 PM
Ако дириш компания-остави някакви контакти за връзка-скайп,телефон или т.н.
Но нищо не обещавам-зависи дали ще имам свободно време.

Архивен коментар.

Scout 12 Nov 2009 10:24 AM
ХОРА!!!!! Внимавайте с хижа рай!! След всички коментари които прочетох за въпросния хижар 4о4о още повече се затвърдиха подозренията ми! Туристи масово изчезват в района около хижата! Това не е единствения случай!

Виктор Генев от Стара Загора е ИЗЧЕЗНАЛ в района на хижа „Рай" в Стара планина преди седмица. Тогава той и приятеля му Димитър Даракчиев тръгнали на преход с намерението да се изкачат на в. Ботев. Близо до хижа „Рай" над Калофер двамата мъже се разделят. Даракчиев се връща същата вечер в курортната местност. Виктор остава в неизвестност.

Спасителите издирват и още един ИЗЧЕЗНАЛ в района, 42-годишната учителка от Велико Търново Емилия Николаева. Тя е в неизвестност от неделя-8 ноември!!
Това е вторият случай в рамките на 10 такива в който е изчезнал турист в тази област!

Архивен коментар.

Валентин Иванов 12 Nov 2009 10:04 PM
Въпросният хижар Чочо в момента е на хижа Тъжа и не виждам какво общо може да има с изчезването на хора.По скоро бих казал Самонадеяноста в планината е равна на смърт. Ходя по планините повече от 20 години и напоследък ми прави впечатление ,че много хора без да познават планината и с лоша екипировка сякаш са тръгнали на разходка в парка бродят из планините.Това води понякога до трагични последствия за съжаление.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2009 01:46 PM
На теб май ти хлопа дъската нещо.Чочо повече от година и половина не е на х.Рай.А самият той е планински спасител и прекрасен планинар,с който човек може да се чувства сигурен в планината.И двата случая единия на х.Левски другия на х.Рай нямат нищо общо един с друг.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2009 11:37 PM
Не знам на кого какво му хлопа , обаче е твърде несериозно отношението на туристите към планината.Тук се забелязват много самонадеяни постъпки / в района на връх Ботев/ и много много слаба екипировка.Всички предполагам видяхте прекрасната снимка на Ясен къде е намерил трупа на жената тръгнала от хижа Васил Левски. Мои познати казаха , че нещо била мръднала и искала така да умре...Но забележете човек ако иска да умре ще се прибере ли до къщичката така на завет .........Естествено , че не .Не ми отива да обвинявам спасителите, но както казва Ясен те просто са махали крачоли - и нищо не са видели . А тя може да е била жива.Според мен щом е стигнала дотам и се е скрила на завет е била в кондиция обаче много ама много зле облечена и жестока е замръзнала.Тя е била на минути от заслона.Един човек познаващ района с добра екипировка и добре преценени възможности няма проблем.Но съм много много на страната на Ясен , че и ПСС в този случай не са си свършили работата.Няколко пъти са минали покрай нея и не са я видели.Както всичо в България...Уважаеми туристи, внимавайте къде ходите и какво правите.Разчитайте на себе си и не оставяйте акъла си по пътеките.

Архивен коментар.

Планинар 12 Jan 2010 02:51 AM
Нямам никакво желание да пиша, но направо съм вбесен от кретени малоумници и интернет туристи. Да пишеш за човек който е дал толкова много за планинарството, помагал е на толкова много хора и е спасявал хора, че е едва ли не е убиец е пълна идиотщина. А за жалост такива хора стоящи на топло и дрънкайки по интернет глупости като тръгнат по планината без да имат никаква представа за нея, остават там, защото там не си толкова велик колкото си на клавиатурата и там преди всичко трябва да се съобразяваш с хората с които си тръгнал, с условията , със себе си. Когато подцениш дори и едно малко правило, то може да ти коства живота. Така е в Балкана - красив и жесток.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jun 2018 01:43 PM
guest test post
<a href=" http://temresults2018.com/ ">bbcode</a>
<a href="http://temresults2018.com/">html</a>
http://temresults2018.com/ simple

Архивен коментар.

Yoan 19 Dec 2009 10:20 AM
хора кажетеми през зимата можели да се отиде с кола до там и за кви пари става дума

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Dec 2009 11:33 AM
Може.От Паниците хващаш магистралата и на 12 километър се отклоняваш за х. Рай.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Dec 2009 01:59 PM
Дано да са я опесъчили, че в този сняг....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Dec 2009 11:24 AM
А ще успеят ли да пуснат МОЛ-а за празниците?

Архивен коментар.

пътетъпкателят на автомагистрала "Рай 20 Dec 2009 01:54 PM
Да се надяваме, ама с тази криза май няма да го пуснат скоро. Но пък за сметка на това наблизко намиращият се Мак Доналдс щял да е отворен, плюс още един бутиков магазин. Чух, че за празниците щели да извозват гостите безплатно до самата хижа, ако успеят да опесъчат пътя и да го позакърпят тук-там. Понеже и аз смятам да отида там по празниците с таратайката си, искам да попитам, ако някой знае, дали работи бензиностанцията, два завоя преди хижата. А, да не забравя - и мнооого поздрави на "магистралките"! Весели Празници на всички ви и до срещи из Балкана!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2010 06:24 PM
а хижата колко звезди е колко легла има в стая долу има ли ресторант или само макдоналдс ? ;) благодаря предаварително

Архивен коментар.

Мартин 06 Jan 2010 08:53 PM
Най-добрата хижа Рай а хижарите пушка супер си прекарахме

Архивен коментар.

Caka1ueB 14 Jan 2010 04:46 PM
Ако има как бих махнал всички асвалтови пътища до хижите, защото именно заради такива намерения да стигне някой с кола планината вече не е същата... Преди времи пътувайки с теснолинейката до Добринище хора туристи от Швейцария ги питат - "Добре де, имате си Алпи хубави планини там, защо идвате в България?" и те отговориха "Защото при нас всичко е опитомено, а тук има дива природа какво по хубаво от това".... аман от коли в планините, джипове и незнам си още какво... хижа Рай е едно божествено място, хижарите са просто пример за подражание и който има желание и възможност нека се съобрази с времето и да се разходи до там... поздрави на всички истински планинари!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Feb 2010 09:54 AM
След последните обновления на туристите е предоставен безжичен достъп до интернет. На разположение са ресторант, бар, лоби бар. Хижата разполага със закрит басейн с размери 22 х15 м, детски басейн с размери 6 х 3 м, фитнес зала, център за масаж, две парни бани, две сауни , собствен паркинг и малка писта за чартърни самолети...............абе нищо няма да ви липсва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2014 01:25 PM
Кога последно беше в Швейцария бе самодеец?Щото аз последно бягах ZERMATT MARATHON,после покатерих върха по Швейцарския ръб и оттогава сънувам как се връщам в опитомения им район...

Архивен коментар.

antoan_marzelan 15 Mar 2010 01:19 PM
Иэкам да попитам април месец как е на хижата?Става ли за туриэам

Архивен коментар.

жоро 22 Mar 2010 04:49 PM
през април и май е страхотно на х. Рай.

Архивен коментар.

Vio 28 Apr 2010 03:51 PM
niakoi ima li infomracia sega po Gergiovden dali e udachno da se hodi na hija Rai?
Ima li sniag?

Архивен коментар.

www.tdaida.com 30 Apr 2010 10:37 PM
Бяхме там миналата седмица (24-25 май) трима човека от Хасково. Митко е горе в момента. Сняг по пътеката за хижата няма. Има преспи по улеите - около Райското пръскало и по пътеката за Левски. Изкарахме чудесно. Направихме преход до Равнец и слязохме в Карлово -> [url]http://tdaida.com/distribution//viewtopic.php?f=1&t=134[/url]

Архивен коментар.

Божидар Воденичаров 24 May 2010 01:07 AM
na kakva cena e no6tuvkata na hijata

Архивен коментар.

6 24 May 2010 12:37 PM
10

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2010 11:10 PM
Ами има ли баня и тоалетна вътре в хижата

Архивен коментар.

Chiyonosake 27 Jun 2010 07:46 PM
Интересува ме дали маршрута до хижата е подходящ за начинаещи (и не особено добре екипирани) планинари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2010 11:28 PM
Колко се върви до хижата и от каде

Архивен коментар.

мери попинз 08 Jul 2010 11:39 AM
Маршрутът става за начинаещи.Ние самите бяхме такива. Първата отсечка, когато тръгнеш от "Паниците", е много трудна и за малко не се отказахме, но нататък става поносимо. Хижата е много хубава - чисти чаршафи, баня, в която има топла вода, и най-вече изключително приветлив и отзивчив хижар - Митко. Нощувката е 10.30 лв. Бяхме там 2 дни (29-ти и 30-ти май)и изкарахме страхотно. Качихме връх Ботев, което беше невероятно преживяване. Не се колебайте и отивайте. Гарантирам, че няма да съжалявате. Поздрави :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2010 11:43 AM
А за екипировката е желателно да имате такава. Поне подходящи обувки, дъждобрани и ветроустойчиви якета. Времето е страшно променливо - валя 6 пъти, докато се качим догоре, което ни отне около 5.30 ч.с доста почивки, а на връх Ботев беше доста студено.

Архивен коментар.

Д. Димитрова 11 Jul 2010 09:09 PM
Здравейте!

Изчетох всички коментари и сега с нетърпение очаквам датата 16 юли 2010, за да тръгнем към "Рая"!
Ние сме начинаещи планинари, досега смме изкачили само вр. Ботев, но откъм х. Плевен. Този път прехода ни ще бъде за два дни - първия е Паниците - х. Рай, а втория - Тарзановата пътека, вр. Ботев и х. Плевен. Дано и времето бъде с нас!

Архивен коментар.

аз 27 Jul 2010 04:57 PM
ще каже ли някой актуални телефони на хижата

Архивен коментар.

usi4ka 06 Aug 2010 01:15 PM
0882966492

Архивен коментар.

usi4ka 06 Aug 2010 01:18 PM
iskam da popitam moje li da se ka4im do Botev i da se virnem do Raj?Kak e mar6ruta do tam i obratno,za6toto sme se ka4vali do Raj,no do Botev ne sme,a sme na4inae6ti i neznam dali 6te se spravim.

Архивен коментар.

Златомир 06 Aug 2010 03:07 PM
При хубаво време имате възможност дори и за начинаещи. Отделете повече време - денят е дълъг, ще ви стигне времето дори и с повече почивки. Качвал съм го за 3 часа, слизане за 2. Добавете за вас още 1-2 часа :) Успех! :)

Архивен коментар.

usi4ka 06 Aug 2010 03:20 PM
Mersi

Архивен коментар.

ННН 07 Aug 2010 11:14 PM
Прочетох доста коментари във форума. Преди две седмици бях там. Мога да кажа на хората не стъпяли на това място, да стягат раниците и да заминават. Това е Рай в Ада / Джендем на турски е Ад / Мястото е приказно. Хижата също е хубава. От тарзановата пътека към Ботев не се плашете , е има по-кофти участъци , но СПОКО. Приятно изкарване в Рая.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2010 03:40 PM
Моля Ви, кажете ми актуални телефони за резервация за нощувка в х.Рай и каква е цената?Може ли да се спи на палатка, а да се позва банята?Евентуално може да има такса"къмпинг"( вкл. позване на баня) или нещо подобно. Как е готвеното( супичка, хляб).А как е положението на заслона, може ли да преспим там на втората нощ?Не съм ходила от 10-ина година на Рай и не съм наясно вече как стоят там нещата. Искам да поправя тази грешка, защото ми е мъчно за района и Пръскалото.После ще отиден на Тъжа за 3-та нощувка.

Архивен коментар.

ННН 08 Aug 2010 04:37 PM
Видях че днес сте задали въпроса и реших да ви отговоря. Аз снощи написах няколко реда, но сега се налага пак да напиша. За актуален тел. за връзка не мога да ви кажа. Ние бяхме една много голяма група , която нощувахме и на палатки и в хижата. Така че на въпроса ви може ли да се спи на палатки ви казвам да, може. Баня също има с топла вода , така че не се притеснявайте за това. Ние бяхме група от 70 човека и успяхме да се изкъпем , така че споко за това. Храната, която готвят в хижата е супер. Има супички, салатки , боб и всичко много ми хареса. Относно записването обаче според мен намерете отнякъде тел. номер и се свържете да ви запишат. Там през почивните дни е нещо страшно. Ние се качихме в неделя от Калофер до горе. Аз не съм вярвал че ще видя толкова много хора да слизат от там. Не съм ги броил, но честно ви казвам че едно 200 - 250 души слезнаха в неделя от горе. Е, да предположим че не всички са били на Рай , но все пак наплива е голям. Това е с което мога да помогна. Освен да ви пожелая хубави мигове в Рая.

Архивен коментар.

bair4o 11 Aug 2010 02:35 AM
Има ли транспорт от Калофер до Паниците?

Архивен коментар.

Юрий Стоянов 11 Aug 2010 09:05 AM
такси или ...бус от гарата(или центъра на града)

Архивен коментар.

bair4o 13 Aug 2010 02:02 AM
А знаете ли в колко часа тръгва сутрин първия транспорт за Паниците от гарата в Калофер, понеже нощния влак твърде рано "смята" да ме остави на гарата, или да си плюя на петите и да фащам пътя. Благодаря предварително!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2010 11:34 AM
Ако си свикнал с ходенето и не ти пречи , можеш целия път да го минеш пеш. Преди 2 седмици ходихме до там. Голяма група бяхме и с едно бусче уж да ни извозват на няколко пъти. 7 човека изминахме целия път от гарата до х.Рай пеша. Буса направил 3 курса и докато дойде нашия ред , ние вече бяхме на Паниците. Нямаше проблем де. Ние сме свикнали с ходенето. Но ако прецените че пътя ще ви дойде в повече хванете транспорт. Мисля че на гарата при всеки пристигащ влак има таксита или друг превоз за горе. Приятно изкарване в Рая

Архивен коментар.

Любо 13 Aug 2010 04:51 PM
Здравейте, бихте ли ми казали дали по това време на годината е подходящо преспиването на палатки в местността и дали има подходящи места за това?

Поздрави.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2010 12:12 PM
Може да се спи на палатка , има място за разпъване.

Архивен коментар.

miki_har 16 Aug 2010 03:03 PM
На 20;21 и 22 август ще ходим на хижа ''Рай''Нека туристи,които ще ходят тогава там да пишат.Ние сме за пръв път на екскурзионно,така да се нарече.

Архивен коментар.

мм 29 Aug 2010 03:32 PM
мястото е прекрасно, но в хижата се лее селяния на килограм, като определено за хижаря е по-важно правото на 10 пияници да реват до 3сутринта от това на останалите 60-70 души наоколо да спят. ако ходите нататък: с палатката и опъвате на 50-100 метра от хижата за да не си прави някой купона на вашите глави. освен това в хижата редовно 'няма' места, така че е хубаво да имате резервен вариант.

Архивен коментар.

rrrr 31 Aug 2010 11:52 AM
Напълно се присъединявам към коментара преди мен.
Ходил съм няколко пъти преди това в хижа Рай, но такава свинщина и пиянство като тези дни /27-29 август 2010/ не съм виждал никъде. Няколко пияници, които са познати на хижаря, реват като магарета до никое време през нощта, надуват гайда и вдигат невъобразим шум. За заспиване трудно може да си помислите. Носете си тапи за уши, ние само така се "спасихме". Това последното съвсем не е шега. На сутринта ракиите започват да се леят отново. Мръсотията, която е останала от вечерта сами може да си я представите.
Мястото и планината са наистина хубави, но ще трябва да мине много време преди пак да ми се връща там.

Архивен коментар.

steli_kz 31 Aug 2010 10:47 PM
Аз днес се върнах много ми хареса много е красиво и на райското пръскало ходихме до пещерата много е хубаво.Вечерта от 20:00ч до 00:00ч има ток от там нататък спира и се спасяваш с фенерче запалка свещ има един който само грачи вечер,но ако не му обращаш внимание е добре.Сега слагат и новите легла със матраци днеска ги докараха и ще е супер да се спи на края на седмицата пак ще ходим и този път ще се качим на вр.Ботев,защото имаше мъгла и неможахме.Няма да съжалявате ако отидете конярчето и то е много готино :* пътят е много,но пък си заслужава.

Архивен коментар.

Бранимир 05 Sep 2010 11:23 PM
Тъкмо си идвам от хижата и региона. Първия ден от ПАниците (където оставихме колата си) до хижата ни отне около 4:30 часа, въпреки забавяне на един от членовете на групата ни. х.Рай е супер, топла е, споменатите нови легла са там и са перфектни :) Тока наистина си е дискотека и пак имаше пияни до среднощ да я пълнят :) Но не мисля, че това бе проблем за който и да е от спящите вътре (макар да бе тема на забавни разговори на закуска...песните си бяха уникалните). Общо взето, като ти се спи - спиш. Като не - пътя :)

Региона е изключително красив, задължително е да се иде!

Архивен коментар.

Карловчето 06 Sep 2010 08:20 PM
Днес,6.09.2010 се върнах хижа Рай която се канех да посетя от няколко години.Останах с много добри впечатления от красотите по пътя,от хижата и най вече от обслужването и кухнята.Такова обслужване и кухня на карловските хижи НЯМА!А песните и дрънкането на китара е нещо традиционно за планинарите.Срещнах хора от цяла България.Определено хижа Рай до момента си остава любимата ми хижа!

Поздрави:Кольо, най-слабият акордеонист от всички планинари :)

Архивен коментар.

Начинаещ 09 Sep 2010 10:30 AM
Здравейте,
искам да попитам кога е най подходящо да се посети Райското пръскало. Ако тръгнем средата на септември ще можем ли да видим красотата на пръскалото, или да оставим за на пролет, тъй като ми казаха, че тогава било пълноводно и било много красиво. Как мислите? Сега водопада с по-малко вода ли е?

Архивен коментар.

генко 14 Sep 2010 12:30 PM
здравеите имали желаещи да ходим на хижа РАИ ако има може да ми пишете ж скаипа genko020186

Архивен коментар.

Марто 14 Sep 2010 04:23 PM
Ей хора връщаме се от там днес ,на хижата бяхме на 09.09.2010г.Пътят до там си е доста тежичък направихме го около 4.30ч,но си заслужаваше зора определено.Хижичката си е супер,най малката стая е за 4 човека ние с приятелката ми бяхме в такава само двамата.С нови легла и матраци екстра си е:))))Гледката е неописуема,който не е ходил да отива обаче да изчака пролетта или по точно май,тогава пръскалото е пълноводно сега почти нямаше вода,но пак беше яко.Това е не се колебайте а отивайте

Архивен коментар.

Марто 14 Sep 2010 04:24 PM
Ей хора връщаме се от там днес ,на хижата бяхме на 09.09.2010г.Пътят до там си е доста тежичък направихме го около 4.30ч,но си заслужаваше зора определено.Хижичката си е супер,най малката стая е за 4 човека ние с приятелката ми бяхме в такава само двамата.С нови легла и матраци екстра си е:))))Гледката е неописуема,който не е ходил да отива обаче да изчака пролетта или по точно май,тогава пръскалото е пълноводно сега почти нямаше вода,но пак беше яко.Това е не се колебайте а отивайте

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2010 11:56 AM
kakvo 6te kajete za qdeneto, ima li tam za hapvane ili da si nosim.
mersi predvaritelno:-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Sep 2010 03:04 PM
Ако ще ходите, вземете си тапи за уши, дано ви помогнат, защото паднете ли се в голяма стая, гарантирано няма да мигнете и ако на другия ден ви чака преход - жална ви майка.

Архивен коментар.

глупомир 28 Sep 2010 08:25 PM
прекрасно място, страхотна хижа, но посещавана редовно от невероятна, невъобразима сган.
Горещ съвет къв всички: при възможност отидете през седмицата, а не на празник или през уикенда.
В противен случай рискувате да се почувствате като в селска кръчма, вместо в планината

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2010 04:05 PM
Абсолютно вярно, прекрасно място, но печалбарството го е обърнало на селски събор.

Архивен коментар.

анонимен 18 Jan 2011 11:09 PM
на хижата неми хареса отношението на хижаря колю тоя грамадния кадето е иначе обстановката е супер

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jan 2011 11:54 PM
искам да кажа на всички горе на хижата е прекрасно сега четах форума и трябва да ви кажа че има доста промяна по отношение на хижарите доста по човечни са в момента и вьтрешният санитарен възел работи аз поне се качвам редовно всеки месец по 2 пъти ако някои го интерисува нещо нека пише тук в форума или ако иска да се свърже с мен на skype; pencho.kostov

Архивен коментар.

Спас 25 Jan 2011 01:59 PM
Здравейте!Интересува ме дали може да се направи еднодневен преход от Паниците до връх Ботев и обратно при сериозно темпо на ходене?Благодаря Ви!

Архивен коментар.

Тони 25 Jan 2011 04:42 PM
Лятото - да, при сериозно темпо - без проблем. Обаче зимата ми се струва, че трябват страшно много усилия и то при подходящо време - втвърдена снежна покривка (да не се гази) и без вятър. Ако едно от тези условия не е изпълнено, човек трябва да е много добър спортист и опитен планинар, за да го направи. Ако не сте ходили досега в района, по-добре пробвайте по-лек вариант. Там времето е изключително непостоянно.

Архивен коментар.

Спас 25 Jan 2011 08:16 PM
Благодаря Ви много за отделеното време и съветите.Да ,въпросът ми беше за лятото при стабилно време,иначе семейството ми не сме толкова добри и подготвени за зимата.Благодаря още веднъж!Запазвам си правото и за други въпроси,ако нямате нищо против.Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jan 2011 12:31 AM
http://aleksndar.snimka.bg/mountain/panicite-h-rayi-rayisko-pr-skalo-vr-h-botev-tarzanova-p-teka-zaslon-botev-vr-h-j-ltec-novoselski-polenici-prez-brustovete-bez-p-teka-s-cherni-os-m.520366
Но това беше през лятото, като че ли през зимата не бих се наел за един ден до връх Ботев

Архивен коментар.

Спас 28 Jan 2011 10:46 PM
Благодаря и на Вас!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2011 10:50 AM
хайде кажете кога да се качим на х.Рай даваите прдложения да спретнем една събота и неделя до горе

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2011 01:55 PM
Е,ние чакаме лятото,нямаме екипировка за зимата,а и жена ми и дъщеря ми са малко зиморничави.Благодаря за предложението все пак.

Архивен коментар.

pavlov 24 Feb 2011 11:13 AM
някой качвал л исее тия дни да кажа ка ке обстановката и пътя ???

Архивен коментар.

Кamin 30 Mar 2011 11:54 AM
Привет : Инетерсува ме кой маршрут е най лек за качване до хижа Рай? Става дума за края на април и началото на май.Не съм ходил там и района ми е непознат, а и партньора ми няма опит в планината.Кой град бихте ме препоръчали като място от което да се подходи?
Благодаря предварително:

Архивен коментар.

Група Цветя 30 Mar 2011 03:47 PM
Има ли някакви актуални телефони на които може да се резервират 20 места за Цветница?

Архивен коментар.

Никола Узунов 31 Mar 2011 08:19 PM
И ние искаме да се качим 25-30 човека за цветница. Дали ще има места, хора дайте някакви телефони за резервация?

Архивен коментар.

Велина 11 Apr 2011 11:08 AM
дам, и ние сме 10-тина човека, които желаем да се качим за Цветница...

Архивен коментар.

Нели Иванова 30 Mar 2011 11:13 PM
Здравейте планинари.Имам проблем и търся помощ.Скъсах два чифта обувки"DACHSTEIN"на з-д"Вихрен"-Благоевград.Време е да си купя нови,но не намирам.Във Варна намерих на едно място,но само от черните-никак не съм очарована от тях.Ако някъде могат да се купят,но от зеления модел,моля споделете!Идва лято,краката ме сърбят за ходене по Балкана,а с джапанки - не върви.Надявам се на положителна информация.ПРиятни срещи и приживявания из дивната ни природа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Apr 2011 04:25 PM
тази седмица се качвах на х.Рай духаше сериозно ветрец скайпа ми е pencho.kostov ако ви интересува нещо питайте

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 May 2011 05:29 PM
А този месец някой да се е качвал горе да каже какви са условията?
Сняг, вятър?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 May 2011 06:32 PM
Някой може ли да даде активен телефон за резервации....?

Архивен коментар.

bairhaimana 17 May 2011 08:56 PM
Телефонът е 0882 966492. Току-що (20.47 ч. на 17 май, 2011) говорих с хижаря.

Архивен коментар.

ТД "ХАЙДУТ" 14 Jun 2011 11:25 AM
АКТУАЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ НА ХИЖА РАЙ СА: 0882/966-493, 0882/966-491,0882/966-492,
0882/966-494

Архивен коментар.

tskostov 16 Sep 2011 04:49 PM
Едно от най-уникалните места в България! Няма смисъл да се коментира! Хижата е много чиста и поддържана, хижарят е готин и работлив човек, околността е невъобразимо красива... Единственото, което за някой може да се окаже "проблем" е външните баня и тоалетни, които все пак са в идеален вид, като се има предвид трудно достъпния район и от това - трудната поддръжка... С няколко думички - прекрасна хижа, прекрасни хора, прекрасна планина... Какво повече да иска човек... Ако иска баня с джакузи и телевизор в стаята - хотел някъде в центъра на града... Хижата е място за хора, които могат да оценят красотата и чистотата на природата... А място като хижа Рай, човек може да види изключително трудно... Обожавам тази хижа и при първа възможност ще се кача отново! Пътеките до хижата, а от там и до връх Ботев са добре маркирани и човек, който поне малко знае какво прави не би имал проблем да стигне до това "Райско кътче"! Пожелавам на всеки да се качи и да се убеди в това, което казвам! И най-важното - УВАЖАВАЙТЕ ПРИРОДАТА, ЗА ДА НИ УВАЖАВА И ТЯ, НЕ ОСТАВЯЙТЕ БОКЛУЦИ И СЕ РАДВАЙТЕ БЕЗ ДА СЪСИПВАТЕ!!! Поздрави на всички и специални поздрави на персонала на хижа "Рай" за доброто посрещане и изпращане!!! :)

Архивен коментар.

Н.СИМЕОНОВА,ДРЯНОВО 25 Sep 2011 09:13 PM
СТАРА ПЛАНИНА,Е ВЪЛШЕБНА ПЛАНИНА,ТЯ МИ Е ЛЮБИМА, НО НЕЙНИЯ КОЛОРИТ И МАГИЯ ЩЕ СА ОГРАБЕНИ АКО Я НЯМАШЕ ХИЖА РАЙ. РАЙСКО МЯСТО, РАЙСКО ПРЪСКАЛО, РАЙСКА РАСТИТЕЛНОСТ, КРИСТАЛНО СИНЬО НЕБЕ И РАЙСКИ ХИЖАРИ.ВЪЗХИЩАВАМ СЕ НА МИТАКА И НИКИ С ТЯХНОТО ГОСТОПРИЕМСТВО, ВНИМАНИЕ И УВАЖЕНИЕ, КОЕТО ОТДЕЛЯТ НА ВСЕКИ ЕДИН ТУРИСТ. ЧУДЕСНО Е ТАМ И ВИНАГИ КОГАТО СИ ТРЪГВАМ СИ ПРАВЯ ПЛАНОВЕ СЪВСЕМ СКОРО ДА ОТИДА ТАМ.БРАВО НА ХИЖАРИТЕ.ЧУДЕСНИ СТЕ.

Архивен коментар.

Иван 24 Nov 2011 06:53 PM
от Иван
Хижа "Рай" е като почти всяка друга хижа в БГ - стара и занемарена. НО за това пък прекрасно място за ПЕЧАЛБА !!! КЪДЕ СА НАП И ДР. КОНТРОЛНИ ОРГАНИ ??? Хижарите са отвратителни (мъжа - пиянка, жената - сводница, само гледа кой с кого се е качил и за какво са там), каквато е и кухнята - мръсна и вредна за консумация. Гонят палаткаджийте и тези, които не им ядат от гнусната манджа. Вечер (нощем) се вдига врява до 1-2 часа от пиянките, които събира хижаря, ако не и до сутринта. А на сутринта се прескачат фасове, бутилки и боклуци, оставени пред входа на хижата, пак от същите пиянки и хижаря.
Хижата е превърната в пиянско сборище !!! НЕ ХОДЕТЕ ТАМ (ОСОБЕНО ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ) !!!
НЕКА ОТИДАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАП И ДР. ЗА ДА ВИДЯТ КАКВО СТАВА НА БГ ХИЖИ - ДИВА ПЕЧАЛБА, НЕОБЛАГАЕМА С ДАНЪЦИ, А СРЕЩУ ПЛАТЕНОТО ОТ НАС - МИЗЕРИЯ И ГНУС !!! ЗА ОБСЛУЖВАНЕТО ДА НЕ ГОВОРИМ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Dec 2011 01:55 AM
нощувах в х. рай юли месец. беше АБСОЛЮТНО СЪЩОТО, ОПИСАНО ОТ ИВАН. четейки коментариите преди него, останах с впечатлението, че има подобрение на хижата. уве, не, просто повечето хора намират пиянските компании и мръсотията, която оставят след себе си, в реда на нещата. надявам се да има повече мислещи като Иван, с идеята най-после нещо да се подобри в родната картинка. а прирадата наоколо действително е уникална.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2012 11:45 PM
Преди седмица нощувах в хижата. Ако искате да сте там през почивните дни, трябва поне седмица предварително да се обадите. Леглата бяха нови, двуетажни с чисти чершафи и стаи. За шума...ами според мен е нормално особенно ако сте там през почивните дни като се има предвид 130 човека в хижата и 20-30 около нея на палатки. По-голям проблем според мен е хъркането... но като цяло след преход повечето хора не обръщат внимание на тези фактори след умората от ходенето. Ако искате да избегнете навалицата и да ви е спокойно - ходете през седмицата. В лафката има доста неща: боб, леща, бира - 2лв. чай, кафе - 40-60ст.(таксуваха ме различно два пъти за две кафета). Нощувка- 11лв. За баня се плаща 1лв ако искате да я ползвате.(Глупаво според мен - трябва да си е включено в цената на нощувката. На никого няма да е приятно да спи в стая с хора не взели душ след цял ден ходене).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2012 03:40 PM
Кой е бил хижарят, когато сте ходили?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2012 11:59 AM
Нощувахме на Рай на 06.07.2012.Всичко беше в границите на търпимото с изключение на пиянските изпълнения цяла вечер.Контраст между природна красота и човешка простотия.Алкохолът не прощава на никой.Ако това са "планинарите", благодаря - не искам.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2012 09:47 PM
има ли някой, който е правил прехода от хижа Рай до хижа Добрила? интересува ме дали може да се стигне без да се минава през вр.Ботев и без слизането до х.Васил Левски - видях на карта, че има такива пътеки, но никъде не намирам описан маршрута

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2012 08:36 AM
От Рай тръгваш по пътеката за х.Левски. На Дюза(разклон на който се събират пътеките от Равнец, Рай, заслон Ботев, Левски и зимната, която слиза от билото) хващаш по желоните(зимната), която ще те отведат на билото. Оттам само на запад - през Костенурката, Кръстците, Купена, Амбарица и слизаш на Добрила. Ако нещо не ти е ясно, пиши да до-поясня. Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2012 05:47 PM
Обяснението от 8.07 е точно. Миналата седмица преминах през този маршрут. Ще добавя, че преминаването през костенурката и кръсците е затруднено от избулата трева. През Купена има осигурително въже от двете страни. На върха тетрадката е сменена. От западната страна има малка отсечка където нелогично въжето е прекъснато?!? Ако се внимава не е опасно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2012 09:46 AM
вчера се върнах от хижата и беше чудесно само където пръскалото няма вода ако някои иска да види пръскалото няма да го намери докато не завали хижарят се представи доста добре като се има в предвид учениците които трябваше да се разправя цяла вечер

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2012 03:58 PM
Едно от най красивите места в България , а дали не и в света. Заслужава си 5-6 часовото ходене

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2012 12:52 AM
Този уикенд бяхме за две нощувки в хижа Рай. Имахме резервация за тези две нощувки от преди повече от седмица, но като пристигнахме в хижата внезапно се оказа, че нямаме резервация. Аз говорих с някаква жена по телефона, която много убедено ме увери, че ми е направила резервация. Не знам дали хижарят отговаря на този телефон или само жената, и въобще каква е схемата, но имайте предвид, че явно стават (не)волни грешки.
Хижарят е много симпатичен човек, който ни настани и за двете нощи, въпреки липсващата резервация, само втората вечер трябваше да се преместим в друга стая. Аз имам много приятни впечатления от този човек, още повече, че не го видях да се спре - постоянно настаняваше хора, оправяше тока, помагаше в кухнята, отговаряше на всевъзможни въпроси - въобще тъчеше на сто стана, при това успешно.
Пожелавам приятно изкарване на всички, които са се запътили към тази хижа!

Архивен коментар.

Simona Georgieva 27 Aug 2012 11:04 PM
Прекрасно място. След този тежък преход, човек наистина има нужда от нещо хубаво и тази хижа определено върши много добра работа. Хижарят беше прекрасен и услужлив човек. Не видях да има момент, в който човек да го пита нещо и той да не му отговори. Много добре си изкарахме там и спахме на палатки, че хижата беше пълна, но определено си заслужаваше това изживяване. По едно време едно момче засвири на гайда и това беше най- силният момент от вечерта. Заслужава си да се посети това място :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2012 06:27 PM
Здравейте,
Смятаме да стигнем до хижа Рай в събота и там да преспим.Нямаме резервации.Въпроса ми,след прочетените противоречиви коментари е - ако евентуално се случи да няма места,накъде светкавично да се преориентираме оттам.Двама човека сме, повече велосипедисти,отколкото пешеходци /казвам го заради физическата подготовка/.Ще тръгнем от Карлово и сме за пръв път в района.
И се извинявам ако има такова обяснение и съм го пропуснала в дългата тема.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Oct 2012 02:01 PM
Здравейте разбрах че има някакъв градски транспорт от ЖП гарата до центъра на Калофер,някой може ли да даде някаква информация за него.Мерси!

Архивен коментар.

Георги Илиев 10 Nov 2012 06:32 PM
Може ли, ако някой го е ходил разбира се, колко време е горе долу от Калофер до заслон Ботев? И какви са условията зимата понеже мислим да ходим там за Коледа, че поне някаква представа да си имаме за това трудно ли е, колко време и така. Да кажа, че от малак ходя по Планините ни и вече имам някакъв опит.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Nov 2012 08:01 PM
ot Panicite do Rai e 4 chasa.ot hijata do Botev vrah sa oste okolo 2.30 ako niama sniag.A ot tam do zaslona e 30-40min,no tova e samo ako niama sniag i led.

Архивен коментар.

Георги Илиев 10 Nov 2012 06:32 PM
Може ли, ако някой го е ходил разбира се, колко време е горе долу от Калофер до заслон Ботев? И какви са условията зимата понеже мислим да ходим там за Коледа, че поне някаква представа да си имаме за това трудно ли е, колко време и така. Да кажа, че от малак ходя по Планините ни и вече имам някакъв опит.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2012 08:43 PM
Края на тази пролет ходихме до х. Рай. Мястото е много хубаво. Както и преди 3 години, когато ходих, на тази хижа, така и сега хижаря беше добронамерен и разбран човек, също и останалите хора от персонала. Около хижата на палатка не е забранено на никого да спи. До тук добре, но има няколко съществени проблема, които ми направиха силно и неприятно впечатление при тазгодишното ходене. Първото се появи при качването по пъреката откъм Паниците. Направени са "подобрения" по пътеката - стъпала от грозен бетон, които откровенно наричам чупи-крак/коляно. Не знам кой умник и защо ги е измислил, но с удоволствие бих го накарала след няколко часов преход или дори само да слезе от хижата с тежка раница по тези стъпала! Другото неприятно впечатление идва от многобройните орди всякакви хора, най-вече алко-туристите, които отиват там и правят ужасна мизерия. Около палатки, около пътеката и навсякъде.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Dec 2012 07:57 AM
hijata veche e s fotovoltaici i postoianen tok nai posle i tazi extra

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2013 08:33 PM
има си вече ток вода кои каквото му душа сака на 2ри февруари бях и хижата беше пълна само хляб си носете, че няма пресен а може и никакъв да няма

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Mar 2013 08:59 PM
Пътеката от хижа Рай към хижа Васил Левски(не през връх Ботев) проходима ли е зимно време?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Mar 2013 03:29 PM
не си правете такива експерименти по летните пътеки!!!

Архивен коментар.

art_dice 13 Mar 2013 09:08 AM
Целия преход Калофер-Паниците-х.РАЙ-вр.Ботев през края на март не е невъзможен, нали?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Apr 2013 01:20 PM
каква е цената на нощувката в хижата ?

Архивен коментар.

frankifiiks 12 Apr 2013 06:20 PM
хижата е добра ,хижаря също е готин ,цените са по 10-15 лв ,ние посетихме хижата на 6-7 .04.2013 стана едно доста весело трекингче групата също беше доста сериозна около 40 човека.прехода със почивки от паниците до хижата отнема около 4 часа.маршруте не е хард,такаче спокоино може да му се насладите :))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2013 08:55 PM
искам да попитам дали е вече е проходима лятната пътека от хижа рай до хижа левски

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 May 2013 09:08 PM
Проходима е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2013 12:18 PM
22 май 2013г Има ли сняг по лятната пътека Рай-Левски

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 May 2013 02:23 PM
hija .Rai veche e s nov tel......+35924910007

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jun 2013 02:27 PM
Някой знае ли дали утре ще има свободни места за спане в хижата,трябват ми две мест? :)

Архивен коментар.

fidelio 16 Jun 2013 08:02 PM
На 16 юни 2013 г.слизайки от хижа Рай в местността Паниците намерихме десетина автомобила с откраднато гориво, включително и нашия автомобил.След разговор с местните в Калофер разбрахме, че това се е случило и миналата седмица.Оказа, се че в Калофер няма полиция и че ако искаме да се оплачем трябва да подадем жалба в полицейското управление в Карлово.Засъжаление ние нямахме нито времето нито нервите да се занимаваме с бюрокрацията в нашата Родина.Така, че местността Паниците вече не е сигурен паркинг за изходна точка към хижа Рай.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2013 10:48 PM
Днес слизам с приятели от Рай.Нямахме резервации но в една група не бяха дошли 4 души и ние заехме техните места.Хижата е готина вътре е чисто.В бюфета има супа,бира,кебапчета,алкохол.Цените са малко корекомски,но се ядват.Кофти е че нямат хладилник и бирата е топла,но може да я истудиш на чешмата,няма и сянка пред хижата все пак могат да сковат един навес.Хората тук бяха уникално готини и културни,направихме плаж на пръскалото,а вечерта я прекарахме на открито край огъня на сладко хапване и пииване.След това по леглата да събираме сили за връщането

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2013 11:49 AM
Някой може ли да ми каже актуален телефон на хижата, защото званях на този,посочен по-горе, и никой не ми вдига. Мерси.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2013 12:41 PM
Хижата е на прекрасно място и е сравнително чиста и приятна. Когато отседнахме там преди 2 дена обаче имаше някаква групичка - приятели на хижаря може би - които до сутринта бяха надули чалга и вдигаха хижата на главата си. Абсолютно никой от туристите не се беше наспал на сутринта... То не бе гърмене с пищови, то не бе пиратки! И отговора на хижаря - "заведението работи, докато има хора". Само дето хижа Рай все още се води хижа, а не кръчма.

Архивен коментар.

bugcho 28 Aug 2013 04:44 PM
Имате ли идея: На хижата има ли изидано барбекю или място където може а се опече месо на жар? Не говоря за огнището в страни от хижата, а място което е нарпвено специално затази цел.

Архивен коментар.

Mim 28 Aug 2013 05:23 PM
И да няма, скоро ще има най-вероятно :D

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2013 02:58 PM
за транспорт от гара Калофер до Паниците за групи над 7 човека по 3лв. на тел.0876559872.
или докъдето и да е

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Feb 2014 11:51 PM
Ще пътувам от София през Пловдив за Калофер.
Хубав ли е пътя Пловдив - Калофер?
Ако пътят не е хубав, ще пътувам по подбалканската магистрала София - Пирдоп - Карлово - Калофер.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Feb 2014 04:13 PM
пътя е супер

Архивен коментар.

Mim 28 Aug 2013 05:22 PM
Заради пиянските изпълнения на обкръжението на хижаря, последните два пъти, когато ми се налагаше да минавам оттам, спах на палатка. Докато се опитаха и в палатката да ми влязат... Вече ще я заобикалям отдалеч. Иначе хижата е хубава и условията са добри.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2014 11:04 AM
искам да ви питам тази година смениха ли хижаря,защото и аз като ходих 2012 и 2011 имаше същите пиянски сцени и даже чакахме 3 часа да ни настанят въпреки,че бяхме си направили резервация един месец предварително,а миналата се оказа,че месец и половина предварително няма места там. Искрено се надявам да са ги постегнали там,че явно си я ползват за лична вила с механа :(А мястото е толкава красиво :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2014 08:22 PM
Здравейте! Знаете ли да има транспорт от Калофер до Паниците? Защото сме група от 5 човека и ще пътуваме с влак от Ямбол до Калофер т.к нямаме кола. Проблемът е,че никъде не пише за транспорт от Калофер до Паниците.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2014 08:31 PM
Попитайте на центъра в заведенията като пристигнете, там би трябвало да знаят човека, който кара до Паниците. В краен случай предложете на някой да ви хвърли.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2014 12:10 AM
0887 41 81 75
0878 66 35 05
мъжът се казва Иван Андонов и преди караше групи
Успех

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2016 09:59 PM
Още ли е така със спането, резервациите и пиянските компании, както четох от коментари преди повече от 2 години?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2016 09:42 PM
Мнение палатки в района х. Рай Отговорете с цитат
Здравейте ! Някой знаели дали разрешават да се разпъват палатки в района на хижата Рай ? Благодаря

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2016 08:18 PM
Да, Аз специално съм разпъвал поне 2 пъти. Не съм плащал.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2016 08:56 AM
Нощувах в х.Рай на 24.09. Хижата е голяма и винаги има много хора, обикновено идват групи от по 15-20 човека с резервации. Хижарите са леко мрачни хора, но предвид големината на хижата може да се предположи, че си имат и друга работа освен да обръщат внимание на всеки пристигащ. Спалните помещения са чисти, душът е отличен. Храната е вкусна, но си носете закуска, защото може да си спестите 4.50 за 2 парчета стар хляб, маслини и сирене.

За спокойствие и уют в хижата не може да се говори много-много, защото имаше големи групи купонджии. В спалното помещение се заговорих с една жена, която беше спала предната вечер на палатка отпред и сподели, че до 2-3 часа през нощта е имало пийнали хора, песни, танци, шум и крясъци. Вътре в хижата проблемът лесно се решава с тапи за уши, но вероятно не и ако сте на палатка отвън.

Единствената забележка са тоалетните - стари, отблъскващо мръсни и дори гнусни.Вратите се затварят едва-едва с разнебитени райбери. На фона на новия душ човек недоумява защо тоалетните са в такова състояние... Нуждаят се от подмяна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2018 02:10 PM
Щото от душа печелят и то без да полагат усилия!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2018 08:14 AM
Аз бях там 2016 да три дена хижарят пак да намръщи като казах че три дена ще спя идват там компаний както го описваш но природата си беше невероятна там не ми пречеха компанийте само дето хижаря беше намусен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Dec 2016 01:08 PM
МНОГО Е ДАЛЕЧЕ..ПРЕДИ ГОДИНИ ТРЪГНАХМЕ НЕПОДГОТВЕНИ ЗА НЕА ПОПАДНАХМЕ НА СНЕЖНА ВИЕЛИЦА БЯХМЕ ЗАГУБЕНИ СИНИ ОТ СТУД ОТ КЪДЕ СЕ ПОЯВИХА СПАСИТЕЛИ ОЩЕ НЕ ЗНАЯ ХВАНАХМЕ СЕ ПО ВЪЖЕТА ГРУПАТА И НИ ОТВЕДОХА ГЕРОИТЕ ДО ТАМ..БОГ ИМА .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2017 10:10 PM
Маркировката от Бяла река след изкачване на гората е почти изгубена. Тези дни се качихме до Рай и Ботев, а днес и слязохме все по същата пътека но има участъци горе на поляните на които липсва каквато и да е ориентация! Иска се много внимателно оглеждане в периметър за да се нацели правилната пътека и забележи тук там някой марка. На места трупахме камъни за овчарска маркировка но въпреки това си е направо цяло изпитание търсенето на маркировки! При лошо време не знам как, ще е! А има и от стадата оставени лъжовни пътеки и лесно може човек да се заблуди! Изобщо някой, ако има познати из това Калоферско дружество или управата на града да вземе да им каже да си маркират качествено и с повече табели пътеката, щото от там не е вече за минаване! Храстите от преди няколко години са вече малки дървета и до няколко години, ще стане като клек. В лошо време може да стане някой инцидент.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2017 11:47 AM
Ами то там няма къде да се нанесе маркировка на поляната- няма дървета. Има КЗМ след като се излезе от гората, по тях се върви, след гората си е направо път не е пътека няма къде да се обърка човек колкото и да е лошо времето.След това в м. Сливката пътеката си е маркирана идеално.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2017 04:45 PM
Привет,
Спахме на хижа Рай в средата на месец Юни. Леглата бяха матраци с чисти чаршафи. Чиста стая. Вкусна храна, имаше избор на бира в кенчета, за разлика от миналото лято. Без среднощни пиянски купони. Имаше wi-fi дори. На един юго-западен от чешмата отпред камък има и обхват.
Поздрави на хижарите,
Владо В.и Павел Х.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2017 10:08 AM
на 17.10.2017 спахме на хижа Рай. Нямаше храна, имаше малко боб и леща, които свършиха бързо, без хляб, без нищо. Туристическата спалня на връх Ботев беше по-добре заредена. На сутринта закуската беше медче, масло, маслини, малко сирене, без хляб. И така гладни тръгнахме на 10 часов поход. Иначе беше много топло в хижата, нямаше и пиянски истории. Ще отидем отново, защото местността е уникално красива, но този път ще си хосим храна...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2018 02:17 PM
Ами то храна, вода и дрехи ако не си носиш в планината, какво ли друго?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Mar 2018 04:26 PM
Бяхме там на 11 март.Мястото е райско, а а хижарят- Георги- прекрасен човек.Черпи ни с чай и кафе, а приказката ни вървеше толкова, че захласнати не усетихме как времето отлетя!Благодарим за всичко!
Дани И Мишо

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jun 2018 11:23 AM
Здравейте, искам да питам дали скоро някой е качвал вр. Ботев по Тарзанската пътека от х. Рай и дали тя е в добро състояние. Имаме деца в групата (над 10г. все пак) и не съм сигурен дали за тях ще е възможно изкачване и слизане по пътеката, ще бъда благодарен за помощ.
Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2018 08:55 AM
Ще се качат няма проблем по пътеката.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2018 08:40 PM
Пътеката се поддържа,качването е безпроблемно дори за 2 годишни деца.Сега е като" магистрала",има много които се качват и слизат.В туристическата спалня на връх Ботев може да се спи,много чисто,топло и евтино.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2018 06:24 PM
Посетих хижата на 9.8. Качване до вр. Ботев през Тарзановата пътека - супер, макар и малко тегаво (доста е). Персоналът в кухнята - недостатъчен, чака се особено като се насъберат всички туристи наведнъж. Цените са по-високи от повечето други хижи. Персоналът (или техни близки) са със склонност към чалгата, но поне докато бях там нямаше висока музика в късните часове. За банята се чака (но поне има баня). Ами това е, не е от най-любимите ми места, но става особено ако искате да качите Ботев и да видите гледките по пътя.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2018 10:09 AM
Хижата е супер, хижарят е гостоприемен, прекрасно място с гледка към Райското пръскало, единствена забележка към храната: може да е доста по-добра.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Sep 2018 12:22 PM
Посетихме хижата на 31.08. Условията бяха добри, чисто е, има външна баня с топла вода (малко се чака, но това не ми се стори проблем) и вътрешни тоалетни. Храната не е кой знае какво, но има, както и напитки. Като цяло беше супер :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2019 07:41 PM
Невероятно посрещане на новата 2019 на хижата. Гостоприемни и много добра компания, на хижаря и всички гости голямо благодаря за прекрасното посрещане на новата година. Любима моя хижа където винаги има приятни емоции, и този път, правилното място прекрасно преживяване и много нови спомени.Благодаря ви!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jun 2020 05:38 PM
Има ли обхват на хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2021 06:26 PM
Не ходете в хижа Рай ,стопаните са жестоки,безсърцати утрепки

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2021 04:05 PM
Когато поръчвате закуска, имайте в предвид, че макароните са половинки порции, а не цели. Също при въпроса дали може още нещо да ти дадат за закуска, отговора е "Защо не сте си поръчали предварително?!". А миналата вечер хижарят ни обясняваше, че закуска "Компле" не е необходимо да се поръча предварително. В крайна сметка дояждахме някакви остатъци от отсервираните чинии.
Най-новото
xижа Грънчар
xижа Свищиплаз
Навигация
Facebook Like Box